subek 3 Napisano 5 Styczeń 2009 (edytowane) No właśnie, jak jest z tymi filmami na BD, one są skalowane do 16:9 czy wszystkie mają te wnerwiające pasy? Edytowane 5 Styczeń 2009 przez subek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik146 0 Napisano 5 Styczeń 2009 Też bym to chciał wiedzieć bo jestem "nowy" w tym temacie. Myślę, że nie są skalowane(mają być w orginalnej formie)- jedyna opcja żeby w funkcjach telewizora przestawić za zoom, ale to psuje jakość obrazu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
subek 3 Napisano 5 Styczeń 2009 No właśnie, pościągałem jakieś mkv z neta i przez te pasy w ogóle nie widać tej świetnej jakości, dopiero z bardzo małej odległości można to odczuć. Mam 50 cali fullhd i z około dwóch metrów nie widzę różnicy między takim mkv z pasami, a cyfrowym obrazem z C+ na 16:9. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik146 0 Napisano 5 Styczeń 2009 Ja bym nawet ośmielił się stwierdzić, że obraz na niektórych kanałach hd np. Discovery HD(nie zawsze) jest lepszej jakości niż ten film na BR który wczoraj widziałem (Iron-Man). Jako, że był to pierwszy film BR jaki miałem okazję zobaczyć, mam tylko nadzieję, że jest to poprostu film który jest w kiepskiej jakości. Przez te czarne pasy optymalne by chyba było oglądanie 50 cali z 2 metrów. Ja mam 42 cale i z odległości 2,5 metra obraz jest stanowczo za mały- może to przez to obraz z BR nie wydaje się aż tak rewelacyjny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Major_Kupricz 0 Napisano 5 Styczeń 2009 Co wy macie z tymi pasami, przecierz większość filmów Blu Ray ma takie paski i nikt nie narzeka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 31 Napisano 5 Styczeń 2009 nie dawajcie znaku = przy mkv i BD. a nie daj boże jeszcze 720p. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Souly 2 Napisano 5 Styczeń 2009 Co wy macie z tymi pasami, przecierz większość filmów Blu Ray ma takie paski i nikt nie narzeka. O czym Ty w ogolesz mowisz? Ja na kazdym kanale hd mam obraz rozciagniety na caly moj telewizor, a jak widzialem trailer Black Hawk Down w 1080p tez byl na caly ekran, zero pasow...wiec jezeli sobie kupie BHD to mam nadzieje ze bedzie ok a nie jakies cholerne pasy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Major_Kupricz 0 Napisano 5 Styczeń 2009 nie dawajcie znaku = przy mkv i BD. a nie daj boże jeszcze 720p. mkv 1080p z dobrym bitrate(15GB) to 99,9% Filmu na Blu (40GB) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
denver666 31 Napisano 5 Styczeń 2009 mkv 1080p z dobrym bitrate(15GB) to 99,9% Filmu na Blu (40GB) a kto takie ściąga? :D nie wielu. filmy na dyskach BR są albo na całym ekranie (sezon na misia) albo mają małe paski (bond), fakt często wersje mkv są na 1/3 ekranu. są odtwarzacze które zwiększają obraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adar 1 Napisano 5 Styczeń 2009 Ja mam: Ultraviolet (napisy, nie wiem jak lektor) Dom latających sztyletów (napisy, lektor) DLS trochę mnie zawiódł, obraz śnieżył, nie mam pojęcia czemu, sie nie znam. Co do przyrodniczych, to widziałem coś z cyklu o ziemi w Saturnie i MM. Generalnie bardzo się poprawiło przez ostatni rok - nastąpił istny wysyp BD. Szlag mnie trafiał, jak w necie było masę filmów BD, ale bez polskich napisów...W końcu się to zmienia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Redundantor 0 Napisano 5 Styczeń 2009 O czym Ty w ogolesz mowisz? Ja na kazdym kanale hd mam obraz rozciagniety na caly moj telewizor, a jak widzialem trailer Black Hawk Down w 1080p tez byl na caly ekran, zero pasow...wiec jezeli sobie kupie BHD to mam nadzieje ze bedzie ok a nie jakies cholerne pasy Ludzie przecież te pasy wynikają tylko z rozmiarów filmu. Jak jest panoramiczny 2,4:1 (czy jakoś tak) to zawsze będziecie mieli pasy jak telewizor ma inne proporcje (np. na Sony Bravia, gdzie jest 16:10). Zawsze można w PS3 w meny filmu włączyć zoom i wtedy obraz dostosować do ekranu. Jak nie mnasz czarnych pasów na górze i na dole i jak obraz jest w proporcjach panoramicznych to znaczy, że obcina ci pasek z lewej i z prawej. Najlepiej kupowac filmy w rozmiarrze 1,85:1, ale żadko takie można spotkać (np. Szeregowiec Ryan). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dante 2 Napisano 5 Styczeń 2009 Ja tam czasem ściągam jakieś filmy w HD, ale 720p (8-9GB), bo mój komputer przy 1080p już się dławi xD Jakość jest dużo gorsza nawet przy 720p na blu-ray. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Redundantor 0 Napisano 5 Styczeń 2009 Ja tam czasem ściągam jakieś filmy w HD, ale 720p (8-9GB), bo mój komputer przy 1080p już się dławi xD Jakość jest dużo gorsza nawet przy 720p na blu-ray. Tzn gorzej jest na BLU-RAY???? Chyba żartujesz !!! - ale może wynika to z faktu, że podłączasz to do komputera. Ja przy porównaniu BLU-RAY na PS3 (podłączam do soniaka 32' HD Ready) z np. mp4 720p na PS3 uważam, że blu ray wygląda o wiele lepiej. I nie chodzi mi tu tylko o ostrość obrazu - chodzi o dynamikę, czerń, brak pikseli np. na granicach bardzo ciemnych obszarów itp. Na logikę jak divx hd robiony z blu-ray może być lepszy od swojego żródła, gdy jest kilka razy mniejszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dante 2 Napisano 5 Styczeń 2009 Przeciwnie, gorzej jest na mkv nawet jeżeli porównać go z 720p na blu-ray ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Souly 2 Napisano 5 Styczeń 2009 Ludzie przecież te pasy wynikają tylko z rozmiarów filmu. Jak jest panoramiczny 2,4:1 (czy jakoś tak) to zawsze będziecie mieli pasy jak telewizor ma inne proporcje (np. na Sony Bravia, gdzie jest 16:10).Zawsze można w PS3 w meny filmu włączyć zoom i wtedy obraz dostosować do ekranu. Jak nie mnasz czarnych pasów na górze i na dole i jak obraz jest w proporcjach panoramicznych to znaczy, że obcina ci pasek z lewej i z prawej. Najlepiej kupowac filmy w rozmiarrze 1,85:1, ale żadko takie można spotkać (np. Szeregowiec Ryan). O.O pierwsze slysze zeby telewizor byl w 16:10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem_2010 1 Napisano 5 Styczeń 2009 Bravie są normalnie w 16:9, tylko mają opcję zmiany proporcji na 16:10. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Redundantor 0 Napisano 6 Styczeń 2009 Bravie są normalnie w 16:9, tylko mają opcję zmiany proporcji na 16:10. Jasne 16:9; można ustawić 14:10 - ale to i tak nie zmienia faktu, że to czy pasy są zalezy od filmu i ustawienia telewizora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
przem_2010 1 Napisano 6 Styczeń 2009 Jasne 16:9; można ustawić 14:10 - ale to i tak nie zmienia faktu, że to czy pasy są zalezy od filmu i ustawienia telewizora No właśnie, miałem napisać 14:9 :teehee: ale buło już trochę późno, mój błąd :sweat: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaczorq 0 Napisano 6 Styczeń 2009 Witam Kupilem BD HD SCAPE - kilka tematycznych filmow. Zauwazylem dziwna rzecz. Kiedy odtwarzam te filmy na PS3 to TV-LCD SAMSUNG wyswietla je w jakosci 1080i. Kiedy odtwarzam ten sam film na odtwarzaczu Blu-ray SAMSUNG BD-P1500 telewizor wyswietla w rozdzielczosci 1080p. Odpalilem dwa identycze filmy rownoczesnie na PS3 i Odwarzaczu BD ku mojemu zdziwieniu wydaje mi sie ze sa identyczne jakosciowo. Nie sadze żeby miedzy 1080p a 1080i była tak mała różnica abym jej nie zauwazył w odtwarzanych filmach. Możecie napisać w jakiej rozdzielczosci wyswietla wasza konsolka tego typu filmy? Myslicie Ze to problem z biosem PS3? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ultimatume 3 Napisano 6 Styczeń 2009 Zależy pod jakie wejście HDMI w TV , PS3 masz podłączone , u mnie jest 1080p , ja mam sharpa 46cali 100Hz są 3 wejścia HDMI , gdy kupiłem konsole podłączyłem pod pierwszy lepszy port który był pod ręką, był to błąd ponieważ nie wszystkie są takie same każdy ma inne parametry i każdy z nich jest przystosowany pod inny sprzęt (DVD,HI-FI,konsole,PC i.t.p), przeczytałem instrukcje podłączyłem pod właściwy port HDMI i odrazu inaczej gry, filmy i.t.p chodzą miodzo z PS3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kamilb 0 Napisano 12 Luty 2009 Ostatnio zakupiłem 2 filmy. Iron man i Helikopter w ogniu. Obydwa z napisami. Jestem bardzo zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dazidek 1 Napisano 14 Luty 2009 (edytowane) Ostatnio zakupiłem 2 filmy.Iron man i Helikopter w ogniu. Obydwa z napisami. Jestem bardzo zadowolony. Ile dałeś i gdzie kupiłeś? :) Bo mam ochotę też zakupić i zobaczyć jak wyglada film na moim cacku :P Edytowane 14 Luty 2009 przez Dazidek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheMichal 20 Napisano 14 Luty 2009 Wojny Klonów pojawiły się u nas oficjalnie na Blu-ray i DVD. Cena wersji HD to 110zł. Co ciekawe polski dubbing jest także w 5.1, a nie jak to bywa zazwyczaj w 2.0... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ByCzy 0 Napisano 14 Luty 2009 Wojny Klonów pojawiły się u nas oficjalnie na Blu-ray i DVD. Cena wersji HD to 110zł. Co ciekawe polski dubbing jest także w 5.1, a nie jak to bywa zazwyczaj w 2.0... Ciekawe a ktory film w/g ciebie ma polski 2.0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheMichal 20 Napisano 14 Luty 2009 Ciekawe a ktory film w/g ciebie ma polski 2.0 Star Wars: Zemsta Sithów, by nie szukać daleko... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach