Skocz do zawartości
Batman381

Dlaczego większość gier wydawanych na ps3 jest w 720p?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość
Heh zaczynacie już opowiadać bzdury... :| Jeżeli chcecie wiedzieć dlaczego większość gier wydawana jest w 720p to spytajcie sie producentów gier :P
jest to ograniczenie sprzętowe konsoli dla niektórych gier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest jeszcze ta generacja żeby wszystkie gry śmigały w Full HD, brakuje mocy. 1280x720 to optymalna rozdzielczość, przy 1920x1080 twórcy muszą już kombinować z framebufferami (płynne zjazdy do niższych rozdziałek - WipEout HD), mniejszą ilością szczegółów czy słabszymi teksturami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja słyszałem że Microshit potajemnie płaci niektórym firmom żeby nie robili 1080p w grach. Ponieważ 1080p nie chodzi na ich konsoli a oni nie chcą żeby na PS3 gry ładniej wyglądały.

hmm...ja słyszałem tylko, że zmniejszają zyski producentów jeśli gry zajmują więcej niż 1DVD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jest to ograniczenie sprzętowe kosoli dla niektórych gier

No to już mamy odpowiedź i koniec tematu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W prince of persia jest rozdziałka 1080p. Poza tym nie sądzę żębym zobaczył jakąś znaczącą różnicę międzyt 720p a 1080p.

Większość gier jest rzeczywiście w 720p ale dużo małych gierek z PSS jest w 1080p. 

Zauważyłem różnicę jak miałem podłączonego chlebaka kablem z pudełka (composite-euro) a później podłączyłem przez HDMI - różnica kolosalna :D 

Może powinien być większy TV do FullHD? Ja mam tylko 32" ale kupiłem go w dobrej cenie dlatego jest 1080p. Rozglądałem się za 720p ale wpadł mi w łapki 32" Sharp i się nie zastanawiałem (wyszło mi i tak 800 zeta taniej niż na allegro).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już odkopaliście tego truposza, to swoje dorzucę. Jak ktoś chce zobaczyć prawdziwą różnicę między 720p a 1080p niech sobie kupi Ridge Racera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demo tej gierki skutecznie mnie zniechęciło żeby tego więcej nie zobaczyć na moim chlebaku :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W prince of persia jest rozdziałka 1080p. Poza tym nie sądzę żębym zobaczył jakąś znaczącą różnicę międzyt 720p a 1080p.

Większość gier jest rzeczywiście w 720p ale dużo małych gierek z PSS jest w 1080p. 

jak gra jest upscalowana do 1080p to nie zobaczysz, ale jak jest w natywnej rozdzielczości 1920x1080 to różnica jest ogromna. Na 32" może tak tego nie widać, ale na większych ekranach owszem.

A gierki z PSS są w 1080p bo tam grafika jest o wiele mniej skomplikowana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest 1080p to chyba jest fullHD a 1080i jest interpolowana czyli sztucznie podbijana. U mnie jak gra jest w 720p to tak chodzi i chlebak jej nie zwiększa do 1080. WIęc jest albo 720p (i to może być 1080i) albo jest 1080p i to jest natywna rozdziałka. Producenci gier mogą śmiało wpisywać w każdym tytule 1080i bo to jest 720p interpolowana.

Jak się mylę to mnie poprawcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja pewnych spraw nie kumam... można wyłączyć w konsoli wyświetlanie w rozdzialce 720p, zostawić ustawione 1080...ale i tak za cholerę 576 zostaje i nie da się tego ruszyć, a w tej sytuacji jak gra nie ma ochoty to w 576 będzie szła a nie upscalowane 1080...

u mnie jak mam wszystkie dostępne rozdzielczości na ON to np. prince of persia idzie z automatu w 720p zamiast 1080p, pomimo tego że w opisie jest iż w takiej rozdziałce działa, w 1080p leci dopiero jak wyłączę 720 w konsoli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
u mnie jak mam wszystkie dostępne rozdzielczości na ON to np. prince of persia idzie z automatu w 720p zamiast 1080p, pomimo tego że w opisie jest iż w takiej rozdziałce działa, w 1080p leci dopiero jak wyłączę 720 w konsoli...

w 1080p działa, ale pewnie natywną rozdzielczością jest 720p i dlatego ustawia ją jako domyślną po uruchomieniu. Na X360 też wszystkie gry chodziły w 1080p na pudełkach, jak nawet konsola nie miała gniazda HDMI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demo grida tak mialo ze jezeli odznaczyles 720p to szlo po 576 :D. Kiedys eksperymentowalem z rozdzialkami wlasnie i odznaczylem ta opcje zeby zobaczyc czy gta4 bedzie lepiej wygladac. Zapomnialem o tym i potem zachodzilem w glowe czemu grid tak brzydko wyglada i w ogole rozciagniety obraz. A sie okazalo ze obraz byl generowany jak na normalny tv sd. Zatem nie wszystkie gry (a moze to wina firmwara, ale przeciez gta4 poszlo w 1080p) obsuguja 1080p po odznaczeniu 720p w ustawieniach konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w 1080p działa, ale pewnie natywną rozdzielczością jest 720p i dlatego ustawia ją jako domyślną po uruchomieniu. Na X360 też wszystkie gry chodziły w 1080p na pudełkach, jak nawet konsola nie miała gniazda HDMI...

chyba twój avatar zobowiązuje ciebie do pisania takich głupot. Jakie wszystkie gry?

Czemu 720p? odpowiedź jest prosta, ps3 i x360 są zbyt słabe na grafikę full HD. Kilka gier na obu platformach w 1080p to trochę mało na kilkaset tytułów (i te gry 1080p to w większości małe gierki z xbla i psn).

Ludzie niezłe fantazje mają...ms płaci żeby 1080p nie było na ps3... :pinch:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety popieram przedmowce. Full hd to dopiero na nastepnej generacji konsol pelna geba bedzie. PS3 i X-Klocek sa za slabe sprzetowo aby kazda gra smigala w 1080p. Obecnie nawet gry w 720p chodza jakby chcialy i nie mogly.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chyba twój avatar zobowiązuje ciebie do pisania takich głupot. Jakie wszystkie gry?

chodziło mi o to, że na pudełku gier na X360 które widziałem pisze, że gra chodzi w 1080p, gdy w rzeczywistości może być to obraz jedynie przeskalowany, co jest lekkim wprowadzeniem w błąd. Szczególnie, gdy w X360 nie było wyjścia HDMI i 1080p po prostu nie mógł być wyświetlany. Na PS3 jest lepiej, bo GT5P, które chodzi w 1080p ma podane 1080p, ale np. U:DF, który jest w 720p taką samą informację ma na pudełku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

---- Po pierwsze nie musi byc wejścia/wyjścia HDMI aby było 1080p.

Rodzaj zastosowanego kabla

1. Component - 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p

2. HDMI - 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p

3. DVI (przez przejściówkę z HDMI) - 480i, 480p, 720p, 1080i, 1080p

4. VGA - 640-480, 848-480, 1024-768, 1280-720, 1280-768, 1280-1024, 1360-768, 1920-1080

5. Euroscart - 480i, 480p

6. Composite - 480i

---- Po drugie nie znam gry w natywnej rozdzielczości 1080p. GT nie jest.

-----Po trzecie konsole sa za słabe

Jest duża zależnośc miedzy rozdziałką a innymi aspektami w grze, a żeby to wszystko w miarę chodziło, to robi się to miedzy innymi kosztem rozdzielczości

---- Po czwarte 720p i 1080i w grach jest juz od 2002r

Edytowane przez PROT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
---- Po drugie nie znam gry w natywnej rozdzielczości 1080p.

Worms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
---- Po drugie nie znam gry w natywnej rozdzielczości 1080p.

...i WipeOut HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem na mysli gry, że tak powiem rasowe, nie arcade.

Coś większego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadza sie tu jest racja bo ani w wormsach ani w HD nie dzieje sie na ekranie tak duzo wiec mogli sobie pozwolic na 1080p...chociaz grafika w wipeoucie totalnie powala i podobno czasami jak jest naprawde gorąco (czyt. klasa Phantom i wszystkie statki kolo siebie ) to Dynamic Frame Buffer zmniejsza na chwile rozdzielczosc do 720p aby wszytsko bylo plynne, ale to jest tylko chwilowe i niezauwazalne wogole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Nie wiem skąd masz takie informacje ze konsola spada nagle z gier z 1080p na 720 przy dużym natężeniu. Gra poprostu lekko spadnie do mniejszego fpsa ale to praktycznie niezauważalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie konsola bo nie w kazdej grze to jest...w sumie to chyba jedynie w wipeoucie jest dynamic frame buffer ... a takiego info pelno jest na necie chociażby tu KLIK albo tu przy akapicie "grafika" KLIK . jedyne w czym sie pomyslilem to rozdzielczosc do jakiej spada z full hd - nie 720p a 1280x1080 ...

plus znalazlem jeszcze jeden artykuł o tym na gry.interia.pl , link tutaj >> KLIK a tu cytat

WipEout to bez wątpienia najlepiej wyglądająca gra na "peestrójce", jaka do tej pory się ukazała. I to wszystko w rozdzielczości 1080p przy stałych 60 klatkach na sekundę. Osiągnięto to za pomocą prostego triku, który kryje się pod nazwą dynamic framebuffer. Płynność jest ciągle zachowana z tego względu, że kiedy pędzimy z niewyobrażalną prędkością, gra dynamicznie przechodzi do niższych rozdzielczości, których percepcja ludzkiego oka nie jest w stanie w normalny sposób wychwycić. Proste rozwiązanie, a efekt jest zaiste piorunujący.
Edytowane przez SmoQ_88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... Nie wiem skąd masz takie informacje ze konsola spada nagle z gier z 1080p na 720 przy dużym natężeniu. Gra poprostu lekko spadnie do mniejszego fpsa ale to praktycznie niezauważalnie...

A ja widze ze nie wiesz za wiele o wipeoucie :)

Bylo swego czasu pisane ze w wipeoucie jest zastosowany trik z dynamicznym obnizaniem rozdzielczosci gdy na ekranie sie wiele dzieje. I nie jest to zasluga konsoli a enginu graficznego samej gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi