Skocz do zawartości
mirror

Przerabianie Mkv Na Vob Do Ps3

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie każdy chciał przerobić mkv na jakis sensowny format aby ps3 go czytało jest masa programów ale jak czytałem z każdym są problemy więc pisze jak przerobić bez problemów i szybko

1.Ściągamy program mkv2vob

2.Odpalamy

3.Ładujemy dowolni plik w formacie mkv

4.Ustawiamy w opcjach:

-always transcode dts

-use 448 kbps AC3 (jakość dzwięku taka sama a jak się tego nie zaznaczy mogą być szumy)

-format wyjściowy VOB

-kodek x264 High Bitrate (slow)

-ucinanie pliku FAT32 4gb

5.Klikamy aad file i czekamy

6.Po kilku-kilkudziesięciu minutach ( w zależności od naszego pc u mnie to trwa 2-10 min) otrzymujemy nasz plik w formacie VOB

7.Wgrywamy na ps3 i odpalamy

Lepsze rozwiązanie niż ps3 media server czy co to tam jest (bo nie zamula i można normalnie przewijać ) oraz inne programy (bo szybko przerabia i nie ma pytań jak "nie mam głosu", "wyskakuje mi error" czy poprostu "nie działa mi plik")

Jakość jest taka sama dzwięk też (ocena 9/10)

Edytowane przez mirror

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja bym również polecił program TSmuxerGUI.

Ustawiać zasadniczo nic nie trzeba, bo program sam automatycznie zmienia ustawienia jesli jest taka potrzeba , można sobie wybrać format TS , M2TS , strukturę płyty Blu-Ray , AVCHD Disk itd

Można też ustawić cięcie filmu co każde 4 GB

Można dodać ścieżki dźwiękowe , napisy..

A można też po prostu szybko przerobić film HD MKV do obsługiwanego formatu.

W tym celu...

1.Dodajemy plik mkv do programu

2.Wybieramy format wyjściowy

3.Klikamy przycisk "Start Muxing"

Wszystko odbywa się bez straty jakości , bo film zostaje po prostu zapakowany do obsługiwanego przez PS3 kontenera.

Zależnie od wielkości pliku operacja powinna trwać do 10 minut , np plik 1.6GB program przerabia w 3 minuty.

Moja ocena programu to również 9/10 ze względu na to , iż jeśli chce dodać ścieżkę dźwiękową , muszę najczęściej przerobić ją do formatu ac3 , bo mp3 często mają w sobie jakieś błędy które nie pozwalają dodać ścieżkę w takim formacie do przerabianego filmu..

Edytowane przez andryush

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawde ja nie pirace juz od pół roku;p i jestem z tego dumny ale ostatnio sprzatalem no i jak znalazłem płyty to nie chciałem wywalać do śmieci więc chwilę posiedziałem i napisałem ten poradnik

co do nagrywania z tv jak tez mam tuner tv i nie można zapisywać w formacie mkv;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawde ja nie pirace juz od pół roku;p i jestem z tego dumny ...

:thumbsup: Jak się chce to można, pamiętajcie też że większość kamer HD nagrywa w formacie mkv - fajnie rodzinne wybryki oglądać w HD z padem w ręku :whistling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprawka , oficjalnie PS3 nie obsługuje formatu MKV , więc takie rzeczy to tylko dla "zaawansowanych" :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:thumbsup: Jak się chce to można, pamiętajcie też że większość kamer HD nagrywa w formacie mkv - fajnie rodzinne wybryki oglądać w HD z padem w ręku :whistling:

Poważnie? Myślałem, że .mkv to raczej open source czyt. piracki (w większości przypadków). Nie ironizuje. Po prostu nie słyszałem o takich kamerach.

A co do tematu. To żadna filozofia. Napiszcie lepiej jak dodać szybko i łatwo napisy, bo przeróbka samego video mkv do avchd, czy vobów jest banalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szybko i łatwo napisy dodać?

Chyba w przypadku PS3 to i tak się nie przyda , bo konsola nie chce za żadne skarby odpalać napisy z pliku m2ts/mkv.

A dodać je można właśnie za pomocą TSmuxerGUI.

1.Dodajemy film do obszaru "input files"

2 Dodajemy napisy też do "input files"

3. Wybieramy format wyjściowy

4. Klikamy "Start Muxing"

5. Czekamy do końca operacji i gotowe.

Napisy są w kontenerze z filmem.

Tak samo dodajemy ścieżki dźwiękowe.

O ile napisów konsola i tak nie obsłuży , to ścieżkę dźwiękową filmu zawsze można sobie wybrać z menu media player'a w konsoli.

Ewentualnie PS3 MS odpali te napisy , ale wtedy niepotrzebnie mieli cały filmik , co może się odbić na jakości jeśli mamy słabe połączenie/PC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poważnie? Myślałem, że .mkv to raczej open source czyt. piracki (w większości przypadków). Nie ironizuje. Po prostu nie słyszałem o takich kamerach.

Doszkoliłem się .... babola walnąłem nieświadomie ... nauczka na przyszłość aby pisać dwa razy sprawdzone fakty :thumbsup: Miałem na wczasach pożyczoną kamerę HD od sąsiada. Po powrocie wszystkie nagrania dał mi wypalone na płycie DVD i były właśnie w mkv. Po cholerę przerabiał? Nie wiem, ale uznałem że pewnie tak nagrywają :whistling: Poczytałem trochę for i artykułów i masz rację, świat nie słyszał o kamerach nagrywających w mkv ... :tongue:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy okazji choć nie pochwalam zbytnio piracenia filmów :biggrin: , ripowanie z TV - rozumiem

Na torrentach buszuje grupa ludzi , która wypuszcza filmy w HD z myślą o PS3. Zajmują one przeważnie po 4-5 gb , nie pochwalą się wysokim bitrate ale mimo wszystko efekt ponoć jest.

Z drugiej strony , może został w końcu opatentowany sposób wmuxowania napisów do filmu ? Póki co zostaje mi media server i zapchanie konsoli 20 gigowym klocem :confused:

Edytowane przez hanti

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie!!! Dwa pytanka :)

Dlaczego po mkv2vob z pliku 5 giga wyszlo mi 11 i konwertowalo ok 3 godzin :/? ale byly napisy i dzwiek :D

Dlaczego po przekonwertowaniu tsmuxerem film zajmowal tyle samo :) konwertowal w mig (ok 6 minut) ale nie bylo dzwieku ani napisow :/ (format mt2...costam)

z gory dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie każdy chciał przerobić mkv na jakis sensowny format aby ps3 go czytało jest masa programów ale jak czytałem z każdym są problemy więc pisze jak przerobić bez problemów i szybko

1.Ściągamy program mkv2vob

2.Odpalamy

3.Ładujemy dowolni plik w formacie mkv

4.Ustawiamy w opcjach:

-always transcode dts

-use 448 kbps AC3 (jakość dzwięku taka sama a jak się tego nie zaznaczy mogą być szumy)

-format wyjściowy VOB

-kodek x264 High Bitrate (slow)

-ucinanie pliku FAT32 4gb

5.Klikamy aad file i czekamy

6.Po kilku-kilkudziesięciu minutach ( w zależności od naszego pc u mnie to trwa 2-10 min) otrzymujemy nasz plik w formacie VOB

7.Wgrywamy na ps3 i odpalamy

Lepsze rozwiązanie niż ps3 media server czy co to tam jest (bo nie zamula i można normalnie przewijać ) oraz inne programy (bo szybko przerabia i nie ma pytań jak "nie mam głosu", "wyskakuje mi error" czy poprostu "nie działa mi plik")

Jakość jest taka sama dzwięk też (ocena 9/10)

no wszystko pięknie i fajnie tylko z przeróbki mkv mam dwa pliki vob i ps3 jeden widzi i film działa ale drugiego nie widzi dlaczego???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wszystko pięknie i fajnie tylko z przeróbki mkv mam dwa pliki vob i ps3 jeden widzi i film działa ale drugiego nie widzi dlaczego???

z autopsji powiem, że generalnie nie ma reguły, co druga pozycja po konwersji jest do bani, a to dźwięk nie spójny z audio, a to klatkowanie, a to właśnie pliki których nie widzi konsola, szkoda nerwów i czasu Ściągasz film kupę czasu, a po konwersji dupa. Szukałem pomocy w wielu miejscach i wszelkie porady typu : zmiana programu, zmiana ustawień itp. nie pomogły mi w uzyskaniu po konwersji dobrego materiału do oglądania. Przed konwersją oglądając na piecu oczywiście wszystko bez zarzutuconfused.gif

Przestałem eksperymentować, bo ile można.

Polecam kupno odtwarzacza plików mkv . 99,9% zassanego materiału śmiga bez problemów, wiem co mówię bo tak zrobiłemthumbsup.gif

Edytowane przez KrisPora_PL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z autopsji powiem, że generalnie nie ma reguły, co druga pozycja po konwersji jest do bani, a to dźwięk nie spójny z audio, a to klatkowanie, a to właśnie pliki których nie widzi konsola, szkoda nerwów i czasu Ściągasz film kupę czasu, a po konwersji dupa. Szukałem pomocy w wielu miejscach i wszelkie porady typu : zmiana programu, zmiana ustawień itp. nie pomogły mi w uzyskaniu po konwersji dobrego materiału do oglądania. Przed konwersją oglądając na piecu oczywiście wszystko bez zarzutuconfused.gif

Przestałem eksperymentować, bo ile można.

Polecam kupno odtwarzacza plików mkv . 99,9% zassanego materiału śmiga bez problemów, wiem co mówię bo tak zrobiłemthumbsup.gif

wczoraj przerobiłem mkv na vob ale na jeden plik ok.6,5 GB i pomyślałem że jak nagram to na płytę dwuwarstwową to będzie ok. no i LIPA bo PS3 niby coś tam widzi ale i tak dane nie czytelne.

Mam już dość chyba że ktoś ma jakiś pomysł??????

ps3 to super sprzęt ale ma za dużo ograniczeń. telewizor samsung UE40D650 3D czyta pliki w systemie NTFS i mkv. a męczyłem się z ps3 hehe

Edytowane przez szpakozzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!

Niedawno wrzuciłem film na YouTube jak przekonwertowac film mkv aby ps3 go odczytało(bez utraty jakości).Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę:

Edytowane przez Yamakasi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabiałem tym programem i on jest słaby,raz przerobi dobrze a raz nie!

oczywiście, bo nie ma programów dających 100% gwarancji ze po konwersji będzie wszystko ok, jedyne 100% rozwiązanie - sprzęt odtwarzający mkv ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przerabianie TSmuxerGUI również nic nie dało, ps3 czyta film, a napisów jak nie bylo tak nie ma, czy istnieje jakas mozliwosc dodania napisów do MKV badz tez inne rozwiazanie ktore pozowoli odczytywac te pliki z napisami na konsoli (bez ps3 ms) ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i co jeszcze do przerabiania z mkv to radze wszystkim dać z tym spokój,testowałem mnóstwo programów do przerabiania i ze wszystkimi było tak samo.Niektóre filmy przerabiały dobrze a niektóre ni jak nie mogły przerobić,tylko się wkurwiałem,teraz już wogóle nie ściągam mkv,strata czasu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i co jeszcze do przerabiania z mkv to radze wszystkim dać z tym spokój,testowałem mnóstwo programów do przerabiania i ze wszystkimi było tak samo.Niektóre filmy przerabiały dobrze a niektóre ni jak nie mogły przerobić,tylko się wkurwiałem,teraz już wogóle nie ściągam mkv,strata czasu!!!

strata czasu, ale tylko jeśli masz zamiar puszczać przez ps3, jeśli jednak posiadasz inny odtwarzacz obsługujący ten format to mkv są zarąbiste, a obecnie nawet lepsze telewizory lcd z wejściem usb potrafią to zrobić, mkv przewyższają jakością xvid i dvd i to zdecydowanie, video w pełnej rozdziałce i audio wielokanałowe, osobiście polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi