Skocz do zawartości
Dawidos

Problem Z Pc

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż mam od jakiegoś czasu problem z komputerem i nie potrafię znaleźć przyczyny i pomyślałem,że może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc zdiagnozować problem.A wygląda to tak : Za każdym razem po włączeniu komputera otwiera się notatnik (4 razy,na raz),po wyłaczeniu nic się nie dzieje i później (może to być 5 min. lub kilka godzin)  nie wiadomo skąd komputer przestaje odpowiadać ,nawet kursor nie chodzi.W tej sytuacji tylko reset pomaga,a 2 razy zdarzyło się tak,że po resecie pc nie chciał się włączyć (pc chodzi,ale jest czarny ekran).Mam nadzieję,że ktoś będzie mógł mi pomóc,bo jest to dość uciążliwe. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nalezalo by podać najpierw konfiguracje sprzetowa oraz system operacyjny.

Sprawa z notatnikiem i zwiecha systemu to kwestia softu raczej... przeskanuj system anty wirusem, sprawdz "uruchom>msconfig" zakladka uruchamianie (jesli nie wiesz o co chodzi to nie ruszaj... daj to jakiemus informatykowi) oraz uslugi z wylaczonymi uslugami microshitu.

Nie wlaczajacy sie komputer to juz problem hardware... ja tak mialem gdy zasilacz chylil sie ku upadkowi ale moze to byc tez kazdy inny podstawowy komponent taki jaki plyta glowna, grafika, ram czy procek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W msconfig w zakładce uruchom sprawdzałem już wcześniej-notatnika tam nie ma.Antywirusem (Norton) skanowałem kilka razy i nic nie znalazł.Konfiguracja sprzętowa wygląda tak:

System operacyjny 32-bitowy Vista (oryginalny)

Karta graficzna: Nvidia GeForce 9600GT (512MB)

Ram: 2GB

Procesor: Intel Core 2 Quad (4-rdzeniowy)

HDD:500GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz jeszcze w start>autostart czy nie ma tam notatnika.

Zainstaluj sobie Everesta triala i zoabacz czy sprzet sie nie przegrzewa (np procek powinien miec max 65 stopni C)

Sciagnij i uzyj Combofix.exe usuwa on pewne bardzo zlosliwe wirusy (wiecej do poczytania w sieci co on robi)

Sprawdz w "Panel sterowania>narzedzia administratorskie>dziennik systemowy" rodzaj bledów jaki sie najczesciej zdarza podczas tej "zwiechy systemu" i pogoogluj co to moze byc. Numery bledow sa pisane w formacie np 0x0000004F (liczba zer nie musi sie zgadzać bo nie pamietam ile ich dokladnie bylo)

Spruboj w menadzerze procesow monitorować czy jakis proces o podejzanej nazwie nie zabiera zbyt wielu zasobów podczas spowolnionej pracy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otóż mam od jakiegoś czasu problem z komputerem i nie potrafię znaleźć przyczyny i pomyślałem,że może ktoś z Was będzie mógł mi pomóc zdiagnozować problem.A wygląda to tak : Za każdym razem po włączeniu komputera otwiera się notatnik (4 razy,na raz),po wyłaczeniu nic się nie dzieje i później (może to być 5 min. lub kilka godzin) nie wiadomo skąd komputer przestaje odpowiadać ,nawet kursor nie chodzi.W tej sytuacji tylko reset pomaga,a 2 razy zdarzyło się tak,że po resecie pc nie chciał się włączyć (pc chodzi,ale jest czarny ekran).Mam nadzieję,że ktoś będzie mógł mi pomóc,bo jest to dość uciążliwe.

Ja miałem prawie taki sam problem .... tylko ze nie było tych notatników , ale za to mialem zacinanie się komputera i nawet nieraz restart nie pomagał ... co się pózniej okazało że ram mi poszedł , a tak dokładniej jedna kostka się zepsuła i to u mnie było przyczyną zawieszania się komputera.Odkąd siedzę tylko na 1 Gb pamięci nie miałem już żadnego kłopotu z zawieszeniem komputera.

Edytowane przez DOMIN@TOR_88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc tak:ściągnąłem combofix'a i everest'a,włączyłem tego combofix'a-dosyć długo się robiło,bo dopiero ok.14:30 zakończyło,no i z tego co zrozumiałem (z loga) to dużo rzeczy pousuwał,trochę też pododawał,no i te notatniki już się nie uruchamiają   :thumbsup:,a jak będzie z zawieszaniem się to okaże się później.Everest'em też sprawdziłem,i według mnie to nic złego się nie dzieje.Patrzyłem na stronce Intela na napięcie i temperaturę dla tego procesora i było tak:napięcie 0.8500V-1.5V,temp.B3=62.2°C; G0=71°C.U mnie napięcie wynosi ~1.15V,a temperatura 62°C.Z resztą sprzętu też raczej wszystko ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak nic to nie dało,gdyż problem występuje dalej   :(.Komputer dalej się zawiesza...Ma ktoś jakiś pomysł,co jeszcze można zrobić ?

Przywracanie systemu może pomóc czy to raczej problem hardware ?

Edytowane przez Dawidos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz obydwie kosci ramu... pojedynczo je wyciagajac i testujac stabilnosc na pojedynczych modulach. Zrob mem testa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem memtest'em i żadnych błędów nie wykryło  :confused: .Jakieś pomysły co dalej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Notepad opens at windows startup
  • My documents opens at windows startup
  • My computer startup at windows

''Some of the readers also reported that it happens after installing some applications, some of them says that this windows activity started occurring after some virus infection

Let see how this computer trouble actually occurs and how can you fix it

Fix:

This problem occurs when some programs modifies the Userinit registry key, or if there is a registry change in the Userinit value.

So need to repair windows registry key to solve this problem, change the Userinit registry key value to fix this trouble.

Follow the procedure given below to stop opening of my computer, my documents or notepad at windows startup.

1. Open Start menu >> Run or press window + r , this will open the run prompt

2. Type “regedit” ( without quotes ) and press Enter , this will open registry editor

3. Now, navigate to the following registry key in registry editor

HKEY_ LOCAL_ MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Win­dows NT\CurrentVersion\Winlogon

4. Double click the Userinit registry key and set the value C:\WINDOWS\system32\userinit.e­xe, ( The comma at the end of the value should also be there ).

5. Exit registry and restart your computer to see the change into effect ''

może to pomoże

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi