Skocz do zawartości
spo0lsh

zgodność z PS2 (PS3 ver. 1.90) - aktualizacja 26.lipca.2007

Rekomendowane odpowiedzi

O, a tego to nie wiedziałem. No to pozostaje zablokowana wsteczna kompatybilność w firmware...jakoś ciężko mi w to uwierzyć, ale innego wyjścia nie ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość konrado

No ale tak oficjalnie jak zakupie PS3 40 GB to robiąć oficjalne aktualizacje będe mógł grać w gry z PS2 ? Czy wymaga to kombinacji /utrata gwarancji po zmianie oprogramowania żeby czytało gry z PS2.

Mysle troche o dzieciakach bo predzej czy później:) po zakupie będzie trzeba puścim im jakąś fajną grę a chyba mało takich na ps3 narazie pod katem gier dla dzieci w wieku do 6 lat....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gromelowi coś się pomyliło. Przed premierą 40-tki Sony wyjaśniało sprawę. Otóż wersje USA i JAP posiadały większość gabarytów z PS2 dzięki temu mogły odpalać gry z PS2. Wersje EU posiadały tylko jeden najważniejszy bebech (nie pamiętam nazwy, a nie chce mi się tego w newsach szukać) i emulacja softwareowa nie odbywała się tak do końca tylko programowo. W 40-tce całkowicie pozbyli się nawet tego ostatniego sprzęciora i przemodelowali cały układ w środku obudowy (stąd mniejsze nagrzewanie się konsoli) dlatego nawet software tutaj nic nie da.

Powtarzam. Na 40 NIE odpalimy ŻADNEJ gry z PS2 najprawdopodobniej NIGDY, chyba że stworzą jakiś dopakowany emulator PS2 na PS3, ale wątpię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Gromelowi coś się pomyliło. Przed premierą 40-tki Sony wyjaśniało sprawę. Otóż wersje USA i JAP posiadały większość gabarytów z PS2

A tak, przepraszam za wprowadzenie w błąd, aczkolwiek tez nie do końca masz racje z tą większością :-)

US/JP posiadają Emotion Engine + Chipset graficzny z PS2, wersja EU posiada już tylko Chipset graficzny PS2-ki.

PS. większość "gabarytów" ??? :-)

Edit1: Studiując dalej temat:

Pierwsze PS2 posiadały EE + Graphics Synthesizer, PS2 Slim dostało już EE+GS zintegrowane w jedną kość.

Sony podaje ze w wersji EU EE zostało zastąpione emulacją software'ową (a raczej do US/JP włożyli kość z PS2 Slim już), a z tego by wynikało ze EU nie posiada już nic z PS2

Edit2:

Oh, więc jednak dobrze sugerowałem, US/JP posiada EE+GS co widać na płycie PS3:

http://www.setup32.com/hardware/upload/200...tion_engine.jpg

ps3_emotion_engine.jpg

A z tego wynika ze europejska wersja _nie_ posiada nic z PS2, w pełni software'owo emuluje PS2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Europejskie PS3 (wer. 60GB) posiada tylko układ graficzny:

ps3_eu.jpg

40GB wersja nie posiada nawet tej kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Oj buuu, więc jednak. Rozumie obcinanie kosztów, ale ileż EE+GS ich kosztuje? 5$? do tego w EU sam GS ze 2$ oszczędności? (swoją drogą uruchomili specjalnie produkcje ponownie samego GS tylko dla EU żeby mieć?)

I na dodatek w 40-ce nawet to zabrali.

Ja bym tam sobie tylko zamienił 60-tke na 120-tke (więcej ethernetów pod linuxa jak znalazł), ciekawe tylko czy wprowadzą je do europy i czy nie powycinają czegoś Chyba ze 120-tka tez już nie ma wstecznej kompatybilności.

A wracając do 40-tek to pewnie wcześniej czy później zrobią emulacje GPU PS2 na RSX'ie, powinien dać radę sobie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po aktuazlizacji do 1.70 EyeToy Play 3 chodzi normalnie.

A na v.2.20 nie widzi kamerki (oczywiście tej nowej)

tak samo Eye Zoo

Skąd pobrać v1.70 i czy konsola to przyjmie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to wygląda wg:ps3comp.com

SCES-51513 EYE TOY PLAY *****

SCES-53055 EyeToy : AntiGrav *

SCES-54148 EYETOY®: KINETIC COMBAT *****

SCES-52930 EYETOY: APE ****

SCES-52883 EYETOY: KINETIC (WT) *****

SCES-52748 EYETOY: PLAY 2 *****

SCES-54094 EYETOY: PLAY SPORTS ***

SCES-53315 EYETOY: PLAY3 *****

SCES-51895 EyeToy: Ritmo Loco ***

Skoro tak to czemu sie nie odpala ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem niedawno PS3 40GB. I z tego co widzę na ostatnich postach to nie da rady odpalić gier z PS2 na PS3?:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupiłem niedawno PS3 40GB. I z tego co widzę na ostatnich postach to nie da rady odpalić gier z PS2 na PS3?:/

No nie da.Da się odpalic tylko na starszych wersjach.Czyli 60GB i 80GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No nie da.Da się odpalic tylko na starszych wersjach.Czyli 60GB i 80GB.

na 80GB jednak odpalisz tylko te gry na PS2 z regionu NTSC, bo 80GB w Europie nie jest sprzedawane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi