Vessarius 1 Napisano 10 Maj 2011 Hej, chyba nazwa tematu mówi sama za siebie, ale pozwolę sobie wyjaśnić o co mi chodzi :). Otóż w szkolę muszę zrobić projekt na temat Japonii i przypadły mi akurat ciekawostki. Jeżeli ktoś z Was zna lub wie coś interesującego o Japonii to prosiłbym się o podzielenie tym. Z góry dzięki Vessarius :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fyjo 4 Napisano 10 Maj 2011 Jedyne na co mnie stać: http://lmgtfy.com/?q=japonia+ciekawostki 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vessarius 1 Napisano 10 Maj 2011 Tego już próbowałem, pewnie za słabo szukałem. Chodziło mi o coś od użytkowników, może ktoś wie coś ciekawego ;p. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kakaroto 3892 Napisano 10 Maj 2011 a moze wiecej informacji uzyskasz na takim forum http://lmgtfy.com/?q=forum%20o%20japonii 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Link396 142 Napisano 10 Maj 2011 Japończyc są zboczeni pod bardzo dziwnym kątem (Hentai'e) i w ogóle... mają mnóstwo erotycznych artów w których to kobiety pod postacią konia są posuwane przez faceta również w postaci ogiera... albo inne, babki bez nóg, nagie, podane na tacy, obłożone przyprawami :) (nie pytajcie gdzie ja to widziałem ;)) To taka ciekawostka ode mnie. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kuba105000 28 Napisano 10 Maj 2011 (nie pytajcie gdzie ja to widziałem ;)) Hehe. Japończycy są uważani za bardzo pracowitych, solidnych i lojalnych, często nawet w trakcie swojego urlopu przychodzą do pracy i pracują za darmo, aby firma lepiej się rozwijała. No i dzięki nim mamy takie cudo jak PS3. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
euro 22 Napisano 11 Maj 2011 Ja mam fajną ciekawostke: W Japoni miało działać PSN 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wsioq 56 Napisano 17 Maj 2011 W KKW jeżeli pociąg się spóźni nie płacisz za bilet, spóźnienie wg. Japończyków to wszystko wyżej jak 2 min. :P. A suma wszystkich spóźnień wszystkich pociągów w 2010r wynosiła niecałe 30 min. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fyjo 4 Napisano 18 Maj 2011 jakbz to u nas funkcjonowało to darmowa kolej by była :D 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wsioq 56 Napisano 19 Maj 2011 i mają automaty na ulicach z używanymi damskimi majtkami dla "wąchaczy:, dirty pervs :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stachna01 80 Napisano 19 Maj 2011 Nie trzeba się dziwić jak zobaczysz drzemiącego (śpiącego) Japończyka w pracy no wiadomo, że nie całe 8h ale można zauważyć, że pozwalają na drzemki podczas których organizm bardzo szybko regeneruje siły. Pracownik, który tak wypocznie zrobi o wiele więcej i jest efektywniejszy. U nas szarpanie w ramię i nagana a tam coś w miarę normalnego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
venrav 7 Napisano 19 Maj 2011 ... mają kabiny prysznicowe koło sklepów, a w samych sklepach można kupić "żubrówkę" która z resztą jest strasznie przez nich lubiana poza tym bardzo modne są u nich wizytówki, bez których nie mogą funkcjonować normalnie... Polecam lekturę Marcin Bruczkowski - Bezsenność w Tokio Autor opisuje tam swój pobyt w Japonii przez blisko 10 lat. Bardzo luźno podchodzi do tematu i czyta się naprawdę przyjemnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Madrok 159 Napisano 19 Maj 2011 Kradzież dla japończyka jest największą hańbą, dlatego często można zobaczyć samochody z kluczykami w środku, otwarte na oścież drzwi do czyjegoś domu itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 30 Czerwiec 2011 Hej. Się zastanawiałem, czy ktoś z was zna się trochę na japońskim.... Zastanawia mnie sposób zwracania się japończyków do siebie ..... zawsze po nazwisku. Zwracanie się po imieniu jest traktowane jako jakieś spoufalanie się czy jak? Pytanie głupie ale w sumie dość dla mnie ciekawe, zwłaszcza, że dużo mangi czytam (z nudów w pracy) i czasem jakieś anime obejrzę (sporadycznie) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirror 3 Napisano 30 Czerwiec 2011 Od dawna interesuje się krajem kwitnącej wiśni;p jak chcesz to powiem ci podstawy jezyka japonskiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klayman85 10 Napisano 1 Lipiec 2011 Od dawna interesuje się krajem kwitnącej wiśni;p jak chcesz to powiem ci podstawy jezyka japonskiego Ja jestem zainteresowany Jak masz jakieś materiały do tego, to pisz na PW Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dragio 95 Napisano 4 Lipiec 2011 Ja jestem zainteresowany Jak masz jakieś materiały do tego, to pisz na PW Też by mi się jakieś materiały przydały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirror 3 Napisano 4 Lipiec 2011 mam kurs nauki jezyka japonskiego ( ksiazeczka + plyty) ale nie bede robil zdjec bo jest za duzo;p Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach