Skocz do zawartości
Jasiek

Własna wypożyczalnia gier / kafejka PS3

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym się martwił zabezpieczeniami jakimiś tongue.gif Musiałbyś pady na jakieś łańcuchy przymocować no i konsole :>

A widzieliście jak to jest przy stoiskach w sklepach? No właśnie.

A jak się takie parowanie odbywa? Czy to nie odbywa się w momencie włączania pada? Dlatego pytanie z która się sparuje jeśli w zasięgu jest ich kilka?

Nie jest możliwe żeby jeden pad był sparowany na raz z dwoma konsolami. Jeżeli pad jest sparowany z daną konsolą która jest w pobliżu to nie łączy się z innymi prawda? Tak mi się przynajmniej wydaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do konsoli klienci nie muszą mieć dostępu.Gorzej z padem. Można by przymocować do niego taki alarm jaki jest przy ubraniach i postawić bramkę w drzwiach? Ewentualnie jakiś zastaw.

Racja, konsola może być gdzieś zamknięta w jakimś pomieszczeniu bo pad ma daleki zasięg ; o

W takiej kawiarence powinno być z 8 konsol co na mniej, bo z trzema trochę bezsensu zakładać biznes ;p Chociaż wiem że nie ma takich ogatych ludzi w Polsce aby tyle konsol posiadały xd

Z tymi metalowymi rzeczami co są w ciuchach to trochę bez sensu bo musiałby mieć jakąś ochronę której by płacił, no chyba że by drzwi zamykał na klucz ale to też trochę bez sensu ;p

Ogółem czarno to widzę ale jak ci się uda to gratulację

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie jest możliwe żeby jeden pad był sparowany na raz z dwoma konsolami. Jeżeli pad jest sparowany z daną konsolą która jest w pobliżu to nie łączy się z innymi prawda? Tak mi się przynajmniej wydaje.

Mi rozchodzi się o to jak sparować pad i konsole, gdy pad w zasięgu ma kilka konsol( 3 szt były podane przykładowo). Czy pad nie paruje się w momencie włączania(wysyła sygnał i oczekuje na odpowiedź od konsoli. A co jak odpowie kilka konsol, z która się sparuje? losowo?). Czy parowanie przebiega w jakiś inny sposób?

A widzieliście jak to jest przy stoiskach w sklepach? No właśnie.
No trochę bezsens stosować takie rozwiązanie jak w sklepach. Bo mi na pewno nie chciało by się stać przy padzie 1h a co dopiero dłużej.

Fotel lub jakaś sofa + min 32" TV to podstawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezu, czlowieku. Pad ma w sobie pamiec, w ktorej ma zapisane do jakiej konsoli nalezy. Ale w kazdej chwili mozemy to zmienic podlaczajac pada do innej konsoli i wciskajac PS Button. Nie ma mozliwosci, zeby pad pomylil sie, z ktora konsola jest sparowany. Paruje sie za pomoca kabla USB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jezu, czlowieku. Pad ma w sobie pamiec, w ktorej ma zapisane do jakiej konsoli nalezy. Ale w kazdej chwili mozemy to zmienic podlaczajac pada do innej konsoli i wciskajac PS Button. Nie ma mozliwosci, zeby pad pomylil sie, z ktora konsola jest sparowany. Paruje sie za pomoca kabla USB.

Jak pisałem mojego posta to jeszcze nie było wypowiedzi GF'a i nie miałem pojęcia że robi się to przez kabel. Dlatego pytałem się jak by to wyglądało jak by nie wykorzystywało się kabla.

A i nie mam na imię Jezu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A i nie mam na imię Jezu

Zle zrozumiales. To "Jezu" umiescilem tam, by wyrazic swoje malutkie poirytowanie. Do Ciebie natomiast bylo "człowieku"

Okej, zeby nie bylo offtopa to napisze cos o "przymocowaniu" padow w takiej kawiarence. Oczywiscie rozwiazanie takie jak w Media Markcie czy gdzie indziej absolutnie odpada, bo nawet nie da sie wtedy wykorzystac sixaxisa. Trzeba by to zrobic na jakims mocnym kablu, mocno przymocowanym do pada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała modyfikacja techniczna, po prostu "przyklejenie" kabla do Sixaxisa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze to bylby dobry pomysl Czestochowa to spore miasto wiec ludzie powinni wbijac

z unii wyciagniesz troche kasy to bedzie na konsole na prawie wszystko da sie wyciagnac kase tylko trzeba troche pochodzic

pomysl swietny bo jak nawet nie wypali to konsole mozesz sprzedac , tv tez

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w miescie bylo cos podobnego ladnych pare lat temu.Ale wtedy gralo sie na Atari 65XE.Zawsze bylo pelno ludzi uwazam ze pomysl jest super.tylko trzeba wiedziec jak ugryzc ten temat i sie do niego zabrac.powodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak pisałem mojego posta to jeszcze nie było wypowiedzi GF'a i nie miałem pojęcia że robi się to przez kabel. Dlatego pytałem się jak by to wyglądało jak by nie wykorzystywało się kabla.

A i nie mam na imię Jezu

Sry, za OT ale ty chyba kupiłeś używaną konsolę ; o bo każdy wie że w nowej konsoli rejestruje się pada przez kabel xd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tam juz dawno sparowalem i tez nawet nie pamietam juz jak to robilem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To czy przepis jest martwy wyszłoby pewnie w praniu. Jak znam życie to pewnie zaraz by się znalazło grono chętnych do skubnięcia pieniędzy. Inna sprawa to licencja na gry. W przypadku np. filmów na DVD kupionych w markecie jest napisane na nich że są bez licencji do wypożyczania. Nie wiem jak ta sprawa odnosi sie do gier ale może być podobnie

Niestety pewno masz rację. Ale mam kuzyna w USA i jak z nim kiedyś gadałem, to mówił, że jest u niego wypożyczalnia gier i dużo kolegów korzysta z niej. Podobno płaci się tam co miesiąc "abonament" i jak w bibliotece za przetrzymane gry dostaje się karę. Nie wiem jakie są koszty ale wynika z tego, że w jakiś sposób można zdobyć licencję na wypożyczanie i stosowne pozwolenie dla takiej "kawiarenki"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbyś miał tam tak z 10 konsol, to mógłbyś urządzać turnieje na większą skalę- rozprzestrzeniłbyś e-gaming wśród konsol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, pomysł jest ciekawy, skoro sporo gier ma tryb LAN, ehh wyobrażam sobie granie np w Warhawka albo Coda 4 na lanie ale na ps3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 zł za godzine jest w sam raz. Więcej niż 3 godzin an konsoli z dużym TV sie raczej nie da grać, bo oczy bolą, więc wydaje mi się, że chętni na 2 godziny, czyli 10 zł by sie znaleźli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 zł za godzine jest w sam raz. Więcej niż 3 godzin an konsoli z dużym TV sie raczej nie da grać, bo oczy bolą, więc wydaje mi się, że chętni na 2 godziny, czyli 10 zł by sie znaleźli.

Może czas zmienić telewizor? Grać mogę cały dzień jak reszta i stresu nie mam ;x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehe fajne rzeczy opowiadasz <rotfl>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bolą oczy ? Mnie tam bliskie siedzenie o wiele dłużej niż 2h przed telewizorem nie przeszkadza i nie męczy. No i zależy co nazywasz dużym, bo większych niż 32" raczej by nie dali bo koszty za duże, a 32" wcale takim olbrzymem nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

jeśli chodzi o pytanie zadane w temacie to nie zapłaciłbym nic ale to żadna wykładnia, bo jak swoje ps3 odpale raz na tydzień to jest dobrze:)

Ale nie o tym chciałem. Pomysł na biznes uważam za ciekawy chociaż podchodziłbym do tego raczej sceptycznie. Przede wszystkim potrzeba będzie dużego kapitału na wejściu, a także na coraz to nowsze gierki. Trzon klienteli stanowić będą zapewne małolaci żerujący na swoich rodzicach, więc nie liczyłbym na dużo stałych klientów siedzących po 5h dziennie. Jak dzieciaka stać na wydawanie codziennie 50pln na granie, to znaczy że starzy już dawno kupili mu ps3, xboxa czy co tam jeszcze Turnieje turniejami, fajnie fajnie, ale to raczej dla niezbyt zapewne licznego grona zapaleńców. Nie wierze, aby strumień dochodu z tego typu atrakcji był w stanie szybko pokryć choćby samą nazwijmy to "inwestycję startową" liczoną w dziesiątkach tysięcy pln. Moim zdaniem miejsce raczej zamieniłoby się w coś na kształt klitek dla miłośników Magic the Gathering i tego typu karcianek tzn. siedziałaby u Ciebie całe dnie stała grupa ludzi, którzy raczej traktowaliby to jako dobre miejsce spotkań do podyskutowania o gierkach niż do grania de facto. Podsumowując pomysł fajny, ale nie wierzę aby mogłoby to przynieść zyski. Jeśli jednak się zdecydujesz to oczywiście będę trzymał kciuki, żeby było inaczej niż napisałem wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wam powiem, ze to jest po prostu genialny pomysl! Uwazam, ze w kazdym miescie powinno byc cos takiego.. tu juz nie chodzi o to, kto ma konsole (kogo na nia stac), bo uwazam ze i tak wiekszosc stalych bywalcow takich miejsc byla by wlasnie posiadaczami konsol.. Najpiekniejsze bylo by to, ze wszyscy z PSN, moga sie spotkac w jednym miejscu, czy to pograc razem, czy to nawet posiedziec, pogadac o grach o nowinkach, wymienic jakies nie wiem.. rady, porady, poczytac prase tematyczna, komentowac ja.. brac udzial w turniejach, w ktorych nie wazna byla by wygrana, a sama satysfakcja wziecia udzialu i zajecia odpowiedniego miejsca.. krotko mowiac POMYSL ZASLUGUJE NA NOBLA, OSCARA i ZLOTE KALESONY.. Wszystko, byle by wszedl w zycie, kurcze.. salon konsol w kazdym miescie, no cos pieknego!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Niedawno zakupiłem ps3 i dobrze dogadałem się z kumplem z wioski>ON ma sklep komputerowy i podłacza neta i ma mała kafejkę.Teraz tylko czekamy na telewizor samsunga lcd 46 full HD, parę gierek(mamy już NFSPS,Assasin Creed i dojdą niebawem juz zamówione Fiffa 08 i Tony Hawk i Tekken) i zamówiłem tez takie cacko: http://www.video-play.pl/product_info.php?...roducts_id=1588

więc pozniej dojdzie też troche shooterów.

Mamy neta 15 mb wiec z store mozna na luzie scigąc ale problem z doładowaniem konta .

Myślimy o cenie około 5 zł i nie zalezy mi wsumie na wzbogaceniu się tylko drobnych dochód na następne gierki i aby zjednoczyc playerow z okolicy i odwalac jakies turnieje .Rowniez zastanawiamy sie na kupnem rzutnika aby np przeprowadzac turnieje na scianie bloku ale to zostawiamy na przyszłosc bo zalezy od finasow.A lokal maly i nie jest kozacki ale pracujemy nad wszystkim bo najwazniejsze zakupy poszly a lokal nie jest az tak wazny jak sprzęt a nasza dziura ma 25m2 wiec troche ciasno ale styka.Jezeli ktos ma ochote wpasc to jak juz bedzie wszystko hulało to dam namiary(zachodniopomorskie niedaleko kołobrzegu).A to ze nielegal to nam wiadomo ale ganja tez jest nielegal i co z tego .

pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam mam w planach otwarcie kawiarenki z konsolami w mojej miescienie jako iz nie ma czegos takiego w Częstochowie a i kawiarenki internetowe jak widac sobie radza Ile byscie byli w stanie zaplacic za godzinke gry na konsoli W planach jest postawienie kilku stacji z 360 i ps3 moze dla hardcorowcow znajdzie sie miejsce na Wii Do kazdego LCD 32" oczywiscie i sluchawki. Ja myslalem osobiscie o 3zl za godzine. Macie takie cos w swoich miastach ? Jakie Oni ceny maja za takie cos ? Jak im idzie interes ?Zeby uatrakcyjnic granie w salonie planowane by byly turnieje z nagrodami oraz inne tego typu atrakcje

Bede bardzo wdzieczny za sugestie i rady

pzdr Jasiek

chcialbym nadmienic iz w prawach autorskich jest zabronione granie w gry za pieniadze... prosze sobie przeczytac chociaz okladke polska gta4 i zobaczyc co tam pisze na dole... pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł jest bardzo ciekawy choć ciekawi jednak kwestia legalności?Oczywiście działalność gospodarczą można otworzyć legalnie wynająć lokal,kupić sprzęt itd...Pytanie co na to Sony i producenci gier, na pudle od konsoli wyrażnie pisze COMMERCIAL USE AND RENTAL PROHIBITED,brzmi wymownie i chyba nie trzeba tłumaczyć co to oznacza.Również na pudełkach od gier jest wypisany wyrażny zakaz na takowe praktyki.Prawdobodobnie trzeba by wystąpić o zgode od SCEP nie wiadomo z jakim efektem i czy to niesie za sobą jakieś koszta.Może się okazać że Sony każe sobie płacić za licencje na komercyjne wykorzystywanie konsoli a co z producentami gier?Jakby trzeba było od każdego producenta gry posiadać pozwolenie albo jeszcze płacić za jakąś licencje na publiczne wykorzystanie to może się okazać nieopłacalne.Prostym przykładem jest choćby wypożyczalnia video.Wypożyczanie filmów video bez licencji jest nielegalne ,to samo z kawiarenką konsolową.Nie wiem dokładnie jak to wygląda od strony prawnej?Na początek warto byś sprawdził czy to wogóle jest realne choć kilka osób pisze tutaj że widziało coś takiego ale nie wiemy czy właściciele tamtych kawiarenek mieli wymagane pozwolenia czy też tylko otwartą legalnie działalnośc gosp.i tyle.Mogą nie mieć problemu dopóki nie zainteresują się tym producenci konsol i gier które są w takich kawiarenkach. Osobiście wydaje mi się że pomysł jest nie realny,raczej nie uzyskasz żadnych pozwoleń bo nie leży on w interesie producentów konsol ani gier.Gdyby takich kawiarenek było kilkanaście w kraju sprzedaż sprzętu i gier by spadła,setki a nawet tysiące osób zrezygnowałoby z zakupu konsoli bo wystarczyłoby pójść do kawiarenki pograć do woli i tyle.Abyś wiedział czy warto najpierw zorientuj się od strony prawnej,a nóż widelec może się okazać że w naszym polskim prawie są kruczki które pozwolą ci ominąć te i tamte zakazy choć boję się że raczej z tym nie ruszysz. Powodzenia i daj znać czy się powiodło.Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu mogę odpowiedzieć, bo podpytaliśmy w trakcie wyjazdu do Londynu o tą kwestię. Stanowisko jest jasne: SONY nie zezwala na wykorzystywanie konsoli w celach zarobkowych. Koniec, kropka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt. U mnie w mieście jest taka kawiarenka i można tam jedynie pograć na PS2, Xklocu i Xklocu360. Godzina pykania kosztuje 7 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi