Skocz do zawartości
hillside

Kamera FULL HD czy PS3 widzi twardy dysk?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowy na forum.

Mam takie pytanie: planuje zakup kamery Sony z serii HDR - 10 /11/12E jeszcze nie zdecydowałem którą, czy po podłączeniu do PS3 przez USB bedę mógł skopiować filmy z dysku kamery na dysk w PS3, chodzi mi o twardy dysk w kamerze nie o karty pamięci?

Jeżeli nie ma takiej możliwości to może kupie kamerę Canona i tu drugie pytanie czy możecie mi polecić jakiś czytnik kart pamięci do PS3 ja mam 80Gb bez wejść na karty.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzieć powinna, ale to zależy też od formatu w jakim kamera nagrywa pliki video.

Bierz Sony, w ich kamerach jest to AVCHD, które PS3 czyta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra jakby kogoś interesował ten temat: Oficjalna odpowiedż od Sony Polska - kopiowanie z dysku kamery FULL HD na dysk PS3 jest technicznie niemożliwe bez względu na format.

Kill co do aparatów cyfrowych mam Canona i Samsunga żadnego nie widzi / tzn widzi ale nie rozpoznaje "nieznane urządzenie magazynujące USB". Wiem że niektóre cyfrówki są "widziane" przez soft ale pisanie że w aparatach cyfrowych widzi to lekka przesada.

Jeżeli chodzi o czytnik kart to podobno EMTEC.

Mimo wszystko dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ponieważ wcześniejszy temat z tym problemem został zamknięty, więc udzielę odpowiedzi tutaj.

Pan z Sony, który twierdził, iż nie da się skopiować filmu z dysku kamery na dysk PS3 jest debilem!

Osobiście posiadam kamerę HDR-SR10E i bez żadnego problemu dokonałem tej czynności, a więc spokojnie możesz zakupić kamerę z tej serii, bądź poczekać na kolejny nowszy model z HDD 240GB oraz wbudowanymm GPS-em.

Pozdrawiam

Edytowane przez Mrok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Dzięki wielkie za tę odpowieź o to mi właśnie chodziło czyli podłączyć i zbadać empirycznie.

Prawie zdecydowałem się na HDR-SR12E czekać za długo nie mogę za 3 tyg ma przyjść na świat mój syn - z tej okazji kamera.Mam prośbę wiem że to nie forum o kamerach ale napisz proszę czy 10E to dobra kamerka chodzi mi o filmowanie w pomieszczeniach przy sztucznym świetle bo od czytania testów łeb mi już pęka a i tak w każdym są inne wyniki więc już się zakręciłem....

Jak znajdziesz chwilę to napisz parę słów jak jest dobra to może oszczędziłbym trochę grosza (dużo teraz wydatków itd) może będę miał okazję jakoś się zrewanżować.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Witam,

Dzięki wielkie za tę odpowieź o to mi właśnie chodziło czyli podłączyć i zbadać empirycznie.

Prawie zdecydowałem się na HDR-SR12E czekać za długo nie mogę za 3 tyg ma przyjść na świat mój syn - z tej okazji kamera.Mam prośbę wiem że to nie forum o kamerach ale napisz proszę czy 10E to dobra kamerka chodzi mi o filmowanie w pomieszczeniach przy sztucznym świetle bo od czytania testów łeb mi już pęka a i tak w każdym są inne wyniki więc już się zakręciłem....

Jak znajdziesz chwilę to napisz parę słów jak jest dobra to może oszczędziłbym trochę grosza (dużo teraz wydatków itd) może będę miał okazję jakoś się zrewanżować.

pozdrawiam

witam

posiadam sr12e i jeżeli chodzi o sztuczne światło to można sobie z tym poradzić zwiększając balans bieli i praktycznie nie widać straty na jakości , bo w trybie auto można czasem zobaczyć ziarnistośc , ale polecam gorąco ten model jakość obrazu na porządnym lcd-ku jest powalająca jak się przesiadłem z kamery dvd to myslałem że snię , no i aparat jak ktoś nie potrzebuje profesjonalnego sprzętu to też jest super mam zwykłą cyfrówkę sony z matrycą chyba 8 megapixeli i ten w kamerze robi duzo lepsze zdjęcia , a co do współpracy z ps3 to idealnie współpracuja , mozęsz albo oglądać po plikach lub puścić od razu cały materiał z kamery , ale kopiować do konsoli da się tylko po plikach , ja to omijam łączać sobie pliki programem tsmuxer i wtedy albo na pendrivea albo jak jest duzy plik to na płytkę bd i do konsoli . dobra bo juz namieszałem w każdym razie polecam gorąco kamerkę , jak masz jakieś pytania jeszcze to chętnie odpowiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej ,

Mam jeszcze 2 pytania co do tych kamer:

Czy to prawda że bez dodatkowej baterii nie ma co brać się za filmowanie bo akumulator starcza na bardzo krótko?

Jak długo zgrywa się film w FULL HD na dysk w PS3 np: ile trwa zgranie 10 Gb?

Mam jeszcze taką ogromną prośbę czy jest szansa żeby któryś z Was rzucił link do jakiś kilkunastu sekund filmu z Waszej kamery żeby można było zgrać na PS3 i zobaczyć na własne oczy jaka to jakość.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

Kolega wyprzedził mnie w odpowiedzi, mogę tylko dołączyć się do jego wypowiedzi i potwierdzić wartość kamer z tej serii. Akumulator rzeczywiście warto mieć zapasowy, ale i tak na własnym  spoko pociągnie minimum godzinę. Więc decydujący moment napewno uda Ci się ująć ;). Ze zgrywaniem z kamery na dysk PS3 jest tak samo jak z kopiowaniem z każdego innego zewnętrznego dysku przez USB na komputer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Hej ,

Mam jeszcze 2 pytania co do tych kamer:

Czy to prawda że bez dodatkowej baterii nie ma co brać się za filmowanie bo akumulator starcza na bardzo krótko?

Jak długo zgrywa się film w FULL HD na dysk w PS3 np: ile trwa zgranie 10 Gb?

Mam jeszcze taką ogromną prośbę czy jest szansa żeby któryś z Was rzucił link do jakiś kilkunastu sekund filmu z Waszej kamery żeby można było zgrać na PS3 i zobaczyć na własne oczy jaka to jakość.

Pozdrawiam

CO DO BATERII TO PRAWDA NIESTETY ale tylko jeżeli chodzi o oryginalną baterię dedykowaną do danego modelu , ja uzywam akumulatora z innego modelu -bateria jest większa troszkę i trzeba podłączyć kabelkiem z kamerą ale o czas nagrywania się nigdy nie martwiłem bo jest nieporównywalnie dłuzszy niz oryginał , jak bedziesz chciał model akumulatora to podam pózniej bo nie pamiętam , a co do zgrywania to tak jak napisałem wyżej ja większe pliki juz połaczone zgrywam na bd a potem do ps3 lub z pendrive-a jeżeli nie przekraczają 4 gb bo powyżej niestety ps3 nie widzi takich plików ( ograniczenie partycji fat :(:(:( ) i zostaje tylko bd lub przez serwer z kompa bezpośrednio ale tego nigdy nie robiłem jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kamerę kupiłem sprawdziłem oczywiście tak jak pisaliście pliki kopiuje się łatwo i szybko.

Dzięki jeszcze raz za pomoc, zastanawiam się teraz czy napisać do działu obsługi klienta w Sony Polska, bo jeżeli nie można uzyskać informacji o produkcie u głównego przedstawiciela producenta to coś chyba jest nie tak....a może to ja jestem dziwny i się czepiam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

tak, tak pojechać po nich!

Witam,

Kamerę kupiłem sprawdziłem oczywiście tak jak pisaliście pliki kopiuje się łatwo i szybko.

Dzięki jeszcze raz za pomoc, zastanawiam się teraz czy napisać do działu obsługi klienta w Sony Polska, bo jeżeli nie można uzyskać informacji o produkcie u głównego przedstawiciela producenta to coś chyba jest nie tak....a może to ja jestem dziwny i się czepiam.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pomozcie. Musze kupic kamerke przed weekendem bo jade na wakacje i nie moge sie zdecydowac pomiedzy SR10 a SR12. Roznica 200 funtow. Warto dolozyc czy cena nie jest wspolmierna do roznicy w kamerach? Na dlugo starcza te 40gb w SR10? Bede mial laptopa ze soba wiec zawsze moge zgrywac na biezaco na niego ale w niedalekiej przyszlosci bede wyjezdzal na conajmniej kilka dni bez laptopa wiec w sumie wiekszy dysk by stykl. Wiem ze SR12 jest lepsza ale chodzi mi o to czy warto az 200 funtow doplacac za 80GB dysku wiecej i pare mniej istotnych bajerow..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej!

Miałem ten sam dylemat, kupiłem kamerę jakieś 4 dni temu.

Na czytanie wszystkich testów, opinii itd spędziłem koło 2 tyg.

Kolego - szczerze oszczędze Ci tego czasu .....moja odpowiedź jest prosta jeżeli masz aparat cyfrowy z którego jesteś

zadowolony to kup SR10!!!!

Te różnice które "wyjdą w praniu" podczas filmowania to wielkość dysku tu wygrywa SR12 i zoom optyczny tu wygrywa SR10 - 15x.

Ja kupiłem SR10 ponieważ mam dobrą cyfrówkę a obiektywnie uważam że 10 robi przeciętne zdjęcia i to jedyna różnica,

reszta to bajki i marketing.

Reasumując SR10 ma mniejszy dysk i robi gorsze zdjęcia, ma za to większy zoom optyczny i wcale nie uważam że SR12 jest lepsza(bo niby w czym?), SR10 wygrywa zdecydowanie w porównaniu cena - jakość.

Jeżeli chodzi o twardy dysk w rozdzielczości 1920x1080i (nagrywam tylko w tej) 40Gb starcza na 290min.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej!

Miałem ten sam dylemat, kupiłem kamerę jakieś 4 dni temu.

Na czytanie wszystkich testów, opinii itd spędziłem koło 2 tyg.

Kolego - szczerze oszczędze Ci tego czasu .....moja odpowiedź jest prosta jeżeli masz aparat cyfrowy z którego jesteś

zadowolony to kup SR10!!!!

Te różnice które "wyjdą w praniu" podczas filmowania to wielkość dysku tu wygrywa SR12 i zoom optyczny tu wygrywa SR10 - 15x.

Ja kupiłem SR10 ponieważ mam dobrą cyfrówkę a obiektywnie uważam że 10 robi przeciętne zdjęcia i to jedyna różnica,

reszta to bajki i marketing.

Reasumując SR10 ma mniejszy dysk i robi gorsze zdjęcia, ma za to większy zoom optyczny i wcale nie uważam że SR12 jest lepsza(bo niby w czym?), SR10 wygrywa zdecydowanie w porównaniu cena - jakość.

Jeżeli chodzi o twardy dysk w rozdzielczości 1920x1080i (nagrywam tylko w tej) 40Gb starcza na 290min.

Pozdrawiam

No wlasnie mam 2 spoko cyfrowki wiec do zdjec mi na pewno kamera nie potrzebna. Ale styklo by mi wejscie na mikrofon. Tylko nie wiem czy jest warte 200 funtow wiecej :).

A ile minut sie miesci w 1080p?

Dzieki za pomoc w ogole.

Edytowane przez cwir

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wlasnie mam 2 spoko cyfrowki wiec do zdjec mi na pewno kamera nie potrzebna. Ale styklo by mi wejscie na mikrofon. Tylko nie wiem czy jest warte 200 funtow wiecej :).

A ile minut sie miesci w 1080p?

Dzieki za pomoc w ogole.

Kolego w tych kamerach nie ma takiej rozdzielczości (p) oznacza skan progresywny.

Jeżeli szukasz kamery Sony o takiej rozdzielczości - jedyny znany mi model to Sony HDR-FX1000E,

który jest bardzo, bardzo drogi - to profesjonalny sprzęt

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego w tych kamerach nie ma takiej rozdzielczości (p) oznacza skan progresywny.

Jeżeli szukasz kamery Sony o takiej rozdzielczości - jedyny znany mi model to Sony HDR-FX1000E,

który jest bardzo, bardzo drogi - to profesjonalny sprzęt

pozdrawiam

Aha :)

No nic pomysle jeszcze. Kusi mnie te 120 GB... Czesto jezdze na festiwale muzyczne i niecale 5 godzin troche za malo mi brzmi na caly weekend.

Musze ja kupic do Soboty wiec dam znaka co wybralem. Dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie.

Jestem juz po wakacjach, kupilem SR10 i nie rozstawalem sie z nia ani na chwile. Filmy sa po prostu rewelacyjne! Przywiozlem ok 100 GB filmow z 2 tygodni. Dzieki za rady, naprawde sie przydaly.

Teraz o czym chcialem napisac. Kupilem sobie kilka dni temu zewnetrzny dysk 1TB. Miedzy innymi po to zeby miec gdzie trzymac "surowe" pliki z kamery. Bo mam nagrywarke Blu Ray i nagram zmontowany film z wakacji na BD, ale jednak chce zachowac orginalne pliki. Kupilem dysk LaCie Network Space 1TB (link). Jest to dysk sieciowy (ma wyjscie USB ale tylko do robienia backupu dysku na innym albo do powiekszenia jego powiezchni kolejnym dyskiem zewnetrznym USB i nie mozna go bezposrednio podpiac USB do kompa). Po naprawde szybkiej instalacji programiku do konfiguracji itp, okazalo sie ze dysk ma wbudowany media serwer. A ze juz pozgrywalem moje 100 GB filmow z kamery na ow dysk, zrobilem refresh media serwera i odpalilem PS3. Ku mojej uciesze (bo kupujac dysk nie mialem takiej funkcjonalnosci na wzgledzie), media serwer i PS3 obsluguja "surowy" format z kamerki i wszystkie filmy mozna ogladac na PS3. Jedna rzecz - WiFi nie wyrabia troche z transferem (jakby nie bylo te pliki sa dosc spore) i jak odpalisz film bezposrednio to bedzie nieprzyjemnie skakal. Mozna spauzowac na jakis czas i poczekac az sie "zbufferuje" ale po jakims czasie znowu zaczyna skakac. Wiec wygrzebalem jeszcze jeden kabelek, podpialem PS3 do switcha kablem i filmy chodza jak zloto.

Wiec jesli ktos z was mysli o zakupie dysku zewnetrznego m.in. w celu przechowywania filmow z kamerki, goraco polecam ten lub podobny model. Co prawda mam go krotko wiec nie wiem jak z jego "wytrzymaloscia" ale jak na razie jest cichy, ladny i dziala znakomicie. Transfery przez kabel dochodza do 8-9 MB na sekunde wiec nie jest zle (3 GB sie kopiuje jakies 5 minut).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

fajnie że kamera się podoba,

co do dysku to ja wrzuciłem wewnętrzny Samsung SpinPoint M6 500GB i chodzi jak marzenie,

swoje 80Gb z PS3 w kasete i robi za zewnętzrny.

W ten sposób mam również fajny zestaw do oglądania fimów (za nieduże pieniądze w Szwecji w MediaMarkt można go kupić w przeliczeniu za jakieś 250 zł).

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi