Skocz do zawartości
kotfilon

Matura Ustna Z Polskiego Na Temat Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako, że za rok pisze maturę zacząłem szukać tematu prezentację z polskiego. Szperając na strychu i wujka Google natknąłem się na takie oto trzy tematy:

1.Gry komputerowe jako składnik kultury. Badając zjawisko, zwróć uwagę na związki gatunku z

tradycją kultury i sztuki

2.Artystyczne inspiracje twórców gier komputerowych. Wpisz wskazany gatunek w kontekst kultury

wysokiej, odszukaj nawiązania literackie

3. Gry komputerowe i konsolowe a literatura. Na podstawie wybranych przykładów omów tę

zależność

Tematy pochodzą z listy różnych liceów i bardzo mnie zainteresowały. Mam możliwość oddania własnego tematu do 31.01.2011, a z racji tego, ze nic ciekawego nie ma na liście w moim LO jestem tym chętniejszy by zająć się którymś z powyższych.

I tutaj pytanie do absolwentów szkół średnich - czy mogę dać temat, który widnieje na liście jakiejś innej szkoły z drugiego końca Polski?

Oraz pytanie ogólne, czy robienie prezentacji z jednego z powyższych tematów to dobry pomysł? Ja jestem przekonany, tylko nie zastanawiałem się jeszcze do czego można się odnieść.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomoc.

Edytowane przez kotfilon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz dać swoją propozycję i raczej poloniści z twojej szkoły go jakoś przeredagują. Osobiście nie polecam iść w takie dziwne tematy, gdzie nauczyciele z komisji zapewne nie będą mieli zielonego pojęcia o czym mówisz. Odwołując się do przykładów, o których nie mają zielonego pojęcia. Poza tym taki moim zdaniem nastawia komisję na samym początku negatywnie do twojej prezentacji. Polecam Ci wybrać jakiś normalny temat, na podstawie jakiejś lektury która Ci się podobała. Jeszcze dodam, że do takich dziwnych tematów nie znajdziesz zbyt wiele materiałów pomocniczych. Jak wybierasz temat z jakimś motywem literackim to znajdujesz tego multum.

Edytowane przez stey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do wszystkich tematów pasuje idealnie cała seria Assassins Creed :biggrin: taka podpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tsa... kumpel kochał Hip Hop, na ustną wziął sobie temat "Hip Hop jako muzyka młodego pokolenia" jakoś tak... nie zdał tej ustnej, załatwił zbyt mało materiałów, nie wiedział co ma gadać i w ogóle kicha, w tamtym roku wziął jakiś temat z literatury (normalny) i zdał. Ja od razu wziąłem "normalny" temat, o II Wojnie Światowej i nie było żadnego problemu ze zdaniem, materiałami itp... więc zastanów się czy warto. Jak coś mogę Ci oddać moją pracę maturalną za kilka gier na ps3 ;) Wracając do pytań :

I tutaj pytanie do absolwentów szkół średnich - czy mogę dać temat, który widnieje na liście jakiejś innej szkoły z drugiego końca Polski?

Oraz pytanie ogólne, czy robienie prezentacji z jednego z powyższych tematów to dobry pomysł? Ja jestem przekonany, tylko nie zastanawiałem się jeszcze do czego można się odnieść.

1. Wydaje mi się, że nie będzie problemu.

2. Heh, też miałem robić prezentację do swojego tematu, zapytałem co o tym sądzi moja polonistka - kazała mi nie zawracać sobie dupy, tylko kuć pracę na pamięć:D - tak też zrobiłem, aczkolwiek ja się uprzesz na ten temat to bierz tv i konsolę na maturę, kiedyś w PSX Extreme ktoś taki numer odstawił i ZDAŁ !

Edytowane przez Link396

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej ej ej! Kurde, jak ja nie lubię podejścia "nie wychylaj się i zrób to co wszyscy to jakoś to będzie" :wacko:

Kotfilon - jeśli masz chęci na przygotowanie nowego, świeżego tematu - to śmiało! Zobaczysz, że spotka się to z pozytywną oceną, a Twój konspekt pracy śmiało mógłby trafić na PS3 Site albo do Extreme'a:)

Ja gdybym teraz zdawał maturkę to strzeliłbym coś w deseń "Zakrzywienie mitologii greckiej przez zwierciadło gier video" z wykorzystaniem trylogii GoW.

Uda się jak zapamiętasz kilka rzeczy:

-nie zrobi na komisji wrażenia pokonanie na ich oczach Zeusa

-ominąłbym kwestię brutalności w grze

-trzeba dużo opowiedzieć o świecie przedstawionym w greckich książkach, a potem przyrównać do GoW, najlepiej obrazując wydrukami screenów w HD

-dorzucić kilka ciekawostek np. o wykorzystaniu mitologii w jeszcze innych grach

W każdym razie to bardzo fajna sprawa i daje cholerną satysfakcję. A wiem co mówię, bo sam ustną zdawałem jako pierwszy rocznik nowej matury, temat obrałem sobie mówiący o prekursorach science-fiction. Trochę gadania o Frankensteinie, S. Lemie i Matrixie, po czym byli w ciężkim szoku, że się czegoś nauczyli nowego i 20/20. Dziękuje.

P.S. Fajną sprawą jest np. wykorzystanie bibliografii - w tematyce której komisja nie zna, a Ty owszem to Ty rozdajesz karty. Miałem u siebie dość ostre pytanie:

"Co S. Lem sądził o wpływie swojej twórczości na gatunek s-f?"

A w bibliografii miałem książkę 500stron "rozmowy ze Stanisławem Lemem", oczywiście nietknięta. Ale jak się okazało nie tylko przeze mnie:)

"A bo pan Lem analizował gatunek jako wszystko dookoła pomijając swoją twórczość, gdyż jest to nadzwyczaj skromna osoba, więc niestety nie mogę rozwinąć tej odpowiedzi"

Poszło:)

Tak więc działaj i powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiem tak.

Matura to szmira i nie ma co filozofować nad tematem. Wybierz coś łatwego o czym można dużo gadać.

Ja jak pisałem maturę miałem temat "motyw śmierci w różnych dziełach literackich na przełomie epok". Napisałem prezentację w tydzień, wykułem na pamięć w 2-3 dni i zdałem prawie na maxa.

Moim skromnym zdaniem nie ma co wydziwiać. Jeśli poloniści nie będą w temacie (a w temacie gier na pewno nie będą na czasie) to lepiej trzymać się albo "klasyki" albo jak już chcesz koniecznie nawiązać do gier to "1.Gry komputerowe jako składnik kultury. Badając zjawisko, zwróć uwagę na związki gatunku z

tradycją kultury i sztuki" byłby chyba najbezpieczniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I niech się Wam drodzy maturzyści nie wydaje, że wynik z ustnej matury z polskiego ma jakikolwiek wpływ na dostanie się na studia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zresztą co tu dużo gadać. Każda sesja na studiach to taka matura haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na zdawanej maturze 1,5 roku temu zaprezentowałem temat:

"Zanalizuj język tekstów przyśpiewek polskich kibiców piłkarskich"

Dostałem 18/20 choć temat miałem bardzo dobrze rozpracowany, a nie dostałem max z powodu uprzedzeń komisji do polskich kibiców.

Na sam początek puściłem przyśpiewkę dosyć wulgarną po czym Panie z komisji stwierdziły, że jak mam zamiar robić sobie jaja z tak poważnej rzeczy jak prezentacja z języka polskiego to lepiej żebym od razu wyszedł.

Potem były mile zaskoczone jednak nie udało mi się zdobyć max pkt.

Na pewno dzięki takiej pracy masz o wiele więcej satysfakcji i przede wszystkim przyjemności w nauce i przygotowaniach, a do tego nie zapomnisz tego tematu do końca życia. Czasem warto wyjść poza szereg i zrobić coś po swojemu.

Tylko pamiętaj, że taki temat ma tylko sens jeżeli jarasz się na całego grami. Ja np. gram od małego ale prezentacji bym nie zrobił bo po prostu nie wiedziałbym o czym mówić.

P.S. Nie miałem i nie mam zamiaru studiować ale chciałem skończyć "edukacje" miłym akcentem, po swojemu tak trochę aby się sprzeciwić tym ogromem kompletnie nie użytecznej wiedzy, która jest wpajana w Polskich szkołach.

Edytowane przez ID okonio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że zaraz mnie pewnie ktoś "zjedzie po całości" ale ja swoją pracę maturalną z lenistwa kupiłem (znaczy zamówiłem u bezrobotnej polonistki) ;)gdybym miał już wtedy ps3 to bym właśnie zrobił tak jak napisal któryś kolega wyżej tzn. zrobił pracę mat. na temat greckiej mitologii i bazującej na niej serii GoW...Ale niestety moje liceum mialo własną listę tematów i nie wolno bylo wybrać innego tematu niż te z listy... :(Mimo wszystko swoją pracę nt. rzeczywistoci PRL-u wg. ówczesnych książek i filmów zdałem na 4 ;) A przeczytalem tylko streszczenia a z filmów obejrzałem tylko "Misia" i kilka odcinków "Alternatywy 4" mimo ze miałem jeszcze 2 filmy.Oczywiście komisja pytała mnie o te 2 filmy (tych 2 tytułów nie pamiętam) ale improwizowałem bo minimalnie fabułę znałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matura to szmira i nie ma co filozofować nad tematem. Wybierz coś łatwego o czym można dużo gadać.

Haha dokładnie. Nie kombinuj tylko wybierz coś pewnego. Jak będziesz magisterke robił to wtedy się produkuj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ciekawo jest matura moze z motoryzacji? np opowiadam jakis tam motorower, funkcje silnika itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być matura z j. polskiego - a więc temat powiązany z jakąś tam twórczością, a nie mechaniką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ciekawo jest matura moze z motoryzacji? np opowiadam jakis tam motorower, funkcje silnika itp.

taaa " wpływ postępu w dziedzinie projektowania i jakości wykonania fiata 126p, oraz innych modeli firmy FIAT, na polskie społeczeństwo w czasach PRL'u na podstawie dzieł literackich oraz adaptacji filmowych" HAHAHA :rofl: B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewentualnie:

"Oda do Fiata - czyli jak na przestrzeni wieków mężczyźni wielbili swoje środki transportu"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

matura to bzdura - picie to zycie

chcesz to mozesz sie produkowac na ustnym, na nic nie ma to wplywu, chocbys nawet pretendowal na miejsce na uczelni jezyka polskiego itd. usnty polski to jedynie dodatkowy niepotrzebny stres i najlepiej leciec po najnizszej linii oporu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie ma na nic wpływu. Poza Twoją własną satysfakcją. Tak więc niech zainteresowany oceni to pod kątem swojej własnej ambicji i tyle, nie wpływajmy na jego decyzje.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat gier jest dość ekstrawagancki , bo wiesz jestes fanem , koneserem lubisz sobie pograć , ale np komisja jest wrogiem gier i tu sa schodki:) Pamiętaj ze sama prezentacja to pic na wodę ,sukces to odpowiedzi na pytania . I tu nie wiesz czego się spodziewac . Siła perswazji bedziesz musial przekonac komisje ze gry sa dobre i moga edukować itp itd a takie pytanie dostaniesz na 1000% :) Bo to nie jest ich działka , chyba ze trafisz na kogoś w komisji co nagina np w GOW'a :D Wiec pytania raczej bedziesz mial z seri dlaczego gry , a co w grac jest takiego, czy gry sa lepsze jak książki itp , wiec silą perswazji i masz wygrana wojne;)

Edytowane przez Omek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi