Skocz do zawartości
Emi65

Wymiana Dysku Brick Ps3?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Mam problem mianowicie wymieniłem dysk w swojej Ps3 na większy (tak jak pisało w instrukcji) gdy uruchamiam konsolke

prosi o naciśnięcie przycisku PS na padzie później standardowy tekst w postaci "podłącz nośnik z aktualizacją..." konsola wyszukuje aktualizacje z pendrive'a

następnie wyświetla komunikat o przygotowywaniu systemu do update'u , po którym następuje reset konsoli i powinno zacząć się instalowanie oprogramowania na dysku czyli format itd. niestety konsola zaczyna od początku całą procedurę jak wyżej i tak w kółko. Jak można usunąć ten problem?? czy konsola nadaje się już tylko na śmietnik? Proszę o Pomoc. Z Góry Dziękuje. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włóż stary dysk. Nowy bym podłączył do kompa i zrobił mu test czy nie ma jakichś bad sectorów itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na starym dzieje się to samo:( ale jest to wina dysku?? bo nie wiem czy szykować się na wydatek związany z kupnem nowej konsoli czy tylko wymianą dysku który jest na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no jeśli na starym dysku się to samo dzieje to już winy gdzie indziej bym się doszukiwał, ale trochę trudno zbrickować konsolę przy wymianie dysku. Spróbuj ściągnąć jeszcze raz update

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ściągnięciu od nowa update'a nadal to samo;/ Czyli nie pozostaje nic innego jak wizyta w serwisie? (konsola po gwarancji;/ )

No nic jeszcze pokombinuje. Dzięki za chęć pomocy. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie jedno - dlaczego po wymianie dysku konsola weszła w tryb instalacji update-u... powinna tylko poprosić o sformatowanie dysku i tyle.

Podobny objaw jest wtedy jak padnięta jest komunikacja ze sterownikiem na napędzie BR - tam czegoś nie ruszałeś?

Nie bądź takim pesymistą - do kupna nowej konsoli daleko - powinno dać się uporać z tym problemem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie :) Zapraszam do watku o wymianie dysku. Ponad polowa osob musi wrzucac firmware z pendraka po wymianie dysku. Wiem ze moja 60-tka nie prosila o FW. Ale chyba wszystkie pozniejsze juz krzycza tak wiec to jest standard i nie tutaj szukalbym przyczyny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od którejś serii 40ek prosi o FW, moja jeszcze nie prosiła. Po prostu nowsze modele mają lekko zredukowaną pamięć na FW i część idzie na dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że kolega nie napisał, że miał soft poniżej 2.4 - to wszystko tłumaczy, dlaczego konsola poprosiła o upgrade (a myslałem, że nie ma już konsol z softem poniżej 3.0 tongue.gif )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ciagle nie jest kwestia softa, tylko wersji konsoli. Niektorzy wymieniajac dysk przy sofcie 3.10 musza wtykac software na pendraku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nic nie było ruszane tylko wykręcone śrubki żeby wyjąć dysk. ale już wiadomo co się stało tak jak mówi kolega padło coś z komunikacją. konsola miała wersje softu 3.15.

zawiozłem dzisiaj konsolkę do serwisu i na jutro ma być gotowa.konsola po gwarancji więc za naprawę będę musiał zapłacić.

w sumie nie dużo bo koszta to jakieś 60-100 zł. ale już planuje zakup kolejnej ps3, przynajmniej zbieram już kasę. tylko zastanawiam się

który model bo koleś z serwisu polecał 80 gb.gdy ja myślałem żeby kupić już slimke. a wy jak sądzicie która będzie lepsza?

Edytowane przez Emi65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że tańsza może fakt ale która lepsza, którą będzie mniej kłopotów i jak później z eksploatacją, bo z tego co słyszałem to slim się strasznie grzeje. ale nie wiem ile w tym prawdy. chodzi oto by konsola służyła jak najdłużej. wiadomo, że jak każdy sprzęt się w końcu popsuje ale awarie po roku czy 2 latach użytkowania to już przesada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  W dniu 1.02.2010 o 21:29, Emi65 napisał:

Nic nie było ruszane tylko wykręcone śrubki żeby wyjąć dysk. ale już wiadomo co się stało tak jak mówi kolega padło coś z komunikacją. konsola miała wersje softu 3.15.

zawiozłem dzisiaj konsolkę do serwisu i na jutro ma być gotowa.konsola po gwarancji więc za naprawę będę musiał zapłacić.

w sumie nie dużo bo koszta to jakieś 60-100 zł. ale już planuje zakup kolejnej ps3, przynajmniej zbieram już kasę. tylko zastanawiam się

który model bo koleś z serwisu polecał 80 gb.gdy ja myślałem żeby kupić już slimke. a wy jak sądzicie która będzie lepsza?

Jeśli masz TV Sony to jak kumpel polecam slimke nie ze względu na cene a możliwość korzystania z pilota TV pod konsole (funkcja Bravia-sync), natomiast jeśli korzystasz z Linux to pamiętaj, że opcja w slimce jest niedostępna także wszystko ma swoje plusy i minusy aż chciało by się powiedzieć do "indywidualnych potrzeb" :P heh pozdro

Ps masz tema o slimkach i fatttttach także raczej tam z takimi pytaniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ok. Dzięki wielkie za rady na pewno w przyszłości się przydadzą. Co do Linuxa na konsoli nie jestem jakoś przekonany. PC owszem, na konsoli chyba tylko jako ciekawostka.

Konsola wróciła z serwisu. okazało się że z był problem z pamięcią flash (ulega uszkodzeniu przy przerwaniu update'u, tylko dziwne bo ja nie przerywałem więc zagadka) i dysk jak się później wyjaśniło z jakiegoś dziwnego powodu nie obsługiwał systemu PS3.

Temat do zamknięcia. Pozdrawiam

Edytowane przez Emi65

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi