Skocz do zawartości
parlan

High-Def niedlugo bedzie juz low-tech?

Rekomendowane odpowiedzi

Japonczycy i siec BBC pracuja nad systemem ktory moze byc 33 bardziej szczegolowy niz najlepsze dotychczasowe odbiorniki high-def na rynku. BBC planuje uzyc technologie ta, zwana Super Hi-Vision na Olimpiadzie 2012 na wielkich ekranach w centach wiekszych miast Wielkiej Brytanii.

Wiecej (ang) znajdziesz tutaj: http://www.guardian.co.uk/technology/2008/.../television.bbc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Taa, ale ceny takich telewizorów przez wiele lat będą na tyle wysokie, że żaden Polak nie kupi sobie takiego TV - przynajmniej w naszym kraju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trchnologia HD została wymyśllona w latach 70 , a dopiero teraz zaczeła wchodzić do domow , super HD wymyślili dopiero w tym roku , ale jeszcze nie znają metody ,na przesyłanie obrazu w takiej rozdzielczość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, pirwse filmy w HD robil juz nasz zasluzony zdobywca Oskara - Zbigniew Rybczynski (notabene - "Tango" jest genialne ;-)).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mi tam mój tv HD myślę że jeszcze z 5-6lat po służy na pewno

I jestem zadowolony z jakości obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wbrew temu co wielu sie wydaje konsumenci bardzo wolno przyswajaja nowe technologie i okres adaptacyjny trwa latami. A jak do tego dolaczyc problemy z nagrywaniem, montowaniem, przesylaniem obrazu i odbiornikami to mamy cale dziesieciolecia zanim to wejdzie. Kamery HD na rynku byly baaardzo dlugo, ale pierwsza przeszkoda byl brak wydajnych narzedzi do edycji obrazu w takiej rozdzielczosci. Potem zadna stacja tv nie nadawala programow w HD bo nie wiedziala jak, a ludzie i tak nie mieli odpowiednich telwizorow.

Filmy kinowe juz od dawna sa skanowane z materialu swiatloczulego do rozdzielczosci 2k, a ostatnio 4k (nawet w Polsce mamy taki sprzet!) i poprawiane cyfrowo. Rozdzielczosc 4k ma chyba rowno 6 razy wiecej pikseli niz 1080p. Moze ten standarw wejdzie kiedys pod dachy zwyklych ludzi? Tylko najpewniej za 10 lat, jak nie pozniej. Najpierw trzeba odpowiednio zarobic na HD i wszystkie stacje musza sie na ten standard przestawic.

Dobra, ide zjesc sniadanie

btw takie pytanie, czy ktos z was wie jak dlugo na rynku bylo dvd zanim wymyslili cos nowego? (bd, hd) Podpowiem, ze to sie liczy w dziesiecioleciach a i tak wiadomym jest, ze laserdiski oferuja lepsza jakosc dzwieku i obrazu niz dvd... Zwroccie tez uwage co sie zaczelo dziac jak w koncu postanowiono upgrade'owac standard dvd. Nic dziwnego, ze nowe technologie wdrazane sa baaaardz rzedko i jak juz to baaardzo powoli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u nas to jest w 1001% malo realne

mieszkam w trojmiescie, mamy UPC z oferta TV gdzie do konca nie dziala stereo!!

wiec taka technologia to ... hmmm moze nasz prawnuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ja nie wiem czy tak mało realne, ja jestem z trójmiasta również i mam pakiet multimedii z telewizją HD i wypożyczalnią wideo

a więc jednak realne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

720 p jest dla mnie piękne , 1080 p to juz w ogole, poco jakies super hd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. Niech już dojdą do rozdzielczości, powiedzmy 250px na x, ale wyżej już nie ma sensu. Kto zwróci uwage na aż takie szczegóły? Nikt z odległości 20 cm TV nie ogląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV nie. Ale gdybysmy chcieli otwierac cyrowe kina, to nawet to Ultra-HD w zestawieniu z tasma 35 mm wypada blado. Jeden z operatorow i montazystow pisal kiedys ze by dorownac tasmie filmowej plik wideo musial by miec 50 tysiecy pikseli w poziomie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Japonii już weszły do komercyjnego użytku telewizory o rozdziałce 2,5x coś nie pamiętam dokładnie. Podobno szału nie było. Pewnie skutkiem tego jest cena, ale i różnica nie jest tak widoczna jak powiedzmy 480P do 1080P. Słyszałem tez że może wystąpić epilepsja w skutek oglądania tak wysokich rozdzielczości. Źródła moich informacji nie pamiętam, a słyszałem to już jakiś czas temu, więc może to nie być dokładne lub autentyczne. Może ktoś bardziej ,,w temacie,, to przybliży .

A nowe/większe/lepsze telewizory itp będą powstawały, nawet jak już nie będzie różnicy:D, przecież Sony musi nadal zarabiać .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w Polsce wciąż czekamy na rozpowszechnienie się HD. Jest już na szczęście coraz lepiej, wszystkie platformy cyfrowe mają kanały w HD, sieci kablowe też je wprowadzają (co prawda zazwyczaj oferta HD ogranicza się do National Geographic HD) powoli. No i na horyzoncie majaczy już Eurosport HD, który będzie sztandarowym kanałem HD w Polsce na pewien czas, rozmowy już trwają.

Mnie się nie spieszy do jeszcze podbijania rozdzielczości - konsole 1080p nie wyciągają, kanały HD też nadają najwyżej w 1080i. Niech lepiej firmy inwestują w bitrate przesyłu, bo jakość bardziej zależy od tego, niż od rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kanaly nadaja w 1080i bo nie ma potrzeby wyzej - obecne dekodery ktore sprzedaja operatorzy platofrm cyfrowych sa w stanie wypluc NAJWYZEJ 1080i, wiec na starcie jestesmy ograniczeni sprzetem, nawet jesli sygnal kiedys boplynie w 1080p. Ale do tego droga daleka i szczerze mowiac wolalbym zeby nadawali nawet w 720p, ale zeby bitrate sygnalu HD dorownywal bitrate'owi sygnalu np. we Francji czy Londynie, bo poki co na swiecie TV HD nadaja w 8-15 Mbit/s a my dsotajemy 3-4, co jest zenujace (niezaleznie od telewizora jakosc obrazu jest zenujaca).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paradoksalnie Polska jest krajem gdzie zakupniono prawie najwiecej telewizorow HD w 2007 roku w Europie, a w HD nadaja tylko 2 albo 3 kanaly. Do tego trzeba placic za nie dodatkowy abonament

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie. Niech już dojdą do rozdzielczości, powiedzmy 250px na x, ale wyżej już nie ma sensu. Kto zwróci uwage na aż takie szczegóły? Nikt z odległości 20 cm TV nie ogląda.

Ja oglądam xP no może z 40cm : O miałem brać monitor 24" HD ale wziąłem tv 26" HD i używam jako monitora na biurku, kilka gier jest w 1080p chyba 3 z tego co wiem to PS4 będzie pewnie każdą grę odpalać w 1080p i może będą plany co do tych lepszych rozdzielek które mają się pojawić no chyba że za 7 lat powstanie już wogóle coś lepszego : O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi