Skocz do zawartości
Tomq

Rozdzielczość Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zaintrygowało mnie to, dlaczego niektóre gdy (Battlefield: Bad Company 2) posiadają rozdzielczość zaledwie 720 a inne (Assassin's Creed II) 1080p? Na moim telewizorze różnica jest widoczna i chciałbym kupować gry konkretnie pod jakość FullHD. Czytałem o "skalowaniu na większy rozmiar" jednak nic szczególnego się nie dowiedziałem. Zmniejszenie wymiarów okna jest po to, jak mniemam, aby zawsze, nawet podczas największej sieczki osiągać te 30fps'ów, tak?

Macie, znacie jakieś dynamiczne strzelanki które mają 1080p? Chcę wiedzieć czy moja teoria zmniejszania jest aby na pewno słuszna.

Piszcie wszystko co wiecie na ten temat :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbiegając trochę od tematu, te "przeskalowywanie" na większe rozdzielczości to głupota. Pogroszymy sobie tylko cały wizualny efekt.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety brakuje mocy na 1080p.

Większość gier to 720p lub tez i niżej.

Assasin też pewnie renderowany jest w 720p, ale ma funkcję skalowania do 1080p.

Na tej generacji nie dostaniesz chyba 1080p w najnowszych grach.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedynie niektóre exclusivy są wyświetlane w 1080p, np. God of War 3 lub WipEout HD.

wipeout też nie jest cały czas w 1920/1080 bo przy wiekszej zadymie zmniejsza rozdzielczośc dynamicznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to jeszcze nie widziałem żadnej gry która obsługuje 1080p. Czasami to się zastanawiam po co kupowałem Full HD specjalnie do Konsoli skoro prawie każda gra wykorzystuje 720p. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to jeszcze nie widziałem żadnej gry która obsługuje 1080p. Czasami to się zastanawiam po co kupowałem Full HD specjalnie do Konsoli skoro prawie każda gra wykorzystuje 720p. Pozdr.

Jak to po co? do Blu-Ray - filmy z tego nośnika na odpowiednim monitorze to jest miazga.

Poza tym można zainwestować kiedyś w kamerę FullHD i... tak w nieskończoność :ninja:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu (w poscie nr 2 ) masz liste -> http://forum.beyond3d.com/showthread.php?t=46241 . sa to rozdzielczosci natywne, nie skalowane. troche tych 1080p jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Menu PS3 jest wyświetlane w wymiarze 1080 lecz gdy włączę GTA IV lub Mafię II (innych gier nie testowałem) obraz sam zmienia się na 720p. Wiecie może jak temu zaradzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Menu PS3 jest wyświetlane w wymiarze 1080 lecz gdy włączę GTA IV lub Mafię II (innych gier nie testowałem) obraz sam zmienia się na 720p. Wiecie może jak temu zaradzić?

odznacz w ustawieniach wyswietlania 720p - ale pamietaj ze to tylko podbicie - gry z obsluga full hd to margines - wiekszosc z psn :/

Edytowane przez m0rph

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odznacz w ustawieniach wyswietlania 720p - ale pamietaj ze to tylko podbicie - gry z obsluga full hd to margines - wiekszosc z psn :/

Niebardzo rozumiem.. grafika gry nie zmieni się?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przestawia się automatycznie, bo gra obsługuje maksymalną rozdzielczość 720p. Nic w tym dziwnego, jedynie garstka gier obsługuje 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na niektórych grach, na pudełkach pisze 720p/1080p np gta4 czy dragon age.

u mnie obie wyświetlają się w 720p. da się jakoś włączyć te 1080p ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ustawieniach obrazu konsoli zaznacz tylko 1080p. wedlug mnie lepiej dac wszystko automatycznie. gra wtedy sama dostosuje rozdzielczosc. a np takie gta 4 bedzie mialo sztucznie podbijana rozdzielczosc, przez co wcale nie bedzie lepiej wygladac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy od telewizora. Jeżeli ktoś ma LCDka 32 cale, lub 37, to niech nie napala się na 1080p, bo nie ma takowego sensu. Różnice pomiędzy hd, a full hd widać dopiero powyżej 37cali. Swego czasu ludzie dawali nabrać się na reklamy o tv lcd 32 cale full hd i dopłacali zamiast wybrać hd ready i zaoszczędzić kasę. Z tym przeskalowywaniem jest tak, że samo przeskalowanie również obciąża sprzęt i często efekt jest gorszy niż na standardowej rozdzielczości. Głównie podczas dynamicznych scen, ale o tym można poczytać - propnuję poszperać w googlach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko zależy od telewizora. Jeżeli ktoś ma LCDka 32 cale, lub 37, to niech nie napala się na 1080p, bo nie ma takowego sensu. Różnice pomiędzy hd, a full hd widać dopiero powyżej 37cali. Swego czasu ludzie dawali nabrać się na reklamy o tv lcd 32 cale full hd i dopłacali zamiast wybrać hd ready i zaoszczędzić kasę. Z tym przeskalowywaniem jest tak, że samo przeskalowanie również obciąża sprzęt i często efekt jest gorszy niż na standardowej rozdzielczości. Głównie podczas dynamicznych scen, ale o tym można poczytać - propnuję poszperać w googlach.

Oj kolego, akurat mam tv 32" Full HD i różnica jest widoczna nawet z 3,5m. Obraz ostrzejszy i więcej szczegółów, nawet dla laików jest to widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze a ostatnio wydana NBA 2K12? Z tylu na okladce podane sa 3 rodzielczosci...

I teraz pytanie:

Jesli odznacze opcje 720p to co bedzie jesli wlacze gre ktora obsluguje tylko ta rozdzielczosc czyli 720? Konieczne bedzie ponowne zaznaczenie tej opcji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to uruchomi się w innej rozdzielczosći, nie znaczym wcale, ze bedzie lepiej wygladac, 1080p w większosci gier to "chłyt maketingowy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takie pytanie : mam tv crt taki 32PW9544/05M Philips .Mam podlaczony Polsat cyfrowy i obraz jest wysmienity jak na CRT TV ale jak gram na ps3 to gry wygladaja jak g**** w porownaniu do ogladania tv .Dlaczego tak jest ?wszystko podlaczone na SCAR jest

Edytowane przez piotrek86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego iż twój telewizor cyfrowy przekaz tv traktuje ja analogowy a konsola po prostu jest a może inaczej nie jest do telewizorów CRT kropa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi