Skocz do zawartości
arek686

Kilka Pytanek O Ps3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie:

1 ) odnoście rozdzielczości: tzn. czym sie rozni 480i od 480p czym 720i od 720p i 1080p od 1080i. Co to jest i a co to jest p? I czy liczby 480, 720, 1080 to liczby pikseli? I czy to w ogóle jest rozdzielczość czy coś innego? Wolałbym, aby ktoś mi to wytłumaczył tak "od siebie" a nie wysyłał odsyłacze do innych stron ;)

2) Dziś w sklepie powiedziano mi zeby ps3 podłaczać tylko do TV które maja conajmniej HD Ready oraz sa wyposazone w wejscie HDMI lub komponent (czy cos w tym stylu). I tu moje pytania: Czy istnieja w ogóle takie telewizory co maja Hd Ready albo Full HD a nie maja wejscia HDMI? I czym jest ten komponent? Tak jak w pyt. 1 wolałbym o odpowiedz "od siebie" :)

3) Ostatnio widziałem w Vobisie podlaczonego xboxa360 do sony bravia 32'' ale obraz był ochydny. Czego to moze byc wina? Mozliwe ze był podlaczony analogowo? I czy na moim Sharpie 32'' HD Ready(dokładniej: SHARP LC32RD8E (Aquos) (HD Ready 100 Hz 2 HDMI)) PS3 Slim 250 GB tez bedzie słabo wyglądał? Prosiłbym o jakiś filmik/screen prezentujacy PS3 na HD Ready 32'' (lub wiecej ''). Wiem, że jest ich pełno w necie ale jakby ktoś miał jakis fajny screen/filmik to poprosze ;)

4) Podobno jest tylko kilka gier obsługujacych rozdzielczosc Full HD. Czy to prawda? Oraz czy na moim HD Ready ich nie uruchomię wcale? I czy za jakis czas bedą wychodzic tylko te obsługujace rozdz. full HD? I będę miał lipę bo mam HD Ready???

Sorry za błedy i braki przecinków ale jestem w pracy ;););)

Z góry wieeelkie dzieki ;)

Edytowane przez arek686

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 ) sam dokładnie nie wiem

2) Raczej każdy z hd ready ma hdmi

3) Widocznie był podłączony analogowo. W ps3 przy 32 calach powinno hd ready wystarczyc

4) Te gry które są w FHD u ciebie beda w HD READY ale to nie straszna różnica na 32". Aha gier FHD jest 5%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedzi na wszystkie pytania masz na forum, wystarczy poszukac (a nie czekac az ktos na tacy je przyniesie :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedzi na wszystkie pytania masz na forum, wystarczy poszukac (a nie czekac az ktos na tacy je przyniesie :P )

Stary w przeciągu ostatnich 2 dni przeczytałem całe forum i wiem juz wszystko o PS3 poza tymi 4 pytaniami, na które nie znalazłem nigdzie konkretnej odpowiedzi.

Jak ktoś ma pisać "sam sobie poszukaj na forum" to już wolę żeby nic nie pisał.

Bardzo mi zależy na odpowiedziach na te pytania.

Edytowane przez arek686

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie:

1 ) odnoście rozdzielczości: tzn. czym sie rozni 480i od 480p czym 720i od 720p i 1080p od 1080i. Co to jest i a co to jest p? I czy liczby 480, 720, 1080 to liczby pikseli? I czy to w ogóle jest rozdzielczość czy coś innego? Wolałbym, aby ktoś mi to wytłumaczył tak "od siebie" a nie wysyłał odsyłacze do innych stron ;)

Odpowiedzi od siebie. Literki 'i' od 'p' odróżnia sposób wyświetlania obrazu na ekranie. Mamy rozdzielczość 480 (czyli dawne NTSC - 720x480).

W przypadku 480i obraz będzie mrugał - tzn. będą wyświetlane 2 obrazy i na przemian będzie wyświetlana co druga linia (czyli tak naprawdę to jest rozdzielczość 720x240). Dzieje się to na tyle szybko, że ludzkie oko tego nie wychwytuje i trudno jest nam zauważyć puste linie, bo w ich miejscu za moment pojawia się kolejny obraz. Obraz 480p to ta sama rozdzielczość 720x480, ale w jednej chwili jest wyświetlanych 480 linii.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Indian_Head_interlace.gif

Pod tym linkiem możecie sprawdzić metodę wyświetlania obrazu w trybie 'i' - jest to ten mrugający obraz.

Stąd obraz 'p' zawsze wygląda lepiej, bo wyświetlana jest pełna rozdzielczość.

liczby 480, 720, 1080 to liczba poziomych linii na ekranie, jest to jedna ze składowych rozdzielczości, 720x480, 1280x720 i 1920x1080

2) Dziś w sklepie powiedziano mi zeby ps3 podłaczać tylko do TV które maja conajmniej HD Ready oraz sa wyposazone w wejscie HDMI lub komponent (czy cos w tym stylu). I tu moje pytania: Czy istnieja w ogóle takie telewizory co maja Hd Ready albo Full HD a nie maja wejscia HDMI? I czym jest ten komponent? Tak jak w pyt. 1 wolałbym o odpowiedz "od siebie" :)

Na rynku obecnie nie znajdziesz telewizora HD Ready bez HDMI - nie jestem pewien czy czasem ta norma (bo HD Ready to tylko spis wymagań jakie musi spełnić TV) nie mówi o tym, że telewizor powinien mieć gniazdo HDMI. Komponent to potocznie sygnał analogowy wideo.

3) Ostatnio widziałem w Vobisie podlaczonego xboxa360 do sony bravia 32'' ale obraz był ochydny. Czego to moze byc wina? Mozliwe ze był podlaczony analogowo? I czy na moim Sharpie 32'' HD Ready(dokładniej: SHARP LC32RD8E (Aquos) (HD Ready 100 Hz 2 HDMI)) PS3 Slim 250 GB tez bedzie słabo wyglądał? Prosiłbym o jakiś filmik/screen prezentujacy PS3 na HD Ready 32'' (lub wiecej ''). Wiem, że jest ich pełno w necie ale jakby ktoś miał jakis fajny screen/filmik to poprosze ;)

Jeśli podłączałeś kiedykolwiek komputer do Twojego telewizora to obraz będzie podobny. Ustaw sobie na komputerze rozdzielczość podobną do tych używanych na PS3 i będziesz miał odpowiedź jak wygląda obraz na PS3.

4) Podobno jest tylko kilka gier obsługujacych rozdzielczosc Full HD. Czy to prawda? Oraz czy na moim HD Ready ich nie uruchomię wcale? I czy za jakis czas bedą wychodzic tylko te obsługujace rozdz. full HD? I będę miał lipę bo mam HD Ready???

Na telewizorze HD Ready uruchomisz gry przeznaczone na Full HD, ale w niższej rozdzielczości. Nie ma obaw, gry Full HD w tej generacji konsol to rzadkość. Jeśli masz TV HD Ready i nie zależy Ci na filmach wyświetlanych w 1080p to do momentu następnej generacji konsol nie polecam zmiany telewizora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro komponent to sygnal analogowy, to dlaczego na 13 stronie instrukcji do PS3, cytuje jest " wyjscie wideo w rozdzielczosci HD (High Definition) - wyjscie komponentowe" ? :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD po analogu, dobre:) dzieki za odpowiedz, czlowiek sie uczy cale zycie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD po analogu, dobre:) dzieki za odpowiedz, czlowiek sie uczy cale zycie :]

A co w tym dziwnego ?? Monitory komputerowe już od baaaardzo dawna odbierają sygnał wyższej rozdzielczości niż FullHD przez złącze d-SUB (VGA) :P

Edytowane przez iCE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.