Skocz do zawartości
przem_2010

Wymiana dysku w PS3

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

Niedawno wymieniłem dysk ( 40GB ) na Seagate Momentus 5400.3 2,5 160GB , polecam ten dysk .

A jeśli chodzi o firmware - konsola nie pytała mnie o niego , od razu zaskoczyła wersja 2.42

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uff, przebrnąłem przez 9 stron tematu, żeby znaleźć odpowiedź na poniższy problem i pytanie. Swoją drogą 7 stron to bezwartościowe posty:)

Więc tak: kupiłem nowy dysk. Na konsoli mam około 22 gb danych (wersja 40 gb - dysk seagate). Chcę robić backup na dysk zewnętrzny w kieszeni Chieftec Black Box - to chyba ważne będzie. I tu pojawia się problem. Za każdym razem backup nie dochodzi do 100% (raz przerywa na 30%, raz na 80%, beszczelnie raz przerwał na 98%), co oczywiście jest niezadowalające. Wyświetlany komunikat to "The USB device can not be accessed." (teraz piszę z pamięci, ale podobnie to brzmiało).

Moje pytanie dotyczy kieszeni zewn. Czy ktoś miał jakiekolwiek problemy przy tworzeniu backup'u? Czy może ktoś z taką samą kieszenią zrobił wszystko bez większych problemów?

Dzięki z góry za wyczerpującą odpowiedź Pozdrawiam.

edit: tym razem 96%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co poszperałem głębiej w necie, to problem był nie tylko mój. Paru właścicieli dysków WD narzekało na to samo. Pozostało mi jedynie usunąć parę GB i nagrać to na chudego pendrive'a;) Teraz cieszę się moim nowym 250 GB dyskiem patrząc jak ściągają się tytuły z PSS:)

A mój powyższy post traktujcie jako ciekawostkę, że taki babol też się pojawia.. niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcialem sprostować odnosnie pierwszej i drugiej strony

system plików FAT obsługuje do 2gb, system FAT32 obsługuje maxymalna ilosc gigabajtów, a NTFS wogole nie dziala na Playstation3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam...

To mój pierwszy post tutaj i chciałbym się w nim podzieli moimi doświadczeniami z wymiany dysku w PS3

Wybór padł na dysk Seagate Momentus 250GB

Krok pierwszy to oczywiście Backup zrobiony na 30gb iPoda.

Następnie wyjęcie dysku, które wiązało się rzeczywiście z niesamowitym wręcz wysiłkiem. I to omimo iż mialem przystosowany do tego śrubokręt, który to był w zestawie z obudową już przygotowaną do przyjęcia na pokład starej 40stki (swoją drogą również Seagate)

Następnie zamontowanie nowego napędu odbyło się bez problemów.

Start konsoli i pierwsza niemiła niespodzianka. Konsola poprosiła mnie grzecznie o firmware 2,42 lub nowszy. Z tego wynika, że muszą byc różnice w konstrukcji ps3. Jedne wolają o firmware inne nie.

Ściągnąłem więc sobie soft, wciskam start i select, konsola znajduje soft na iPodzie, pyta czy sformatowac dysk i karze przytrzymac start i select 5 sekund.

Zaznaczam jeszcze opcję zostawienia 10gb na inny system operacyjny (bo moge niech strace te 10gb)

Format przebiega szybko i sprawnie.

Co dziwi to jak ktos wcześniej napisał duża ilośc zajętego miejsca na dysku zaraz po formacie. ok 30gb. Rozumiem 10gb na inny OS i cos na sam system PS3 ale 20gb???? No cóż, przeżyję. Zostaje ok 200gb.

Następny krok to Restore.

Wszystko pięknie wraca... gry zakupione w PSstore, dema, muzyka itp.

No i żeby nie było tak slodko nagle wszystko się wali.

Próbuję wejśc w moje trofea... error 80022D90

Wchodzę na zakładki znajomych... error 80022D90

i najlepsze.. wchodzę w jakąkolwiek gre w której miałem zasaveowany stan gry.... error 80022D90

nawet nie startuja... burnout, wipeout itp.... MASAKRA

Czytam więc po forach... dzwonie nawet na hotline playstation... Wszyscy podaja 1 rozwiązanie. Mianowicie ażeby zacząc jeszcze raz ściąga rzeczy zakupione w PSstore... Nie trzeba ściaga całych tylko zacząc.. tak by pojawil się napis ACTIVATING.. Wiec robie... Wynik... te same błędy...

Pościągałem moje zakupy raz jeszcze i to całe... nic nie pomagało.

W akcie desperacji postanowiłem sformatowac dysk jeszcze raz i po prostu zaczą gry od nowa. W ostatnim odruchu rozsądku zgrałem jeszcze na mój nowy przenośny 40gb dysk wszystkie savy. Nie backupem tylko ręcznie skopiowałem je na dysk. Następnie format i co??

Wchodzę na zakładkę z trofeami... Działa i pokazuje mi wszystkie które wcześniej zdobylem (pomimo nawet braku zainstalowanych gier od danych trofeów)

Wchodzę na zakładki ze znajomymi... wszystko dziala..

Szybko instaluję Burnouta... wgrywam save i śmiga aż miło.. To samo z wipeoutem i innymi grami..

Tak więc wszystko zakończyło się pomyślnie... Teraz czeka mnie 3 dni ściągania wszystkich demek i klipów i będzie po staremu tylko z 6 razy większą pojemnością dysku

Mam nadzieję, że komuś się ten przydługawy post przyda.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem drugi raz RESTORE gdyż po pierwszym były błędy. Po drugim RESTORE już chodziło OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniłem moją poczciwą 60gb na 250gb WD Scorpio. I szczerze polecam ten dysk Jest świetny. Wydaje mi się cichszy a praca PS3 szybsza. No i mam wkoncu moją wymarzoną 250-tkę Hurra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DO operacji potrzebny jest śrubokręt (wkrętak) krzyżakowy PH1 i plaski (celem podniesienia zaślepki)

Po pierwsze dysk ma byc 2,5' SATA i to w zasadzie najwaznieszcze a czy to WD czy seagate czy samsung to śwanc jeden zalezy od waszej zasobności i upodobań. Niepolecaja jedynie 7200 ze wzgledu na tempereture wytwarzana w czasie pracy

kazden dysk 2,5" S-ATA bedzie dzialal

Sugeruje przed wymiana dysku zrobic BACKUP danych do tego celu sluzy opcja „BACKUP” w „SETTINGS SYSTEM” NAJWAZNIESZE (mogą być dyski zewnerzne w kieszeniach ale z zasilaniem z usb jeśli posiadaja zewnetrznezasilanie konsola niewidzi dyskow )tylko i wyłącznie widziane SA PARTCJE FAT 16v32 ICH POJEMNOSC JEST OGRANICZONA DO 32gb(PRZY FACIE32) wiec konsolarze z 40gb ocala wszsytko, Sav’y należy przekopiowac recznie pojedynczoL

Po drugie jak zrobiłeś updat'e na 2,50 to musisz po wlozeniu nowego dysku posiadac oprogramowanie V 2,50 na pamieci flash w katalogu PS3\UPDATE\.... (....-ps3updat.pup) obecnie dostepna wersja 2,50 http://pl.playstation.com/help-support/ps3...tware/download/

odpalasz konsole (wloz pamiec flash z wgranym updat’em) wciskasz "select" i "start" czekasz az konsola sie z updatuje system się.

Potem przytrzymaj 5sec. Dysk się formatuje po formacie konsola się restartuje i ponownie trzeba skonfigurowac czas strefe i login i wszsytko tak jak ja ze sklepu przywieźliście

Potem jak już nam się odpali konsola z systemem „SYSTEM SETTINGS”=> „BACKUP”=>restore

I po sprawie

Ja po 9 godzinach prób, wysmianiu przez 9 latka dokonałem tego przeczytaniu prawie całego forum dokonałem tego

J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam PS3 widziało 232GB FAT32 (dysk 250GB) podłączone pod USB. Co prawda nie próbowałem zapełniać a BACKUP to tylko 35GB było...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A probowales cos zainstalowac na tym dysku? Dane jakiejs gry czy cos? Jak ci sie uda to sie pochwal. A jak sie nie uda to moze pojmiesz roznice pomiedzy dyskiem wbudowanym a zewnetrznym i nie chodzi mi tylko o sposob montowania do konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zycze powodzenia koledze z partcja 250GB sformatowana w FAT32

niezdziw sie tylko jak wiecej niz 32 GB niezobaczysz

WIKIPEDIA SIE KLANIA

mozesz miec i terabajt w FAT32

ale jak zaczniesz kopiowac cockolwiek na niego to zapomnij ze przekroczysz 32GB

wynika to z systemu zapisu plikow i systemu FAT (ograniczona ilosc klastrow)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaciekawiły mnie te wasze rewelacje dotyczące FAT32, więc zapełniłem na maksa dysk 40GB (zresztą oryginalnie ten z PS3).

Po sformatowaniu programem fat32format, Windows pokazuje pojemność 37,2 GB. Pliki zajmują 36,9 GB - jakby więcej niż 32 GB. W tym jest plik o rozmiarze 2,05 GB. Czary? Wszystko działa, odczyt bez zarzutu. Dysk w obudowie USB.

Co na to Wikipedia? Nie potwierdza ona argumentów kolegi Siwego, no chyba że to jakaś inna wiki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  siwy78pl napisał:
zycze powodzenia koledze z partcja 250GB sformatowana w FAT32

Kolego... jeśli już cytujesz wikipedię, to bądź konsekwentny...

Cytat
W Windows XP można korzystać z FAT, można także zainstalować go na takiej partycji, jednak systemowe narzędzia nie potrafią utworzyć partycji FAT o rozmiarze większym niż 32 GB

Narzędzie systemowe o którym mowa to fdisk od Microsoftu. Taki myk zrobiony przez nich, aby ludzie przechodzili na system NTFS.

Cytat
Aby utworzyć partycję FAT o rozmiarze większym niż 32 GB, należy posłużyć się alternatywnym narzędziem

Alternatywnym narzędziem jest np. Partition Magic, który z palcem w dupie robi większe partycje. Lecimy:

>> Windows XP pozwalał utworzyć partycję ~32GB

>> SP1 pozwalał utworzyć partycję o wielkości ~64GB

>> Windows z dodatkiem SP2 natomiast pozwala na utworzenie partycji max ~125GB

Osobiście mam np. 3x70GB FAT32 utworzone za pomocą Partionion Magic i nie ma żadnego problemu. Jedyna rzecz jaka nie zmieniła się to wielkość pliku, która wynosi max 4GB na partycji FAT32.

Reasumując każdy Windows XP z minimum SP2 widzi każdą partycję o wielkości 40GB, 80GB czy 120GB i tyle w temacie. Powyżej 125GB przechodzi sie na system NTFS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po pierwsze FAT 32 ma ma ilosc blokow i jednostek allokacji

ilosc jednostek allokacji jest scisle okreslona maksytmalna liczba

jednostka allokacji moze miec za to rozna pojemnosc

a kazda jednostka allokacji dzielona jest na wielkosc pliku ktory zajmuje ja CALA

niewspoldzieli jej na 2 pliki do jednej jednostki allokacji mozna zapisac pojedynczy plik TO JEST TAK jesli plik zajmuje zaluzmy 2MB a jednostka allokacji ma 1,5MB TO TAKI PLIK ZAJMUJE DWIE JEDNOSTKI ALLOKACJI CZYLI 3MB a nie jak wyswietla 2MB jest to niezauwazalne dla uzytkownika

jesli masz dysk 40GB i zapelnisz go duza iloscia malych plikow to okaze sie ze zapelnisz go nawet przy realnej POJEMNOSCI ZAPISANYCH PLIKOW 30Gb ale zapelnisz go nigdzy w 100%

DLATEGO TO MICROSOFT ZMUSIL LUDZI DO UZYWANIA NTFS'a:)

niewiem czy dosc jasno to opisalem

ale moze w koncu przyblizylem temat FAT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zwyklego smiertelnika moze malo czytelne, moze przez brak znakow interpunkcyjnych i ogolnie slaba skladnie tekstu, ale osoba siedzaca w tym fachu wie co chciales powiedziec. Tylko ze to nie do nich byla kierowana ta uwaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ja mam taki oto problem wymieniłem dysk na większy w PS3 wszystko chodzi super ,wyciągnołem stary dysk 60GB z konsoli chciałem go używać jako dysk zewnętrzny do satelity i PS3 problem w tym że tego dysku konsola nie widzi przez usb tak jak i satelita zrobiłem format tego dysku z tym że jak robiłem format nie dało się wybrać FAT32 tylko jest NTFS a parę postów wyżej kolega KAMAS napisał że konsola nie widzi NTFSa mam XPka sciągnołem taki programik FAT32FORMAT tylko problem w tym że PC nie widzi mi tego dysku przez usb tylko muszę podpiąć bezpośrednio a ten programik działa chyba tylko przez usb proszę o pomoc !

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj GParted - jest to darmowy menadżer dysków (taki OpenSource PartitionMagic). Dostępny jako ISO do wypalenia płytki bootowalnej albo wersja do utowrzenia bootowalnego pendrivea. Ja nim formatowałem swój dysk 250GB na FAT32 podłączony przez USB - co prawda nie z dysku CD tylko z pod systemu, gdyż używam Linuxa i mam go w narzędziach systemowych ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siwy78pl - ja Cię rozumiem, ale nie mów o alokacjach, klastrach, bo nie wszyscy wiedzą o co kaman. Prawda jest taka, że Partition Magic sam może dobrać wielkość klastra do odpowiedniej partycji, zrobi to automatycznie i partycja będzie cacy. Na dysku 250GB można zrobić minimum 2 partycje po 125GB z systemem FAT32 i wszystko działa. Nie wikipedia, tylko doświadczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  siwy78pl napisał:
po pierwsze FAT 32 ma ma ilosc blokow i jednostek allokacji

ilosc jednostek allokacji jest scisle okreslona maksytmalna liczba

jednostka allokacji moze miec za to rozna pojemnosc [...]

Powiem Ci, że jestem informatykiem ale to coś nasmarował nie trzyma sie kupy!... żargon informatyczny, typowo informatyczny jest wskazany na forach o tematyce w tym zakresie, większość ludzi Cie tu nie zrozumie, dla większości dysk to dysk, allokacje itd to dla nich czarna magia, wielu czytając NTFS nie wie co to jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że temat stał się czysto techniczny...

A ja mam takie małe pytanie - czy ktoś już wsadzał do swojej PS3 dysk 500GB?

Jestem zmuszony w najbliższych dniach wymienić dysk w konsoli, planowałem kupno 320GB, ale teraz myślę nad "pięćsetką"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  DayD napisał:
Widzę, że temat stał się czysto techniczny...

A ja mam takie małe pytanie - czy ktoś już wsadzał do swojej PS3 dysk 500GB?

Jestem zmuszony w najbliższych dniach wymienić dysk w konsoli, planowałem kupno 320GB, ale teraz myślę nad "pięćsetką"

500GB działa! Kumpel sprawdzał i mu lata SAMSUNG ale jaki nie powiem..., do 1TB nic się nie dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  Hades26 napisał:
500GB działa! Kumpel sprawdzał i mu lata SAMSUNG ale jaki nie powiem..., do 1TB nic się nie dzieje.

No to super! W takim razie kupuję 500GB

Dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopisze się na temat Dysku (ów) Samsunga , dzisiaj kupiłem Flat spin 320gb , 5200rpm , 8mb cashe i powiem ze .....działa rewelacyjnie , nie słychać go , i w porównaniu z oryginalnym segeate 40gb a później z hitachi 80gb (wyciągniętym z lapki) wszystko chodzi szybciej , zauważyłem to na fotkach których mam ponad 2tyś , przy szybkim przewijaniu dysk momentalnie nadrabia z miniaturkami i dużą różnice zauważyłem w GT5 w którym wejscie do sklepu , czy przeglądanie samochodów dogrywało się , teraz momentalnie wraca do menu. nie mówiąc ze są różnice w odpalaniu gier z hdd moim zdaniem w porównaniu z mniejszymi dyskami ps3 dostała kopa przy odczycie danych jakieś 5-10%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi