Skocz do zawartości
yukiPL

Kradzież z karty kredytowej przez Ps Store

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Udostępniłem odpłatnie konto, zapominając o usunięciu informacji o billingu.

Jakiś miesiąc później zobaczyłem, że na mojej karcie kredytowej są transakcje z Ps Store, których ja nie zrobiłem. Sprawdziłem udostępnione konto - i okazało się, że lista powiększyła się o kilkanaście dodatkowych gier :/. Oczywiście, żadnej z nich nie pobierałem, tylko od razu zadzwoniłem do banku żeby zareklamować transakcje (niestety, muszę spłacić zadłużenie gdyby reklamacja nie została przyjęta).

Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Jeżeli tak, proszę powiedzcie jak wygląda proces reklamacji - czy bank może dowiedzieć się kto dokonał kradzieży pieniędzy (np. poprzez sprawdzenie IP)?

Udostępniłem konto w sumie 4 osobom, mam ich pełne dane osobowe.

Najważniejsza kwestia o którą się martwię - czy Sony po skontaktowaniu się z bankiem może na mnie nałożyć karę?

Proszę o odpowiedzi, pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  yukiPL napisał:
Witajcie

Udostępniłem odpłatnie konto, zapominając o usunięciu informacji o billingu.

Jakiś miesiąc później zobaczyłem, że na mojej karcie kredytowej są transakcje z Ps Store, których ja nie zrobiłem. Sprawdziłem udostępnione konto - i okazało się, że lista powiększyła się o kilkanaście dodatkowych gier :/. Oczywiście, żadnej z nich nie pobierałem, tylko od razu zadzwoniłem do banku żeby zareklamować transakcje (niestety, muszę spłacić zadłużenie gdyby reklamacja nie została przyjęta).

Czy ktoś z Was miał podobny problem?

Jeżeli tak, proszę powiedzcie jak wygląda proces reklamacji - czy bank może dowiedzieć się kto dokonał kradzieży pieniędzy (np. poprzez sprawdzenie IP)?

Udostępniłem konto w sumie 4 osobom, mam ich pełne dane osobowe.

Najważniejsza kwestia o którą się martwię - czy Sony po skontaktowaniu się z bankiem może na mnie nałożyć karę?

Proszę o odpowiedzi, pozdrawiam

wedlug mnie to wszystko twoja wina (dales komus dostep do swoich pieniedzy, tak jakbys dal komus spotkanemu na ulicy karte z bankomatu i podal mu PIN). wiec o jakiej reklamacji jest mowa. napewno nie z bankiem musisz sie rozliczyc. tylko z osoba ktora korzystała z twojej karty.

skoro masz ich dane to kontaktuj sie z nimi i dojdz do tego kto kupowal sobie gry.

a co do sony to calkiem mozliwe ze zlamales jakis tam regulamin. ale skad sony bedzie o tym wiedzialo?

Edytowane przez kakaroto-songo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  kakaroto-songo1 napisał:
wedlug mnie to wszystko twoja wina (dales komus dostep do swoich pieniedzy, tak jakbys dal komus spotkanemu na ulicy karte z bankomatu i podal mu PIN). wiec o jakiej reklamacji jest mowa. napewno nie z bankiem musisz sie rozliczyc. tylko z osoba ktora korzystała z twojej karty.

skoro masz ich dane to kontaktuj sie z nimi i dojdz do tego kto kupowal sobie gry.

a co do sony to calkiem mozliwe ze zlamales jakis tam regulamin. ale skad sony bedzie o tym wiedzialo?

Sądzisz że ktoś się przyzna że ukradł?? Szczerze wątpie

Wina ewidentnie po stronie udostępniającego konto. Co do reklamacji to na jakiej podstawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  play napisał:
Sądzisz że ktoś się przyzna że ukradł?? Szczerze wątpie

Wina ewidentnie po stronie udostępniającego konto. Co do reklamacji to na jakiej podstawie?

moze nie o to chodzi mi ze sie przyzna ze ukradl, tylko ze korzystal sobie bo nie wiedzial "o co kaman"

a co do reklamacji to smiesznie byloby jakby bank jeszcze kare dorzucil za udostepnianie karty komus... :P ale liczmy ze tak nie bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pomoc Sony nawet nie masz co liczyc. Samo udostepnianie konto innym osobom jest wbrew regulaminowi i za to dostaje sie bany. Kiedys tez wymienialem sie grami na kontach i po pewnym czasie wlasnie moje konto zostalo zbanowane. Zadzwonilem do SCEP i okazalo sie ze te 5 downloadow jest tylko do twojej dyspozycji i zeby zdjac mi tego bana musieli zalatwiac sprawe z oddzialem w Londynie. Oni napewno ci nie pomoga. A z karta to ewidentnie twoj blad. Ogolnie odradzam wam wymieniania sie grami z pss.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konto możesz udostępnić tylko par osobom więc nie będzie chyba problemu, żeby dowiedzieć się kto jest winny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  denver666 napisał:
Konto możesz udostępnić tylko par osobom więc nie będzie chyba problemu, żeby dowiedzieć się kto jest winny.

tylko, że jeszcze dochodzi kwestia tego czy można tu w ogóle mówić o czyjejś winie poza głównym ownerem konta. Kwestie prawne, które musiałbyś gdzieś sprawdzić a nie wiem jakiego rzędu to są kwoty (warto dla nich to roztrząsać?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  fbaran napisał:
Samo udostepnianie konta innym osobom jest wbrew regulaminowi i za to dostaje sie bany. Kiedys tez wymienialem sie grami na kontach i po pewnym czasie wlasnie moje konto zostalo zbanowane. Zadzwonilem do SCEP i okazalo sie ze te 5 downloadow jest tylko do twojej dyspozycji i zeby zdjac mi tego bana musieli zalatwiac sprawe z oddzialem w Londynie.

No to ja mam pytanie. Który to punkt Regulaminu? Lub gdzie coś takiego jest zabronione? 5 downloadów? Bajki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewidentna wina udostepniajacego. Musisz wypic piwo ktore sobie nawazyles.

A w umowie ktora akceptujesz podczas zakladania konta PSN jest na bank fragment, w ktorym oswiadczasz ze podane dane sa zgodne ze stanem faktycznym i dana umowe MUSISZ zaakceptowac zeby zalozyc konto. Tak wiec osoba korzystajaca z pozyczonego konta niejako lamie regulamin bo dane, na ktore konto zostalo zarejestrowane nie zgadzaja sie z danymi osoby korzystajacej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebałem wczoraj cały wieczór w tym temacie. Przeczytałem chyba wszystkie regulaminy jakie ma PSN (kilka razy). Przewertowałem oficjalne fora i inne strony związane z tematem udostępniania gier z PSN. Oto wnioski:

- Sony nabiera wody w usta jeśli chodzi o ten temat. NIGDZIE nie znalazłem oficjalnego stanowiska z odpowiednimi przepisami.

- Gry nie są naszą własnością. Sony udziela nam zezwolenia na korzystanie z nich na 5 różnych konsolach.

- Sony może nie udzielić takiego zezwolenia. Przykładem jest tu Warhawk i Socom. Więc nie ma technicznego problemu, dla którego nie można by zablokować udostępniania gier. Sony samo dyktuje tu warunki.

- Sprzedaż jest nielegalna, ponieważ jak wspomniałem wcześniej produkt jest nam dany do użytkowania i nie jesteśmy jego właścicielami.

- MOGĘ, mając domek w Austrii, kupić sobie drugą konsolę, zawieść ją tam, zalogować się na swój PSN ID i zassać drugi raz grę, którą kupiłem w Polsce. MOGĘ tak zrobić dla 5 domków na świecie. MOGĘ później wynająć ten domek dla turytstów i udostępnić im konsolę do zabawy, gdzie na stworzonym nowym koncie będą MOGLI grać w wypożyczoną mi przez Sony grę! Dlatego też gra instaluje się dla wielu userów jednocześnie. Warunkiem jest posiadanie na tej konsoli mojego konta. Odpowiedź pracownika Sony:

MasterBuster Community Team Leader Playstation Forum napisał:
our mods are not paid volunteers. They're full-time employees. As am I!

I've told you all I know about the legalities of gamesharing. Intellectual property is a funny thing, but the fact is this: at the present time - Sony give you permission to use the content you pay for on up to 5 authorised consoles, as long as your account is on that console.

- Nie jest też nigdzie zabronione podawanie hasła do swojego konta. Nie można konta nikomu udostępnić (lub sprzedać), na stałe, a to jest różnica. Ciekawostą jest fakt, że umowa na którą się zgadzamy zabrania nam ujawniena swojej tożsamości osobom trzecim, oraz ujawniania tożsamości innych osób poznanych za pośrednictwem PSN. Ale to inna historia.

Tak więc czy wymiana gier z konta PSN jest legalna? Nikt wam na to jednoznacznie nie odpowie, ponieważ nie ma ścisłych przepisów, które by to regulowały, a przynajmniej ja takich nie znalazłem. Z drugiej strony mogę udostępnić konto dla brata, któremu w prezencie kupiłem PS3 i chciałbym, żeby miał w co zagrać. Zresztą tu trzeba pamiętać o pojeciu 5 konsol. Nie chodzi o rodzinę czy znajmych. Mam prawo (po zakupie w PSN), mieć tą grę na 5 różnych konsolach. Nigdzie nie pisze, że konsole muszą być moje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi