Gregez 1 Napisano 7 Czerwiec 2011 Witam wszystkich, Od jakiegoś czasu zacząłem się zastanawiać jak dlugo jeszcze pociągnie rynek konsol stacjonarnych. Właśnie dostałem Ipada 2 w pełnym wypasie, ściągnąłem z AppStore kilka płatnych gierek i przyznam, że wymiatają. Do tej pory bylem (i jestem nadal) fanbojem PS3 ale granie na Ipadzie sprawia mi wielką frajdę. Widzę, że na to urządzenie pojawia się coraz więcej konsolowych hitów - przed kilkoma dniami wyszedł Battlefield 2 także z multi. Powiem tak: po tym wszystkim naprawdę trochę zmieniłem zdanie co do nieśmiertelności konsol stacjonarnych... Urządzenia mobilne takie jak wlaśnie IPad 2 naprawdę mogą dużo a poza tym są ... mobilne. Nie wiem czy już nie są realnym zagrożeniem dla dalszego rozwoju rynku stacjonarek. A jak Wy uważacie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nathrent 106 Napisano 7 Czerwiec 2011 jakiego Ipada? do PSV :) mobilna konsola z możliwością podpięcia do tv i oferująca obraz full hd, sama w sobie będąca padem ale również obsługiwana zewnętrznym padem przy wsparciu transmisji bezprzewodowej to przyszłość konsol :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mkkala 0 Napisano 7 Czerwiec 2011 Jak dla mnie nie można porównywać konsoli stacjonarnych do przenośnych. Dlaczego? 1. Na pewno mniej przyjemniej gra się na przenośnej konsoli niż na stacjonarnej, gdyż, co w tym przyjemnego, że cały dzień trzyma się mini konsolę w ręce i gra się na malutkim ekranie :P. Wolę położyć się na kanapie, włączyć telewizor 32cale, mieć pada w dłoni i jazda :D 2. Brak możliwości gry z drugą osobą, tzn. split screen. 3. Przy przenośnych konsolach nie ma możliwości np. odtwarzania płyt CD, DVD (w zasadzie brak standardowego napędu DVD), brak możliwości podłączenia kina domowego do mobilnego urządzenia ;D 4. No i nie wydaje mi się, żeby było możliwe podłączenie zewnętrznych dysków twardych USB 500gb do takich małych urządzeń :P, gdzie bateria w konsoli jest zbyt słaba, żeby dała radę zasilić takie urządzenia. Może się mylę, ale takie jest moje wyobrażenie o tych małych cudowiankach :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BrzozaLuk 876 Napisano 7 Czerwiec 2011 (edytowane) Moze nie mam ipada ale 4g, wyswietlacz retiny cudowny ale za cholere do grania "dlugotrwalego" to sie nie nadaje, nawet w autobusie czy metrze jest niewygodnie.. Walka w Fight Night Champion fajna, ale to nie to samo.. Do tego jezdzenie palcem po ekranie, nic nie zastapi guzikow.. wiec moim skromnym zdaniem nie ma co porownywac tych dwoch produktow, ale np z psp czy Ds/3ds bo to ta liga.. A bez guzikow ani rusz:P Edytowane 7 Czerwiec 2011 przez BrzozaLuk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregez 1 Napisano 7 Czerwiec 2011 celowo porównuję PS3 z Ipadem2 ponieważ mam oba te urządzenia i widzę jaką pokusę stanowi nowoczesny tablet - żyroskopy, dotykowe granie itd. PSV nie postrzegam jako następcy PS3 a jako uzupełnienie oferty. Ja osobiście też sobie wmawiam, że stacjonarne znaczy lepsze np. duży telewizor a nie 9" wyśiwetlacz (Ipad), kino domowe a nie ipod, konsola z prawdziwego zdarzenia a nie przenośne coś. Zastanawiam się tylko jak długo sam będę wierzył w tę argumentację... może się okazać całkiem niedługo, że stacjonarne = przestarzałe np. telefon, każdy ma dziś komórkę, mało kto już domowy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cwir 12843 Napisano 7 Czerwiec 2011 Witam wszystkich, Od jakiegoś czasu zacząłem się zastanawiać jak dlugo jeszcze pociągnie rynek konsol stacjonarnych. Właśnie dostałem Ipada 2 w pełnym wypasie, ściągnąłem z AppStore kilka płatnych gierek i przyznam, że wymiatają. Do tej pory bylem (i jestem nadal) fanbojem PS3 ale granie na Ipadzie sprawia mi wielką frajdę. Widzę, że na to urządzenie pojawia się coraz więcej konsolowych hitów - przed kilkoma dniami wyszedł Battlefield 2 także z multi. Powiem tak: po tym wszystkim naprawdę trochę zmieniłem zdanie co do nieśmiertelności konsol stacjonarnych... Urządzenia mobilne takie jak wlaśnie IPad 2 naprawdę mogą dużo a poza tym są ... mobilne. Nie wiem czy już nie są realnym zagrożeniem dla dalszego rozwoju rynku stacjonarek. A jak Wy uważacie? Doskonale wiem o czym mówisz bo najpierw miałem pierwszego iPada (firmowego) który jakością gier mnie kompletnie zaskoczył, a jak go musiałem oddać miesiąc temu bo zmieniłem pracę, to od razu kupiłem dwójkę. Mam chyba ze 150 aplikacji, z czego jakieś 70% to gry. Niektóre są naprawdę dobre. Nie jest to jeszcze bezpośrednia konkurencja dla PS3 i konsol stacjonarnych, ale nie zdziwi mnie jak kiedyś będzie. Wiele osób wypowiadających się powyżej prawdopodobnie nie miała styczności z iPadem. Gra się całkiem wygodnie (nie tak jak na padzie, bo to inna koncepcja, ale też wygodnie). 1. Na pewno mniej przyjemniej gra się na przenośnej konsoli niż na stacjonarnej, gdyż, co w tym przyjemnego, że cały dzień trzyma się mini konsolę w ręce i gra się na malutkim ekranie :P. Wolę położyć się na kanapie, włączyć telewizor 32cale, mieć pada w dłoni i jazda :D2. Brak możliwości gry z drugą osobą, tzn. split screen. 3. Przy przenośnych konsolach nie ma możliwości np. odtwarzania płyt CD, DVD (w zasadzie brak standardowego napędu DVD), brak możliwości podłączenia kina domowego do mobilnego urządzenia ;D 4. No i nie wydaje mi się, żeby było możliwe podłączenie zewnętrznych dysków twardych USB 500gb do takich małych urządzeń :P, gdzie bateria w konsoli jest zbyt słaba, żeby dała radę zasilić takie urządzenia. Może się mylę, ale takie jest moje wyobrażenie o tych małych cudowiankach :P 1. ok, na PS3 na kanapie jest wiadomo wygodniej. Ale ekran iPada wcale nie jest mały i możesz sobie leżeć w łóżku, grać, oglądać filmy czy przeglądać neta. I możesz to samo robić w pociągu i w kiblu. 2. jest sporo gier do grania na jednym ekranie. Trochę inną mają koncepcję ale "socjalnością" nie ustępują wcale. 3. na iPadzie możesz odtwarzać wszystkie filmy ze swojego kompa (avi, divixy, mkv). Muzykę odtwarzasz z mp3 z wbudowanego iPoda, nawet grając. Możesz spokojnie podpiąć iPada do sprzętu audio jak kino domowe itp. 4. nie jest możliwe podpięcie zewnętrznego dysku. Ale po co? Filmy się ogląda z kompa, a w razie czego te 32gb spokojnie wystarczą żeby zabrać ze sobą kilka(naście) filmów w trasę. Bateria trzyma 10 godzin ciągłego używania. Przy lajtowym używaniu ładuję raz na tydzień.. Da się go też podpiąc do TV i grać w wyścigi w 1080p używając iPada jako kierownicy. A już pomijając gry, to niektóre aplikacje na iPada naprawdę szczeną o ziemię czasami rzucają. Zwłaszcza muzyczne. Jakbym miał wybierać PS3 czy iPad to wiadomo że wybrałbym PS3. Ale iPad jako dodatek jest naprawdę zajebisty. Fakt, drogi, ale się przydaje dużo częściej niż by się wydawało, nie tylko do pierdół. I kiedyś tam w przyszłości może być poważnym konkurentem Playstation. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregez 1 Napisano 8 Czerwiec 2011 dokładnie, nic dodać nic ująć. Właśnie o to mi chodzi: iPad to zjawisko, które niedługo ma szansę przegonić obecne konsole swoją mobilnością i jednocześnie miodnością obcowania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach