Skocz do zawartości
Vessarius

Japonia - Ciekawostki

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

chyba nazwa tematu mówi sama za siebie, ale pozwolę sobie wyjaśnić o co mi chodzi :). Otóż w szkolę muszę zrobić projekt na temat Japonii i przypadły mi akurat ciekawostki. Jeżeli ktoś z Was zna lub wie coś interesującego o Japonii to prosiłbym się o podzielenie tym.

Z góry dzięki Vessarius :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego już próbowałem, pewnie za słabo szukałem. Chodziło mi o coś od użytkowników, może ktoś wie coś ciekawego ;p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Japończyc są zboczeni pod bardzo dziwnym kątem (Hentai'e) i w ogóle... mają mnóstwo erotycznych artów w których to kobiety pod postacią konia są posuwane przez faceta również w postaci ogiera... albo inne, babki bez nóg, nagie, podane na tacy, obłożone przyprawami :) (nie pytajcie gdzie ja to widziałem ;)) To taka ciekawostka ode mnie.

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(nie pytajcie gdzie ja to widziałem ;))

Hehe.

Japończycy są uważani za bardzo pracowitych, solidnych i lojalnych, często nawet w trakcie swojego urlopu przychodzą do pracy i pracują za darmo, aby firma lepiej się rozwijała. No i dzięki nim mamy takie cudo jak PS3. :rolleyes:

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam fajną ciekawostke:

W Japoni miało działać PSN

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W KKW jeżeli pociąg się spóźni nie płacisz za bilet, spóźnienie wg. Japończyków to wszystko wyżej jak 2 min. :P. A suma wszystkich spóźnień wszystkich pociągów w 2010r wynosiła niecałe 30 min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbz to u nas funkcjonowało to darmowa kolej by była :D

• Like 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i mają automaty na ulicach z używanymi damskimi majtkami dla "wąchaczy:, dirty pervs :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie trzeba się dziwić jak zobaczysz drzemiącego (śpiącego) Japończyka w pracy no wiadomo, że nie całe 8h ale można zauważyć, że pozwalają na drzemki podczas których organizm bardzo szybko regeneruje siły. Pracownik, który tak wypocznie zrobi o wiele więcej i jest efektywniejszy. U nas szarpanie w ramię i nagana a tam coś w miarę normalnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... mają kabiny prysznicowe koło sklepów, a w samych sklepach można kupić "żubrówkę" która z resztą jest strasznie przez nich lubiana

poza tym bardzo modne są u nich wizytówki, bez których nie mogą funkcjonować normalnie...

Polecam lekturę Marcin Bruczkowski - Bezsenność w Tokio Autor opisuje tam swój pobyt w Japonii przez blisko 10 lat. Bardzo luźno podchodzi do tematu i czyta się naprawdę przyjemnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kradzież dla japończyka jest największą hańbą, dlatego często można zobaczyć samochody z kluczykami w środku, otwarte na oścież drzwi do czyjegoś domu itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej.

Się zastanawiałem, czy ktoś z was zna się trochę na japońskim....

Zastanawia mnie sposób zwracania się japończyków do siebie ..... zawsze po nazwisku. Zwracanie się po imieniu jest traktowane jako jakieś spoufalanie się czy jak?

Pytanie głupie ale w sumie dość dla mnie ciekawe, zwłaszcza, że dużo mangi czytam (z nudów w pracy) i czasem jakieś anime obejrzę (sporadycznie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna interesuje się krajem kwitnącej wiśni;p jak chcesz to powiem ci podstawy jezyka japonskiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna interesuje się krajem kwitnącej wiśni;p jak chcesz to powiem ci podstawy jezyka japonskiego

Ja jestem zainteresowany :smile: Jak masz jakieś materiały do tego, to pisz na PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem zainteresowany :smile: Jak masz jakieś materiały do tego, to pisz na PW

Też by mi się jakieś materiały przydały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam kurs nauki jezyka japonskiego ( ksiazeczka + plyty) ale nie bede robil zdjec bo jest za duzo;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi