Skocz do zawartości
Gość dragon85pl

NA światłach przez cały rok

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dragon85pl

NA światłach przez cały rok.

karzy kierowca już chyba wie ze od dzisiaj jeździ sie na światłach przez cały rok. Jak ktos o tym zapomnial to przypominam.

Moim zdaniem jest to bardzo głupi pomysł bo wiadomo w lato upal 35* a tu z nad przeciwka jeszcze ci samochód oczy oślepia bo ma zle ustawione światła :/ Nie wspomnę ze alternator przez to sie zużywa, pali sie więcej benzyny (na 100kil pali sie 0,1l) ale na skale państwa powiedzmy 1 000 000 samochodów przejedzie w skali roku np te 1000km = 10.000.000 litrów paliwa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram przedmowce. To bardzo glupi pomysl. A co do polskich kierowcow to duzo ma wlasnie zle ustawione swiatla i wali po oczach ;p. A paliwo to u nas do tanich nie nalezy. Czemu nie kosztuje u nas tyle co w USA :(?? Ktos kiedys przeliczyl ze gdyby stosunek zarobku do ceny paliwa w USA przeniesc w polskie realia to u nas litr benzyny by kosztowal cos ok 12gr (dokladnie nie pamietam ale napewno ponizej 20gr). It's so unfair :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się nie zgadzam. Moim zdaniem do całkiem dobry pomysł, biorąc pod uwagę, że niektórzy nie wiedzą co to jest ograniczona widoczność w dzień i walą wtedy bez świateł (bo wiosna albo lato).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dragon85pl

nie no ja rozumiem przy ograniczonej widoczności , mgła ,jazda przez tunel, mocna ulewa i tym podobne . ale jest 12 rano niebo bezchmurne jedziesz gdzieś polna droga gdzie niema ruchu nie widzę sensu świecić :/ bo światło i tak sie "zgubi" przy takim natężeniu słonecznym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, ale przynajmniej ci co nie rozróżniają warunków  ;) będą mieli zapalone. Ja i tak zawsze jeździłem na światłach, więc mnie ten przepis nie boli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja jestem mimo wszystko za światłami. Jeśli ma to zmniejszyć liczbę zabitych na drogach, to warto poświęcić benzynkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Thor61

No cóż ja na kilku autach przejechałem z pól miliona kilometrów. Zawsze używałem świateł przy zmniejszonej widoczności, holu przyczepy czy wtedy kiedy  się troche spieszyłem ale na całoroczne ich używanie nie zgadzam się! Powoływanie się na kraje skandynawskie to zwykła demagogia. Tam przeprowadzono dokładne analizy statystyczne wypadków oraz używania świateł w ich specyficznych warunkach geograficzno-klimatycznych. U nas poza hasłami części polityków oraz niestety mediów moto np "Motoru" nie zrobiono żadnej fachowej oceny potrzeby całorocznych świateł w kraju w którym w miesiącach wiosenno-letnich słońce świeci prawie prostopadle i auta są świetnie widzialne.Tam buduje się świetne drogi i wprowadza sie światła DZIENNE, u nas drogi SAME zabijają a niebieskie pseudoksenony świecą w niebo, na "DŁUGICH" jeździ się do oporu z przodu i z tyłu, jednooczność jest normalna, halogenami doświetla się w upalnym lipcu, przez szybę widać czubek głowy "Hołowczyca" i suszący sie łokieć za oknem kiwający się w takt mrugania wszystkimi światłami przy wyprzedzaniu na "trzeciego"! Wystarczyło tylko przedłużyć okres świecenia o marzec i październik oraz dbać o bezpieczne, celowe używanie świateł. Po co te przepalające się drogie żarówki H1 czy H4, zwiększone zużycie paliwa, padające akumulatory czy zatracenie poczucia wyjątkowści używania świateł mijania -CHCĘ lub MUSZĘ być lepiej widziany w danym momencie. Niestety Pan Prezydent Rządu Betonującego Rospudę podpisał poprawkę ustawy i od 17.04.2007r będziemy musieli używać świateł DROGOWYCH_MIJANIA do jazdy dziennej przez cały rok. Jednocześnie ta poprawka reguluje używanie świateł w ..tunelach na autostradach i drogach ekspresowych których powstanie wtym roku..0 kilometrów!! I to by było na tyle..Wasz Siwy Thor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość dragon85pl

co do wyprzedzana na trzeciego sie w 100% zgodzę . Nie raz jak jadę obwodnica to widzę jakaś audice , VW pasat  albo bmw jak paruje i wyprzedza na trzeciego , albo tylko zjedzą na prawy pas by przepościć samochód co jedzie z naprzeciwka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a propos wyprzedzania na trzeciego to ostatnio gość tak się zapędził, że minął samochód jadący z naprzeciwka lewym poboczem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w rowie? gdzie tam. dodał gazu i pojechał dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czemu nie kosztuje u nas tyle co w USA :(?? Ktos kiedys przeliczyl ze gdyby stosunek zarobku do ceny paliwa w USA przeniesc w polskie realia to u nas litr benzyny by kosztowal cos ok 12gr (dokladnie nie pamietam ale napewno ponizej 20gr). It's so unfair :/

Bo nie atakujemy tych co ją mają jak US and A... Cociaż jednak atakujemy tyle że jako pies Busha i jak to pies dostajemy ochłapy  >:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to dobry pomysł z tymi światłami. Na pewno poprawią widoczność....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie to dobry pomysł z tymi światłami. Na pewno poprawią widoczność....

Alez ty wykopujesz sredniowieczne tematy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe noo. A ja zaraz za nim xD

zobacz sobie top 20 użytkowników dzisiaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to jak już odgrzebali

Na światłach przez cały rok ?? Ok, ale poza terenem zabudowanym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NECROPOSTING !!! xD AAAA!

a co do tematu to pomysl imho glupi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
NECROPOSTING !!! xD AAAA!

No to zamykamy 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.