Dragio 95 Napisano 7 Styczeń 2011 Takie pytanko. Pisze ktoś z was wiersze / wierszyki ? Bo w zasadzie to zachęcam do pisania tutaj własnych wierszy. Dajcie upust swojej poetyckiej duszy, i podzielcie się swoją twórczością. Za każdy dobry wiersz, który mi się spodoba nagrodzę twórcę. Wiersze mają być własne a nie skopiowane od kogoś (bo nie w tym sens) Wiersze mogą być rymowane lub białe. Zapraszam do pisania. A na zachętę jeden z moich starych wierszy... (słabe rymy ale cóż poradzić hehe) "Śmierć o wschodzie słońca" / "Ballada o dwóch wampirach" "Księżyc świeci wysoko nad nami powoli idziemy brzozowymi alejami ...gwiazdy wciąż wirują wokół nas. Nawet na chwilę zatrzymuje się czas. Spoglądam w bok i widzę Twoją twarz. Naprawdę piękny uśmiech masz. Lecz nagle serce me spowija mrok. Wschód słońca znów rozdzieli nas. Nadszedł czas powrotu... Błagam smutek z twarzy zmaż Nie ma dla nas odwrotu. Podnosisz wzrok, patrzysz w me oczy. Wszystko stało się jasne Płynąca łza mój policzek moczy. Stoimy w objęciach czekając na nieuniknione." Jak się komuś spodobało to liczę na jakiegoś + Kopiowanie zabronione bez zgody autora. Wszystkie prawa zastrzeżone. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolonel1136 42 Napisano 7 Styczeń 2011 (edytowane) Piszę głównie opowiadania, ale jakaś liryka też się wkradnie czasami, głównie w szkole, jak nudzi mnie lekcja ;) Tu jeden z takich przypadków, z niego wziął się mój tytuł na forum (Tak, po angielsku - nie wiem czemu, ale w tym języku jakoś łatwiej mi się pisze): Edytowane 7 Styczeń 2011 przez kolonel1136 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cwir 12843 Napisano 8 Styczeń 2011 Piszę głównie opowiadania, ale jakaś liryka też się wkradnie czasami, głównie w szkole, jak nudzi mnie lekcja ;) Tu jeden z takich przypadków, z niego wziął się mój tytuł na forum (Tak, po angielsku - nie wiem czemu, ale w tym języku jakoś łatwiej mi się pisze): dobre :). buntowniczo/rewolucyjno/orwellowo/rageagainstthemachine'owo/pesymistyczne, ale dobre :) 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 10 Styczeń 2011 Widzę, że temat nie przypadł zbytnio do gustu, więc jak wrócę dziś do domu wrzucę jaszcze z 1 -2 moje wierszyki. Może ktoś się odważy jeszcze i coś napisze swojego 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 11 Styczeń 2011 Dla ożywienia - pisane w locie teraz ;) rym z deka częstochowski ... ... czysto humorystycznie więc proszę bez analizy głębi przesłania :thumbsup: Na dole Kratos, na górze Hera. Dawno nie żyje, stara cholera. Dźwiga ją biedny, biały jak ściana. Ścierwo jej wrzucił, do dużego dzbana. Mosty powstały, więc ruszył w drogę. Dalej mordować, wypełniać swą trwogę. Bzyknąć Afrodytę, wielka pokusa. Ale trza znaleźć, wielkiego Zeusa. Obić mu ryja, krwią ekran zalać. Kolejną platynę, pod niebo wychwalać. Koniec 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kremulek 52 Napisano 11 Styczeń 2011 Padłem Tomo :laugh: świetne :thumbsup: Ciekawy temat, swego czasu dosyć sporo tworzyłem, ale to nie były wiersze, raczej wolne limeryki lub lekka proza. W temacie nowego roku znalazłem coś takiego: "To be" Tutaj zawrócił czas, wierzchołki zatonęły, rafy wyschły. Zamieć pytań i wniosków zasłoniły widok. Było jest i będzie. Ale nie wszędzie... Parcie do tyłu jest morderstwem cienia. Zatopienie się w miejscu będzie samobójstwem słońca. Uwolnienie bytu doczesnego będzie oświeceniem ścieżki. Po niej masywna lawina cicho przetoczy się. Gdy ustanie wyjdą rozdymane potwory. Pożrą się wzajemnie zostawiając po sobie puzzle. Z obrazka wyłoni się przezroczysty parasol. Pójdzie sobie bez szemrania do przodu. Bycie pod nim we wspólnym tempie odtworzy czas. Nowy Rok przyszedł, został przywitany godnie, z wybuchami i w ogóle. Koło obróciło się o 180 stopni. Kilka razy. Czemu tak ciężko utrzymać się na to()rze? :ninja: 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madrok 159 Napisano 11 Styczeń 2011 Pisał to nie ja, lecz mój tata w wojsku :D Żołnierska Włóczęga Gdzie Zabrze na mapie widnieje Gdzie burdel malaria i syf Jednostka wojskowa istnieje W niej wojsko przeklina swój byt Ach mamo przyślij mi paczkę A w paczce pół chleba i dżem Od śledzi dostałem już sraczkę Niech wreszcie lepszego coś zjem Przyjedziesz do wojska kochany I nie wiesz co maska co broń Wciąż latasz z jęzorem zwieszonym Wciąż tyrasz jak roboczy koń Najgorsze to w wojsku są zlewy Bo dają popalić aż strach A potem tłumaczą że w wojsku Wy wszyscy musicie to przejść Odchodzisz już bracie z rezerwą Zostaną wspomnienia tych dni I krzykniesz na bramie śmierć zlewom Bo cywil cię wita jak brat. W Zabrzu Posłuchajcie wy cywile Jak tu w zabrzu służyć mile Tu o w pół do szóstej jest pobudka I zaprawa bardzo krótka Ledwie zdążysz włożyć gacie I na zbiórce stoisz bracie Czarnej kawy się napijesz I tak do obiadu żyjesz A na obiad mamałyga Ledwie weźmiesz już wyżygasz Tak dzień cały przeleci Jeden drugi potem trzeci Na kolacje dwie siostrzyczki Marmolada, margaryna I czarnego chleba do nich I tak dzień po dniu ubywa Później napisze więcej ;) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 11 Styczeń 2011 No dobra. tak jak obiecałem .... odkopany wierszyk sprzed wielu lat. oto i on... "o naturze świadomości" "Po co pisać listy? po co wiersze też? Nikt ich nie odczyta skoro tego chcesz. Po co żyć w nicości? po co życie wieść? Lepiej jest być martwym niż ciężar życia nieść. Po co gwiazdy, księżyc, niebo ? po co ziemia, słońce też ? Ludzi tłumy ciągle ... wszędzie nawet gdzieś przebiegnie zwierz. Po co zatem pisać wiersze? po co ciągle męczyć się? Lepiej zająć się czymś innym niż poezją bawić się. " wszelkie prawa zastrzeżone Podobało się to plusować. A jak nie to zapodajcie swoje heh 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madrok 159 Napisano 11 Styczeń 2011 Ciąg dalszy ;) Kukułeczka Kukułeczka kuka Patrol kogoś szuka Po knajpach i kątach Zerka i spogląda Bolek bez przepustki W knajpie sobie siedzi A tu za plecami WSW mu siedzi Spisali Spisali Bolka pijaczynie No i będzie musiał Ponieść za to wine Jak to zwykle bywa Kończy się smutkami Kto wieczorem pije siada za kratkami Więc pamiętaj bracie W wieczory i ranki By cię nie złapały Wojskowe kanarki Pobór Kto mi bilet w łapy wsadził I do koszar zaprowadził Kto ? No powiedz kto Dał mi buty i pepegi I zaciągnął mnie w szeregi Kto ? No powiedz kto Tak bardzo się starałem Ale jednak wzieli mnie Do wojska iść nie chciałem A tu jednak wzieli mnie Kto mnie pierwszy nazwał kotem Ciągnął do kibla i z powrotem Kto ? No powiedz kto Kto napuszczał kaprala Który ciągle opierdalał Kto ? No powiedz kto Tak bardzo się migałem Ale jednak wzieli mnie Do wojska iść nie chciałem Powiedz dlaczego wzieli mnie Kto do ręki PM wsadził Do ataku poprowadził Kto ? No powiedz kto To nas gonił podchorąży Sam za nami ledwie zdążył Tak to właśnie on W więzieniu W więziennym szpitalu Na zgniłym posłaniu Nieznany młodzieniec umiera Pierś mu się porusza Przy wolnym konaniu Do okoła on błądzi oczyma On ręce i nogi miał skute w kajdany Jak długo on nosił te pęta Wyrokiem ze sądu na śmierć był skazany A wyrok ze sądu rzecz święta Przy jego posłaniu siostrzyczka więzienna Młodemu więźniowi tłumaczy Młodzieńcze młodzieńcze ty wrócisz do domu I znów cię twa matka zobaczy Gorączka się wzmaga to rośnie to spada Wtem klawisz mu celę otwiera Chce powstać nie może Łzy w oczach się leją O matko ja syn twój umieram Na drugi dzień z rana Wynieśli go z celi I skryli go w ciemnej mogile Więźniowie jak stali tak wszyscy płakali Nasz młodszy kolega nie żyje CDN - Liczę na plusy ;D 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 11 Styczeń 2011 (edytowane) no no no . całkiem fajne. Szkoda że plusy dostaje ojciec a nie Ty hehe No dobra. Moja pierwsza spisana, wierszowa wypocina z 2001 roku "Dla Basi" Miłość to nie zabawa, miłość to poważna sprawa, czasem rozkwita w róży piękny kwiat, opanowuje cały świat. Czasem ucicha i odchodzi w dal, lecz ciągle pamiętaj, że przyjaciół masz. Oni zawsze Ci pomogą, służyć będą radą, w chwilach smutnych rozweselą, nigdy nie zostawią samą. Gdy ten wiersz będziesz czytać, pomyśl wtedy o mnie, o tych chwilach tu spędzonych, o nas samych" Pamięci koleżanki z kolonii Basii Z. 06.08.2001r Edytowane 11 Styczeń 2011 przez Dragio 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madrok 159 Napisano 11 Styczeń 2011 Poprawiałem błędy ortograficzne i interpunkcyjne ;P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madrok 159 Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) Dziś do ciebie przyjść nie mogę Dziś do ciebie przyjść nie mogę Szef przepustki nie chce dać Nie wyglądaj za mną oknem Do aresztu idę spać Pocóż ci kochanie wiedzieć Że w areszcie ciężko mi Gdy pomyslę ja o tobie Z oczu płyną gorzkie łzy Patrzę w niebo poprzez kraty I wspominam chwile te Jak żegnałem cię przed laty Ty mowiłaś kocham cię Odjechałem ja do Zabrza Zostawiłem ciebie tam Wśród tysiąca innych chłopców Ja zostanę całkiem sam W wojsku czas nam miło leci Tylko nam przepustki brak Już nie jeden z nas zapomniał Jaki usta mają smak Ciemność dnia Ciemność dnia jest jak mróż nocy Który na szczęście nie w swej mocy Przez tą ciemność nie mogę przebrnąć I w bagnie dnia muszę grzęznąć Lecz może i dla mnie wzejdzie słońce Pięknie świecące jasne gorące Które ogrzeje mnie i oświeci I wrócę wolno do domu jak wracają dzieci Lecz teraz czekam na taką chwile I przed tobą swe czoło chylę I teraz sam już się przekonałem Jak nie opatrznie ze swym losem igrałem Aż w dzień taki otworzą bramy więzienia Wtedy to wyjdę z królestwa ponurego cienia I będę oglądać to piękne słońce Które ogrzewa życie na wolności kwitnące Ciąg dalszy może nastąpi ;) Edytowane 12 Styczeń 2011 przez Madrok 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 12 Styczeń 2011 coś Ci się popsuło :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madrok 159 Napisano 12 Styczeń 2011 poprawiłem ;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m0rph 3307 Napisano 12 Styczeń 2011 W więzieniu W więziennym szpitalu Na zgniłym posłaniu Nieznany młodzieniec umiera Pierś mu się porusza Przy wolnym konaniu Do okoła on błądzi oczyma On ręce i nogi miał skute w kajdany Jak długo on nosił te pęta Wyrokiem ze sądu na śmierć był skazany A wyrok ze sądu rzecz święta Przy jego posłaniu siostrzyczka więzienna Młodemu więźniowi tłumaczy Młodzieńcze młodzieńcze ty wrócisz do domu I znów cię twa matka zobaczy Gorączka się wzmaga to rośnie to spada Wtem klawisz mu celę otwiera Chce powstać nie może Łzy w oczach się leją O matko ja syn twój umieram Na drugi dzień z rana Wynieśli go z celi I skryli go w ciemnej mogile Więźniowie jak stali tak wszyscy płakali Nasz młodszy kolega nie żyje CDN - Liczę na plusy ;D A twoj ojciec to Aleksander Studniarski? To chlopie musisz byc sporo nawet ode mnie starszy. Btw byla jeszcze jedna strofa: W więziennej kaplicy dwie świece się palą, Tam matka się modli o syna `Ah synu, ah synu, ah synu mój kochany Tyś umarł zakuty w kajdany!` Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 12 Styczeń 2011 No też mi się zdawało że już ten tekst widziałem. Madrok potrafisz wytłumaczyć "o co kaman"? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolonel1136 42 Napisano 12 Styczeń 2011 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madrok 159 Napisano 12 Styczeń 2011 HAH nie zwróciłem uwagi :P muszę się spytać po co to przepisał Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolonel1136 42 Napisano 12 Styczeń 2011 Lelum polelum Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 12 Styczeń 2011 @Madrok Tekst "w więzieniu" to taki trochę harcerski must have śpiewnikowy ;) Może Twój Staruszek własną poezję spisywał sobie z ulubionymi kawałkami w jednym miejscu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolonel1136 42 Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) Dobra, to jeszcze jeden wrzucę, napisałem dosłownie przed sekundą. Trochę w Offspringowym klimacie, ale taki mam aktualnie humor :/ Powiedzmy, że narrator w połowie utworu ma już dość przejmowania winy na siebie, i mówi kobiecie, jaką tak naprawdę jest. EDIT: NIE, nie jestem emo sad boy'em, jakoś tak mi się napisało i tyle :P Go away my dear I’m not the Man you’re looking for I'll never get to be Your shiny knight, so go Leave me alone You’re too good for me You’ve got the looks of a princess And you fuck like a queen. ...But to be honest and real You’re a motherfucking slut You say you love me But you only love to fuck, no Don’t tell me ‘bout myself Like you always knew me best Today I’m cleaning up that shelf I’ll get you of my fucking chest, so Fuck off you bitch I’m not the man you’re looking for No more stupid lies to ease You’re out my fucking life you whore. Edytowane 12 Styczeń 2011 przez kolonel1136 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
m0rph 3307 Napisano 12 Styczeń 2011 (edytowane) Dobra, to jeszcze jeden wrzucę, napisałem dosłownie przed sekundą. Trochę w Offspringowym klimacie, ale taki mam aktualnie humor :/ Powiedzmy, że narrator w połowie utworu ma już dość przejmowania winy na siebie, i mówi kobiecie, jaką tak naprawdę jest. noo bro.. jakbys znal polowe mego zycia - wlasnie opisales moje 3 poprzednie lol dobre @down no jak pomyslisz to pewnie na to wpadniesz Edytowane 13 Styczeń 2011 przez m0rph Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 13 Styczeń 2011 noo bro.. jakbys znal polowe mego zycia - wlasnie opisales moje 3 poprzednie lol dobre moje 3 poprzednie lol ? Twoje 3 poprzednie kobiety... lata.... dni ... godziny ... miesiące wtf ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kolonel1136 42 Napisano 13 Styczeń 2011 kobity ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tomo 11882 Napisano 13 Styczeń 2011 noo bro.. jakbys znal polowe mego zycia - wlasnie opisales moje 3 poprzednie lol dobre ... I to że niby ja zasługuję na miano poprawiacza humoru klasy pracującej? Siedzę sobie w pracy i też mam spory ubaw z czytania Twoich postów ... Jako młodszemu głupio mi dzielić się radami ale pamiętaj że porządna żona/dziewczyna (whatever) po pięciu latach sama odchodzi :rofl: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach