Skocz do zawartości
Gość

DNS - konfiguracja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam internet PLAYONLINE ale podejrzewam, że w innych sieciach jest tak samo.

Cały czas miałem problem ze DSN (This is a DNS error. (80710102)).ALe już doszedłem do tego i chce z wami się podzielić wiedzą.

Do podłączenia ps3 z komputerem bez użycia rutera potrzebny nam będzie kabel sieciowy skrosowany.

1. Za jego pomoca łączymy PS3 z kartą sieciowa w PC

2. Wchodzimy w PC w Panel sterowania -> Połączenia sieciowe -> i na karcie do której mamy podłączone PS3 klikamy prawym przyciskiem myszy i wybieramy WłAśCIWOŚCI. Następnie zaznaczamy protokół internetowy TPC/IP i klikamy WŁAŚCIWOŚCI. (We Viscie jest to Protokół internetowy 4 (TPC/IPv4))

Tam wpisujemy:

* Adres IP: 192.168.0.1

* Maska podsieci: 255.255.255.0

* Brama domyślna: nic nie wpisujemy

* Preferowany serwer DNS: 208.67.222.222

* Alternatywny DNS: 208.67.220.220

Otwieram PLAYONLINE NARZĘDZIA--> OPCJE--> ZARZĄDZANIE PROFILAMI --> naciskamy NOWE

Nazwa profilu wpisujemy np DSN.

APN zaznaczamy STATYCZNY.

APN:wpisujemy INTERNET

Później przechodzimy do zakładki ZAAWANSOWANE

i zmieniamy tylko USTAWIENIA DSN

DSN:STATYCZNY i wpisujemy dalej

Główny serwer DSN:208.67.222.222

Dodatkowy serwer DSN:208.67.220.220

I ciśniemy przycisk OK i jeszcze raz OK.

Sieć się zapisuje.

Później w nazwie profilu wybieramy DSN a nie PLAY i połącz.

Wchodzimy w "połączenie sieciowe" i mamy połączony z internetem "DSN"

ciśniemy prawy i wchodzimy w WŁAŚCIWOŚCI--> UDOSTĘPNIENIE i zaznaczamy ZEZWALAJ INNYM UŻYTKOWNIKOM SIECI NA LĄCZENIE SIĘ POPRZEZ INTERNETOWE TEGO POŁĄCZENIA i jak się nie zaznaczą wszystkie okienka haczykami to też zaznaczamy.

ROZŁANCZAMY I POŁĄCZAMY SIĘ JESZCZE RAZ.

W PS3 wchodzimy do SYSTEM > NETWORK SETTINGS > INTERNET CONNECTION SETTINGS wszędzie robimy manual i wpisujemy

* IP: 192.168.0.2

* Netmask: 255.255.255.0

* Gateway: 192.168.0.1

* Primary DNS: 208.67.222.222

* Secondary DNS: 208.67.220.220

* Speed and duplex - auto

* MTU - auto

* proxy - don't use

* upnp - enable

i na 100% wszystko bedzie ok.

Podejrzewam,że w innych sieciach jest podobnie.

Mam nadzieję,że w miarę zrozumiale napisałem. w razie pytań piszcie to pomogę.

Pozdrawiam

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko ładnie opisane tylko taki mały szczególik, zamiast "DSN" powinno być DNS B)

Grasz normalnie na takim połączeniu? Ja odpalam MW2 to mam NAT "moderate", a nie "OPEN" i są niemiłosierne lagi.

Da się z tego modemu/połączenia coś więcej wyciągnąć? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam problem z podłączeniem ps3 do internetu, jestem nowy więc bez spinki że może zmieniam temat czy coś w tym stylu. Dobra do rzeczy, obecnie używam modemu od neostrady ( sagem fast 800, standardowe padło w zestawie), router się wysłużył. Modem ma wejście na rj11, czyli takie jak przy gniazdku tel., konsola ma rj45, więc nabyłem przejściówkę z rj11/45. Modem zasilany jest przez usb, więc komputer mam włączony, nie robi mi to różnicy bo i tak pracuje 24/h. Po podłączeniu konsoli do gniazdka tel. (przez przejściówkę) na modemie cały czas miga adsl, nie łapie sygnału, wie ktoś może cob ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

. Jedynym sposobem żeby na PS3 był internet jest podłączenie go kablem sieciowym z kompem(i na kompie udostępnienie Neostrady) lub zakup routera zamiast modemu. To że są przejściówki to nie znaczy, że takie karkołomne połączenie będzie działać, a dioda ADSL miga, bo zakłócasz sobie linię telefoniczną podłączając konsolę.

Edytowane przez Sebol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy w ogóle opłaca się podłączać internet radiowy? w dodatku przez 2bramy? pewnie masz NAT3 co już z miejsca dyskwalifikuje z rozgrywek online. Poza tym ludzie masowo łączą się do BTS'ów Play, a sama firma nie dostawia nowych, więc BTSy są wypchane po brzegi i w godzinach szczytu 10kb/s to jak manna z nieba... ale liczą się chęci thumbsup.gif, co jak co ale wypróbuje ten sposób bo akurat mam modem Play, chociaż nie wiem w sumie po co bo w ps3 mam 25mb/s po wifi ;P. Football - powiedz jak wrażenia z rozgrywek online, czy w ogóle da się grać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prościej kupić router z funkcją obsługi modemów 3G ??

Podpinasz takie ustrojstwo za 140zł i wszystko śmiga aż miło >>> http://www.allegro.pl/item1030284395_edimax_router_3g_6200n_umts_hsdpa_wifi_usb_3g_gsm.html

Ktoś powie mi o wydatkach na router? To ja podpowiem aby policzył ile dodatkowo kosztuje go prąd wyciągnięty przez PeCeTa podczas wielogodzinnych sesji na Ps3 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak napisał football, ale jest cały czas This is a DNS error. (80710102) ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem jak napisał football, ale jest cały czas This is a DNS error. (80710102) ;/

Kup router :sweat:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wow trzeba przyznać, że to ustrojstwo czyt. router z czytnikiem HSDPA potaniaj bardzo. Pamiętam jak pół roku temu w akcie desperacji szukałem właśnie czegoś takiego i wtedy najtańsza opcja do mojego modemu Sierra Wireless 888 kosztowała 400zł, a tu proszę nieco ponad 100zł. Jednak tak jak mówiłem, nie warto inwestować w tą technologie w najbliższym czasie, może zmieni się rynek za kilka lat i operatorzy zrozumieją popyt na mobilny internet. Teraz pozostaje inwestycja w ethernet, wifi, albo wifimax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem ten sam bład DNS na moim ps3. Mam net z UPC, kablem z modemu ciagne net do pc, laptopa i ps3. Z dnia na dzień przestało działać połączeni z ps3 jednak net na kompie i na laptopie działał nadal. Po 2 dniach walki na youtue(ang) znalazłem rozwiązanie które niniejszym pozwole sobie opisać:

Wiec tak:

-Pierwszym krokiem jest przygotowanie adresów DNS.( kontaktujemy sie z dostawca usług internetowych telefonicznie lub szukamy w google "OPEN DNS"(zawsze pasują)

- kiedy już mamy dnsy wchodzimy na ps3 w ustawienia sieci i w trakcie ustawiania polaczenia zaznaczamy wszędzie AUTO( wybieramy tylko opcje pomiedzy przewodowym i bezprzewodowym internetem).

- Na koniec testujemy połączenie i powinno pojawic sie info " znaleziona adres IP" i pod spodem połączenie:"niedostepne"

- Wracamy do głównych ustawień sieciowych(mowie o tej liscie gdzie do wyboru jest miedzy innymi test połączenia jak równiez informacje o sieci(na samej górze)).

- Wchodzimy w "informacje o" połączeniu albo o sieci( pierwsze u góry) i spisujemy wyszukane automatycznie IP np 192.45.123.233

- Nastepnie ponownie rozpoczynamy proces ustawiania szczgółów połącznenia jednak tym razem podczas ich konfiguracji wpisujemy wszystko ręczenie(IP, brama( przewazne domyślnie 255.255.255.0 ale bywa różnie w zaleznosci od dostawcy)następnie należy wpisac adres serwera domyślnego( routera) jest on taki sam jak IP ale ostatnia cyfra to zawsze cyfra 1 lub 2( do wyboru) tak wiec wpisujemy w serwerze domyślnym adres np. 192.45.123.1 lub 192.45.123.2 następnie adresy DNS podane przez dostawce usługi lub adresy OPEN DNS jeslli nie znamy naszych wlasnych i kończymy ręczną konfiguracje adresów

- nastepnie pozostałe ustawienia wedle własnego uznania i powinno sie juz wszystko łączyć tak jak powinno.

Mi to pomogło. Wiem że czasami kwestia jest po stronie dostawcy internetu( zmienia adresy DNS) i tu wystarczy wpisac tylko open DNS lub sprawdzić nowe.

To rozwiazanie działa u mnie na połączeniu kablowym bezpośrednio z modemu. Mam nadzeje że to Wam pomoże.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakładam ten temat dla tych którzy mają problem z PS3 DNS ERROR 80710102. Mi pomogło mam nadzieje że wam też.

Mam net z UPC, kablem z modemu ciagne net do pc, laptopa i ps3(za każdym razem przekłądając kabel). Z dnia na dzień przestało działać połączenie z ps3 jednak net na kompie i na laptopie działał nadal. Po 2 dniach walki na youtue(ang) znalazłem rozwiązanie które niniejszym pozwole sobie opisać:

Wiec tak:

-Pierwszym krokiem jest przygotowanie adresów DNS.( kontaktujemy sie z dostawca usług internetowych telefonicznie lub szukamy w google "OPEN DNS"(zawsze pasują)

- kiedy już mamy dnsy wchodzimy na ps3 w ustawienia sieci i w trakcie ustawiania polaczenia zaznaczamy wszędzie AUTO( wybieramy tylko opcje pomiedzy przewodowym i bezprzewodowym internetem).

- Na koniec testujemy połączenie i powinno pojawic sie info " znaleziona adres IP" i pod spodem połączenie:"niedostepne"

- Wracamy do głównych ustawień sieciowych(mowie o tej liscie gdzie do wyboru jest miedzy innymi test połączenia jak równiez informacje o sieci(na samej górze)).

- Wchodzimy w "informacje o" połączeniu albo o sieci( pierwsze u góry) i spisujemy wyszukane automatycznie IP np 192.45.123.233

- Nastepnie ponownie rozpoczynamy proces ustawiania szczgółów połącznenia jednak tym razem podczas ich konfiguracji wpisujemy wszystko ręczenie(IP, brama( przewazne domyślnie 255.255.255.0 ale bywa różnie w zaleznosci od dostawcy)następnie należy wpisac adres serwera domyślnego( routera) jest on taki sam jak IP ale ostatnia cyfra to zawsze cyfra 1 lub 2( do wyboru) tak wiec wpisujemy w serwerze domyślnym adres np. 192.45.123.1 lub 192.45.123.2 następnie adresy DNS podane przez dostawce usługi lub adresy OPEN DNS jeslli nie znamy naszych wlasnych i kończymy ręczną konfiguracje adresów

- nastepnie pozostałe ustawienia wedle własnego uznania i powinno sie juz wszystko łączyć tak jak powinno.

Mi to pomogło. Wiem że czasami kwestia jest po stronie dostawcy internetu( zmienia adresy DNS) i tu wystarczy wpisac tylko open DNS lub sprawdzić nowe.

To rozwiazanie działa u mnie na połączeniu kablowym bezpośrednio z modemu. Mam nadzeje że to Wam pomoże.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie troszeczkę poprawić

wchodzimy w

USTAWIENIA --> USTAIWNIA SIECI --> LISTA USTAWIEŃ I STANU POŁĄCZENIA

przepisujemy

Adres IP

Maska podsieci

Router domyślny

Podstawowy serwer DNS

Wchodząc do ustawień zaawansowanych i ręcznie wprowadzamy wartości które zapisaliśmy przy czym jako

Podstawowy serwer DNS 8.8.8.8

Zapasowy serwer DNS (wpisać wartość naszego podstawowego serwera DNS)

8.8.8.8 - jest to jeden z szybszych serwerów DNS dostępnych publicznie - jest dostarczany przez google także jest stabilny i zabezpieczony.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem DNS w routerze na ten z OpenDNS i nic. Dodałem IP konsoli do DMZ i nic. Sam nie wiem co mam robić. Łączę przez WLAN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam router KOZUMI KM-410P. Chciałem pograć sobie na mojej konsoli PS3 przez internet więc do mojego modemu tp, który mam przy komputerze,

podłączyłem router, a router do PS3. W internecie w komputerze nie ustawiałem żadnych parametrów mojego routera. Konsola nie wyszukuje routera.

Proszę abyście powiedzieli mi co mam zrobić, bo nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.