Skocz do zawartości
TheStormCrusher

Zaplatanie Kół

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Sytuacja wygląda mniej więcej tak:

Ostatnio odkupiłem fajne obręcze od kolegi do roweru. Obręcze są z piastami i szprychami, czyli jednym słowem koła. Piasty kolegi nie pasują do mojego roweru, także chce zamontować tylko obręcze.

Zdemontowałem wszystkie szprychy i tutaj się pojawia pytanie: Czy muszę kupować nowe szprychy? Czy stare spokojnie mogę wpleść w obręcze?

Dodam, że 1 raz będę zaplatał koło, czyli czeka mnie dużo wspaniałej zabawy... Pewnie jesteście ciekawi dlaczego się tego podejmuje :D Wystarczy spojrzeć na ceny w serwisach za taką usługę :P

Liczę na to, że ktoś tutaj na forum zna się troszkę na tym i doradzi mi z tymi szprychami. Wydaje mi się, że są w dobrym stanie (nie są powyginane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym cię odesłał a forum rowerowe , sam jeżdżę na Bmx'ie i z forum o takiej tematyce korzystam , ale kół niestety nie zaplatam :smile: . Bmx forum sobie znajdź , widziałem tam nawet takie tematy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam jeżeli szprychy nie są powyginane to możesz je śmiało wplatać w obręcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj właśnie tak zrobiłem, siedziałem i zaplatałem koło na 3 krzyże. W końcu się udało :) To większa radość niż nabicie platyny ;p Teraz pozostaje wycentrować koło... tutaj już troszkę ciężej, ale prawie gotowe :D Wrzucę fotkę mojego dzieła.

Dzięki Grzegorz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi