Skocz do zawartości
KnodrPL

Jaka rozdzielczosc lepsza 720p czy 1080i

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie kablem component . Gdyz np w gry ktore obsługują 1080i i p jak lepiej grac w jakiej rozdział ce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

720p lepsza bo to skanowanie progresywne, a w ogóle jest to natywna rozdzielczość większości gier, a skalowanie do wyższej 1080i nie za dobrze im robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ma ktos porownanie czym sie rozni ten 1080i od 720 chodzi o to jakie sa te defekty . I jak wygląda to progresywne a jak bez. Bo np MGS 4 na 1080i wyglada lepiej chyba mniej zamazna jest. Ale np gry ktore obsługuja 1080 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np menu u mnie lepiej wyglada na 1080i zauważyłem jest jest mniej zamazane jak by bardziej czytelne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości zapytam, czy gra, która obsługuje tylko rozdzielczość 720p odpalona na np. 42 calach rozciągnie się czy będzie odtwarzana tylko na jakiejś części tego TV??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz głupsze pytania się pojawiają :) wkroczy qgar i zrobi z wami porządek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcale nie tylko to jest pytanie . Jedni uważają ze np w 1080i obraz jest nie płynny i sa jakieś smugi a drudzy uważają ze obraz jest bardzo dobry i nie ma różnicy . Na YouTube oglądam filmy z 1080i to nie widze różnicy od 720p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem inaczej - w jakiej rozdzielczości lepiej dla Ciebie wygląda to taką wybierz, ja miałem w TV do wyboru albo 1080i albo 720p wybrałem 720p, bo według mnie oraz z teorii obraz wygląda lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisał czy gry wyglądają lepiej w 1080i i p. Nazwa tematu może mylić, ale w poście co innego pisze, jak się dobrze przeczyta. Oczywiście, że najlepiej wyglądają w 1080p, ale jak na razie mało gier obsługuję taką rozdzielczość, większość jest do niej skalowana.

Edytowane przez Rafix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skalowana czyli jak mozna mi wytłumaczyc?

Czyli jak mam 1080i albo p sa skalowane

Edytowane przez KnodrPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi chodziło o pytanie Marquez'a :D

Cytat
Tak z ciekawości zapytam, czy gra, która obsługuje tylko rozdzielczość 720p odpalona na np. 42 calach rozciągnie się czy będzie odtwarzana tylko na jakiejś części tego TV??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  Cytat
Coraz głupsze pytania się pojawiają :) wkroczy qgar i zrobi z wami porządek :D

Może mógłbyś mi odpowiedzieć na zadane pytanie, a nie pisać, że jest głupie :dry:

Teraz już wiem, że gry są skalowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche slabo sformulowales swoje pytanie, bo raz piszesz o rozdzielczosci 720p, dalej o przekatnej ekranu 42", a jedno ma sie nijak do drugiego. Mozesz miec ekran 100" z rozdzielczoscia natywna 720p, albo monitorek 14" z 1080p, tylko po co? Telewizory zazwyczaj rozciagaja obraz na caly ekran. Monitory albo rozciagaja w kierunku gora-dol, albo dodaja czarne pasy, bo zazwyczaj maja proporcje 16:10, a nie jak telewizory 16:9.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  KnodrPL napisał:

wcale nie tylko to jest pytanie . Jedni uważają ze np w 1080i obraz jest nie płynny i sa jakieś smugi a drudzy uważają ze obraz jest bardzo dobry i nie ma różnicy . Na YouTube oglądam filmy z 1080i to nie widze różnicy od 720p

Co do rozdzielczości to tak jak byś w kompie ustawił!! im mniejsza tym (obraz - ogólny gorszy) im wyższa tym lepszy!! co do smug, to wszystko zależy od tv jaki masz! jak masz przeciętne lcd za 2-3 tysie to smugi są widoczne przy dynamicznych grach!! jak masz lepszy lcd za 4-5tysia to ten efekt jest mało widoczny! a jak masz plazmę tak jak ja to tego efektu nie ma!! za to na czarnym tle widać powypalane np.-zegary z gt5

a co do różnicy w grach o rozdzielczości 720p czy 1080p to ja mam gt5 z 1080p i nfs-undercover z 720p i generalnie nie odczuwam różnicy!! pozdrawiam :thumbsup:

Edytowane przez bartosz1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi