Skocz do zawartości
Oen1992

Program Do Animacji ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od niedawna zaciekawiło mnie tworzenie animacji :) Poszukuję programu do tworzenia animacji 3D .

Potrafię obsługiwać Photoshopa oraz Sony Vegas lecz teraz chciałbym zacząć z animacjami ... Miał ktoś z tym do czynienia ? jeśli jest taka osoba bardzo proszę o podanie mi programu i jego zalety .

I jeszcze jedno nie chodzi mi o drętwą animacje tylko żywą kolorystyczną. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... , kumpel bawi się w after effects ale to program bardziej chyba do efektów filmowych, nie wiem jak z animacjami wiem że są duże możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3DS Max, ale żeby coś w nim podziałać to trzeba spędzić trochę czasu na nauce tego programu, a najlepiej skończyć jakiś przyspieszony kurs. Prywatne szkoły często organizują takie szkolenia dla pół-grafików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3DS Max, ale żeby coś w nim podziałać to trzeba spędzić trochę czasu na nauce tego programu, a najlepiej skończyć jakiś przyspieszony kurs. Prywatne szkoły często organizują takie szkolenia dla pół-grafików.

Dzięki ten program wydaję się być obszerny ale o to mi chodzi czas pokaże ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki ten program wydaję się być obszerny ale o to mi chodzi czas pokaże ma ktoś jeszcze jakieś propozycje?

Jeśli interesują cię animacje w 2D możesz zabrać się za animowanie w programie Pivot 3 lub Macromedia Flash Professional 8. Sam animuje od około 4 lat w tych programach i śmiało mogę ci je oba polecić, Pivot jest banalny w obsłudze i w nim nauczyłem się wielu rzeczy, natomiast Macromedia Flash Pro 8 jest o wiele bardziej rozbudowany. Jeśli ogarniesz wszystkie pojęcia, możliwości programu i znajdziesz pomysł to możesz śmiało się za niego zabierać.

W Macromedia Flash Pro 8 można tworzyć również animacje w 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi pokazać twoje prace w tym programie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jakie animacje. Jeśli 2d to polecam Flasha, jeśli 3d to 3dSMax, to program kombajn z ogromem różnych opcji. Tani też nie jest, ale można z nim zrobić praktycznie wszystko.

Do nauki obydwu polecam książki z Helion'a oraz tutoriale z sieci, jest tego ogrom :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie zacytować samego siebie:

Jakimkolwiek programem do tworzenia grafiki trójwymiarowej. Przykładowo Maya, 3dsmax, Blender. Aczkolwiek posiadanie samego programu nie wystarczy, potrzeba lat praktyki, której jak nie ciężko się domyślić nie masz, nawet nie znając podstawowych programów.

Na początek polecam Blendera, gdyż program jest całkowicie za darmo, i można się w nim nauczyć podstaw jak i tworzyć zaawansowane projekty.

Program pobierzesz ze strony http://blender.org

Aby się nauczyć go obsługiwać, polecam przeszukać google, gdyż znajdziesz masę tutoriali itp. ale na start warto byłoby kupić jakąkolwiek książkę z helionu.

Pod poniższym adresem możesz pooglądać filmy prezentujące możliwości tego programu

http://www.blender.o...gallery/movies/

Ponadto posiada także silnik do tworzenia gier. Przykład jednej z nich:

http://www.yofrankie.org/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi pokazać twoje prace w tym programie ?

Jasne, wybacz za tak późną odpowiedź, po prostu zapomniałem o tym temacie.

Możesz również przejrzeć dwa pozostałe moje filmiki na kanale, wszystkie animacje stworzone w Pivocie, Macromedia jest dla mnie narazie zbyt skomplikowany, a animowanie na chwilę obecną porzuciłem. Dodam też że nie jest to jakieś wyjątkowe dzieło sztuki bo zwyczajnie nie jestem w tym najlepszy, tym bardziej że robiąc jakieś animacje często próbuje zrobić kilka nowych rzeczy co w praktyce kończy się pogorszeniem całokształtu.

Edytowane przez Oski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi