radosiewka 2 Posted April 7, 2010 Jacy są wasi ulubieni polscy pisarze? Czyj styl najbardziej wam przypadł do gustu? Ja muszę przyznać że jeśli chodzi o polskich autorów, czytam głównie fantastykę. A moi ulubieńcy to: Andrzej Sapkowski - co dużym zaskoczeniem raczej nie jest. Postać Geralta, cały świat przedstawiony i dialogi są świetne. Cykl o Wiedźminie zachęcił mnie do dalszego czytania książek fantasy:) Trylogia husycka jest już lekko gorsza, ale może dlatego że Sapkowski starał się popisać łaciną i czytelnik był bombardowany infpormacjami o historii itd. Z kolei "Żmija" zawiodła mnie. Nie znam rosyjskiego ale bym przeżyła te wtrącenia, niemniej cała powieść jest zbyt krótka i za mało w niej fantastyki. Jacek Piekara - ma bardzo lekki i przyjemny styl. Jego książki nie dotyczą poważnych tematów i nie zawierają przemyśleń jak u Dukaja ale czyta się to szybko i miło;) Cykl o Mordimerze bardzo mi się podoba i niedługo zamierzam zabrać się za "Charakternika" ;) Dukaja do tej pory czytałam tylko jedną książkę - "Inne pieśni" więc nie za bardzo mogę się o nim wypowiedzieć, niemniej jego książki są rozbudowane, z wieloma bohaterami i z pewnością nie da się je czytać w tramwaju;) Z innych pisarzy lubię Joannę Chmielewską (tyle tego napisała, a w dzieciństwie dośc dużo się tego naczytałam) oraz Hannę Krall i Wiesława Myśliwskiego :biggrin: Share this post Link to post Share on other sites
Rafix 9 Posted April 8, 2010 Zdecydowanie Andrzej Sapkowski. Wiedźmina nic nie przebije :) Share this post Link to post Share on other sites
JokerGMA 0 Posted April 18, 2010 Moi osobiści faworyci to : Jakub Ćwiek- Cały cykl kłamcy, nie wspominając już o Liżąc Ostrze Maja Lidia Kossakowska- Siewca Wiatru i Zbieracz Burz są fantastyczne, choć Upiór Południa mi nie podszedł.. Andrzej Sapkowski- Wiedźmin, i Maladie Andrzej Pilipiuk- Cykl o Jakubie Wędrowyczu ;] A tak na marginesie...Moich trzech ulubionych autorów z poza polski to : Terry Pratchett Neil Gaiman J.R.R Tolkien Share this post Link to post Share on other sites
ajakdwalin 14 Posted April 23, 2010 Panteon Fabryki widać wszędzie :) i ja się pod tym podpisuję. Plus Dukaj jak już napisał radosiewka tyle że za "Lód" (dawno nie czytałem tak miażdżącej książki). No i Sapkowski bo Regisa i Radeckiego nie się zapomnieć :P ... choć ta ostatnia "żmija" jakoś nie przypadła mi do gustu (nic a nic). Share this post Link to post Share on other sites
patyk 17 Posted April 28, 2010 Maja Lidia Kossakowska Share this post Link to post Share on other sites
JAY JAY 0 Posted May 11, 2010 W takiej kolejności jak ich poznawałem: - Andrzej Sapkowski za cykl o wiedźminie - Jacek Dukaj za "Lód" - Jarosław Grzędowicz za "Pana Lodowego Ogrodu tom 1" - Jacek Piekara za cykl inkwizytorski - Maja Lidia Kossakowska za Daymona Freya - Jacek Komuda za Jacka Dydyńskiego Share this post Link to post Share on other sites
Phortis Mądry 0 Posted May 11, 2010 - Andrzej Sapkowski oczywiście za Geralta:biggrin: oraz wspaniałe "Narrenturm" - Jacek Piekara z Mordimerka - Rafał Orkan za kapitalne "Głową w mur" oraz "Dziki Mesjasz(genialny pisarz moim zdaniem) - Andrzej Pilipiuk - bardzo dziękuję za Jakuba Wędrowycza - Jacek Komuda przede wszystkim za "Galeony Wojny" Jeśli chodzi o zagranicznych pisarzy to tylko śp. J.R.R Tolkien. Share this post Link to post Share on other sites
bolek 7 Posted August 3, 2010 Maciej Słomczyński jest genialny... Share this post Link to post Share on other sites
Obi-Wan Kenobi 0 Posted December 29, 2010 Waldemar Łysiak! smaczna satyra, groteska, humor i to wszystko w dwuznacznych zdaniach. Jesli do tej pory nie mieliscie okazji złapac Łysiaka za kartki polecam 'MW'. Share this post Link to post Share on other sites
Link396 142 Posted December 29, 2010 Niestety czytywałem tylko opowiadania Sapkowskiego i tylko on może być moim faworytem :) Share this post Link to post Share on other sites
KopaczK 192 Posted February 11, 2011 Sapkowski i Baniewicz. Share this post Link to post Share on other sites
delta3 35 Posted March 4, 2011 Tu nie będę inny - Sapkowski. :) A jeśli można pisarki, to Katarzyna Grochola. Share this post Link to post Share on other sites
pow3rboy 5 Posted April 15, 2011 Dukaj i Lem - za ten pierwiastek geniuszu Kres - za ciężki klimat, nieprzewidywalność Sapkowski i Sienkiewicz - za język Łysiak - za wiedzę, odwagę i formę w jakiej to przekazuje Ziemkiewicz - ogólnie lubię gościa Share this post Link to post Share on other sites
Stach86 13 Posted April 16, 2011 Waldemar Łysiak zdecydowanie. Dzięki temu człowiekowi pokochałem malarstwo. To jak wykłada na kartach "Malarstwa Białego Człowieka" to doznanie niemal mistyczne. Ma fenomenalny styl. Wprowadzenie do "Kielicha" jest nie do opisania. Wielki erudyta. Share this post Link to post Share on other sites
Wladca-Chmielu 1 Posted February 16, 2012 (edited) Piotr Czerwiński i bym był zapominał o mistrzu Ziemkiewiczu, Rafale Ziemkiewiczu. :) Edited February 16, 2012 by Wladca-Chmielu Share this post Link to post Share on other sites
Stillo 33 Posted March 29, 2012 -Sapkowski -Grzędowicz -Piekara Miło "łyka" sie ich twórczość ;) Share this post Link to post Share on other sites
zdun 1522 Posted April 15, 2012 (edited) Lem - nie ma na niego bata Sapkowski - jest zajebisty a 7 tomów sagi przeczytane około 3-4 razy Sienkiewicz- z "ogniem i mieczem" na czele Mickiewicz - "Pan Tadeusz" mistrzostwo, absolutne mistrzostwo! Edited April 15, 2012 by zdun1983 Share this post Link to post Share on other sites
hadlej2 3 Posted December 17, 2012 Jarosław Grzędowicz Stefan Darda Marcin Ciszewski Share this post Link to post Share on other sites
SirCamilio 3 Posted February 2, 2013 Sapkowski - same klasyki! Share this post Link to post Share on other sites
c0r 29 Posted May 26, 2013 Sapkoski krul fantazy? No nie wiem, mi te książki nie pasują. Moim ulubionym jest Pilipiuk. Share this post Link to post Share on other sites
zdun 1522 Posted May 26, 2013 Komuda - za wszystko Lem - za wizjonerstwo Mickiewicz - za mistrzostwo języka z Tadziem na czele (przeczytane naście razy ) Share this post Link to post Share on other sites