Skocz do zawartości
Wakpal

Unreal Tournament 3. Czy Blu-Ray naprawde byl potrzebny?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis na pewnej stronie w komentarzach wyczytalem ze UT3 korzysta tylko z 5 Gb plyty BD. Sam nie bylem do konca przekonany i postanowilem sprawdzic.

Uzylem do tego linuxa (na cd-rom naciskam PPM i tam Propecites czy jak to tam sie pisze - chodzi o wlasciwosci) i okazalo sie ze dysk jest zapelniony tylko w okolo 4,2 Gb.

Teraz moje pytanie. Czy mozliwe jest ze linux czegos nie podliczyl ze jeszcze cos na tej plycie jest tylko on tego nie widzial??

Jestem tego ciekaw bo jak pewnie wszyscy pamietaja na X mialo nie byc paru rzeczy w UT3 (chyba mapy) bo nie mieszcza sie na plycie.

Sprawdzalem tez Heavenly Sword i on zajmowal 22 Gb.

Co wy o tym sadzicie??

Nie bijcie. Nie jestem Fanboyem MS poprostu jestem ciekaw opini innych uzytkownikow PS3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Dzis na pewnej stronie w komentarzach wyczytalem ze UT3 korzysta tylko z 5 Gb plyty BD. Sam nie bylem do konca przekonany i postanowilem sprawdzic.

Uzylem do tego linuxa (na cd-rom naciskam PPM i tam Propecites czy jak to tam sie pisze - chodzi o wlasciwosci) i okazalo sie ze dysk jest zapelniony tylko w okolo 4,2 Gb.

Teraz moje pytanie. Czy mozliwe jest ze linux czegos nie podliczyl ze jeszcze cos na tej plycie jest tylko on tego nie widzial??

Jestem tego ciekaw bo jak pewnie wszyscy pamietaja na X mialo nie byc paru rzeczy w UT3 (chyba mapy) bo nie mieszcza sie na plycie.

Sprawdzalem tez Heavenly Sword i on zajmowal 22 Gb.

Co wy o tym sadzicie??

Nie bijcie. Nie jestem Fanboyem MS poprostu jestem ciekaw opini innych uzytkownikow PS3.

Unreal wychodzi i na to i na to i nawet na kompy, więc żeby PC i Xbox nie dostały gorszej to grę zrobili w jednakowej wersji nie zapychając całego BR, proste ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

S!X3, nie o to też chodzi, Sony zadecydowało, że WSZYSTKIE GRY na PS3 będą na Blu-ray'ach (oprócz tych z PS Store) - nawet jeśli są tak małe, że da sie zmieścić je na płyty CD czy DVD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
S!X3, nie o to też chodzi, Sony zadecydowało, że WSZYSTKIE GRY na PS3 będą na Blu-ray'ach (oprócz tych z PS Store) - nawet jeśli są tak małe, że da sie zmieścić je na płyty CD czy DVD.

To ty mnie właśnie nie zrozumiałeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To troche szkoda ze sony tak zadecydowalo bo jesli gry ukazywaly by sie na Cd lub Dvd moglo by to obnizyc ich cene troche, chociaz to pewnie i tak dla nich grosze.

No ale dobra jest sobie na BD wiec co w akim razie ma znaczyc to ze gra na X by miala byc okrojona skoro tak malo wazy ze spokojnie sie na DvD miesci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
To troche szkoda ze sony tak zadecydowalo bo jesli gry ukazywaly by sie na Cd lub Dvd moglo by to obnizyc ich cene troche, chociaz to pewnie i tak dla nich grosze.

No ale dobra jest sobie na BD wiec co w akim razie ma znaczyc to ze gra na X by miala byc okrojona skoro tak malo wazy ze spokojnie sie na DvD miesci??

No właśnie nie jest okrojona, bo ważą tyle samo. Stworzyli wersję, która mieści się i na konsolach obu i na kompie, żeby nie było okrojenie. A HS musiałby być okrojony na X, proste. Dlatego Unreala mogliby zrobić na DVD... Bo się mieści.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie nie jest okrojona, bo ważą tyle samo. Stworzyli wersję, która mieści się i na konsolach obu i na kompie, żeby nie było okrojenie. A HS musiałby być okrojony na X, proste. Dlatego Unreala mogliby zrobić na DVD... Bo się mieści.

Po twojej odpowiedzi wnioskuje ze UT3 na PS3 Na PC i X jest okrojone. Bo jak by nie byly one okrojone to przeciez mialy by byc problemy z jej umieszczeniem na DvD dla Xa. Taki kiedys news czytalem nawet nie wiem czy sam Mark Rein tego nie powiedzial. Poszukaj na google.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Wakpal, nie, UTIII nie jest okrojony, ono jest tak zrobiony, że mieści sie na zwykłym DVD-ku i nie zrobili tak specjalnie, żeby "zmieścił sie na Xboxa", poprostu taki im wyszedł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co wiem to w wersji na x360 ma byc tak ze czesc map bedzie trzeba pobrac z XBL bo sie na DVD nie mieszcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem tego newsa.

Mark Rein: DvD za male na Ut3 - taki tytul.

Nie obchodzi mnie ze taka gre zrobili ze wlazla by na DVD tylko dlaczego wczesniej wiceprezydent Epic gadal ze DVD jest za male zeby zmiescic UT3. Pisano tez ze wersja na Xa ma byc okrojona zgledem PS3 i PC i nie bedzie paru map ktore bedzie mozna sciagnac za free z XBL.

Ktos sypnal kasa zeby tak powiedzial? Czy moze to byla plotka?

Teraz to jestem ciekaw jak bedzie wygladala wersja na Xa. Czy bedzie czegos mniej czy co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kompresja dźwieku tekstur itp itd. Zresztą UT nie potrzebuje dużej pojemności... nie ma jako takiego poprawnego singla, a mapy dużo nie ważą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Po twojej odpowiedzi wnioskuje ze UT3 na PS3 Na PC i X jest okrojone. Bo jak by nie byly one okrojone to przeciez mialy by byc problemy z jej umieszczeniem na DvD dla Xa. Taki kiedys news czytalem nawet nie wiem czy sam Mark Rein tego nie powiedzial. Poszukaj na google.

Po prostu zrobili wersję na wszystkie konsole taką samą ważącą tyle samo. Nie zrobili tak, żeby posiadacze Xboxa i PC nie czuli się gorsi. Po prostu ta gra tyle waży i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby wydali na DVD to sony zaprzeczyło by swojej polityce. To miała być nowa konsola z nowymi nośnikami więc jest i raczej żadna gra nie wyjdzie na niczym innym niż BD. To również sprzyja popularyzacji tego nośnika, a Sony wywaliło tyle kapuchy w ten interes, że próbuje wcisnąć gdzie się da. Takie moje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto bezpośrednia odpowiedź na pytanie zawarte w tytule tematu:

Nie na UT3 blu-ray nie był potrzebny.. dlaczego? Bo to gra multiplatformowa która od samego początku była projektowana z świadomością występujących na innych platformach ograniczeń.

Tylko gry tworzone z myślą o PS3 jak Drake, Haze, Killzone 2, MGS4, FFXIII, Ratchet & C, Resistance, Motorstorm.. itp itd... mają szanse wykorzystać pojemność płyt Blu-ray.

inne produkcje mogą co najwyżej powpychać bonusy.. jak nieskompresowane audio.. (DMC4) materiały Video w HD z produkcji gry czy inne bajery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdyby wydali na DVD to sony zaprzeczyło by swojej polityce. To miała być nowa konsola z nowymi nośnikami więc jest i raczej żadna gra nie wyjdzie na niczym innym niż BD. To również sprzyja popularyzacji tego nośnika, a Sony wywaliło tyle kapuchy w ten interes, że próbuje wcisnąć gdzie się da. Takie moje zdanie.
Nie tylko Twoje zdanie, ale taka jest tez prawda. Chca, zeby Blu-Ray wygral z HD DVD to musza robic wszystko, zeby tak sie stalo. Microsoft nie robi nic, zeby HD DVD wygral te wojne formatow i dlatego BD wygrywa, znaczaco. Wiele gier na PS3 na BD nie wykorzystuje nawet tych 4,7GB dostepnych na DVD. Ale w przyszlosci to powinno sie zmieniac. Mnie to w sumie nie robi roznicy. Plytke BD mozna kupic za 40 zl, a w takiej produkcji gier to roznica cenowa miedzy gra na BD a gra na DVD to byloby jakies 20 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Blu-Ray to rozwiązanie przyszłościowe i dlatego popieram, że wszystkie gry są na tym wydawane. W końcu przy takich ilościach tłoczenie DVD i Blu-Ray jest porównywalne cenowo. A przewaga dużej pojemności wyjdzie przy grach które oferują ogromny świat i masę dialogów bo UT to na dobrą sprawę tylko engine i projekty kilku poziomów. W końcu na X360 już niektóre gry zajmują 2xDVD. Total War na PC zajmuje 10GB więc jeśli w przyszłości jakąś część wydadzą na konsole to PS3 będzie w lepszej sytuacji. Dla mnie napęd to największa przewaga konsoli Sony nad X360...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra to zmieniamy lekko temat chociaz dalej bedzie powiazany z glownym watkiem.

Dlaczego Wiceprezydent epic powiedzial ze DvD to za malo dla UT3?? Dlaczego na Xa ma nie byc paru map ktore pozniej bedzie mozna sciagnac z XBL??

Macie tu link do starego newsa o ktorym trabily prawie wszystkie stronki konsolowe http://pccentre.pl/Article16456.htm

Nie moge znalezc tego newsa ze mapy ktore nie wejda na dvd maja sie ukazac na XBL.

No to co wy na to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony zrobiło idealny ruch z BD, pamiętacie stare buldury, diablosy il zajmowały płyt ? :> Pamiętam jak Need For Speed : HP 2 jka miała wyjść tylko na DVD (a miałem wtedy jeszcze CD) Mi tam się wydaje, że to kwas z tym nie mieszczeniem sie na DVD9 UT3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie moge znalezc tego newsa ze mapy ktore nie wejda na dvd maja sie ukazac na XBL.

To było na gry-online.pl

BD się napewno przyda. Tak samo było z PS2 i DVD. DVD dopiero raczkowało a wg. Amerykańskich ankiet 80% posiadaczy PS2 stwierdzio, że był to ich pierwszy odtwarzacz DVD. Zobaczycie. za rok MS będzie żałować, że nie wcisnął do X360 HD-DVD.

A co do UT3. Nie wiem czy wiecie (chyba też na GOL-u wyczytałem) ale te niby dodatkowe bezpłatne mapki do Gears of War (Tylko Map pack 1 bo 2 już nie) miały być odrazu z grą tylko się na płycie nie zmieściły i musieli je na XBL wcisnąć. Niestety takich gier jak UT3 lub GoW nie można zrobić na 2DVD bbo to są gry Multiplayer i nigdy nie wiadomo na jakiej mapce będzie się grało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
aaa ut3 miał zajmować cały dysk blue ray i tylko nagle 5giga

Zresztą czy to ważne...? ;] Gra jest cholernie dobra, nie ważne czy zajmuje 50, czy 5 GB .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sony zrobiło idealny ruch z BD, pamiętacie stare buldury, diablosy il zajmowały płyt ? :> Pamiętam jak Need For Speed : HP 2 jka miała wyjść tylko na DVD ...

oj tak. Pamiętam moje niezadowolenie jak SW: Battlefront 2 miał wyjść tylko na DVD. A teraz już sobie nie wyobrażam żonglowania płytami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Batllefront RoX

A co do tematu to moim zdaniem gra i tak i tak jest boska ale jak waży tyle to dlaczego jej niewydali odrazu na x360??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zresztą UT nie potrzebuje dużej pojemności... nie ma jako takiego poprawnego singla, a mapy dużo nie ważą.

UT2004 "ważył 5,5 GB. Tekstury zejmowały ok. 3GB. (ok.100 map) Z kolei DEMO Dark Messiah Of Might & Magic (tutorial i 1 misja) zajmowało PONAD 2GB!!! Gry się rozwijają, mają lepszą grafikę. Liczba poziomów się raczej mało liczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi