Skocz do zawartości
Bamek

Problem Z Komputerem

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka :) Mam pewien problem z komputerem, otóż od kilku dni mam coś takiego, gdy włączam kompa piknie coś w nim 5 razy i monitor przestaje chodzić ( z zielonej lampki zmienia się na pomarańczową), komputer dalej się włącza lecz monitor nic nie wyświetla, wczoraj np było tak, że po tym jak się nie chciał włączyć, odczekałem około 15 minut i zadziałało, dzisiaj już nie bardzo... Orientujecie się czego to może być wina, bo mi się wydaje, że to problem w komputerze, a nie w monitorze... Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

Pozdrawiam, Bamek

(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też tak miałem... kopnięcie w jednostkę pomogło, ale nie na długo. Mam tak co jakiś czas, popukam parę razy w różne miejsca na jednostce i włącza się normalnie, podejrzewam że to jakieś luzy, coś nie łączy. (przynamjniej u mnie) Jednak jak masz ogólnie dobrego kompa to nie stosuj takiej metody.

Pozdro.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilość piknięć oznacza jakiś szczególny rodzaj błędu. Musisz poszukać na stronie producenta płyty głównej/biosu co to oznacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz spróbować również wyciągnąć baterie z płyty głównej na ok 5 minut przywróci to ustawienia domyślne bios-u

Twój problem najprawdopodobniej jest w ustawieniach karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie znam sie zbytnio na komputerach ale polecam pare srodkow:

- Otworzyc, wyczyscic wszystko lacznie z wentylatorami + ten w zasilaczu (btw kreci sie?)

- Poodpinac wszystko i wpiac na nowo. Mi kiedys ram sie poluzowal, cos nie stykalo i tez sie tak komp odpalal. Nie pamietam ile razy "pykalo" ale docisniecie ramu pomoglo.

- Robiles przed tym jakies update sprzetu? Cos nowego dorzuciles?Wymieniales?

- Proponuje podpiac monitor do drugiego kompa (tak na wszelki sprawdzic czy z monitorem ok, chociaz watpie by to byl monit - na Twoje nieszczescie niestety)

- Sprawdzic inna grafike albo zasilacz.

Ja prawie zerznalem sie w portki jak ostatnio przenosilem moja machinerie z lan party. Podpinam kable a tam zielony odcien ekranu. Kij jak monitor bo to 300zl ale grafika 1,5tys by mnie zabolalo :D Okazalo sie ze mam w plycie glownej dwa wejscia na monit i ten jeden musial byc zakurzony bo w nim zielone ekrany sie robily. W tym drugim bylo ok.

Bede obserwowal temat, jak sprawdzisz albo pokaza sie nowe objawy to pisz.

Nie pisz na pirv tylko tu w temacie, zawsze to innym pomoze w przyszlosci jak cos.

Pozdrawiam i zycze reanimacji kompa. (drogi? :P)

Edit:

Aha, Maniutek1996 :

Tez tak mialem ze przywalilem w kompa i sie rozhustal i dzialal ;] To byly wlasnie luzy na ramie.

Edytowane przez Mhonar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ile lat ma komp i czy aby nie po burzy

obstawiam VGA/RAM/BATERIĘ

Odłącz wszystkie dyski, napędy dosłownie wszystko tylko kabel do zasilacza - jeżeli to samo - to patrz wyżej

VGA, RAM gdzieś pożyczysz, a bateria jeżeli komp ma powyżej 4 lat to w jakimś markecie dostaniesz, oczywiście reset ustawień wcześniej zrobić jak pisał kolega wyżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Sprawdź jakiego masz biosa , policz piknięcia i poszukaj w google co oznaczają . Miej na uwadze długość piknięć i odstępy pomiędzy nimi.

Z tego co szukałem , to najprawdopodobniej karta graficzna ...

Edytowane przez kam354

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wyjmij grafę, podłącz pod innego kompa.... ewentualnie wstaw inną. na testy.

ewentualnie podłącz grafike pod inne gniazdo na płycie.

Jeśli robiłeś update sprzętu, czy coś, to sprawdź z innym monitorem.

Ja miałem trochę podobny przypadek, że po formacie kompa monitor mi nie startował i przeskakiwał na "tryb oszczędny" ale to raczej nie Twój przypadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie miałem kompa, net też nawalił, nie było jak odpisać. Karta graficzna okazała się popsuta...Wgrałem od nowa Windowsa i jak na razie dzięki Bogu działa... Ale mam jeden problem :

Urządzenie audio na High Definition Audio, pokazuje mi przy sterownikach znaki zapytania, ktoś ma jakąś radę ?:) Próbowałem sposoby z neta ale nic nie pomogło :)

Edit :

Ściągnąłem ze strony nvidi sterowniki i już wszystko gra ( w serwisie dali mi taką płytę, gdzie przy otwieraniu wyskakuje błąd i trzeba ręcznie otwierać )

Edytowane przez Bamek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi