MaciMac 0 Napisano 23 Sierpień 2009 Witam wszystkich Mam zamiar kupić konsolkę, powiedzcie tylko czy PS3 wyświetla zdjęcia w formacie HD? Mam TV 37 cali i oglądając zdjęcia poprzez kino domowe byłem rozczarowany jakością, czy konsola konwertuje zdjęcia do formatu HD? Jeżeli było to pytanie to sorry ale nie znalazłem w pomocy. pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hivonzooo 42 Napisano 23 Sierpień 2009 Jeśli nie zrobiłeś zdjęć w HD (załóżmy robiłeś je komórką z beznadziejnym aparatem) to nie spodziewaj się, że nagle zrobi ci się piękny, czysty obraz w wysokiej rozdzielczości. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciMac 0 Napisano 23 Sierpień 2009 Jeśli nie zrobiłeś zdjęć w HD (załóżmy robiłeś je komórką z beznadziejnym aparatem) to nie spodziewaj się, że nagle zrobi ci się piękny, czysty obraz w wysokiej rozdzielczości. Zdjęcia są dobrej jakości (lustrzanka) tylko kino domowe wyświetla je na środku ekranu TV w jakości powiedziałbym słabej, pytałem czy PS3 robi to lepiej. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kill 10044 Napisano 23 Sierpień 2009 Nie ma czegoś takiego jak zdjęcia HD*. Termin High Definition nie obejmuje sobą zdjęć, ponieważ te z zasady są w wysokiej rozdzielczości. Zdjęcie zostanie wyświetlone na ekranie TV w swojej nominalnej rozdzielczości ale maksymalnie w rozdzielczości TV czyli max 1080p dla full HD. Swoją drogą zdjęcia zrobione na dobrym aparacie cyfrowym wyglądają bajecznie na full hd. *jest co najwyżej kodek Microsoftu zwany HD Photo, ale to zupełnie inna bajka i raczej Sony tego nie obsługuje ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciMac 0 Napisano 23 Sierpień 2009 ...Swoją drogą zdjęcia zrobione na dobrym aparacie cyfrowym wyglądają bajecznie na full hd. No właśnie o to pytam bo gdy włożyłem kartę pamięci z fotkami do kina domowego to byłem przekonany, że zobaczę na swoim TV (full hd) super zdjęcia a tak naprawdę zobaczyłem marnej jakości fotki wyświetlone na 60% ekranu. Kiedyś w necie chyba na stronie idg.pl był test urządzeń do wyświetlania zdjęć przeskalowanych do HD i między specjalnymi dedykowanymi urządzeniami była też wymieniona PS3. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qgar 49 Napisano 23 Sierpień 2009 Zdjecie to zdjecie i ma wymiary X na Y. W 90% przypadkow sa to JPEGi mniej lub bardziej skompresowane. Nie ma znaczenia na czym to bedziesz otwieral, bo najlepsza jakosc otrzymasz gdy jeden piksel obrazu bedzie prezentowany przez jeden piksel matrycy TV/monitora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martin_niemczyk 0 Napisano 23 Sierpień 2009 mozliwe rowniez ze wyswietlilo ci na 1/3 ekranu dlatego ze jest to powiedzmy wielkosc rzeczywista zdjecia jakie wykonales, wrzuc do kompa ,photoshop albo cos na zwiekszenie jakosci i wielkosci zdjecia,zapisz i dopiero sprawdz na swoim sprzecie,pewnie bedzie na caly ekran,chyba ze tv wyswietla jpg w takiej wielkosci,lub tez wystarczy polatac po opcjach tv/dvd. co bys nie mial to i tak kazdy sprzet prawdopodobnie wyswietli ci to samo. to tak jakbys sie zapytal czy ogladajac film dvix z kinowa wersja ice age 3 konsola wyswietli ci w jakosci bluray ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciMac 0 Napisano 1 Wrzesień 2009 Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem PS3 i teraz już wiem o co chodzi z tą jakością zdjęć. Po prostu moje kino domowe wyświetlało je w skandalicznej jakości chyba 576, po przejściu na konsolę dopiero teraz poznałem możliwości mojego TV Full HD :biggrin: Zdjęcia bajeczne, możliwość przybliżania, obracanie, albumy itd., nawet moja żonka która nie za bardzo przepada za takimi zabawkami jak konsola przyblokowała mi wczoraj TV na godzinkę oglądając fotki z wakacji. :whistling: Pozostałe moje wrażenia jako świeżo upieczonego posiadacza PS3: - bezproblemowa konfiguracja i podłączenie do netu przez WiFi; - program MediaServer od razu widoczny przez konsolę i na odwrót; - rewelacyjny dźwięk; - wysoka jakość wykonania (plastik, obudowa itd.); - cicha praca (jak na razie); - zadowalająca wg mnie jakość wyświetlania stron www, chyba tylko nie wszystkie elementy stron odpala bo próbowałem włączyć pokera przez przeglądarkę i mimo, iż jest w Javie to nie odpaliło; - powalająca jakość obrazu na Gran Turismo 5 (TV 37'' SHARP AQUOS Full HD); jedyny problem jaki mi pozostał to jak to wszystko razem połączyć :scare: Mam kino domowe, dekoder UPC i konsolkę. Kino domowe ma tylko jedno wejście optyczne AUDIO zajęte już przez dekoder UPC a z tego co wyczytałem w instrukcji konsoli aby mieć dźwięk 5.1 trzeba łączyć optykiem albo HDMI. Niestety kino nie ma wejścia HDMI ma tylko jedno wyjście. Dzisiaj będę z tym walczył :pardon: pozdrawiam wszystkich konsolowiczów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ctrls 0 Napisano 1 Wrzesień 2009 ... Mam kino domowe, dekoder UPC i konsolkę. Kino domowe ma tylko jedno wejście optyczne AUDIO zajęte już przez dekoder UPC a z tego co wyczytałem w instrukcji konsoli aby mieć dźwięk 5.1 trzeba łączyć optykiem albo HDMI. Niestety kino nie ma wejścia HDMI ma tylko jedno wyjście. Dzisiaj będę z tym walczył :pardon: pozdrawiam wszystkich konsolowiczów A nie możesz tak: hdmi z konsoli do TV i z TV optykiem do kina domowego ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arti_P 0 Napisano 1 Wrzesień 2009 Zdjęcie jest "Przycięte", bo robiłeś je zapewne w 4:3. Ja robię w 16:9 i jest OK :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciMac 0 Napisano 1 Wrzesień 2009 A nie możesz tak: hdmi z konsoli do TV i z TV optykiem do kina domowego ?? Ok, dzięki za podpowiedź. Mam teraz tak: kabel hdmi PS3 -> TV i drugi UPC -> TV, następnie optyk TV -> Kino domowe. Jeszcze raz dzięki Zdjęcie jest "Przycięte", bo robiłeś je zapewne w 4:3. Ja robię w 16:9 i jest OK :) Niestety (a może stety?), moja lustrzanka to klasyk nie ma opcji 16:9 pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach