Skocz do zawartości
kakaroto

Pro Evolution Soccer 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka, ja trochę z innej półki ale pytanie dotyczące PES12.

Brakuje mi jednego trofea do platynki i jest to Mr.Versatility, ktoś może pomóc jak zdobyć?

Gram 5 sezon swoim zawodnikiem, mam kapitana, strzelam regularnie bramki, oceny po 8.0, asysty, wygrywam wszystkie puchary i nic.

Próbowałem również C.Ronaldo edytować ustawienie na 109 , zagrałem cały sezon jak wyżej i nic, tak samo z Messim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejo

Ja piszę w innej sprawie, może ktoś też się z czymś takim spotkał i pomoże.

Mianowicie podczas wbijania do gry online pojawia mi się komunikat, że mogę grać jedynie rankingi 1v1, na pozostałe nie pozwala mi mój internet/router.

Problem pojawił się podczas zmiany rooutera- szybkość jest 2 razy większa a i tak wygląda jakby była słabsza ;D

Próbowałem coś szperać ale bez skutku.

Może ktoś wie co trzeba zmienić/ustawić żeby działało z full mocą?

dzięki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mi się raz pojawił taki komunikat- to dziwne bo grałem juz kilka miesięcy i było wszystko ok, potem jednak taki komunikat mi wyskoczył.

Na drugi dzień juz się nie pojawił mimo, że nic nie zmieniałem.

Z drugiej strony to kolejny przykład głupoty ekipy seabassa- skoro możesz grac rankingi to czemu nie możesz grac innych? Gdzie tu logika? Czym się rózni gra np w ML od rankingów? Albo gra w jakimś turnieju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 1.09.2012 o 17:27, Michał_Anioł napisał:

aktualizacji składów od Konami na 99% juz nie będzie, musisz poszukać jakiegoś OFa (Option File)

wpisz po prostu w google "PES 2012 PS3 noption file ". w zapytaniu wpisz także nr BLES - masz go na płycie oraz z tyłu pudełka.

wybierz jeden z wielu zanelezionych dodatków, pobierz go na pc, rozpakuj , na pendrivea wrzuć a potem wszystkie pliki przerzuć do folderu gdzie masz sejwy na konsoli .

Skąd wiadomość, że nie będzie aktualizacji ? Jeśli to prawda to na 100% już olewam te Pesy bo nic nowego się nie dzieje a jeszcze olewają starsze wersje żeby tylko kase łupać na nowym pesie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 23.10.2012 o 11:30, Juve1989 napisał:

Skąd wiadomość, że nie będzie aktualizacji ? Jeśli to prawda to na 100% już olewam te Pesy bo nic nowego się nie dzieje a jeszcze olewają starsze wersje żeby tylko kase łupać na nowym pesie

Nie wiem, w której grze robią aktualizację, kiedy już wyszedł następca. Na pewno, ani w Fifie, F1, NBA czy NHL itd. To jest logiczne, że już nie wyjdzie aktualizacja składów, bo nie po to wypuścili PES'a 2013, żeby się zajmować, PES'em 2012 czy 2011... Tak działa ten rynek i takim sposobem znajdują kupców na nowe części. Zawsze można sobie samemu odświeżyć grę po przez wgranie jakiegoś patch'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za post pod postem, ale chcę odświeżyć.

Mianowicie chcę wgrać jakiegoś OF'a i czy to wygląda jak w PES 2011, że muszę kopiować ikonki jedną po drugiej i tak z 20 minut, czy już wymyślili inny sposób? Oraz czy dalej tak jest, że trzeba uważać co się wgrywa, bo mogą trofea nie wpadać - pamiętam, że już z góry w PES 2011 dało się zobaczyć czy dany OF będzie zaliczał trofy czy nie, czy w tej wersji też jest taka możliwość?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, jestem zieloniutki w temacie gier footbalowych i mam jedno podstawowe pytanie :

Dlaczego wybraliscie PES 2012 a nie Fife 12 ?

Bede wdzieczny za wszelkie za i przeciw.

dzieki.

Edytowane przez marekopawliko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wzialem na probe PESa 12 bo akurat znajomy w sklepie nie mial Fify 12. W poniedzialek bede mogl wymienic na FIFE ale nie moge ciagle zmieniac wiec powrotu do PESa nie bedzie. Czy ktos moze mi doradzic jaki wybor bedzie lepszy jesli zamierzam grac zupelnie amatorsko z 10-letnim synem. Nigdy nie bede chcial stosowac zadnych strategii, czy gral godzinami online. Ktora z tych gierek jest Waszym zdaniem prostsza w podstawowym sterowaniu ? Chodzi o to zeby miec maxymalna radoche z gry bez wchodzenia w tajniki taktyki i innych szczegolow.

Np. w PESie probujemy ogarnąć zwykły strzal z dystansu i 70% pilek leci w kosmos sporo ponad poprzeczka. To jest frustrujace bo jestem w dogodnej sytuacji do oddania strzalu. Naciskam lekko na przycisk i pilka niestety wedruje w kosmos.

Zdaje sobie sprawe ze to pewnie nie jest wina gry tylko moje lamerstwo bo jak zagralem online to mnie koles zlal 5:0 i widzialem ze pieknie panowal nad strzalami.

Czy ktos moze doradzic gdzie sie lepiej steruje i opanowuje gre czy w PESie czy FIFIe ?

Ze wzgledu na aktualne ceny mowie tylko o wersjach 2012 roku.

Bardzo dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę, że jeśli chcesz grać z synem amatorsko, po prostu dla rozrywki to jednak wybierz Fife - masz tam licencje na wszystkie ligi, więc nie będziesz się męczyć z wgrywaniem tzw. OF'ów, czyli plików, które lekko usprawniają (realne nazwy i herby drużyn). Po za tym dziecko szybciej ogarnie sterowanie w Fifie, niż w PES'ie. Sam masz przykład choćby oddawania strzałów, to jest z czasem proste, ale bałbym się, że twój syn, jako 10 latek nie miałby tyle cierpliwości, żeby siedzieć i dopracowywać technikę strzału, a sobie wł. po prostu mecz i zagrać z tatą...

Ogólnie wiadomo jak to w temacie PES 2012 ludzie będą pisać, że gra zamiata Fife i wg mnie tak jest, ale nie w Twoim przypadku.

Choć ogólnie polecam się kiedyś wgłębić w Pro Evo, bo gra naprawdę daje dużo satysfakcji, szczególnie jak widzisz swoje postępy, bo w tej grze strasznie czuć - te postępy :) Po za tym, przynajmniej ja tak mam, że z każdej bramki mam na prawdę radochę, czego nie mogę powiedzieć o konkurentce.

Fifa ma ten plus, że odpalasz świeżo zainstalowaną grę i grasz bez problemu, żadnego wgrywania różnych patch'y itd. Więc dla Ciebie i syna proponuję Fife, prosta, przyjemna i amatorska gra przy, której powinieneś spędzić miło czas. :banana:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 29.10.2012 o 14:36, sk316fx napisał:

Myślę, że jeśli chcesz grać z synem amatorsko, po prostu dla rozrywki to jednak wybierz Fife - masz tam licencje na wszystkie ligi, więc nie będziesz się męczyć z wgrywaniem tzw. OF'ów, czyli plików, które lekko usprawniają (realne nazwy i herby drużyn). Po za tym dziecko szybciej ogarnie sterowanie w Fifie, niż w PES'ie. Sam masz przykład choćby oddawania strzałów, to jest z czasem proste, ale bałbym się, że twój syn, jako 10 latek nie miałby tyle cierpliwości, żeby siedzieć i dopracowywać technikę strzału, a sobie wł. po prostu mecz i zagrać z tatą...

Ogólnie wiadomo jak to w temacie PES 2012 ludzie będą pisać, że gra zamiata Fife i wg mnie tak jest, ale nie w Twoim przypadku.

Choć ogólnie polecam się kiedyś wgłębić w Pro Evo, bo gra naprawdę daje dużo satysfakcji, szczególnie jak widzisz swoje postępy, bo w tej grze strasznie czuć - te postępy :) Po za tym, przynajmniej ja tak mam, że z każdej bramki mam na prawdę radochę, czego nie mogę powiedzieć o konkurentce.

Fifa ma ten plus, że odpalasz świeżo zainstalowaną grę i grasz bez problemu, żadnego wgrywania różnych patch'y itd. Więc dla Ciebie i syna proponuję Fife, prosta, przyjemna i amatorska gra przy, której powinieneś spędzić miło czas. :banana:

Wielkie dzieki za informacje.

Posiadam juz PESa 2012 i mam wersje angielska oczywiscie. W zwiazku z tym nie rozumiem kilku rodzajów strzałow. Co do jest Chips Shot, Knock On i Controlled Shot ?

Niby robie te komendy ale nie wiem co ma z tego wyniknac i nie wiem czy mi wychodzi czy nie.

Z gory dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w sumie miałem rok przerwy od PES'a i dopiero go mam od tygodnia, ale z tego co się orientuje to Controlled Shot, to na pewno strzał kontrolowany/techniczny i klikasz :square:, po czym jak już kliknąłeś go, to trzymasz :r2: . 'Chips Shot' & 'Knock On', któryś z tych strzałów to chyba strzał taki typowy na 'petardę', który się wykonuję podobnie jak z technicznym, tylko że po :square: wciskasz i trzymasz :r1:. A kolejny strzał to może lob? tzn. :square: + :l1: . Wejdź w menu 'free training' i wypróbuj każdą z tych kombinacji, to na pewno zobaczysz różnicę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam kilka pytan:

1. Czy moja druzynę w Master Ligue moge zabrac na trening ? Chcialbym nimi troche potrenowac ale nie widze nigdzie takiej opcji.

2. Czy w Preset Tactics moge ustawiac rozne ustawienia zespolu w zaleznosci od wywolanej taktyki ? Nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi. Jesli podczas meczu wywołam np. taktyke nr 2 to zawodnicy pozamieniaja sie pozycjami zgodnie z tym jak ich wczesniej ustawilem ?

3. Jak sie strzela z główki ? Czy wystarczy wcisnac kwadrat po dosrodkowaniu czy jakos mozna kierowac strzalem na bramke ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Nie można, możesz tylko ustalać tryb treningu - zawodnicy trenują sami w przerwach między meczami ligowymi.

2. Tak dokładnie działa to na takiej zasadzie. Możesz ustawić 4 taktyki i względem tego jaką wybierzesz w czasie meczu zawodnicy będą grali takim ustawieniem.

3. Zazwyczaj strzela się normalnie, ale ja osobiście polecam wciskać "magiczny przycisk" jeżeli zawodnik ma piłkę już powiedzmy "na głowie" i widzisz, że robi zamach do strzału to warto wcisnąć wtedy "Strzał" ( :square: ), a następnie "mocny strzał" ( :r1: ), nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się, że strzały z głowy nabierają wtedy znacznie większej siły ;) Oczywiście kombinację klawiszową trzeba opanować i zgrać w czasie bo czasami idzie strzał w kosmos ;) Trening czyni mistrza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanko. Jak rozwijac druzyne ? Gdy 2 sezony temu zaczynalem to druzyna miala wiekszosc umiejetnosci na poziomach D i E. W pierwszym sezonie mialem zwyklego trenera za 40 tys. (najtanszy) i postepy byly bardzo slabe. Od czasu do czasu cos wpadlo po +1 lub max +2

W tym sezonie zatrudnilem trenera za 3 mln wiec oczekiwalem zdecydowanej roznicy w treningu a tu taka sama lipa. Prawie nic nie rosną im te umiejetnosci. Regularnie zmieniam co 2-3 tygodnie zeby trenowali inne rzeczy ale nic to nie daje. Jest tak samo jak w poprzednim sezonie, tj. generalnie wielka lipa.

Jak Wy trenujecie druzyne zeby miala lepsze umiejetnosci ? Te treningi daja tak malo. Jedyne co zauwazylem to jak kupilem wypasionego zawodnika to wzroslo od razu po +5 w kazdej kategorii. Potrafie to zrozumiec ze zawodnik byl wzmocnieniem druzyny ale dlaczego treningi tak malo daja - czyzbym cos robil nie tak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marekopawliko

Zmieniłeś innych ludzi związanych z prowadzeniem drużyny prócz samego trenera? Znajdź w menu opcje 'Hire Staff' (bodajże tak to się zwie), jest chyba w przedostatniej zakładce i masz tam jeszcze 4 osoby powiązane z rozwojem drużyny. M.in. takie jak doktor.

Mimo wszystko i tak dziwna sytuacja, że tak słabo idzie ten rozwój... Ja jak grałem tą zupełnie zmyśloną drużyną (Ximelez, Jaric, Macco itd.) to w sumie powoli ładnie piąłem się w górę z umiejętnościami - ale z 'bata gówna nie ulepisz', więc radzę zakupywać młodych zawodników, którzy będą podnosić overall drużyny i w dodatku szybko się rozwijać, bo z tego co pamiętam to w tej podstawowej drużynie dużo już staruchów jest. Tak z ciekawości kim grasz?

Teraz koledzy mam pytanie. Kim najlepiej grać w trybie BAL, tak aby zrobić każde trofeum związane z owym trybem? Czy będę zmuszony grać zmyślonym zawodnikiem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie ;) Moze mi Ktos powiedziec, gdzie moge spradzic ranking? Nie swoj, bo ten pokazuje sie nawet podczas grania z kims rankingowego meczu. Chodzi mi o cala liste rankingowa, aby moc zobaczyc jak np czolowce tam idzie. Szukalem i nie mam pojecia gdzie to jest;p I jeszcze jedno moze mi ktos krok po kroku wyjasnic jak zrobic oryginalne : stroje, loga druzyn, nazwiska graczy. ? Tylko jak mozna, naprawde prosze aby to dosc latwo ktos opisal, mozliwe, ze moge miec problem ze zrobieniem tego ;p

I jeszcze jedno, Organizujecie jakies, badz polecacie jakies turnieje w pes 2013, przez siec ? Bo z mila checia dolaczylbym do jakies ligi czy cos w ten desen ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.11.2012 o 16:18, Mr.T89 napisał:

Witajcie ;) Moze mi Ktos powiedziec, gdzie moge spradzic ranking? Nie swoj, bo ten pokazuje sie nawet podczas grania z kims rankingowego meczu. Chodzi mi o cala liste rankingowa, aby moc zobaczyc jak np czolowce tam idzie. Szukalem i nie mam pojecia gdzie to jest;p I jeszcze jedno moze mi ktos krok po kroku wyjasnic jak zrobic oryginalne : stroje, loga druzyn, nazwiska graczy. ? Tylko jak mozna, naprawde prosze aby to dosc latwo ktos opisal, mozliwe, ze moge miec problem ze zrobieniem tego ;p

I jeszcze jedno, Organizujecie jakies, badz polecacie jakies turnieje w pes 2013, przez siec ? Bo z mila checia dolaczylbym do jakies ligi czy cos w ten desen ;p

Teraz pytanie, w którego PES'a grasz 2012 czy 2013? Bo jeśli w tego drugiego to pomyliłeś temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 5.11.2012 o 14:58, sk316fx napisał:

@marekopawliko

Zmieniłeś innych ludzi związanych z prowadzeniem drużyny prócz samego trenera? Znajdź w menu opcje 'Hire Staff' (bodajże tak to się zwie), jest chyba w przedostatniej zakładce i masz tam jeszcze 4 osoby powiązane z rozwojem drużyny. M.in. takie jak doktor.

Zmienilem wszystkich poza scoutem bo mi nie potrzebny do transferow. Doktor, masazysta i trener to kolesie z gornej polki za 1-3mln.

Gram FC Barcelona ale czy to ma jakies znaczenie ? Przeciez to tylko nazwa. Zawodnicy ciency jak woda. Ostatnio udalo mi sie sprowadzic Valdesa i Inieste.

Zauwazylem ze Iniesta ma sporo tych special abilities . O co w tym chodzi ?

Podbijam pytanie kolegi. Czym najlepiej grac w BAL bo za niedlugo zaczne ten tryb. ML juz powoli koncze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marekopawliko

W sumie to nie mam pojęcia już dlaczego tak słabo idzie ten rozwój drużyny... Może piłkarze już osiągnęli co mogli i to jest ich koniec? Na prawdę nie wiem :). Jeśli irytuję Cię już to dość mocno, to na twoim miejscu zaczął bym po prostu grać z oryginalnymi zawodnikami i czerpał przyjemność gry. Żeby to zrobić (napiszę, bo może nie wiesz) musisz wejść w menu głównym do zakładki chyba 'Extra Content' - jeśli to nie ta, to znajdź zakładkę, w której można kupować dodatki za te punkty i kup możliwość grania z oryginalnym składem. Jeśli dobrze pamiętam to jest to opcja Master League 3 (a jeśli to nie ta, to chyba znasz na tyle angielski, że się połapiesz) to kosztuje 100 gold'a :D

'Special Abilities' to są po prostu specjalne umiejętności np. Zawodnik jest bardzo szybki, gra bardzo dobrze głową czy ma petardę w nodze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info o tej mozliwosci grania oryginalnym skladem. Nie wiedzialem o tym. Ale czy to oznacza ze nagle strace wszystkich dotychczasowych zawodnikow i z dnia na dzien bedzie sklad mga wypasionej FC Barcy ?

To troche glupie bo na tym poziomie bede wszystkie mecze wygrywal po 10:0 i gra straci na atrakcyjnosci.

Najbardziej mnie wkurza ze nie moge kupic przecietnego zawodnika. Mam kase. Mam scouta za 5 mln, ponawiam negocjacje co pare dni a on zrywa je wciaz.

Mam mistrza ligi BBVA, wygralem Super Cup, Puchar Hiszpanii, Lige Europa i wszystko inne co tylko mozliwe a taki Drogba nie chce nawet podjac negocjacji - nawet nie poda propozycji cenowej.

Ja rozumiem ze Ronaldo nie chce przejsc ale taki Drogba ?

Zalezy mi na jakims graczu z dobrymi umiejetnosciami gry glowa bo chcialbym robic wrzutki w pole karne ze skrzydel.

Aktualnie nie mam zadnego zawodnika ktory bylby w stanie tak strzelac gole. Drogba ma super parametry ale jest ich tyle ze nie wiem ktore sa najwazniejsze do strzelania goli glowa poza wzrostem, wyskokiem i header accuracy. Czy np. balans ciala ma tu znaczenie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o kupno tego dodatku gry oryginalnym składem, to nie stracisz twojej drużyny. Kupisz ten dodatek i dopiero przy rozpoczęciu nowej kariery w ML, będziesz miał po prostu wybór między standard squad, a tym prawdziwym.

Co do negocjacji z zawodnikami. Myślę, że nie możesz przekonać Drogby, do tego, aby przeszedł do Ciebie, bo wiąże go kontrakt z jego drużyną, którego nie może zerwać ot tak - ja tak na to patrze. :) Z tego co pamiętam to Gomez, Bayern'u dobrze gra głową. Zawodnik taki powinien mieć jak mówisz właśnie odpowiedni wzrost, celownik w głowie(head accuracy), balans ciałem i przede wszystkim dobrą skoczność.

Ja teraz dokończę ligę mistrzów i też się biorę za Master League, bądź BAL - nadal nie wiem czy grać stworzonym zawodnikiem czy nie(ponawiam pytanie).

@marekopawliko

na jakim poziome grywasz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja gram na jednym z nizszych poziomow bo dopiero zaczynam przygode z tego typu grami.

mam pytanie dotyczace rozgrywek online. jest tam opcja ML online. Czy to jest to samo co offline tj. tworze zespol od zera i go rozwijam ?

Wyglada na to ze tak tylko czemu tam sa takie kosmiczne ceny ? Messi 60 mln a w offline kosztowal ok. 8mln.

Czy da sie zaimportowac druzyne z offline do online ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ML Online, tak to jest dość podobne do tego z offline. Dostajesz ten standard skład i rozwijasz drużynę. To byłby całkiem przyjemny trybik, gdyby nie to, że są często lagi... Konami boryka się z tym problem już chyba 3-4 części i dalej to samo.

Nie wiem czemu są tam tak kosmiczne ceny. Wiem, że tam się o wiele łatwiej zarabia pieniądze, więc może dlatego podnieśli ceny - albo po prostu w offline masz ustawione funty, a w online euro :). Choć cena 60 milionów za Messi'ego nie wydaję mi się astronomiczna, bo przecież pamiętam jak Zidane do realu przechodził to przecież drużyna z Madrytu wyłożyła za niego około 75 milionów.

Niestety lub stety nie da się zaimportować drużyny z offline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ktos moze wie jak to jest z edytowaniem zawodnikow w PESie 2012 ?

zeby zrobic trofeum z "club boss" musialem zrobic edycje zespolu i ta edycja sie calkowicie udala. trofek wpadl bez problemu (teraz sie zastanawiam jak przywrocic stan sprzed edycji. nie robilem zadnego sejwa przed edycja.)

Natomiast jak chcialem sobie troche podrasowac jednego zawodnika w zespole FC Porto i zagrac nim lige portugalska to nie wiedziec czemu jego umiejetnosci sie nie poprawily mimo tego ze go wyedytowalem, jedyna rzecz jaka sie zmienila to wzrost.

czyzby byla jakas blokada na edycje umiejetnosci w trybie League/Cup ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi