pawlos26 2 Napisano 23 Wrzesień 2008 a ktos te produkty sprzedaje xD czyli najlepiej na tym wyjda producenci i hurtownie, npo piekarz dostajacy 2 zl za chleb bedzie dostawal 2 euro xd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 23 Wrzesień 2008 Nie obrażam się, ale co ma wiek do dyskusji ? Jest jeszcze taka kwestia, że ceny będą na pewno zaokrąglane do góry, więc pierwsze lata boleśnie odczujemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 31 Napisano 23 Wrzesień 2008 w pierwszy post to wyglądał jak pisany przez 16 latka. a co do cen to zobaczymy. nikt nie twierdzi, że będzie łatwo to raz a dwa, że osobiście mam nadzieję iż np duże sklepy nie będą oszukiwać. bardziej obawiam się malutkich cwaniaków. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 23 Wrzesień 2008 w pierwszy post to wyglądał jak pisany przez 16 latka. a co do cen to zobaczymy. nikt nie twierdzi, że będzie łatwo to raz a dwa, że osobiście mam nadzieję iż np duże sklepy nie będą oszukiwać. bardziej obawiam się malutkich cwaniaków. No i ? Z 16-stolatkiem byś już nie gadał? Wiesz, ceny w sklepach to tylko wierzchołek góry lodowej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 31 Napisano 23 Wrzesień 2008 oczywiście, że rozmawiał bym. zresztą cały czas to robię . ludzie obawiają się przede wszystkim wzrostu cen. tak samo jak rolnicy bali się wejścia do uni a teraz co mądrzejszy żyje lepiej niż przed 2005. nie zadowolisz wszystkich. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 23 Wrzesień 2008 No to skoro byś rozmawiał to po co uwaga o wieku ? Żyją lepiej, m.in dlatego, że kupa ludzi pojechała na zachód do pracy, co wymusiło podwyżki w kraju, a także dokonało zastrzyku finansowego(większą część zarobionych pieniędzy emigranci wydawali w Polsce) Nie mam pomysłu co zmieni się tutaj po przyjęciu euro tak wcześnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 31 Napisano 23 Wrzesień 2008 wyjazd ludzi (sam byłem 4 lata w Irlandii) spowodował też wiele złego jak np wzrost inflacji przez właśnie pędzące podwyżki płac, obsadzanie wyższych stanowisk byle kim itp itd. niestety, nasza emigracja poszła w kierunku Meksyku, czyli cała kasę przejadły nasze rodziny a nie inwestowaliśmy. nadmuchaliśmy sztucznie ceny nieruchomości itd. niestety na to nikt oprócz naszych dziadowskich rządów nie miał wpływu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 23 Wrzesień 2008 Akurat wasze wyjazdy na inflację nie miały większego wpływu. Powodu doszukiwałbym się przede wszystkim w drożejącej energii(która nakręca przecież całą gospodarkę światową). Standardowym schematem wyjazdu za granicę był zarobek na spłatę kredytu mieszkaniowego - i to jest w sumie jedyna rozsądna inwestycja jaką można zrobić w tym kraju. Jak ktoś zarobek przejadł, no to już jego strata Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 31 Napisano 23 Wrzesień 2008 i tu się mylisz, wzrost płac wpłynął bardzo na inflacje. wiem, że przeciętnemu człowiekowi trudno to zrozumieć. mi wytłumaczył to pewien pan. spłata własnego mieszkanie to nie inwestycja. ropa drożała ale dolar spadał, teraz ropa spada a dolar drożeje. wszystko na tym samym praktycznie poziomie. niestety, sztucznie nadmuchana złotówka zaczyna dostawać zadyszki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 24 Wrzesień 2008 Dolar drożeje? Chyba mamy inne dane Podobnie z ropą, ostatnio mieliśmy jej rekordowy (15-sto procentowy) skok. obserwuj ich wartość w stosunku kilkumiesięcznym a nie tygodniowym. Dodatkowo uważam, że dolarem nie ma się co zbytnio sugerować, gdyż za kałużą już od dawna dzieją się cyrki Zauważ też, że wasze wyjazdy złotówkę na rynku walutowym właśnie wzmocniły. (zapewne jak wyjeżdżałeś funt kosztował ponad 6 zł?) Wzrost cen wynikający ze wzrostu płac jest rzeczą naturalną, która należy do pewnego błędnego koła, tutaj kwestią jest tylko proporcja jednego wzrostu do drugiego, a jako że z mojej skromnej pensji pozwoliłem sobie ostatnimi czasy na nowe PS3, TV i parę innych bajerów, śmiem twierdzić, że nie ma tragedii. Gorszy wzrost jest ten, na który wpływu nie mamy(patrz->drożejące surowce/energia). Teraz czeka nas, dzięki właśnie euro, sztuczne utrzymywanie niskiej inflacji, co zaowocuje spowolnieniem gospodarki i brakiem podwyżek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Allu 4 Napisano 24 Wrzesień 2008 Schodzimy z tematu, nie chcę dostać warna, a Ty? Właściwie to wszystko jedno mi. No i ? Z 16-stolatkiem byś już nie gadał? Pewnie nie. A wiesz dlaczego? Bo forum jest od lat 21. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 24 Wrzesień 2008 Pewnie nie. A wiesz dlaczego? Bo forum jest od lat 21. Wooow! No to trzeba wywalić prawdopodobnie połowę użytkowników, łamiących ten srogi nakaz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Allu 4 Napisano 24 Wrzesień 2008 Wooow! No to trzeba wywalić prawdopodobnie połowę użytkowników, łamiących ten srogi nakaz. No trzeba. To pokazuje że nawet na forum (a co tu gadać o Polsce) istnieją przepisy które są tylko po to żeby były. I jak w tym kraju ma być dobrze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 24 Wrzesień 2008 No trzeba. To pokazuje że nawet na forum (a co tu gadać o Polsce) istnieją przepisy które są tylko po to żeby były. I jak w tym kraju ma być dobrze? Dobre porównanie Obrazuje to jedynie to, że bezsensowne przepisy nigdy nie będą przestrzegane Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Allu 4 Napisano 24 Wrzesień 2008 Dobre porównanie Obrazuje to jedynie to, że bezsensowne przepisy nigdy nie będą przestrzegane No super. Ale po co je w takim razie wprowadzać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
covalt 0 Napisano 24 Wrzesień 2008 To już pytanie do wprowadzających Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach