Skocz do zawartości
sk316fx

Ulubione Potrawy

Rekomendowane odpowiedzi

Dopadła mnie nuda, a wiadomo gdy dopadnie człowieka nuda to mu odbija i postanowiłem założyć nowy temat. Chciałbym abyście pisali tutaj na co macie chęć. Czyli wasze ulubione dania, potrawy itp.

Dodam, że jestem zwolennikiem włoskiej kuchni i wprost uwielbiam dania typu spaghetti i lazania. ok.gif

Choć nie ukrywam, że lubię bawić się z parówkami i często robię je z serem czy w cieście.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam zajebistą ochotę na takie makaronowe rurki nadziewane farszem (szpinak+czosnek+kawałki kurczaka+przyprawy) zalane sosem beszamelowym a to wszystko zapiekane w piekarniku :D

Również polecam parówkę zawinięta w żółty ser w cieście naleśnikowym. Potem podgrzewane w panierce z bułki tartej na tłuszczyku. Polewane sosem czosnkowym / keczupem :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też uwielbiam wszystko co Włoskie

Moje top 3: Sałatka Cezara, Krem pomidorowy, Carpaccio

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat kocham to co polskie. Proste w przyrządzaniu i tradycyjne potrawy zawsze biorą górę. Nic nie rozwali pomidorówki babci, czy sałatki jarzynowej a la mama woot.gif

A jeśli już coś zza granicy, to kuchnia wietnamska (czyli kolokwialnie "chińczyk) i owoce morza (krewetki, małże, kalmary).

EDIT: Jadłem niedawno w warszawskiej Galerii Mokotów takie niby-kopytka, tylko zrobione w połowie ze szpinaku. ZAJEBONGO :)

Edytowane przez kolonel1136

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zapomniałem o owocach morza ! ;) Choć mieszkam w Gdyni to tylko krewetki jadłem świeże - zarąbista sprawa, małże i kalmary to tylko z paczek, smakują znakomicie, ale jak one muszą smakować prosto wyłowione z morza...

Wietnamskiego żarcia to spróbowałem tylko w Szwecji, wyglądało to jak hamburger, dużo warzyw i trochę mięsa - przyznam, że mi smakowało. Ogólnie ich żarcie wygląda smacznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego, ale wszystko co pojawia się u mnie na wigilijnym stole smakuje mi najbardziej, barszcz, ryby, sałatki etc. :)

Z takich codziennych potraw to lazania robiona w domu (bo mrożonka to porażka), paella, owoce morza. Mieszkałem sam przez prawie 4 lata więc eksperymentów kuchennych było co niemiara i potraw ulubionych nie zdołałbym wszystkich wymienić, które udało mi się przyrządzić :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z lekka zrobiłem się głodny dobrze ze lunch time za moment

Kuchnia Polska; pierogi (all kinds) mięsiwo wszelakie

Kuchnia włoska: pasty spaghetti, caneloni, lasagne no i pizza

Azjatycka zdecydowanie sushi, wariacje wietnamsko chińskie

oraz wszelkiego rodzaju seafood

smacznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem zwolennikiem sałatek, makaronów, vifonów i wszystkiego co łatwo przygotować i wszystkiego co jest bezmięsne biggrin.gif

Z dań, na które trzeba poświęcić więcej czasu, to lubię naleśniki ze szpinakiem.

Edytowane przez timetoshake

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem zwolennikiem sałatek, makaronów, vifonów i wszystkiego co łatwo przygotować i wszystkiego co jest bezmięsne biggrin.gif

Z dań, na które trzeba poświęcić więcej czasu lubię naleśniki ze szpinakiem.

Ffffffuuuuuuuuu !!! To dobre dla królików :biggrin:

Oczywiście porządny schabowy, wszystkie potrawy z grilla (w tym karkóweczka i żeberka). Z zupek to oczywiście rosół i barszcz ukraiński :)

Poza tym wszystko co polskie... inne mi nie wchodzi :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lubię naleśniki ze szpinakiem.

HOT DAMN, SON!

Idę do sklepu po szpinak i robię! narobiłeś mi takiego smaka, że sobie nie wyobrażasz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym dodać, tak jak kolega wyżej - GRILL ! To jest świetna sprawa latem ;) Najbardziej lubię domowe hamburgery, czyli dobrze upieczona karkóweczka, ser, ogórki, czasem czerwona kapusta i sos ( majonez + ketchup + musztarda + sól, pieprz i czosnek ) i kiełbasa zrobiona już trochę na węgiel z przyprawami takimi jak papryka czy czosnek granulowany.

Już nie mogę doczekać się lata. teehee.gif

• Like 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadnej okropnej zieleniny, jedzenie to je. wszystko mięsne, grill! owoce morza i generalnie wszystko co pływa (węgorz <3). Kocham gotować i eksperymentować przy tym ,więc nie mam swojej jako takiej ulubionej kuchni, chociaż najbardziej cenię francuską (jedna z niewielu dobrych rzeczy związanych z tym krajem) jagnięcina w mięcie mniam!! a z prostszych rzeczy to KFC, KOCHAM KU*** KFC!! nie wiem dlaczego ale tak niesamowicie podchodzi mi ich kurczak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za KFC nie przepadam, wolę sobie sam zrobić takie coś. Wiem bynajmniej wtedy jak ten kurczak wyglądał przed ;)

Ale o tym dyskutować nie będę, każdy je to co chce.

Dziś zajadałem sobie leczo na kolację - świetna sprawa.

Edytowane przez sk316fx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieważne jak wygladał i czy na pewno był kurczakiem wazne ze smaczny ;p, a leczo az mi narobiles ochoty FTW :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moimi ulubionymi daniami są natomiast sałatka Gyros , Idealnie wysmażony kurczak , pierogi Ruskie ( babcinej roboty ;] ) oraz karkówka z grilla w sosie musztardowym.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kuwwa, siedze przy laptopie jedząc "zupkę chińską"... Z braku laku oczywiście, i jak czytam o tych waszych leczach, karkówkach i shoarmach to mnie krew zalewa że nie mam składników w kuchni :D W weekend coś przyrządze :cool:

Osobiście najbardziej pasuje mi azjatycka, ostra lub słodko-kwaśna kuchnia, lecz tradycyjna pomidorowa na obiedzie u rodziny przebija wszystko!!! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło matko. Ja mam tak skromne menu, że chyba wstydzę się napisać ;]. Te studia i brak czasu... ; P

Oto to, co najczęściej zajadam:

- jajecznica z 5 jajek oraz pętkiem kiełbasy oraz przyprawą o smaku prażonej cebuli,

- parówki z musztardą rosyjską i keczupem,

- zapiekanki z salami oraz startym serkiem (naturalnie w zestawie z sosem czosnkowym),

A poza domem:

- sushi (!!!!)

- chińczyk

- pizza w każdej formie

i tym podobne fast foody, poza Macami, KFC itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi