Skocz do zawartości
winiasz

Tryb Gry W Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam TV Samsung 40" Series 5 i dzis zobaczylem ze posiada on taka funkcje jak Tryb Gry. Po uruchomieniu tego nastepuje zmiana ustawien obrazu na Standardowe i zmiana dzwieku na Uzytkownika.

Nigdzie nie mam opisane co daje ten tryb. Wie ktos moze co zyskac moge uzywajac tej opcji? W instrukcji pisalo jedynie ze tryb powinien byc uzywana z konsolami PlayStation lub/i Xbox i nie dziala na wszystkich zrodlach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam TV Samsung 40" Series 5 i dzis zobaczylem ze posiada on taka funkcje jak Tryb Gry. Po uruchomieniu tego nastepuje zmiana ustawien obrazu na Standardowe i zmiana dzwieku na Uzytkownika.

Nigdzie nie mam opisane co daje ten tryb. Wie ktos moze co zyskac moge uzywajac tej opcji? W instrukcji pisalo jedynie ze tryb powinien byc uzywana z konsolami PlayStation lub/i Xbox i nie dziala na wszystkich zrodlach.

zywsze kolory moga byc, lepszy kontrast....itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo gorszy, żeby nie męczyć oczu...

Musisz sam sobie go włączyć, przetestować, zobaczyć czy ci pasuję ;)

Teraz każdy TV ma różne tryby - TV, photo, video, game itd. Jest to raczej taki bełkot marketingowy, bo każdy ma inne oko i najlepiej samemu sobie ustawić parametry ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Też posiadam TV Samsung 40' zaopatrzony w Game Mode (Tryb Gry) i przyznam, że jak dla mnie jest zbyt dynamiczny, kolory są za ostre i ustawione w zbyt ciepłej tonacji. Po przetestowaniu wszystkich trybów w TV w połączeniu z PS3 osobiście przystaję przy Ustawieniach użytkownika. Najłatwiej jest wtedy dopasować tonację kolorów, jasność, kontrast itd. Trzeba również spojrzeć na sprawę pod kątem charakteru gry - jedne mają ostre i wyraziste kolory (np Uncharted), w innych trzeba się koncentrować na szczegółach, które męczą oczy, jeszcze inne są bardzo stonowane i utrzymane w określonej tonacji kolorystycznej - zimnej /zieleń, błękit (np Fallout) lub ciepłej /czerwony, żółty.

Najlepiej podczas grania zmieniać ustawienia trybów - jeśli żaden Ci nie będzie odpowiadał to polecam osobiste ustawienie Użytkownika.

Ta sama sytuacja dotyczy ustawień dźwięku.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam telewizor marki Samsung i z ciekawości parę razy włączyłam tryb gry - bardzo zmieniła się kolorystyka - nasycenie itd.- według mnie na gorsze <_< Dlatego wolę zostać przy poprzednich ustawieniach chociaż chyba popróbuję coś poprzestawiać - macie pomysły co najlepiej zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawienie telewizora to jest bardzo subiektywna sprawa - niektórzy wolą super kontrast, nasycone kolory, że aż oczy bolą. Mnie właśnie od czegoś takiego bolą, więc mam ustawienia na średnio poustawiane, bez jakiegoś wyostrzania itp. Pokombinuj z suwakami aż dojdziesz do obrazu, który Ci się najbardziej podoba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tryb GAME ma za zadanie zmniejszenie zjawiska InputLag, które występuje w każdym TV LCD. Jest to różnica w czasie między wciśnięciem przycisku na padzie a reakcją na ekranie. Np w trybie film, sport itp TV ma laga ok 160-200ms a w trybie GRA ma ok 60-100ms. Co do samych kolorów to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi