Skocz do zawartości
Sebaseba1987

Niechciana zmiana proporcji podczas ogladania filmow...

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm... mam maly denerwujacy problem..

Do ogladania filmow podpinam laptopa przez kabel DVI-HDMI do TV (panasonic Viera LCD 37LXD85). Wszysko ladnie pieknie, ale po kilku minutach ogladania obraz na TV sie rozciaga i ucina brzegi... po zmianie wejscia na inne i powrocie na to od laptopa znowu wszystko jest normalnie.. przez pierwsze kilka minut..

Wie ktos moze o co chodzi?

grafika GeForce 8400M

kodeki K-Lite Codec Pack

z gory dzieki za jakakolwiek pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka rozdzielczosc natywna ma matryca tego TV? Sprawdzales czy Aspect ratio masz ustawione na jakas konkretna wartosc a nie na Auto? Bo moja viera wykrywa czarne pasy z gory/dolu obrazu i automatycznie potrafi rozciagac obraz gdy wykryje nadawany w 16:9. Tylko ze wtedy nie ucina bokow (w zadnym trybie mi nie ucina bokow), a jedynie czarne pasy z gory dolu. Jestes pewien ze ucina ci obraz po bokach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co znaczy stwierdzenie ze kazda odpowiedz sie liczy :) Wielkie dzieki qgar naprowadziles mnie. Poszukalem w insrukcjii troche i rzeczywiscie moja Viera tez ma ta opcje rozciagania obrazu jesli wykryja czarne pasy i trwa to wlasnie kilka minut w zaleznosci od tego jak ciemny jest obraz...

A ja rzeczywiscie ogladalem na auto bo jak ustawie na 16:9 czy cokolwiek innego to mam czarna ramke dookola (tak po 2 cm z kazdej strony), a na auto mam ramke tez jest tylko ma po 0,5 cm :tongue:. Czy po podlaczeniu kompa kablem d-sub do wejscia PC w tv pozbede sie tego problemu?

aha, przestawilem jeszcze rozdzielczosc na maxymalna obslugiwana przez tv 1366x768 i juz przwie wszysko jest spoko ;) Nie ma czarnych pasow- nie musi nic rozciagac :P tylko ta czarna ramka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi