Skocz do zawartości
PaweL007#PS3#80gb

Aparat I Fototechnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Wybieram sie do Technikum fotograficznego(jezeli sie dostane)

Mysle ze powinienem miec jakis dobry aparat ale jaki w miare tani...

Co polecacie (Chcialem napisac w co wybrac??? ale tutaj pytam sie jaki aparat jest dobry i tani a nie jaki wybrac??)

Edytowane przez PaweL007#PS3#80gb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do jakiej kwoty szukasz aparatu. dla jednych aparat za 2500 zl bedzie tani a dla drugich za 500 zl. Chcesz kupic jakas lustrzanke czy kompakt. Skoro chesz isc Technikum fotograficznego to wydaje mi sie ze powinienes rozgladac sie za lustrzankami. jak bedziesz zdecydowany na lustrzanke to pisz, sam ostatnio kupowalem aparat i pare ladnych godzin spedzilem na przegladaniu testow i porownan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do jakiej kwoty szukasz aparatu. dla jednych aparat za 2500 zl bedzie tani a dla drugich za 500 zl. Chcesz kupic jakas lustrzanke czy kompakt. Skoro chesz isc Technikum fotograficznego to wydaje mi sie ze powinienes rozgladac sie za lustrzankami. jak bedziesz zdecydowany na lustrzanke to pisz, sam ostatnio kupowalem aparat i pare ladnych godzin spedzilem na przegladaniu testow i porownan.

Chcialbym lustrzanke ale jestem raczej z tych osob ze 2500 zl to nie tanio ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/item1012621762_nowy_nikon_d40_nikkor_18_55_4gb_gwarancje.html

-całkiem przyzwoity zestaw na początek, albo jakiś inny nikon, to dobre aparaty

http://www.allegro.pl/item1016760475_nowy_profes_samsung_gx_20_18_55mm_pentax_k20d.html

-klon pentaxa k20d, musiałbyś poczytać o jakości samsunga jako aparatu i o dostępności szklarni (coś mi się obiło o uszy że zarzucają produkcję systemów pentaxa)

http://www.allegro.pl/item1016063009_canon_eos_400d_2_obiektywy_flash_torba_2_baterie.html

-klasyk, pewny sprzęt, dużo słoików

http://www.allegro.pl/item1011591687_sony_a330_alpha_330_18_55_alfa_a330l_4gb_torba.html

I pamiętaj, nie sprzęt a fotograf robi zdjęcia :) z tymi powyżej masz szanse na bardzo przyzwoite zdjęcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem aparaty godne polecenia na poczatek to:

nikon d3000 - body kupisz juz za 1100 zl

nikon d5000 - body za 1700 zl

nikon d90 - body za 2300 zl

canon 1000d - body ok 1350 zl

do jednego z tych aparatow musisz doliczyc cene jakiegos obiektywu. Mozesz zastanowic sie nad kupnem jakiegos uzywanego body i zainwestowaniu reszte kasy w porzadniejszy obiektyw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupilem niedawno Sony Alpha 330 i jestem bardzo zadowolony. Obiektyw kitowy jak na poczatek w zupelnosci wystarcza, a przez ten czas co nabierzesz wprawy w obsludze aparatu mozesz uzbierac na lepszy. Pasuja Tamrony i Sony/Konica-Minolta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się wypowiem . Osobiście mam Sony Alphę 300 i jest to bardzo fajny aparat . Aparaty niejakiej firmy samung , to możesz z góry odpuści , oni ogólnie robią tandetę , a z lustrzankami dopiero zaczynają , więc tym bardziej , ja ich wyśmiałem , jak zobaczyłem ich lustrzankę na allegro , z tego co pamiętam , była to pierwsza , która się pojawiła . A na te najtańsze nikony i canony też możesz nie patrzeć , bo w takiej cenie , to są zabawki , a nie aparaty . Mój kolega ma takiego taniego nikona i rewelacji nie ma . Ja Alphę mam od czerwca zeszłego roku , chodziła po 2600-2800 wtedy , mi się udało kupić jakoś za ~ 2300 zł w MediaMarkcie , jak był weekend bez vatu na aparaty i kamery .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Body jest mniej istotne od szklarni, samsunga pokazalem jako ciekawostke i klon pentaxa, (który jest kozacki). Kolega chce mało wydać i na poczatek słabe body (nie mów ze canon 400d jest słabym body) i jakikolwiek obiektyw dadzą radę. Trzeba raczej patrzeć na możliwości rozbudowy systemu, a nie body.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

musisz się solidnie zastanowić

samo kupno aparatu to jest pestka

nie kupujesz aparatu a cały system, który w przyszłości będziesz rozbudowywał

zakup sony super, tylko że później dokupienie jakiegokolwiek obiektywu itp. wiążę się z cena x2 nikon,canon

jak dla mnie to tylko NIKON, CANON

body koniecznie z silnikiem, żadne kastraty, mniejszy problem z obiektywami

osobiście bym się nie pchał w używki, bo mają chore ceny

kilkuletnie body nikon d80 po 1200zł jak nie lepiej

body bym kupił na raty a szkiełka (używanego) poszukałbym na forach foto albo allegro

tylko pytanie, co ta szkoła od Ciebie będzie wymagać? może wystarczy stary kompakt canona A700, który też fotkę wyprodukuje :)

popytaj ludzi co mają :)

sam zaczynałem od nikona D40 i twierdzę że aparat idealny na start, rewelacyjnie się sprawował, wizualnie deklasuje 1000d który wygląda jak zabawka dla 3 latka

później D80, który mi nie pasował zupełnie

teraz D90 i starczy :)

canony mi się nie podobają wizualnie, a kupując coś za 3 tys to i na to trzeba patrzeć :)

sony ma kolega i tylko wzdycha, że ja kupuje szkiełko za 500zł a on musi dać 1000zł jak nie lepiej

Edytowane przez malyr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi