Skocz do zawartości
PROT

PS3- kilka pytań

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wszystkim wiadomo gry na PS3 wychodza na płytach "Blu-ray" o duzo większej pojemności niz na DVD. Konsola aby poprawnie odpalic gre musi wrzucic na dysk twardy dużą ilość danych np w "Heavenly Sword" ponad 2GB a w innych zapowiadanych dużo więcej

Loadingi dzięki temu wcale nie są szybsze od tych samych gier wydawanych na 360-ke

Dla mnie to troche dziwne gra na płycie 25GB a jeszcze musi sobie coś na dysk wrzucać (ile czasu potrzeba na odpalenie gry jak ma wrzucic 8GB)

Dlaczego gry na 360-ke wydawane na dużo mniejszych nośnikach nie muszą tego robić.

Dlaczego gra na PS3 która ma faktyczną pojemnośc np 5GB jest klonowana na płyce(wielokrotny zapis tych samych plików)

Jeżeli w celu szybszego odczytywania danych to dlaczego 360-ka nie musi tego robić

Czy jest to związane z mocą konsoli ?

Czy napęd 'Blu-ray" jest za wolny do gier ?

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego odtwarzacze "blu-ray" kosztują tyle samo co PS3 albo sa dużo droższe.

Taki "PIONEER BDP LX 70" kosztuje ponad 5000tyś

http://www.topmarket.pl/odtwarzacze_bluray/

Czy sony w swoich konsolach montuje jakieś gorsze "Blu-ray" ?

Czym sie różni napęd w PS3 od tych zastosowanych w odtwarzaczach ?

Prosze o fachowe wyjaśnienie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak wszystkim wiadomo gry na PS3 wychodza na płytach "Blu-ray" o duzo większej pojemności niz na DVD. Konsola aby poprawnie odpalic gre musi wrzucic na dysk twardy dużą ilość danych np w "Heavenly Sword" ponad 2GB a w innych zapowiadanych dużo więcej

Loadingi dzięki temu wcale nie są szybsze od tych samych gier wydawanych na 360-ke

Dla mnie to troche dziwne gra na płycie 25GB a jeszcze musi sobie coś na dysk wrzucać (ile czasu potrzeba na odpalenie gry jak ma wrzucic 8GB)

Dlaczego gry na 360-ke wydawane na dużo mniejszych nośnikach nie muszą tego robić.

Dlaczego gra na PS3 która ma faktyczną pojemnośc np 5GB jest klonowana na płyce(wielokrotny zapis tych samych plików)

Jeżeli w celu szybszego odczytywania danych to dlaczego 360-ka nie musi tego robić

Czy jest to związane z mocą konsoli ?

Czy napęd 'Blu-ray" jest za wolny do gier ?

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego odtwarzacze "blu-ray" kosztują tyle samo co PS3 albo sa dużo droższe.

Taki "PIONEER BDP LX 70" kosztuje ponad 5000tyś

http://www.topmarket.pl/odtwarzacze_bluray/

Czy sony w swoich konsolach montuje jakieś gorsze "Blu-ray" ?

Czym sie różni napęd w PS3 od tych zastosowanych w odtwarzaczach ?

Prosze o fachowe wyjaśnienie

1.

a)Większość gier nie jest to konieczne, aby wrzucać na dysk (np. taki Uncharted)

Bo DVD jest szybsze (tzn. szybciej się odczytuje dane)

2.

a)Tak było na startowych tytułach, aby wykorzystać potencjał Blu-Ray. W nowszych grach (exclusive), nie ma już czegoś takiego.

jak wspomniałem z DVD szybciej się odczytuje dane

c) nie. bez instalowania poczekasz 15 sekund dłużej niż w 360-tce. Jak zainstalujesz, gra będzie się wczytywała nawet szybciej niż na 360

3) Niczym. Sony dopłaca do każdej konsoli. A pozatym, to blu-ray kupisz już za 800 zł

http://www.allegro.pl/item296454765_odtwar...401s_black.html

Trochę pogmatwałem, wypowiedź nieprofesjonalna, ale mam nadzieję, że ci pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasciwie to wszystko jak powyzej, ja jedyne co to moge pouzupelniac.

Taki e.g. Resistance, ktory jest launchowym tytulem ps3 czyli powstal zanim konsola trafila na rynek, ma cos takiego jak napisales. Ta sama tekstura jest zapisana na plycie kilka razy do kazdego levelu, by laser nie musial skakac po plycie.W tamtym czasie producenci nie wiedzieli jeszcze co zrobic, by loadingi byly szybsze, (teraz juz tak nikt nie robi) wiec nagrywali kilka razy to samo, bo... mogli

Ja mam kilka gier na ps3 na razie i jeszcze zadnej nie isntalowalem na HDD (poza tekkenem 5 ale on lata bez plyty).

Ja nie wiem czy loadingi na 360 sa szybsze czy nie, wiem jednak, ze czas jaki mi sie cos wczytuje na ps3 to ledwo kilka sekund, moze 15-20sec trwa wczytywanie wiekszego levelu w Resistance, na pewno nie wiecej.

Zwartosc DVD9 nie jest zgrywana na HDD bo nie musi byc. I to jest tak naprawde problem Xboxa - najnowsze gry z super grafika latajaca w 1080p wymagaja instalacji czesci plikow na HDD, bo inaczej nic z tego. Dlatego w 360 masz tylko udawane 1080 (czyli 720p z 'wypelniaczami'), bo sa Xboxy bez dysku twardego. No i raczej nie pojawi sie gra na X'a na HD-DVD z wielu powodow, a jednym z nich jest to, ze producenci gier nie moga wydac produktu, ktory dziala tylko na niektorych wersjach danej konsoli (robi sie z tego PC...). Jak chcesz pograc w rozbudowana gre w 1080p to musisz miec specjalny rodzaj Xboxa (ten elite zdaje sie ma juz odpowiednie wyjscie) z doczepionym HD-DVD i dyskiem twardym. Quite a mouthfull, ze tak powiem.

Naped Blu-Ray jest bardzo dobry do gier, powiem nawet, ze tak samo dobry bylby dual HD-DVD gdyby chcial. No, ale, ze Microsoft najpierw lazl w zaparte z tym swoim oprogramowaniem przeciwko Javie i Sony, to potem byl jeszcze tak ostrozny, ze sam sie pogrzebal (Sony zagralo ostro z tym BD i trzeba przyznac, ze wygralo).

Era konsol siodmej generacji dopiero sie zaczyna i raczej potrwa jeszcze dluuugo. Duzo dluzej niz szosta (ktora w przypadku Microsoftu skonczyla sie po dwoch latach, a dla Sony(ps2) nadal trwa-juz osmy rok!). I dlatego Blu-Ray jest taki wazny, daje duzo swobody tworczej i o ile producenci nie przestrasza sie kosztow gier (srednio 15-20mln za tytul) to bedziemy mieli co podziwiac. Zobacz co oferuje Resistance2 - obawiam sie, ze juz on sam zje 360 na sniadanie. A co bedzie na podwieczorek w 2009? Az strach sie bac! Oby tylko nigdy nie zmodowali ps3, wtedy beda robic gry z wiekszymi budzetami i wiekszym rozmachem. To bedzie cos! No i wtedy 15-20GB na plycie bedzie niezbedne (i nie mowie tu o kilkukrotnym zgrywaniu tego samego). Juz teraz gry zblizaja sie do niebezpiecznej granicy 8GB, a przed nami jeszcze dluga droga. (jak microsoft oglasza, ze nastepna konsola na 2013? To kiedy nowa playstation? 2015?quality time!)

No i z tymi cenami.

Sony tez zagralo ostro i to wcale nie chodzi mi o to, ze jest drogie. O nie!

Zanim kupilem konsole to dlugo sie zastanawialem ktora. Wiedzialem, ze bedzie to 360vsPS3, nie bylem skrecony w zadna strone, po prostu chcialem to co na jak najdluzej mi starczy i oferuje najwiecej. Prawie bezkonkurencyjnie wygralo ps3!

Microsoft sprzedaje 360 po +/- realnej rynkowej wartosci, kiedy to cena ps3 jest zdrowo zanizona (Sony chce odbic sobie z nawiazka na licencjach). Kiedys podliczylem, ze by zlozyc Xboxa o takich samych parametrach (HDD, dodatki, naped etc nie procesor, of koz) to wyszlo by troche ponad tysiac zlotych wiecej+oplata za XboX live!. Nie chce teraz tego rozpisywac, gdzies na tym forum jest moj post z wyliczeniami. W kazdym razie to chyba podsumowuje sprawe 'podejzanej' taniosci playstation3 jako odtwarzacza blu-ray...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się mylę ale... to kolejny temat z cyklu "Powiedz co kupić, czy X czy PS3..." lub po prostu jechanie se po PS3 bo coś tam kiedyś ktoś przeczytał... no a jak piszą to przecie prawda!!...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z przedmowca , ale jeszcze dodam , ze X360 Elite nie ma "doczepionego" HD-DVD jak napisal przedmowca przedmowcy. Dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zamiarem nie jest i nie było ocenianie konsol

Jestem po prostu ciekawy co ? i dlaczego ?(bez żadnych podtekstów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zgadzam sie z przedmowca , ale jeszcze dodam , ze X360 Elite nie ma "doczepionego" HD-DVD jak napisal przedmowca przedmowcy. Dziekuje.

a nie nie, napisalem 'wyjscie'. Chodzi o to, ze 360 nie maja outputu supportujacego 1080p, jedynie 1080i, ktore tak naprawde jest 720p+'martwe' linie wypelniajace.

Elite ma juz wyjscie na fullHD, ale nadal potrzebuje HD-DVD.

Ja nie wiem, czy to jest temat 'ps3 haters'. Z bolkiem napisalismy jak jest, a to sa fakty, a nie argumenty. Dyskusja tutaj jest chyba zbedna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co przeczytałem to znaczy żeby oglądać filmy w HD-DVD na 360-ce to trzeba kupić dodatkowo taki naped

Nie za ciekawa opcja

cytat: estro_pajo

"Chodzi o to, ze 360 nie maja outputu supportujacego 1080p, jedynie 1080i, ktore tak naprawde jest 720p+'martwe' linie wypelniajace"

Kolego chyba coś poplątałeś. Mamy przede wszystkim w grach next gen 1080i ,720p ,1080p

Nie ma czegos takiego 1080i które jest 720p+martwe linie. Jedno albo drugie.

Z tych trzech najgorsze jest 1080i ,ta literka na koncu ma bardzo ważne znaczenie

i (interlaced) - obraz z przeplotem (na zmianę wyświetlane są linie parzyste i nieparzyste)

p (progressive scan) - obraz ze stałym skanowaniem (lepsza ostrość obrazu)

720p -- wyświetla się w ciągu sekundy 50 obrazów zawierających 720 linii.

1080i --to dwa półobrazy po 540 linii, wyświetlane na ekranie naprzemiennie, najpierw parzyste, a potem nieparzyste, w efekcie mamy 1080 linii, lecz wyświetlanych na zmianę, czyli w ciągu sekundy 50 półobrazów po 540 lini

Czyli lepszą jakośc i ostrośc daje nam 720p

Obie konsole także 360-ka po update obsługuje 1080p,tylko że nie ma jeszcze żadnej gry która by taką obsługiwała.

"Gran Turismo 5 Prologue" tez nie działa w natywnej rozdzielczości 1080p.

PS.

Instalacja cześci plików na PS3 mnie interesuje bo taki 'DMC4" na dysku zabierze mi 5GB

Prędkośc BR 2x = 72 Mbit/s = 9MB/s zakładając że ta predkośc utrzyma sie przez cały czas daje nam to 9 min

a nie kilka, kilkanaście sekund.

Troche to uciążliwe a jak ktoś ma dysk 40GB to takie instalacje nie są dobrą opcją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak tylko ze loadingi nie beda w DMC4 na ps3 krotsze tylko dzieki temu nie bedzie ich wcale. Ale i tak moim zdaniem powinni pozostawic graczom wybór czy chcą instalować to 5 gb czy nie. A tak na marginesie , co wy trzymacie na tych dyskach ze wam 40 gb nie styka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak zwal tak zwal. dla mnie zawsze sa one martwe, bo nie sa wyswietlane, tylko omijane. Moze to nie jest precyzyjne, ale 1080i to jak 720p z dodanymi pustymi liniami. Oczywiscie nie doslownie, bo ilosc linii nie bedzie sie zgadzac, ale sadze, ze wiesz o co mi chodzi. Nas, graczy, raczej nie obchodza technikalia tylko efekt, ktory, chyba sie zgodzisz, jest porownywalny. (do tego dochodza artefakty ktore przy metodzie 'i' sa dosc czeste...) Pamietasz zapewne jak wyglada obraz z przeplotem w mniejszej rozdzielczosci przy wolniejszym odswiezaniu - takie czarne pasy, jak bys przez zaluzje patrzyl. To wlasnie nazywam 'martwymi' liniami.

Wiesz, ten dysk na ps3 to raczej nie problem. Sony nie Microsoft i do konsoli wkladasz byle jaki HDD 2,5". Mi 60GB calkowicie wystarcza, ale jak bym chcial to rozkrecam PC, wyciagam WD 250GB i wkladam do playstation. Koszt? 0 zlotych, bo na starym komputerze i tak mam 850GB HDD, wiec 250 mniej mnie nie zaboli. A w sklepie? Za kilka stow masz dobry dysk nawet i 500GB, porownaj to do kosztu 120GB na tym fancy slocie do 360.

Moim zdaniem nie ma se co przejmowac, to musialo w koncu nastapic, bo ile mozna doczytywac wszystko z plyty. Teraz kiedy gry maja wyglada, jak nam obiecuja wydawcy?

Nie wiem o co z tym czasem ci chodzi (i co tam liczysz), ale wydaje mi sie (bo nic na 100%) ze instalacja plikow na HDD bedzie opcjonalna jak ktos chce w 1080p grac. Tak kiedys mowiono, ale jak naprawde bedzie?

PS 3:30am, jestem nienormalny. Do tej godziny zlizywalem farbe z pedzla... w glowie mi sie kreci ide spac, a nie na jakims forum siedze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze mi ktos w takim razie wyjasni dlaczego np. BIOSHOCK ma podane na pudelku 1080p, tak jak prawie kazda nowa gra na xboxa? Mam telewizor 37" to w sumie nie jest az tak istotne ale lubie wiedziec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moze mi ktos w takim razie wyjasni dlaczego np. BIOSHOCK ma podane na pudelku 1080p, tak jak prawie kazda nowa gra na xboxa? Mam telewizor 37" to w sumie nie jest az tak istotne ale lubie wiedziec.

bo jak włączy się skalowanie w konsoli to pewnie w 1080p pójdzie, a to że będzie to 720p tylko sztucznie powiększone do 1080p to szczegół, a 1080p ładniej na opakowaniu wygląda...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja sie dolacze do dyskusji.. Mam Xa wiec moge sie wypowiedziec.. Nie jest prawda ze gry na Xa nie zrzucaja sobie pliczkow na dysk.. Bo zrzucaja.. Przez to szybciej sie laduja zupelnie tak samo to dziala jak na PS3 tylko bez wiedzy gracza.. Gry na konsoli bez dysku wczytuja sie dluzej niz na Premiumie..

Co do pomyslu Sony.. To pragne przypomniec ze juz zmodowany pierwszy Xbox mial mozliwosc zrzucania calych gier na dysk twardy.. Wiec pomysl nie jest nowy ale jak najbardziej sensowny..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie Assassins Creed zrzucił 1GB danych na dysk przy pierwszych uruchomieniu, a i tak loadingi do krótkich nie należą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy xbox pozwalał uruchamiac gry bez płyty. Ktoś miał np: zainstalowany dysk 120GB i wrzucał sobie 20 czy 30-ci

gierek ,odpalał xboksa, klikał na ikonke i grał. Zaletą. tego było, że nie musiał wkladac żadnych płyt do napędu.

Nie było żadnych instalacji.Wrzucało sie pliki na dysk i to wszystko.

Tak jak w komputerze jest pamięc tymczasowa, tak jest w pierwszym xboxie i pewnie także jest w 360-tce.

W czasie gry wrzuca sobie w pamięc to, do czego potrzebuje szybkiego dostepu. Po wyciągnięciu płyty pliki samoczynnie przestają istnieć.

Problem jest innego rodzaju PS3 zaczyna przypominac komputer.Zaczeło się od iluś tam GB instalacji na dysku

a jezeli tak dalej pójdzie,a wszystko na to wskazuje, to bedziemy gry instalowac na konsoli, tak jak na komputerze.

Różnica bedzie tylko taka że nie będę musial dokupic ramu czy zmienic karte graficzną na lepszą

PS3 czy to jeszcze konsola ?

Za kilka miesięcy przed kupnem gry trzeba będzie sprawdzac jakie ma wymagania

-- Konsola PS3

-- 15Gb wolnego miejsca na dysku

Konsola kojarzy mi sie raczej bez tego g...a wkładam płytę i gram.

PS.

Ktoś wcześniej napisał że jak 'DMC4" wrzuci na dysk 5GB danych to nie bedzie loadingów

Loadingi będą, tylko nie np:w czasie walki, bo to w ogóle byłoby nie do przyjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ktoś wcześniej napisał że jak 'DMC4" wrzuci na dysk 5GB danych to nie bedzie loadingów

Loadingi będą, tylko nie np:w czasie walki, bo to w ogóle byłoby nie do przyjęcia

A teraz o co mu chodzi ;o ?? Co on za głupoty gada... Jakies loadingi w czasie walki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam takie pytanie jeszcze.. Czy jest/bedzie mozliwosc odpalanie mp3 podczas gry? Tak jak to ma miejsce na X360 ze moge sobie muzyke z pendriva podlozyc.. Bardzo przyjemnie sie wtedy ciura.. Ostatni moj hit to granie w CoD2 z zapodanym Elvisem:P Niezapomniane przezycie i klimat !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A teraz o co mu chodzi ;o ?? Co on za głupoty gada... Jakies loadingi w czasie walki...

Sory.. Na mysli miałem płynnoś animacji w czasie walk. Doczytywanie,przycięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Uncharted nie było żadnych loadingów, bo wszystko wczytywało się podczas przerywników filmowych. To samo w R&C. Jak twórcy chcą to zrobią tak, że nic doczytywać nie będzie trzeba. Tylko po co się męczyć?

Co do predkości blu-ray w stosunku do DVD... To prawda Blu-ray jest wolniejszy. Ale wolniejszy o jakieś 10-15%. Czyli 30 sekundowy loading z DVD na ps3 będzie trwał 33 sekundy. Czy to zauważalna różnica?

A że konsole zaczynają coraz bardziej przypominać PC? To prawda, ale zamiast mówić o wadach skupmy się na zaletach tej ewolucji. Możemy wciągać trailery, słuchać mp3, przeglądać zdjęcia, przeglądać strony internetowe, a nawet zainstalować w pełni funkcjonalny system operacyjny. Naprawdę chciałbyś wrócić do czegoś co tylko wsysa płyty i odtwarza gry nie potrafiąc nawet save zrobić bez zewnętrzego nośnika pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko rozumiem. Dysk jest mi potrzebny do sejwów,do jakiś dem z gier przed kupnem pełnej wersji.

Do muzyki którą mogę odpalać w czasie grania itp..

Tylko po co mi dwa komputery w domu

-- Jeden PS3 z linuksem

-- Drugi z windowsem

Konsole kupiłem wyłącznie do gier i takie zadanie ma spełniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
PS3 czy to jeszcze konsola ?

Za kilka miesięcy przed kupnem gry trzeba będzie sprawdzac jakie ma wymagania

-- Konsola PS3

-- 15Gb wolnego miejsca na dysku

Konsola kojarzy mi sie raczej bez tego g...a wkładam płytę i gram.

lolz

ten temat to jednak rzeczywiscie 'ps3 haters' Jesli mowisz, ze to ps3 zaczyna przypominac PC to co dopiero Xbox? Wystarczy przeczytac co sam wczesniej napisalem... Microsoft zmienia same bebechy w swojej konsol, pomijajac juz reszte wymienionych przeze mnie spraw.

Na ps3 instalujesz pliki? Kogo to obchodzi? To nie jest obowiazkowe i nie na kazdym tytule, a do tego instalacja trwa ile? 15min? Jak gra mi sie znudzi klikam 'delete' zachowujac save'y i instaluje cos innego. Jak chce wrocic do tamtej gry to 'rinse and repeat'. Ile gier mi wejdzie na 60GB konsole? 20 pelnych wersji? Pewnie cos kolo tego. A jak za 0zl i 15min mojego czasu wymienie dysk na 250GB? Zaboli mnie ta instalacja?

Odwracasz kota ogonem, natywny brak HDD czesci modeli 360 ogranicza tworcow gier jeszcze bardziej nawet niz marne 8GB na plycie ktore maja do swojej dyspozycji. No i cena dysku twardego w tym specjalnym slocie M$... Nie chce sie powtarzac ad nauseum, bo widac, ze rozmowa zatacza juz pelne kolo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...) Tylko po co mi dwa komputery w domu

-- Jeden PS3 z linuksem

-- Drugi z windowsem

Konsole kupiłem wyłącznie do gier i takie zadanie ma spełniać (...)

Czy ktoś Ci karze instalować linuxa? Nie, to w czym problem? Linux to tylko miły dodatek. W ogóle to niby chcesz żeby odpowiedziano ci fachowo na zadane przez ciebie pytania, a potem i tak mówisz swoje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pudełku każdej gry jest dokładnie napisane, ile poszczególna gra wykorzystuje miejsca na dysku...

Dla przykładu:

COD4 - 10MB

COD3 - 603MB!

R:FOM - 130MB

UNCHARTED DRAKE'S FORTUNE - 2560KB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos tu napisal ze udf doczytuje sie podczas cutscenek....a go... prawda, przerywniki filmowe mozesz w kazdej chwili pominac i grasz dalej. Gra laduje sie tylko 2 razy, ladowanie menu (glownego) i pozniej samo uruchomienie lvlu, pozniej mozesz grac od 1 do ostatniego chapteru bez loadingow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.