Skocz do zawartości
ONE

The Elder Scrolls V: Skyrim

Rekomendowane odpowiedzi

Obawiam się że technicznie jest to niemożliwe w tej generacji konsol, nie sądzę również żeby było dostępne na następnej generacji.Zresztą stereotyp* gracza konsolowego musi również zniechęcać wydawców i producentów do takich działań.

*Ja osobiście w rzyci mam stereotypy i wiem że jest sporo graczy którzy nie pasują pod opis 14 przed mutacją zagrywającego się w FPS-y, ale faktu to nie zmienia że mam nieodparte wrażenie że tak właśnie postrzegana jest większość graczy konsolowych.

Ale mody dla konsol zostały już chyba potwierdzone. Poza tym jakieś tam gry obsługują już mody o ile się nie mylę, więc jest to jak najbardziej możliwe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale mody dla konsol zostały już chyba potwierdzone. Poza tym jakieś tam gry obsługują już mody o ile się nie mylę, więc jest to jak najbardziej możliwe :)

Heee ... :blink:

A ty co rokugatsu tu robisz po tak dlugiej absencji :> ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, znalazłem. Jeszcze nie wiadomo, czy będą na 100% ale:

I have yeah. I think our PC mod community is one of the things that is great about our games. We’ve always supported it and we want to continue to do it. But a lot of our audience is on the consoles so they’re not experiencing that. So we have talked to Microsoft and Sony; “how do we do this?”.

The good news is that those things have started to happen with games like Forza 3 and sharing all your car stuff or Rock Band’s a really good example, where you can make your own tracks where you’re authoring them somewhere else then you’re uploading them to the 360.

There are still a lot of issues to solve with... because these aren’t instances like a song or a car you know, you could download a mod that destroys your game and we can’t have that. So we’re still... we have not solved -- even on paper yet -- how to handle security; how do we handle not messing up your saved games and things like that.

So it’s not going to be solved for the game’s release, but it’s something that we’re going to continue to look at because we think that it’s an awesome part of the game that the majority of our audience isn’t seeing.

Jest nadzieja ;)

A wróciłem bo tu jest więcej ludzi, z którymi można pogadać o RPGach, a tylko to mnie interesuje :D Szkoda tylko, że zapomniałem hasła do starego konta :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie dzisiaj znowu zaczynam grać w morka, jakieś 200 godzin przedemną. Boje się że Skyrim może zostać okrojony z wielu ważnych rzeczy, typowych dla gier rpg, i może zostać znacznie uproszczony, jak tak stało się z oblivionem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Własnie dzisiaj znowu zaczynam grać w morka, jakieś 200 godzin przedemną. Boje się że Skyrim może zostać okrojony z wielu ważnych rzeczy, typowych dla gier rpg, i może zostać znacznie uproszczony, jak tak stało się z oblivionem.

został > "może"

corrected

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymałem maila z cenegi odnośnie lokalizacji gry:

"Witam serdecznie. Niestety na konsolach gra będzie w oryginalnej wersji

językowej."

Szkoda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany, co im zależy, skoro mają tłumaczenie i dubbing do wersji PC? Heh...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany, co im zależy, skoro mają tłumaczenie i dubbing do wersji PC? Heh...

A takie wyjaśnienie otrzymałem:

"Tak, na pc będzie wersja zlokalizowana.

Z naszego punktu widzenia nie jest problemem zlokalizowanie gry na ps3

(skoro posiadamy lokalizacje do PC).Koszta są praktycznie żadne i

proszę mi wierzyć jako ze sam gram na ps3 bardzo chciałem aby się

wydarzyły zlokalizowane konsole.

Niestety, my jesteśmy uzależnieni od firm od których kupujemy tytuły i

to niestety one decydują czy w danym kraju będzie tytuł zlokalizowany i

na jakie platformy.

Tym razem niestety się nie udało aby gra była na konsole zlokalizowana"

:sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i przynajmniej jeden tytuł mi odpadł...nie chcą, żebym kupił grę, to pchać się nie będę za wszelką cenę. Będzie więcej czasu na Dark Souls, B3, Deus Ex, Rage itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też bym wolał, żeby się wydzarzyły zlokalizowane konsole :(

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma szans, żebym nie kupił, za bardzo czekam na tę grę ;) A z angielskim problemu nie mam, w Obliviona też grałem po angielsku, no ale mimo wszystko chciałbym pograć po polsku... Trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero co sobie odswiezylem Obliviona i rowniez po angielsku gralem. Co jak co ale glowne watki w serii elder scrolls do nazbyt ambitnych nigdy nie nalezaly totez z ich zrozumieniem chyba nikt nie bedzie mial problemu. O ile oczywiscie o to sie ludzie martwia, a nie nie kupia tylko dlatego ze sa zbyt leniwi aby troche po angielsku poczytac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj nie chodzi o nieznajomość języka angielskiego, a o samą zasadę...w jakim kraju żyjemy, jakim językiem się porozumiewamy, jakiego używamy na co dzień, itd. Chodzi tylko i wyłącznie o samą zasadę. Wydawca ma mnie w dupie to z wzajemnością. Wychodzi tyle fantastycznych tytułów, że naprawdę jeśli o mnie nie dbają ja nie dbam o nich. Przejdę na PC za jakiś cza i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś w tym jest. Skoro jest polonizacja w wersji PC to tak trudno zrobić to na konsolach? Też daruje sobie ten produkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak przeważnie wolę grać po angielsku, nie dość że polonizacje w przeważającej większości są żałosne (vide KZ2, w KZ3 było trochę lepiej ;) ) to po drugie pozostaję w kontakcie z językiem obcym, którego dużo używam w pracy, i na rękę mi jest posługiwanie się nim jak najczęściej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś zna dobrze Angielski mógł by wysłać maila do Bethesday, Dlaczego mają Polskich posiadaczy PS3 gdzieś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak przeważnie wolę grać po angielsku, nie dość że polonizacje w przeważającej większości są żałosne (vide KZ2, w KZ3 było trochę lepiej ;) ) to po drugie pozostaję w kontakcie z językiem obcym, którego dużo używam w pracy, i na rękę mi jest posługiwanie się nim jak najczęściej.

Ale jesteśmy w kraju takim jak Polska, członkiem Unii Europejskiej. W naszym kraju obowiązuje język polski, instrukcja każdego sprzętu jak i menu musi być zgodnie z unijnymi prawami tzn. jesli kupujesz produkt w Polsce. To jego instrukcja oraz menu (napisy itp) musi być Pl. Oczywiście da się to obejść lecz w przypadku takiego środowiska jak oprogramowanie komputerowe/konsolowe nie powinno sie tego obchodzić. Odejscie od tego = olanie gracza , no bo po co ma się producent wysilać. Angielski znam jako tako, ale chce czerpac z gry 100% frajdy, bez domysłów i szperania po słownikach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Przykładowo gram tera w Deus EX:HR i wiem dzisiaj, że gdybym grał w wersje ang. nie połapałbym fabuły w 100%. Nie mówiąc już o przyjemności gry.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, prawo, prawem, ale patrząc z mojej perspektywy, uważam że spolszczenia często psują klimat, i niszczą pewne smaczki i żarty językowe, które się pojawiają w produkcjach. Nie mówię ze tak jest zawsze, i też uważam że powinien być wybór języka, ale jak nie będzie to i tak tą grę kupię.

Edit: Zresztą podobnie jest z polskim lektorem w filmach, czasami jak uda mi się usłyszeć oryginalną ścieżkę, albo wcześniej widziałem dany film w oryginale, to robi mi się słabo przy niektórych tłumaczeniach. Nie jestem wybitnym anglistą, ale właśnie dzięki grom/muzyce/filmom i książom po angielsku, udaje mi się wyłapywać pewne idiomy, które często są albo przekręcane albo wogóle pomijane przy tłumaczeniach.

Edytowane przez CePeeN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego najlepsza opcja to polonizacja tylko napisów. Ścieżka dźwiękowa zostaje oryginalna, a z napisów możesz korzystać lub nie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brak PL? Podziękuję. Przynajmniej mój portfel trochę odetchnie. Zostało przecież Arkham City, FIFA12 i ktoś z dwójki MW3/BF3 :) Strasznie się zawiodłem, nie ma co :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, prawo, prawem, ale patrząc z mojej perspektywy, uważam że spolszczenia często psują klimat, i niszczą pewne smaczki i żarty językowe, które się pojawiają w produkcjach. Nie mówię ze tak jest zawsze, i też uważam że powinien być wybór języka, ale jak nie będzie to i tak tą grę kupię.

Edit: Zresztą podobnie jest z polskim lektorem w filmach, czasami jak uda mi się usłyszeć oryginalną ścieżkę, albo wcześniej widziałem dany film w oryginale, to robi mi się słabo przy niektórych tłumaczeniach. Nie jestem wybitnym anglistą, ale właśnie dzięki grom/muzyce/filmom i książom po angielsku, udaje mi się wyłapywać pewne idiomy, które często są albo przekręcane albo wogóle pomijane przy tłumaczeniach.

OK, TY może tak wolisz. Ale to TY i wielu innych graczy co z resztą? Każdy kto nabywa produkt w Polsce powinien mieć prawo do wyboru własnego języka. Nie można patrzeć przez pryzmat JA I TAK WOLĘ.

Chcesz grac po polsku, grasz, nie chcesz, tłumaczenie , lektor itp itd Ci przeszkadzają ? Wracasz do oryginalnego języka. W czym problem? Tak wiele żąda przeciętny konsument (gracz) od producenta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przecież napisałem, że zgadzam się z tobą, ze powinien być wybór. Po prostu podałem zalety grania po angielsku, co nie znaczy, że nie powinno być możliwości włącznia np. polskich napisów. (Czasem sam z tego korzystam, bo to też pomaga w nauce)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz grac po polsku, grasz, nie chcesz, tłumaczenie , lektor itp itd Ci przeszkadzają ? Wracasz do oryginalnego języka. W czym problem?

Ano w tym ze rzadko kiedy mamy mozliwosc powrotu do oryginalnego jezyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi