Skocz do zawartości
BorykaPL

Problem z menu konsoli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Mam dosc dziwny problem z PS3 40 GB które też stosunkowo niedawno zakupiłem. Konsole użytkowałem z TV LCD Panasonic podłączając ja poprzez HDMI. Na swięta zabrałem konsole na wyjazd i grałem na niej podłączonej to TV Plasma LG również przez HDMI. Po podłączeniu nie było żadnych problemów, nie zmieniałem też żadnych ustawień wyświetlania obrazu. Po powrocie i podłączeniu konsoli z powrotem do swojego TV nie widzę menu głównego. Gdy jest włożona do napędu płyta, po włączeniu konsoli automatycznie włącza się gra i nie ma problemów z obrazem, mogę normalnie uruchomić grę i w nią grać dokonując saevów ltd.. Gdy chcę wyjść z gry pojawia mi się menu w któym mogę wyjść z gry i ewentualnie wyłączyć cały system bądź też kontroler. Jednak gdy wychodzę z gry i powinno pojawić się menu główne a tak sie nie dzieje.. Co dziwniejsze gdy poruszam się padem po menu słyszę głos ale obrazu brak. Może ktoś miał podobną sytuacje? Może konsola jakoś sama zmieniła ustawienia i nie może teraz dostosować ich do tego TV i powinienem zmienic cos w ustawieniach wyświetlania obrazu? Tylko jak to zrobic skoro nic nie widze.. Niestety nie mogę podłączyć chwilowo konsoli inaczej niż przez HDMI bo pozostałe okablowanie wraz z opakowaniem porzuciłem w świeta u rodziców. Stąd zwracam się z prośbą do szanownych forumowiczów o pomoc w rozwiązaniu tego porblemu. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz PS3 trzymając przycisk do włączania na obudowie do czasu aż piknie - ustawienia obrazu się zresetują

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  Sebol napisał:
Włącz PS3 trzymając przycisk do włączania na obudowie do czasu aż piknie - ustawienia obrazu się zresetują

Włączałem i wyłączałęm tak konsole niestety bez rezultatu. Gdy włączam konsole za pomocą przycisku na obudowie z płytą w napędzie wówczas automatycznie włącza się gra i nie ma problemu z obrazem. Natomiast gdy wyjde z gry nie widze menu. Po włączeniu konsoli przyciskiem na obudowie bez płyty w napędzie wogóle nie mam obrazu menu. Świeci się zielona dioda na konsoli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pewne w konsoli ustawiony zostal tryb 1080p, ktorego twoj TV nie obsluguje. O ile gry dzialaly domyslnie na nizszym 720p, ktore twoj TV obsluguje, to menu XMB jest generowane w najwyzszej wybranej rozdzialce ustawionej w konfiguracji (zapewnoe 1080p). Jak w poscie wyzej:

1. WYlacz konsole

2. WLacz konsole trzymajac PRZYCISK NA OBUDOWIE przez jakies 5 SEKUND. Powinien wrocic obraz w menu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  qgar napisał:
Za pewne w konsoli ustawiony zostal tryb 1080p, ktorego twoj TV nie obsluguje. O ile gry dzialaly domyslnie na nizszym 720p, ktore twoj TV obsluguje, to menu XMB jest generowane w najwyzszej wybranej rozdzialce ustawionej w konfiguracji (zapewnoe 1080p). Jak w poscie wyzej:

1. WYlacz konsole

2. WLacz konsole trzymajac PRZYCISK NA OBUDOWIE przez jakies 5 SEKUND. Powinien wrocic obraz w menu.

Bardzo dziekuje za szybką i trafną odpowiedź. Dłuższe przytrzymanie przycisku przy włączaniu konsoli załatwiło sprawe. Teraz wszystko smiga jak należy. Pewnie wyczytałbym to z instrukcji ale niestety bezmyślnie również ja zostawiłem wraz z okablowaniem i pudełkiem. A dopiero teraz widze ze na stronach Sony są do pobrawnia jakieś instrukcje. Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc i duży szacunek dla tak sprawnie działąjącego forum i przede wszystkim użytkowników. Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem to samo :P chyba niezbyt uważnie czytałeś mój post

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi