Skocz do zawartości
forel22

Nielegalne Oprogramowanie ,wtf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

witam dziś spotkała mnie nie miła niespodzianka ,zapukało do mych drzwi 2 policjantow ,zdziwiony pytam o co chodzi a oni na to ,że mam sie zgłosić do nich na komende w sprawie swiadka .Pytali mnie czy znam jakiegoś tam typa X,ja odpowiedziałem ,że nie bo tak faktycznie jest ,jeden z nich stwierdził ze ktoś z mojego telefonu dokładnie 7 lat temu dzwonił do pana X i czy kupowałem od niego jakies tam płyty ,ja im odp panowie tyle w życiu płyt zakupił że nie policzyłbym w tydzien tego ( oczywiście tylko oryginalny soft) a to, że ktoś napisze w ogłoszeniu full legal i nawet hologram gratis ,nie zawsze okazuje sie prawdą (. postanowiłem wpierw zadzwonić do szwagra który jest policjantem i aby mi coś doradził .Stwierdził ,że pewnie złapali jakiegoś typa z nielegalnym oprogramowaniem i pewnie po bilingach telefonicznych doszli do mojego adresu i pewnie jeszcze paru osób ,poinformował mnie też abym najlepiej przejrzał zawartość moich płytek cd i dmuchając na zimne pochował to co uważam za mało legalne,w dodatku kazał mi nie zgłaszać sie na komende póki on nie dowie sie dokładnie o co chodzi ),jutro bede miał informacje jak mam sie zachować w tej sytułacij ,będzie to dla mnie i dla innych osób przestrogą na przyszłość ,aby wiedzieć co i od kogo kupujemy i czy jest to do końca legalne.

Edytowane przez forel22
Zamiast nielegalnego oprogramowania, kup sobie słownik poprawnej polszczyzny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

łoco chozi, żem, zliczyłbym, pierw, szfagra, przejżał, dowje, chozi, sytułaci

Popraw się

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znajdź wszystkie pirackie płyty i najlepiej wynieś poza dom. Jak masz nielegalny system to na pewien czas możesz też ukryć dysk. Byłem już w takiej sytuacji i wiem co mówię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złapali gościa co handlował - nielegalnym softem i tyle, to i tak masz dobrze bo do mnie przyszli z nakazem przeszukania bo gościu na allegro sprzedawała kopie, oraz robił w bambuko innych.

Przyszli pokazali nakaz przeszukania i poprosili o wyjaśnienie sytuacji. Ja jeszcze kupiłem jak gościu nie chachmęcił - a później ludzi nabierał - po prostu zbierali dowody, na szczęście mam całość legalnego oprogramowania to mnie to wali sprawdzą i tyle.

Co prawda jak uzyskali wszystko co dotyczyło gościa to nie przeszukiwali, ale jakbym powiedział, że nic nie wiem to zapewne by zrobili przeszukanie zatrzymali kompy i jeszcze kazali pisać oświadczenie odnośnie każdego triala. Także lepiej sobie przypomnieć i tyle.

A XP idzie kupić za 100 offica tak samo na alledrogo - zalegalizować się i tyle no chyba, że ktoś chce mieć 7 Ultimate,

Także nie zdziwcie się jak przyjdą i będą mięli nakaz przeszukania bo kupiłeś coś od kogoś na allegro - ja miałem fakturę i oryginały a i tak przyszli, a co dopiero bez oryginałów coś kupując - nie wiesz kto sprzedaje po 2 stronie czy uczciwy, czy też nie - mało to kradzionych rzeczy na alledrogo

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie biorę się za porządki wiosenne :biggrin: trzeba będzie parę rzeczy których nie jestem w 100% pewny co do legalności się pozbyć .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

co do legalności - dawno temu kupiłem windowsa XP, i w pudełku była naklejka, jeśli tej naklejki nie ma już na kompie,to mogę mieć przez to kłopoty?

Edytowane przez Fyjo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do legalności - dawno temu kupiłem windowsa XP, i w pudełku była naklejka, jeśli tej naklejki nie ma już na kompie,to mogę mieć przez to kłopoty?

mozesz miec klopoty jesli ten naklejki nie nalepisz na dowod osobisty :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wynieś pirackie płyty i nic Ci nie zrobią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi