Marshall 0 Napisano 14 Maj 2009 Witam. Tak jak w temacie, kupiłem wczoraj telewizor Sharp AQUOS LC-32DH77E. Niestety w niektórych grach, w pewnych momentach widoczne są na ekranie smugi/widma zostające po poruszającym się na obiekcie ekranie - wygląda to trochę jak takie rozmycie ekranu. Co ciekawe występuje to, do tej pory zauważyłem, w Fifię 09 tylko przy powtórkach i gdy zawodnicy wchodzą na boisko i w demie UFC 2009 też przed walką jak są pokazane przygotowania zawodników, a w czasie gry nie. Nie jest to może bardzo uciążliwe, ale lepiej by było gdyby dało się coś z tym zrobić:) Póki co testowałem na tym telewizorze jeszcze Street Fightera IV, ale żadnych problemów nie było... Nie mam pojęcia z czego to może wynikać. Przekładałem kabel HDMI w inne wejście telewizora ale nic to nie dało. Kabel jest sprawny, bo wcześniej grałem na Soniaku Bravia i wszystko śmigało dobrze - żadnych smug. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qgar 49 Napisano 14 Maj 2009 Poczytaj rozne watki o telewizorach i problemach z grami bo podobne (a nawet i taki sam) problemy juz sie przewijaly. Smugi nie sa spowodowane kiepska jakoscia kabla/gniazd. Powylaczaj w TV wszelkiego rodzaju wspomagacze obrazu jak redukcja szumow, korekcja zaklocen divx itd. One najczesciej powoduja smuzenia, Jezeli tv posiada "tryb do gier", zobacz czy nie spisuje sie lepiej. A jezeli nie to albo taki urok tego TV, albo taki urok danej gry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marshall 0 Napisano 14 Maj 2009 (edytowane) No niestety, za bardzo nawet nie ma tam czego wyłączać:( kurde, teraz sprawdzałem demo Killzone 2 i tam smugi są nawet w rozgrywce, a to już przeszkadza... Ma ktoś może jakiś pomysł? BTW. Telewizor jest stu Hz, a jak włączam program na którym odtwarza mi PS3 jest napisane, że w danej chwili wyświetla 60 Hz, może to być przyczyną? Edytowane 14 Maj 2009 przez Marshall Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qgar 49 Napisano 15 Maj 2009 Nie. A ja jestem ma 99% przekonany, ze w ustawieniach sa jakies wspomagacze. Tym bardziej ze to juz tv z technologia 100hz. A te Hz na pewno nie sa powodem smuzenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tru 1 Napisano 15 Maj 2009 (edytowane) Hej tez mam aquosa, i tez tak mialem. Problemem jest opcja DNR w opcjach TV. To jest redukcja szumu obrazu, i dziala fajnie na analogowym obrazie, ale przy zrodle cyfrowym tworzy tzw "ghost effect", czyli pozostawia widmo poprzedniej sceny na obecnej. Widac to zwlaszcza w napisach po filmach, ktore sa na czarnym tle :) Wyłącz ją całkowicie najlepiej, ewentualnie ustaw na "niska". Ja mam na niskiej i nie ma duszków. Edytowane 15 Maj 2009 przez tru Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marshall 0 Napisano 15 Maj 2009 Ok, dzięki wielkie, zrobione:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edgorek 1 Napisano 31 Październik 2009 (edytowane) Mam sharp'A lc-32d653e Aquos Wystarczyło zmienić w opcjach obrazu: Tryb wideo- WYŁĄCZYĆ Duszki znikły:-) Edytowane 2 Listopad 2009 przez edgorek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach