Skocz do zawartości
BrianPL

QuadHD czy nie QuadHD

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem sobie rożne strony internetowe na temat HD i wpadło mi w oko "QuadHD"

Rozdzielczość Full HD nie jest chyba jednak tak do końca „full”. Patrząc na telewizor Quad HD Westinghouse D56QX1 można dojść do wniosku, że “1080p” to zabawa dla małych dzieci.

Panel o przekątnej 56 cali oferuje rozdzielczość 3840 x 2160 pikseli. Przypomnijmy, że 1080p to „zaledwie” 1920 x 1080 pikseli.

No po prostu... nim się obejrzysz to już jesteś z tyłu... Taki telewizor kosztuje 50tyś zł :/ Przy obecnym kursie to pewnie z 100tyś lub mln ;/

A telewizor jest od Westinghouse. Niedługo FULL HD stanie się Standardem. Telewizora jeszcze w sprzedaży nie ma :o

Chcecie linka to napiszcie.

PS. Co ot tym "QuadHD" sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasem na koncertach sa jakies wielkie ekrany cz inne projektory polaczone w jakies skomplikowane konstrukcje. Zwykly TV 42" FHD wyglada przy tym jak niedorozwiniety krasnal. Ale co z tego. Po co ci wiecej w domu? Fajnie ze widziales QuadHD ale gdie bys zrobil z tego pozytek. Full hd to chyba taka granica, ktore obecnie osiagnieto przy projektowaniu procesorow. Nie ma sensu caly czas zwiekszac czestotliwosci zegara, bo nie dost ze sie grzeje kosmicznie to jeszcze sporo pradu bierze. Teraz trzeba sie bawic w myki z cachem i innymi forwardingami aby zoptymalizowac prace poszczegolnych podzespolow procsora. Podobnie w TV, po co dawac wieksza rozdzielczosc, skoro i tak siedzac w rozsadnej odleglosci nie zauwazzysz roznicy? Po co kupowac wiekszy TV rozmarow calej sciany w pokoju, jezeli masz pokoj 4x5m ? Pompowanie bez konca to nie kierunek w ktorym nalezy sie udawac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na co mi quadHD jak kablówka nadaje w analogu, a gry są skalowane do 720p, bo mało która ma taką rozdzielczość natywną ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GTProlog był juz odpalany w tej roździałce Podpięto 4 konsole jesli dobrze pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka i tyle :D zanim to wejdzie do masowej produkcji i będzie w rozsądnej cenie to dawno się pożegnamy z PS3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawostka i tyle :D zanim to wejdzie do masowej produkcji i będzie w rozsądnej cenie to dawno się pożegnamy z PS3

Dokłądnie tak... A po za tym takich rzeczy się nie kupuje do domów mieszkalnych bo to za duże jest :D No chyba, że ktoś ma big home and big room :D

Edytowane przez Dazidek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znając życie niedługo pojawi się coś ponad to super hi-vision, ale po co to xD na normalnym odbiorniku o wielkości "domowej" nie zobaczymy tego ultra/super/hiper czy jakiekolwiek inne hi-vision

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w większą rozdzielczość już nie ma co się pchać bo naszym ludzkim okiem gówno wyłapiemy :0 moja mama starej daty nie widzi różnucy między dwudziesto calowym critikiem a full hd 46 cali... no może poza więlkością :) przydałoby się pooglądać jakieś pełne 3d czy bajery jak kinach, jakieś podmuchy wiatru itd :) oj czekamy na okularki od sony czekamy

Edytowane przez patyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może robią tak jak megapiksele w aparatach - nikomu nie jest potrzebne więcej jak 7-10mpix, a ciągle wrzucają większą ich ilość (co najśmieszniejsze - do komórek tyle co do lustrzanek APS-C), bo to przyciąga laików. A tutaj nowa super rozdzielczość pewnie przekona ludzi do inwestowania w takie telewizory. Chociaż w tym wypadku przeszkodą jest trochę rynek - bo w wielu krajach infrastruktura do odbioru HDTV jest żenująca, a co dopiero mówić o nowszych technologiach. W Japonii może sobie coś takiego egzystować, w USA może być dla hobbystów a u nas dla ludzi ciekawych świata...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eeee to co podajecie to nic, Japoński rząd ma zamiar w roku 2015 wprowadzić standard Ultra HD w ichniejszej telewizji. Już ponoć się prace zaczęły, ta oto telewizja ma mieć 33 megapikseli czyli rozdzielczość 7680 x 4320 i do tego oczywiście dźwięk w 22.2 rozmieszczone w dwóch poziomach. To jest dopiero szok, tylko że chłopaki do tego będą musiały mieć telewizor ok 150 cali by widzieć jakąkolwiek różnice. To jest dopiero zboczenie, bo jeszcze QuadHD to jestem w stanie zrozumieć bo da się zrobić lepszy obraz od FHD, ale różnicy między rozdzielczością ponad 3 tyś a siedem to chyba nie zauważymy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Eeee to co podajecie to nic, Japoński rząd ma zamiar w roku 2015 wprowadzić standard Ultra HD w ichniejszej telewizji. Już ponoć się prace zaczęły, ta oto telewizja ma mieć 33 megapikseli czyli rozdzielczość 7680 x 4320 i do tego oczywiście dźwięk w 22.2 rozmieszczone w dwóch poziomach. To jest dopiero szok, tylko że chłopaki do tego będą musiały mieć telewizor ok 150 cali by widzieć jakąkolwiek różnice. To jest dopiero zboczenie, bo jeszcze QuadHD to jestem w stanie zrozumieć bo da się zrobić lepszy obraz od FHD, ale różnicy między rozdzielczością ponad 3 tyś a siedem to chyba nie zauważymy...

Eeee to co podałeś to nic, już ktoś to wrzucił :sleep:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Eeee to co podałeś to nic, już ktoś to wrzucił :sleep:

A no tak, nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znamy to już od paru lat.. co do premiery to w plotach waha się od 2012 do 2025 :) nie ważne czy będziesz miał tiwi 150 cali czy tysiąc to różnicy nie zobaczysz bo przecież będziesz musiał oddalać się od ekranu z każdym kolejnym calem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak długo będzie widać różnice jak długo będziemy widzieć schodki na ukośnych liniach, albo telewizory nie osiągną rozdzielczości oka ludzkiego. To drugie jak na razie nie jest do końca zbadane. Istnieją różne teorie i obliczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Roździałka ludzkiego oka to załużmy 115200 x 64800 pomnożyłem FullHD x60 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak swoją drogą kto widział ten ekran na TVN24 w "faktach po faktach" ?

Mają rozmach skurczysyny bo tam jest dobre 150" i z tego co słyszałem to chyba największy ekran w stacji telewizyjnej w całej europie.

Tylko czasem pixelozę na tle widać jak zrobią przybliżenie na gości :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najwiekszy tv świata jak pamiętam ma 132 cali ............ A projektor za 1500 zł ma 300 cali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Najwiekszy tv świata jak pamiętam ma 132 cali ............ A projektor za 1500 zł ma 300 cali

jeszcze zależy jaki ten projektor da Ci obraz, może Ci wyświetlić paro metrowy obraz składający się z kilkuset pikseli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sobie namaluję na ścianie ogromny obrazek to mam 300 cali za 50zł, które zużyłem na farby...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak potrafisz go przemalowywać w tempie 60 razy na sekundę to chętnie Cie zatrudnię zamiast projektora :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak potrafisz go przemalowywać w tempie 60 razy na sekundę to chętnie Cie zatrudnię zamiast projektora :P

Haha wygrałeś :D

Co do tematu to właśnie przeczytałem o tym najwiekszym ekranie plazmowym na świecie i jakoś nie mogę sobie jak by się na tym grało :P to by było chyba nie tylko latanie oczami ale i głową :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do tematu to właśnie przeczytałem o tym najwiekszym ekranie plazmowym na świecie i jakoś nie mogę sobie jak by się na tym grało :P to by było chyba nie tylko latanie oczami ale i głową :D

zależy jak daleko się siedzi. Z kilku metrów pewnie można tak samo ogarnąć jak 32" z metra :thumbsup:

do NFS: Undercover proszę bardzo. Nawet się nie zmacham a kasa na gry zawsze się przyda :pardon:

Edytowane przez TheMichal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi