Skocz do zawartości
mentor

Nasz Playstation3 Magazine.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

To ja przejdę od razu do rzeczy. Szukałem jakiegoś polskiego pisemka o PS3, ale szybko przekonałem się, że żadnego takiego nie ma. Trochę szkoda, bo myślę, że w naszym kraju to akurat konsola Sony jest najbardziej rozpowszechniona (może niekoniecznie jest to PS3, a PS2, ale zawsze coś). Dlatego chciałbym chociaż spróbować zrobić amatorski i fanowski internetowy zin o Playstation3. Czyli całkowicie darmowy, nikt nic za to nie ma, dostępny w Internecie, bez żadnych zobowiązań, wydatków itp.

Z góry zaznaczam, że byłby to mój pierwszy e-zin, którego byłbym redaktorem naczelnym. Bo jeśli chodzi o pisanie do takich e-zinów to pewne doświadczenie mam. Około dwa lata temu pisywałem do pewnej amatorskiej gazetki o amatorskich filmach, później również do fanowskiego e-zinu o grach, potem znowu do e-zinu o grach (tyle że o grach darmowych, freeware, dołączanego na płytę CD-Action), ale tych gazetek próżno szukać w Internecie. Zniknęły, upadły. Jest jednak jeden e-zin, który istnieje nadal, reaktywację przeszedł na początku wakacji i tu właśnie możecie szukać moich tekstów. Oczywiście, nie stoją na jakimś bardzo wysokim poziomie, ale myślę, że biorąc ogólny poziom wszystkich redaktorów tego e-zinu, nie wypadam jakoś źle. Ów e-zin dostepny jest pod adresem: http://onezine.pl. Moje teksty znajdują się w numerze 2 i 3, są to recenzje gier (niemal wszystkie zresztą).

Odnośnie mojego pomysłu, potrzebowałbym całkiem sporo ludzi, którzy mogliby pisywać nie oczekując wynagrodzenia (i go nie dostając ;) ), za darmo, nie biorąc za to pieniędzy... Cóż, to ma być po prostu taki fanowski projekt, a pierwszy numer będzie zapewne eksperymentem, który ma przedstawić mi sytuację i odpowiedź na pytanie, czy taki e-zin w ogóle się przyjmie. Chcę, aby to był projekt... Jakby to ująć, "wszystkich" - czyli każdy ten e-zin WSPÓŁTWORZY, nie tylko pisze teksty, ale jest faktycznie częścią projektu, może coś dopowiedzieć, jakiś pomysł odrzucić itp. Zaznaczam też, że wszystko zależy od ludzi, którzy zechcą ten projekt tworzyć :) Może się zdarzyć tak, że ktoś straci chęć - ok, wtedy tylko o tym mówi i może odejść, nie ma żadnych zobowiązań. Jako że ja nie mam doświadczenia w tworzeniu takich e-zinów, chętnie widziałbym na stanowisku redaktora naczelnego kogoś innego, kogoś kto niekoniecznie musi pisać teksty, ale kogoś, kto stanowiłby rolę pewnego koordynatora prac. Byłby ktoś chętny na tę posadę?

Ale jako że jestem jeden, trzeba by też innych redaktorów. Tak więc, mile widziane są osoby do pisania recenzji, zapowiedzi, być może felietonów, testów sprzętu - po prostu redaktorów. Ale prócz nich trzeba by grafika, który jakoś te teksty urozmaici - najlepiej grafiką ;) Nie mówię tu o samych screenach czy okładkach, ale o całym layoucie (to chyba dobre słowo?) e-zinu. Poza tym, przydałaby się też strona internetowa, ale to później - zobaczymy, jak przyjąłby się pierwszy numer, niemniej jednak już teraz warto by poszukać kogoś, kto taką stroną mógłby się zaopiekować.

To co, są chętni?

Pozdrawiam

P.S. Cały projekt to jedynie eksperyment, nie gwarantuję powodzenia ani nawet tego, czy pierwszy numer ujrzy światło dzienne.

P.S.2 Chyba dobrze wybrałem dział do założenia tego tematu ;) Jakoś nigdzie indziej mi nie pasował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co, wszystko ucichło? Wypaliła ta gazetka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba niewypaliła a szkoda bo to dobry pomysł był. Jbc to i ja mógłbym pomóc jakbyście się namyślili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie też żałuję, bo z nie ma magazynów o PS3. Są tylko głównie o konsolach np. PSX Extreme, Neo Plus. A w tych gazetkach, często brakuje mi więcej o PS3, bo piszą np. kilka stron o Wii, Xboxie etc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby ktokolwiek byl chetny podjecia sie wspolnie tworzenia czegos takiego, to mozemy temat pociagnac. Na grafice sie znam, pisywalem troche do PSX Extreme i LOL'a (dziecko redaktorow PE), Dosdedos - jakis tam warsztat pisarski mam. Moze nie zabijac sprawy, bo wydaje sie byc dosc interesujaca i na rynku ogolnokonsolowych pism dosc potrzebna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też Był bym chętny jak by co to mozna by sie zgadac na gadu Jak by co to walcie jestem chętny na 100% gg:928230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.