Skocz do zawartości
bzykacz

Składanie Komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Aktualnie dostałem większy zastrzyk gotówki i zamierzam postawić nową platformy do gier. Przejrzałem parę tematów na różnych forach, porównałem testy i recenzje na stronach typu benchmark. Mam już wstępną listę podzespołów do kupienia, jednak że ze mnie skąpiradło to chce być pewny wszystkiego na 200%, w końcu to niemałe wydatki, chociaż jest już znacznie lepiej z cenami niż 2-3 lata temu, kiedy również przymierzałem się do modernizacji mojego centrum dowodzenia.

Przejdę do konkretów, chciałbym żeby ktoś przedstawił mi propozycje podzespołów w podanych przedziałach cenowych.

procesor: 450 zł / myślę nad AMD Phenom II X4 955 Black Edition

karta graficzna: 600 - 650 zł / Radeon 6850 Gigabyte widnforce

płyta gówna: 350 zł / Gigabyte 870A-USB3 rev.3.1

Więcej podzespołów nie piszę, bo są stosunkowo tanie i łatwo wybrać optymalne.

Co myślicie o tym, co jest kiepskim pomysłem i/lub jest coś lepszego w podobnej cenie.

Z góry dzięki za pomoc. Oczywiście dla ,,miszcza" +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze, to będzie trudno wycisnąć coś więcej w tym przedziale cenowym :P Chybaa, że dołożysz parę złociszy i wybierzesz Intela, wówczas poleciłbym Ci:

procesor: ok. 600 zł / Intel CORE I5 2400 3.1GHz - wiem, że drogo, ale procek kupuje się na lata ;]

karta graficzna: ok. 650 zł / Radeon 6850 vs GeForce GTX 560 - gtx trochę lepszy (podobno lepiej się podkręca) ale i troszkę droższy

płyta gówna: ok. 350-450 zł / Gigabyte GA-H67MA-UD2H (Micro-ATX) lub Asus P8P67 Rev.3.0 (ATX) / ASRock P67 Pro3 (ATX)

Ogólnie, nie jest to najlepszy okres na zakupy, waluty drogie, to i ceny poszybowały w górę :/

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

płyta gówna: 350 zł...

...

płyta gówna...

hahahaha :rofl: normalnie padłem jak to przeczytałem, muszę zacząć czytać 2x to co pisze hehe płyta gówna 350 zł hahaha :laugh: nadal nie mogę!

Szczerze, to będzie trudno wycisnąć coś więcej w tym przedziale cenowym :P Chybaa, że dołożysz parę złociszy i wybierzesz Intela, wówczas poleciłbym Ci:

procesor: ok. 600 zł / Intel CORE I5 2400 3.1GHz - wiem, że drogo, ale procek kupuje się na lata ;]

karta graficzna: ok. 650 zł / Radeon 6850 vs GeForce GTX 560 - gtx trochę lepszy (podobno lepiej się podkręca) ale i troszkę droższy

płyta gówna: ok. 350-450 zł / Gigabyte GA-H67MA-UD2H (Micro-ATX) lub Asus P8P67 Rev.3.0 (ATX) / ASRock P67 Pro3 (ATX)

Ogólnie, nie jest to najlepszy okres na zakupy, waluty drogie, to i ceny poszybowały w górę :/

Teraz na poważnie.

Karta: prawie 200 zł droższa, więc trochę nie warto, zwłaszcza, że wydajność to od 5 - 15 % większa, IMO bezsens, no chyba, że ktoś uparł się na Geforce, już lepiej 6870. Większa różnica, a cena ta sama. w sumie już wolę dołożyć do procka, bo jak to zgrabnie ująłeś procek jest na lata.

Procesor: hmm... trochę poczytałem, popatrzyłem, porównałem i chyba zainwestuje, różnica jest dosyć spora, waha się od 2-3% do 40%, w grach jest ona o 1 - 20 %, ale nie samymi grami człowiek żyje i muszę się nad tym poważnie zastanowić.

Płyta: nie mam dużego rozeznania w płytach pod Intela, jednak ASUS wygląda ciekawie, trza jednak najpierw wybrać mózg, a potem resztę ;).

btw. Śmieszne jest to, że w polskich serwisach poświęconym hardware tak trudno znaleźć porównania procesorów. Trochę więcej się spodziewałem, zwłaszcza że porównania kart graficznych są bardzo czytelne i szczegółowe. Mały brak profesjonalizmu.

Dzięki za propozycje, zwłaszcza jeśli chodzi o procka, bo reszta raczej mnie nie zainteresuje. Plusik leci, bo możliwe, że okaże się to pomocne :thumbsup:!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki, to powiem Ci moje prywatne odczucia i obserwacje ;) Zaczynałem od kart nVidii, potem miałem krótki romans z radeonem 9600 bodajże. Niestety wtedy byłem bardzo niezadowolony z tej karty, niby wiecej ramu i wydajność niż konkurencyjny GF, ale karta się przegrzewała i ciągle wieszała, do tego problemy ze sterownikami itp. Wrociłem do nVidii, i po jakimś czasie kupiłem Radka HD4850, tak zachwalanego. I co? i to samo, karta się przegrzewa, łapie ciągłe freezy (mam dobrze wentylowaną obudowę, dodatkowymi wiatrakami), szumi jak rakieta podczas startu, i znów te sterowniki jakieś takie ułomne.

Konkludując, GF wydaje mi się solidniejszym i bardziej user-friendly sprzętem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hahahaha :rofl: normalnie padłem jak to przeczytałem, muszę zacząć czytać 2x to co pisze hehe płyta gówna 350 zł hahaha :laugh: nadal nie mogę!

hehe, sam się nabrałem, na ten Twój lapsus, ale tak to jest, jak się leci na skróty metodą copy/paste :P a co do karty, to GTX-a można wyrwać za ok. 620-650 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do grafiki, to powiem Ci moje prywatne odczucia i obserwacje ;) Zaczynałem od kart nVidii, potem miałem krótki romans z radeonem 9600 bodajże. Niestety wtedy byłem bardzo niezadowolony z tej karty, niby wiecej ramu i wydajność niż konkurencyjny GF, ale karta się przegrzewała i ciągle wieszała, do tego problemy ze sterownikami itp. Wrociłem do nVidii, i po jakimś czasie kupiłem Radka HD4850, tak zachwalanego. I co? i to samo, karta się przegrzewa, łapie ciągłe freezy (mam dobrze wentylowaną obudowę, dodatkowymi wiatrakami), szumi jak rakieta podczas startu, i znów te sterowniki jakieś takie ułomne.

Konkludując, GF wydaje mi się solidniejszym i bardziej user-friendly sprzętem.

Również spotkałem się z takimi opiniami i widziałem to na własne oczy. Jednak zdania są bardzo podzielone i w nowych kartach ponoć to wyeliminowali. Dlatego też przymierzam się do nienatywnej konstrukcji Gigabyte'a, który dał swoje autorskie chłodzenie, które wszystkie serwisy chwalą. Jednak jeszcze o tym poczytam.

Thx za info

hehe, sam się nabrałem, na ten Twój lapsus, ale tak to jest, jak się leci na skróty metodą copy/paste :P a co do karty, to GTX-a można wyrwać za ok. 620-650 zł

Jak patrzyłem na skąpcu to ceny były wyższe. Podzielisz się linkiem do sklepu/aukcji?

EDIT

Mea culpa, patrzyłem na inną kartę, różnica to koło 100 zł, pomiędzy 6870 a 560 to 30 zł.

Edytowane przez bzykacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do kart, to tez mam nienatywne chlodzenie Zalmana, bo to HD4850 Asusa w wersji TOP, a i tak działa źle... Oczywiście wybór należy do Ciebie, ale ja już bym nie kupił więcej Radeona, dwa razy to o dwa za dużo moim zdaniem. (a GF miałem chyba z 5)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.