evelan 0 Napisano 26 Czerwiec 2009 Wpiszcie tylko "JESTEM ZA" petycja w sprawie polskiego XMB, może się uda może nie, warto spróbować nie chętnie założyłem nowy temat bo najlepiej było by napisać w jakimś istniejącym ale nie znalazłem takiego aby to pasowało :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArczX 4 Napisano 26 Czerwiec 2009 (edytowane) Hmm coś nie działa link chyba. Już działa :D Edytowane 26 Czerwiec 2009 przez ArczX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wronator 1 Napisano 26 Czerwiec 2009 (edytowane) Ja się tylko zastanawiam. Po co ? Czy ludzie takie coś wymyślają z zasady czy dlatego, że na prawdę nie znają angielskiego i po XMB muszą poruszać się ze słownikiem w dłoni. Przecież w tej chwili już uczeń 2 klasu szkoły podstawowej jest w stanie zrozumieć 70% słów jakie tam są... Edytowane 26 Czerwiec 2009 przez Wronator Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArczX 4 Napisano 26 Czerwiec 2009 Ale tu nie chodzi o rozumienie. Tu chodzi o nas polaków! Do niedawna nie mieliśmy jeszcze polskich znaków w przeglądarce, co było totalną porażką. Są gry polskie to dlaczego nie menu i store? Jesteśmy Polakami i powinniśmy bronić swego języka. "Polak nie gęś, swój język ma" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PROT 1 Napisano 26 Czerwiec 2009 (edytowane) "Wronator" Nie chodzi o to czy ty bedziesz korzystał liczy sie sam fakt możliwości wyboru Jest to bardzo ważne czy ktos liczy sie z użytkownikami PL Czy obywatel Niemiec czy Włoch tez tak jak ty powiedziałby a po co mi mój własny narodowy jezyk Trochę godności Edytowane 26 Czerwiec 2009 przez PROT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wronator 1 Napisano 26 Czerwiec 2009 "Wronator"Nie chodzi o to czy ty bedziesz korzystał liczy sie sam fakt możliwości wyboru Jest to bardzo ważne czy ktos liczy sie z użytkownikami PL Czy obywatel Niemiec czy Włoch tez tak jak ty powiedziałby a po co mi mój własny narodowy jezyk Trochę godności No dobra czyli jednak chodzi o godność... Mi tam nasz ojczysty kraj wisi i powiewa podobnie jak nasz ojczysty język więc wybaczcie mi takie podejście do sprawy. Założę się tylko, że w tych krajach które wymieniłeś gdyby nie było ich ojczystego XMB to by tak nie płakali jak Polacy bo tam znajomość angielskiego jest wręcz obowiązkiem, nie to co u nas :down: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rater 8 Napisano 26 Czerwiec 2009 (edytowane) No dobra czyli jednak chodzi o godność... Mi tam nasz ojczysty kraj wisi i powiewa podobnie jak nasz ojczysty język więc wybaczcie mi takie podejście do sprawy. Przykre... Założę się tylko, że w tych krajach które wymieniłeś gdyby nie było ich ojczystego XMB to by tak nie płakali jak Polacy bo tam znajomość angielskiego jest wręcz obowiązkiem, nie to co u nas :down: Nadal nie rozumiesz, że nie chodzi tutaj o "rozumienie" menu -.-? @topic Oczywiście wpisałem się. Trzeba było coś z tym zrobić już dawno temu. Edytowane 26 Czerwiec 2009 przez Rater Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bazgan 2 Napisano 26 Czerwiec 2009 Mi tez wisi czy bedzie czy nie ale podpisze sie żeby panowie z sony nie obijali sie ^^ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerm 11 Napisano 26 Czerwiec 2009 (edytowane) Ja się tylko zastanawiam. Po co ? Czy ludzie takie coś wymyślają z zasady czy dlatego, że na prawdę nie znają angielskiego i po XMB muszą poruszać się ze słownikiem w dłoni. Przecież w tej chwili już uczeń 2 klasu szkoły podstawowej jest w stanie zrozumieć 70% słów jakie tam są... Jesteśmy 5tym największym państwem UE, a ciągle jesteśmy traktowani gorzej niż Czechy, które mają 4razy mniej mieszkańców. Dlaczego język, czeski, węgierski, rumuński, jest wszędzie, a naszego nie ma? Przecież mamy niewiele mniej konsumentów, niż te 3 państwa razem wzięte. Wynika to w sporej mierze z naszego (zupełnie niezrozumiałego) przekonania, że nam się nie należy, że nie potrzebujemy. Efekt??? Jesteśmy na końcu łańcucha pokarmowego. Do niedawna praktycznie nie było polonizowanych gier na PS3, bo po co??? przecież wystarczy znać angielski. chyba nie tędy droga. Znajomość języka angielskiego we Włoszech czy Francji, jest na znacznie gorszym, poziomie niż u nas. wiem co mówię. Ale warto przypomnieć Zwierzyniec (1562): A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają. Prawie od 450 lat ten sam kłopot...... Edytowane 26 Czerwiec 2009 przez Kerm_pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheMichal 20 Napisano 26 Czerwiec 2009 po tym, co robią z grami niech dają sobie spokój z polonizacjami. Tym bardziej, że XMB tego nie potrzebuje... A co do petycji - nie sądzę, aby cokolwiek ona dała - w końcu absolwent gimnazjum bez problemu by sobie z lokalizacją poradził w jeden wieczór, więc muszą mieć konkretne powody aby tego nie robić i świadomość, że sporo ludzi tego chce... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kerm 11 Napisano 26 Czerwiec 2009 po tym, co robią z grami niech dają sobie spokój z polonizacjami. Tym bardziej, że XMB tego nie potrzebuje... jasne, lepiej nic nie robić, niż zrobić źle i może w końcu się nauczyć .... Imo lokalizacja infamous, jest bardzo dobra, ideałem będzie posiadanie więcej niż jednej wersji językowej na płycie (miejsce w końcu jest), bo zgadzam się, że powinna być Polska i oryginalna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TheMichal 20 Napisano 26 Czerwiec 2009 jasne, lepiej nic nie robić, niż zrobić źle i może w końcu się nauczyć .... czemu mają się uczyć moim kosztem ? Inne kraje mają różne wersje językowe inFamous, my nie. To co, poczekajmy z rok racząc się naszym cudownym dubbingiem w najlepszych grach na konsolę, może się nauczą, że na Bluray jest miejsce na dialogi w innym języku ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 26 Czerwiec 2009 Możemy się pienić i skakać do woli. Prawda jest taka, że nikt nie bierze naszego kraju poważnie. No i niby dlaczego mieliby robić polską wersję XMB, skoro przez dwa lata sprzedało się w naszym kraju tyle konsol co w Japonii przez dobry miesiąc. My tylko chcemy brać, brać, brać. Ale już gierkę z PSS za 36 złotych to najlepiej rozłożyć na pięciu żeby było taniej. I teraz programiści Sony będą szukać jakiegoś polskiego informatyka, który pomoże im zmienić najnowszy firmware, który musi pobrać cały świat, tylko po to, żeby zamiast Video pisało Wideo. Ale wpisałem się. Łamistrajkiem nie jestem. Tylko uważam, że się ośmieszamy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awierone 64 Napisano 26 Czerwiec 2009 Że tak powiem....'w mordę nam nie dadzą' :) możemy tylko zyskac bo do stracenia nic nie mamy :) ja osobiscie dopisałbym jeszcze przyspieszenie pracy nad Vidzone w Polsce:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qgar 49 Napisano 27 Czerwiec 2009 przez dwa lata sprzedało się w naszym kraju tyle konsol co w Japonii przez dobry miesiąc. Nie no kill porownanie trafione jak malo ktore :P Polske do KKW przyrownywac. tylko po to, żeby zamiast Video pisało WideoI powiem Ci, ze to bylby jeden z niewielu firmwarow, gdzie widac jakies pozytywne zmiany. Bo irytujace sa nowe wersje, w ktorych nie widac zupelnie zadnej roznicy, a sciagaja sie pol godziny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fuviks 78 Napisano 27 Czerwiec 2009 Podpiszcie się chociaż ze względu na innych mi to tam obojętne jest znam angielski ale robię to z myślą o innych którzy maja z nim problem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 27 Czerwiec 2009 Nie no kill porownanie trafione jak malo ktore :P Polske do KKW przyrownywac. Właśnie o to mi chodziło. Porównanie bez sensu, tak samo jak żądanie polskiego XMB ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qgar 49 Napisano 27 Czerwiec 2009 Nie jet to zadanie tylko zorganizowana petycja na oficjalnym forum PSN, majaca na celu zamanifestowanie, ze "nam zalezy, nam sie nalezy" i ona jak najbardziej ma racje bytu, ale porownanie PL/JP jest nad wyraz egzotyczne :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 27 Czerwiec 2009 Nie jet to zadanie tylko zorganizowana petycja na oficjalnym forum PSN, majaca na celu zamanifestowanie, ze "nam zalezy, nam sie nalezy" i ona jak najbardziej ma racje bytu, ale porownanie PL/JP jest nad wyraz egzotyczne :) I kto ten manifest zobaczy? Nikt? Pracownicy polskiego SCE nawet nie wiedzą jak odpowiedzieć na pytania zadawane im w specjalnym topiku. Od pół roku nikt nie raczył nawet powiedzieć "pocałujcie się w dupę". I ruszy ich petycja. Jasne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RedAxe 2 Napisano 27 Czerwiec 2009 Witam. Nie wiem czy w np. słonecznej Italli lub Espanii sprzedaliby chociaż jedną sztukę bez menu w ich ojczystych językach. Wiele koncernów zupełnie zapomniało, że Polska jest w UE, a tu obowiązują jakieś przepisy. To, że mamy takie kłopoty z egzekwowaniem naszych praw konsumenckich wynika z biernej postawy urzędników, którzy za to są odpowiedzialni. Lepiej ścigać hurtownika, który na pudełku z obuwiem nie ma jakiegoś napisu w języku polskim, niż ogromny koncern, który żarty sobie stroi z konsumentów. Musicie wiedzieć, że nie dlatego inne kraje mają lokalizacje, że są większymi rynkami zbytu, ale urzędy w ich krajach potrafią zmuszać nawet ogromne koncerny do prawidłowego traktowania konsumentów. Reasumując podpisałem petycję, ale raczej powinno to być żądanie, a nie prośba. Pozdrawiam. RedAxe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 27 Czerwiec 2009 Dodam tylko w kwestii formalnej :P Odpowiedź pracownika SCEP z dnia 16.02.2009 Czy w 2009 roku zostanie dodana obsługa języka polskiego w Menu XMB, w Internet Browser, w PS Store? Działania związane z wprowadzeniem języka polskiego do XMB rozpoczęliśmy zaraz po utworzeniu polskiej spółki, Sony Computer Entertainment Polska, w kwietniu 2008roku. Niestety decyzje ta rozpatruje zarząd w Japonii i dlatego trwa to tak długo. Często monitorujemy ten temat i staramy się na bieżąco pracować nad każdą kwestią z nim związaną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
merio 18 Napisano 27 Czerwiec 2009 Ja wpisałem "Jestem za", ale chyba w nieprawidłowy sposób i dostałem bana na forum głównym. Dziwne to ich forum. A co do polskiego XMB. Kompletnie nie rozumiem osób, które w zadziwiający sposób bronią angielskiego i starają się wywyższyć ten język ponad nasz rodzimy. Nie wiem czym jest to powodowane. Mieszkamy w Polsce, korzystamy z konsol PS w Polsce więc naturalnym wydaje się korzystanie z polskiego menu. To takie normalne przecież. Naprawdę nie muszę uczyć się angielskiego żeby korzystać z playki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wronator 1 Napisano 27 Czerwiec 2009 Ja wpisałem "Jestem za", ale chyba w nieprawidłowy sposób i dostałem bana na forum głównym. Dziwne to ich forum.A co do polskiego XMB. Kompletnie nie rozumiem osób, które w zadziwiający sposób bronią angielskiego i starają się wywyższyć ten język ponad nasz rodzimy. Nie wiem czym jest to powodowane. Mieszkamy w Polsce, korzystamy z konsol PS w Polsce więc naturalnym wydaje się korzystanie z polskiego menu. To takie normalne przecież. Naprawdę nie muszę uczyć się angielskiego żeby korzystać z playki To zależy czy czujesz się Polakiem. Ja czuję się kosmopolitą więc mam gdzieś nasz język i najlepiej to w ogóle bym rozmawiał tylko po angielsku. Problem polegałby na tym, że nikt by mnie nie zrozumiał :P Tak więc ja bronić będę angielskiego choćby i do śmierci. Bo przez nasz rodzimy język na płycie InFamous nie mamy wyboru języka na przykład... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
merio 18 Napisano 27 Czerwiec 2009 (edytowane) To zależy czy czujesz się Polakiem. Ja czuję się kosmopolitą więc mam gdzieś nasz język i najlepiej to w ogóle bym rozmawiał tylko po angielsku. Problem polegałby na tym, że nikt by mnie nie zrozumiał :P Tak więc ja bronić będę angielskiego choćby i do śmierci. Bo przez nasz rodzimy język na płycie InFamous nie mamy wyboru języka na przykład... Niech ci będzie kosmopolito. Ja czuję się Polakiem i Europejczykiem, ale wolę język polski :tongue: Edytowane 27 Czerwiec 2009 przez merio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
awierone 64 Napisano 27 Czerwiec 2009 To zależy czy czujesz się Polakiem. Ja czuję się kosmopolitą więc mam gdzieś nasz język i najlepiej to w ogóle bym rozmawiał tylko po angielsku. ...no to Ci gratuluje patriotyzmu. Ja np biegle mówie po angielsku, w Anglii bylem klka razy i za żadne skarby nie zaminiłbym naszego języka na inny... a może jak Polska gra z Anglia to też jestes za angolami..???? Jesteśmy Polakami i z tego powinniśmy być dumni !!!!!!!!! tyle!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach