Skocz do zawartości
TimanTi

Polacy oskarżeni o rasizm - Call of Juarez

Rekomendowane odpowiedzi

get2wpapiwppl.jpg

Willie Jefferson, dziennikarz gazety The Houston Chronicle, zarzucił polskiej grze Call of Juarez propagowanie rasizmu. Według niego w obraźliwy sposób przedstawia ona wojnę secesyjną, gloryfikując nienawiść i urażając tych, którzy dzięki zwycięstwie północy zyskali wreszcie należne im prawa obywatelskie.

Jak pisze, już pod wpływem samego początku gry niemal wypuścił kontroler z rąk. Wcielenie się w Raya, oficera Konfederacji, walczącego o odbicie brata z rąk żołnierzy z Unii, było dla niego nie do zniesienia. „Nie mogę patrzeć na flagę Konfederacji – gdybym mógł, spaliłbym każdą, która jeszcze istnieje. Dla mnie ta flaga oznacza nienawiść – i niewiarygodnie obraża mnie i wielu innych”.

Według niego problem rozwiązałoby danie graczowi wyboru po jakiej stronie chce stanąć. Zmuszanie go do walczenia jako Konfederata jest zaś zwyczajnie niesmaczne. „Strzelanie do żołnierzy Unii naprawdę sprawiło, że musiałem wstrzymać grę i odejść od ekranu na kilka minut. Jako przedstawiciel mniejszości nie byłbym w takiej sytuacji jak teraz gdyby to południe wygrało. Oni chcieli pozostawić rzeczy takimi jakimi były – nie likwidować niewolnictwa, nie dawać mniejszościom prawa głosu”.

Co ciekawe, Jefferson nie ma najmniejszego problemu z brutalnością w grach jako taką. Jak twierdzi, nie widzi nic złego w strzelaniu zarówno do terrorystów jak i amerykańskich najemników, nie spędza mu też snu z powiek przypadkowe przejechanie przechodzącej przez ulicę babci w Grand Theft Auto. Ale już stawanie przeciwko żołnierzom, którzy walczyli również o jego prawa, to dla niego za dużo.

Swoją dozę zarzutów o propagowanie rasizmu zebrał swego czasu wspominany również przez dziennikarza Resident Evil 5. W tej umiejscowionej w Afryce grze głównymi wrogami są zombie, siłą rzeczy czarnoskóre. „Jeżeli twórcy gry chcą bazować na wydarzeniach historycznych i wykorzystywać konkretne, istniejące lokalizacje, muszą być przygotowani na negatywne reakcje. Mogą spotkać się z zarzutami o rasizm i zrazić do siebie część klientów” - stwierdza.

W swojej argumentacji Jefferson przywołuje także zapowiedzianą niedawno grę Left 4 Dead 2. Jej akcja toczyć się ma w Nowym Orleanie, a wśród wrogów (również zombie) z jakimi walczyć będzie gracz znajdą się czarnoskóre postacie.

„Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem zwiastun tej gry, myślałem tylko o huraganie Katrina i skutkach, które wywołał. Umiejscowienie gry w mieście, które widziało unoszące się na wodzie zwłoki w tak niedługi czas po tych wydarzeniach to moim zdaniem zła decyzja. Miasto dość już przeszło – Valve mogło już je oszczędzić, nawet jeżeli to tylko gra”.

Jednak to właśnie polskie Call of Juarez i walka po stronie Konfederatów najbardziej zezłościło dziennikarza i skłoniło go do poruszenia tej kwestii na forum publicznym. „W porządku, Ubisoft (wydawca gry – red.) to francuska firma, ale wojna secesyjna to wciąż bardzo delikatny temat. Huragan Katrina to bardzo delikatny temat i twórcy gier powinni bardziej przyłożyć się do poznania pewnych tematów przed wykorzystaniem ich w swoich produkcjach”.

Opinia Jeffersona, jak nietrudno się domyśleć, wywołała bardzo żywiołowe reakcje graczy. Zwracają oni uwagę, że wydarzenia o których opowiada gra miały miejsce 150 lat temu, trudno jest więc je nazywać „delikatnym tematem”. Dodają też, że nie ma przecież nic dziwnego w tym, że w RE5 strzela się do czarnoskórych ludzi, skoro gra toczy się w Afryce.

A jak Wy sądzicie? Czy w tym co pisze Jefferson jest trochę prawdy, a Techland przesadził umieszczając gracza po stronie Konfederacji? Czy może Amerykanin zdecydowanie przesadza, mocno nadinterpretując fabularną stronę gry? Zapraszamy do dyskusji!

Źródło wp.pl

No proszę, a jednak do czego się przyczepili w tak zwanej ,,polskiej produkcji''. Jednak ta ,,gra'' nie wzbudziła zachwytu u wszystkich.

Edytowane przez TimanTi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy narzeka na to, że np. w World in Conflict walczy się jedyną słuszną stroną konfliktu - Amerykanami. Albo że większość gier o WW2 opowiada o dzielnych żołnierzach USA, ścierających się z czystym złem z innych krajów. A to zdecydowanie świeższy konflikt, niż Wojna Secesyjna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co się czepia. To przecież tylko gra. I co niby ludzie grając w COJ stają się rasistami?? Śmieszne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież to jest śmieszne co on pisze <_< "musiałem odejść od gry na kilka minut" tak na pewno pewnie no lajfił całą noc, a tu wymyśla takie bajki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jakby zrobili grę o WWII i grało się stroną niemiecką... I co w tym strasznego ? Wiele było takich gier i nikt nie płakał ale jak już polakom się udało coś dobrze zrobić to musieli się przyczepić <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To tak jakby zrobili grę o WWII i grało się stroną niemiecką... I co w tym strasznego ? Wiele było takich gier i nikt nie płakał ale jak już polakom się udało coś dobrze zrobić to musieli się przyczepić <_<

taaaa i tu ich boli :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem o co się czepia.
Moze jego terapeuta mu kazal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ciekawe czy narzeka na to, że np. w World in Conflict walczy się jedyną słuszną stroną konfliktu - Amerykanami. Albo że większość gier o WW2 opowiada o dzielnych żołnierzach USA, ścierających się z czystym złem z innych krajów. A to zdecydowanie świeższy konflikt, niż Wojna Secesyjna...

Ja już mam dość gier w których pokazuje się amerykanów jako dobrych wyzwolicieli, bo to kłamstwo. Wszystko co mają zawdzięczają wyzyskowi innych, sami do niczego nie doszli. A kiedy przyszło co do czego to nie potrafili poradzić sobie z krajem setki razy mniejszym od nich (Hiroszima).

Chyba każdy przyzna że gdyby nie Sowieci to III Rzesza zajęła by cala Europę, a wtedy taka kapitalistyczna Ameryka nie stanowiła by dla Niemców problemu. Mimo to 3/4 gier pokazuje Rosjan jako tych najgorszych czego ja nie mogę przeboleć. Mam również dość tej propagandy polskiej w radiu, telewizji, internecie ciągle tylko piszą/mówią że Rosjanie są tacy i owacy, że to najgorsze zło, wyciągają wszystko co najgorsze. A polacy są niby lepsi? no właśnie...........................

Byłbym bardzo uradowany gra w której możemy zabijać do woli kapitalistów z USA nie tylko w multi, ale również w singlu. Niestety z taka grą się jeszcze nie spotkałem.

taaaa i tu ich boli :biggrin:

No wiesz kraj trzeciego wiata zrobił grę to coś na pewno musi z nią być nie tak.

Wybaczcie że tak trochę nie na temat, ale wyraziłem tylko swoje zdanie na temat amerykanów bo w końcu to o nich jest duża część tego newsa.

Edytowane przez TimanTi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyszedł RE5 to była podobna gadka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Niestety offtop:

@TimanTi

Chyba każdy przyzna że gdyby nie Sowieci to III Rzesza zajęła by cala Europę, a wtedy taka kapitalistyczna Ameryka nie stanowiła by dla Niemców problemu. Mimo to 3/4 gier pokazuje Rosjan jako tych najgorszych czego ja nie mogę przeboleć. Mam również dość tej propagandy polskiej w radiu, telewizji, internecie ciągle tylko piszą/mówią że Rosjanie są tacy i owacy, że to najgorsze zło, wyciągają wszystko co najgorsze. A polacy są niby lepsi? no właśnie

Niestety całkowicie się mylisz, najpewniej poprzez braki w wiedzy z zakresu historii wyciągasz błędne wnioski na ten temat. W ubiegłym wieku stalinizm był równie zbrodniczy jak i nazizm, i można spokojnie postawić znak równości pomiędzy hitlerowskimi Niemcami i sowiecką Rosją. Sowieci nie respektowali międzynarodowych umów i pośrednio poprzez między innymi udostępnienie hitlerowcom swoich poligonów, a bezpośrednio poprzez układ Ribbentrop-Mołotow, doprowadzili do wybuchu II wojny światowej. Wielokrotnie byli agresorami wobec swoich sąsiadów. Ci miłośnicy pokoju zamordowali miliony bezbronnych ludzi, w tym tysiące oficerów polskich, którzy zgodnie z rozkazem polskiego dowództwa nie atakowali sowietów i poddali się, tak więc pomyśl czasem co piszesz, bo niedobrze mi się robi jak czytam wypociny takich dyletantów, które próbują gloryfikować ten ustrój. Nie myśl, że jestem rusofilem, moja wypowiedź dotyczy tylko systemu, jaki panował w sztucznie stworzonym Kraju Rad, mordercami byli pojedynczy ludzie, a nie całe narody, ale Ci pojedynczy ludzie utrzymywali przy życiu tak Faszyzm, jak i Komunizm i to tego typu ustroje doprowadziły do największych zbrodni wobec innych narodów. Także narody tych dwóch krajów doprowadziły do powstania rządów, które tworzyły zbrodnicze systemy, tak więc czasami trochę uogólnia się zbrodnie i odpowiedzialność za nie przerzuca na całe narody, czy tak powinno się robić czy nie, to już sprawa socjologów i psychologów, tak się po prostu dzieje.

Mimo wszystko pozdrawiam.

RedAxe

Edytowane przez RedAxe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie w L4D są też czarni zombie! Co za rasizm, według Jeffersona (anty-rasisty) mogliby dać do zabijania samych jeban*** białasów i w tym żadnego rasizmu by już nie było. Dlaczego jak w grze sie zabija samych białych to nie jest rasistowska, a jak zabija sie samych czarnych to już jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Faktycznie w L4D są też czarni zombie! Co za rasizm, według Jeffersona (anty-rasisty) mogliby dać do zabijania samych jeban*** białasów i w tym żadnego rasizmu by już nie było. Dlaczego jak w grze sie zabija samych białych to nie jest rasistowska, a jak zabija sie samych czarnych to już jest?

Niech pomyślę... Bo zabija ich biały ? :P W RE5 jest Chris który ubija czarnuchów. Owszem pomaga mu Sheva ale umówmy się - każdy wie o co chodzi... L4D - większość teamu biała tylko jeden czarny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niech pomyślę... Bo zabija ich biały ? :P W RE5 jest Chris który ubija czarnuchów. Owszem pomaga mu Sheva ale umówmy się - każdy wie o co chodzi... L4D - większość teamu biała tylko jeden czarny...

Afro Samurai jakoś rasistowski nie jest. Gdyby te gre zrobić na odwrót i dać białego, który zabijałby samych czarnych to czy nadal by nie była??

Edytowane przez krzychu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do RE5 to on się dzieje w Afryce, zapewne środkowej a tam występują czarnoskórzy ludzie. Więc trochę dziwne by było gdyby strzelało się do białych, których tam nie ma. Zresztą nie zabija się normalnych ludzi tylko ZOMBIE.A to różnica.

Gdyby wyszła gra typu "Jesteś Rambo" w której trzeba byłoby zabić jak najwięcej Murzynów na czas bez żadnego usprawiedliwienia to też bym był przeciwny takiej grze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie :) Marzę o grze ukazującej Auschwitz, wymyśliłem nawet ogólny scenariusz!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja już mam dość gier w których pokazuje się amerykanów jako dobrych wyzwolicieli, bo to kłamstwo. Wszystko co mają zawdzięczają wyzyskowi innych, sami do niczego nie doszli. A kiedy przyszło co do czego to nie potrafili poradzić sobie z krajem setki razy mniejszym od nich (Hiroszima).

Chyba każdy przyzna że gdyby nie Sowieci to III Rzesza zajęła by cala Europę, a wtedy taka kapitalistyczna Ameryka nie stanowiła by dla Niemców problemu. Mimo to 3/4 gier pokazuje Rosjan jako tych najgorszych czego ja nie mogę przeboleć. Mam również dość tej propagandy polskiej w radiu, telewizji, internecie ciągle tylko piszą/mówią że Rosjanie są tacy i owacy, że to najgorsze zło, wyciągają wszystko co najgorsze. A polacy są niby lepsi? no właśnie...........................

Byłbym bardzo uradowany gra w której możemy zabijać do woli kapitalistów z USA nie tylko w multi, ale również w singlu. Niestety z taka grą się jeszcze nie spotkałem.

No wiesz kraj trzeciego wiata zrobił grę to coś na pewno musi z nią być nie tak.

Wybaczcie że tak trochę nie na temat, ale wyraziłem tylko swoje zdanie na temat amerykanów bo w końcu to o nich jest duża część tego newsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja nie :) Marzę o grze ukazującej Auschwitz, wymyśliłem nawet ogólny scenariusz!

to podziel się nim z nami :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@RedAxe

Powiem krótko, nie chce mi się znowu prowadzić wojny na następnym forum. Dlatego nie skomentuje twojej wypowiedzi. Poza tym sam nie wiem co napisać ^^.

Edytowane przez TimanTi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oni sa chorzy na punkcie rasizmu we wszystkich wypowiedziach,materialach.skeczach,pogladach doszukuja sie chocby najmniejeszego ziarna "rasizmu" żałośni są ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsze pytanie. Czy Willie Jefferson jest czarny?

Komentując artykuł. Willie ukazuję kompletny brak wiedzy w sprawie wojny secesyjnej. Tam nie chodziło o wyzwolenie czarnych. Konfederacja prędzej czy później by to zrobiła, gdyż wymogłyby na niej to Wielka Brytania i Francja.

Cała wojna rozpętała się z powodu dojścia Lincolna do władzy, który był abolicjonistą. Południe spanikowało sądząc, że Lincoln zniesie niewolnictwo od razu, bez żadnego zastanowienia, niszcząc gospodarkę Południa.

Południowe stany zdecydowały wykorzystać swoje prawo jakim było możliwość wystąpienia z Unii, co nie spodobało się Północy i Lincolnowi. Cała wojna secesyjna toczyła się o zmuszenie stanów południowych do pozostania w Unii.

Zniesienie niewolnictwa to był tylko ładny slogan by namówić naiwniaków i idealistów do wstąpienia do armii oraz by przekonac opinię społeczną do wojny.

Ogólnie rzecz biorąc Willie to typowy amerykański dziennikarzyna, który toczy pianę z pyska bez powodu i jest "politycznie poprawny" - czyt. jest zdurniałym hipokrytą.

Edytowane przez JibrilPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może jakis czarnuch zrobi grę bo jak na razie korzystaja tylko z wynalazków bialego człowieka

Gdyby nie biały człowiek to nadal by w krzaki srali

To sa fakty a nie rasizm

Pytanie co wymyślił czarny ?

Czarny informatyk to tylko w filmach :)

Chirurg ? kto z was da sie operować czarnemu ?

Czas chyba powiedziec sobie prawdę !!

Jak bys miał wybór czarny okulista czy rosyjski to kogo bys wybrał ?

Przestancie sie oszukiwać czarny to tylko potrafi krzyczeć rasizm ! rasizm! i nic wiecej

Bo taki jest głupi

Dziedziny:

Medycyna

Fizyka

Malarstwo

Matematyka

Chemia

Informatyka

Znacie jakiś czarnych naukowców ?

Dostaja tylko pokojowe nagrody

Jestem rasista że mówie prawde czy nie ?

Czy cenzura tego forum fakty ma w d...e

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może jakis czarnuch zrobi grę bo jak na razie korzystaja tylko z wynalazków bialego człowieka

Gdyby nie biały człowiek to nadal by w krzaki srali

To sa fakty a nie rasizm

Pytanie co wymyślił czarny ?

Czarny informatyk to tylko w filmach :)

Chirurg ? kto z was da sie operować czarnemu ?

Czas chyba powiedziec sobie prawdę !!

Jak bys miał wybór czarny okulista czy rosyjski to kogo bys wybrał ?

Przestancie sie oszukiwać czarny to tylko potrafi krzyczeć rasizm ! rasizm! i nic wiecej

Bo taki jest głupi

Dziedziny:

Medycyna

Fizyka

Malarstwo

Matematyka

Chemia

Informatyka

Znacie jakiś czarnych naukowców ?

Dostaja tylko pokojowe nagrody

Jestem rasista że mówie prawde czy nie ?

Czy cenzura tego forum fakty ma w d...e

Może i mało jest wybitnych czarnych naukowców ale umówmy się białych na świecie jest więcej niż czarnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Jefferson to jakiś specjalista od wyszukiwaniu rasizmu w grach, już mieliśmy w Polsce specjalistkę od wyszukiwaniu zboczeń w bajkach - to ten sam gatunek człowieka.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.