Skocz do zawartości
hemix

Konsola Czy Komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Jestem tu nowy (świeżo po rejestracji....), zarejestrowałem się dlatego że chcę się zapytać co waszym zdaniem jest lepsze i nie chodzi mi o grafikę, wbudowane przeglądarki a o komfort gry, trudności związane ze sterowaniem itp.

Ok więc jestem PC-towcem ale zastanawiam się nad zakupem konsoli, jedyne co mnie powstrzymuje to koszmary o graniu na padzie w gry typu FPS, oraz cena gier (serce mnie boli jak widze 199 zł za gre w normalnej nie kolekcjonerskiej edycji). Wiem że do PS3 można podłączyć klawe ale jaki był by sens przejścia z PC na konsole kiedy grało by się na klawie i myszy. Pozatym wszystkie gry typu next-gen są robione na konsole a potem portowane na PC, wymagania gier i rynek cenowy podzespołów komputerowych jest to też pewne wymuszenie na graczach unowocześnienia ich sprzętu co wiąże się z dużymi kosztami eksploatacji, praktycznie co rok albo dwa trzeba coś wymieniać. Boję się że mój komputer nie da rady w takich grach jak The Elder Scroll: Skyrim, jeśli nie wydam ok 700 zł na części, w konsoli natomiast jest komfort psychiczny biggrin.gif. Wkładam płytę i gram.

Więc tu pojawia się moje pytanie drodzy koledzy co waszym zdaniem daje większy komfort gry, i lepsze doznania oraz co ma bardziej kłopotliwe sterowanie, Xbox 360, PS3 czy Blaszaczek (PC) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o granie na padzie w FPS-y to po przejściu pierwszego dobrego FPSa zapomnisz jak dobrze się grało na klawiaturze. Pady są wręcz stworzone do FPSów a ten dodatkowy wymagany skil w operowaniu gałkami "urealnia" bardziej rozgrywkę (nie tylko wskaż myszką i strzel). Dodaj do tego komfort rozwalenia się na kanapie zamiast garbienia się przed monitorem i masz odpowiedź :).

Co do cen gier to jeśli to jest problem to po pierwsze różnica pomiędzy wydatkiem na konsolę a porządnego peceta to jest dobre kilka nowiutkich gier. A jak przykombinujesz i się nie będziesz chapał na gry w dniu ich premiery (oczywiście są nieuniknione wyjątki), wymieniał ukończone lub kupował tanio używki, to spokojnie możesz pograć w większość dobrych gier i nie dostać za bardzo po portfelu. Kwestia cierpliwości, konta na allegro lub dobrej giełdy w swoim mieście.

Na inne pytania sam sobie odpowiedziałeś.. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie mimo to, że na myszce gra się łatwiej i IMHO precyzyjniej, to i tak po treningu da się bezproblemowo grać na padzie w FPS'y, o innych gatunkach juz nie mówiąc.

Co do doznań, IMHO ps3 ma po prostu lepsze exy niż PC i x360 razem wzięte. Nowości są drogie fakt, ale nie trzeba chyba kupować premierówek, tytuły nieco starsze są też bardzo OK (np. Uncharted 2, które kupisz już za 50zł, co jest wg. mnie jak dla tej gry ceną śmiesznie niską)

Edytowane przez Rainhaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra powiem Ci tak, zawsze bylem zagorzalym fanem pieca, konsole dla mnie byly zlym wcielonym a granie na padzie porazka ! FPsy cale zycie na myszce, Counter strike od 1.1 do Source'a.. Kompa starego zarznalem do konca, az chodzilo w tamtych czasach na srednich wymaganiach gry, az w koncu wybulilem na niego nieco ponad 2 lata temu ponad 3 tysiace, po kilku miesiacach moja mania skasowala mnie na ponad 1,5 klocka by znow wszystko chodzilo na maks (kupilem wtedy topowego GeForce'a).. Nastepnego upgradu juz nie bylo gdyz wyladowala u mnie konsola.. W dniu premieru slima pobieglem do sklepu i wrocilem z konsola, kupiona na poczatek dla gran turismo (wczesniej w domku wyladowala kiera g25 i tv 32 cale full hd zeby juz miec wszystko do konsoli) Zakochalem sie, teraz nie wyobrazam sobie gry na kompie, nawet ukochane fpsy po przejscu bad company 2 (ktore tez ogralem na maksa na piecu) przestaly dla mnie istniec na pc, tylko i wylacznie konsla :) Wygoda gry w fotelu na padzie, wlozenie plytki i brak potrzeby interesowania wymaganiami to jednak spory komfort.. Owszem grafika jest gorsza, ale cos kosztem czegos.. Teraz kompa mimo ze jest naprawde mocny to uzywam tylko do gg i internetu.. A dodatkowa milosc ktora wzbudzila u mnie czarnula to filmy na blurayu.. Sorry za chaotyczna wiadomosc, ale wkurzony po uczelni jestem, lecz z reka na sercu ze swojej strony doradzam Ci konsole, ja swojej nie oddam nigdy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o granie w fpsy na padzie to, byłem mistrzem gry na myszce w coda 4. Po przejściu Black OPSa na ps3 i zapoznaniem się w multi(na padzie) Nie umiałem już grać na myszce, za to na padzie koxiłem :)

Edytowane przez Mation

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze myślałem że jeżeli konsola to X360 ale, coraz bardziej podoba mi się PS3, jak wspomniałem grafika mnie nie interesuje, na konsolach i tak jest świetna + gry zawsze chodzą płynnie. Czytałem tyle artykułów o tym że kontroler X360 jest dużo lepszy niż SIXAXIS od PS3 że już mi się siano w głowie zrobiło. Nic to kupię PS3 za miesiąc i zobaczymy. Dzięki za odpowiedzi temat jest do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanko, co się stanie jeżeli płyta się uszkodzi, trzeba kupić nową czy jest wymiana za free oraz czy można zainstalować grę na HDD a potem odpalić ją bez płyty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na płytę nie ma gwarancji (no chyba, że jest pęknięta po rozpakowaniu to możesz zareklamować). Nie da się zapisać gry na dysk - trzeba grać z płytą.

Edytowane przez Ashiro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanko, co się stanie jeżeli płyta się uszkodzi, trzeba kupić nową czy jest wymiana za free oraz czy można zainstalować grę na HDD a potem odpalić ją bez płyty ?

Jak się uszkodzi to kapa ale ja miałem już jakieś 60-70 gier i nigdy mi się żadna nie uszkodziła w żaden sposób. A nie dbam wcale jakoś specjalnie o nie. Po prostu odkładam do pudełka za każdym razem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi tylko o granie to polecam PS3.Kiedyś też nie wyobrażałem sobie grania na padzie ale wszystko zmieniło sie po graniu w Uncharted 1 i 2 powiem tak jeszcze nigdy headshoty nie sprawiały mi tyle frajdy.

Moim zdaniem nie warto średnio co 2 lata modernizować komputera żeby grać w najnowsze tytuły.Napewno na konsoli grafika jest inna ale mimo to trzyma poziom jak dla mnie jest ok.

Jeżeli chodzi o ceny gier to na PS3 dość szybko spadają .

Edytowane przez Grzegorz M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi