Skocz do zawartości
Kondziu

Beta-tester

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa jest taka. W życiu powinno się robić to co się lubi. Ja lubię (kocham) grać w gry na PC i oczywiście PS3

Dlatego tez powstaje pytanie czy wiecie cos wiecej na temat beta-testerów gier. W jaki sposob się to odbywa? Ile trzeba mieć lat?

Skończyć jakiś kurs/szkołę. Gdzie można taką pracę dostać? I oczywiście jakie są zarobki ??

PS

Temat założyłem bo jestem zainteresowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli czytasz PSX Extreme to w numerze 121 jest wywiad z betatesterem Po przeczytaniu tego wywiadu dowiesz się że, zawód betatestera nie wygląda tak kolorowo, jakby mogło się to wydawać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wygląda kolorowo... aby się dostać musisz mieć same 5tki na świadectwie wliczając w to zazwyczaj ostatnie 3 świadectwa... do tego musisz znać wszystko z religii i najlepiej zdawac z niej maturę, później, jak juz będziesz miał dość zryty mazak od tylu informacji i wiadomości pewnie Ci dadzą pograć jako beta-tester

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie zbieram. A można w necie gdzieś przeczytać ten wywiad?? Albo napisz mi krotko co i jak. Dzieki z gory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety nie zbieram. A można w necie gdzieś przeczytać ten wywiad?? Albo napisz mi krotko co i jak. Dzieki z gory.

Bycie betatesterm nie polega na tym, że dostajesz alpha, pociorasz padem, powiesz co Ci nie pasuje i Ci jeszcze za to kokosy zapłacą. Jeśli lubisz tylko grać, a nie masz pojęcia o pisaniu, projektowaniu i przede wszystkim programowaniu w językach, to daruj sobie marzenia. Trzymać pada czy głaskać myszkę potrafi każdy, testerami zostają ludzie nieprzypadkowi, lecz wybitni. Zawodowy tester to głownie programista, który ma szerokie pojęcie o tworzeniu gier. Zawodowym testerem nigdy nie zostanie zwykły gracz, jakich jest miliony na świecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwszy raz musze Ci przyznac racje - Amen ;-)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie ale Beta Testowanie nie ma nic wspolnego z znajomoscia programowania - kto wam takich bzdur naopowiadal?

Nie jest to przyjemne pogrywanie sobie w gre ale nie wymaga znajomosci programowania - oczywiscie to pomaga ale jest pod zadnym pozorem wymagane. Do testowania potrzebna jest cierpliwosc - polega ono na znalezieniu w wersji beta bledu, ustaleniu okolicznosci jego powstawania poprzez parokrotne go powielenie a nastepnie zgloszenie takowego developerom ktorych to zadaniem jest programowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko ale przeciez nie robi sie tego charytatywnie tylko za kasu Pytanie za jaka i od czego jest placone? No i jakie sa wymogi co do wieku i gdzie i w jaki spsosob mozna taka prace dostac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

co prawda nie piszą nic o wynagrodzeniu ale jest napisane co wymagają http://www.blizzard.co.uk/jobs/loc-germangametester.shtml

-znajomość angielskiego

-znajomość innego języka (wiem, że jest napisane tam o niemieckim ale to pewnie zależy od tego do których beta testerów chcemy należeć )

-bardzo dobra wiedza o świecie fantazy i ich grach

-wiedza o grach MMORPG, konsolowych, RTS i FPS (więc nie chodzi tylko o WoW'a ;] )

-wysokie umiejętności naszej drużyny

-duża motywacja

-mocna motywacja i wysoki poziom komunikacji (?)

-podstawowa wiedza o HTML XML

nie jestem za dobry z angielskiego więc za wszelkie poprawki będę wdzięczny (w końcu człowiek uczy się na błędach )

a jeśli masz nadzieje znaleźć coś w polsce to jedynie co mogę pogratulować wyobraźni i nadziej wiązanych z tym krajem.... bo naprawdę mała jest szansa żeby cię przyjęli jeśli miał byś tylko dodatkowo obciążać ich kieszeń skoro testy mogą sami zrobić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...

Jest wiele nie oglaszanych nigdzie betatestow do ktorych mozna mieszkac gdziekolwiek ale nie sa one zbyt dobrze platne - dla przykladu ja zadowalam sie tym ze mam dostep za darmo do kazdej wersji softwaru ktorego betatesterem jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Jest wiele nie oglaszanych nigdzie betatestow do ktorych mozna mieszkac gdziekolwiek ale nie sa one zbyt dobrze platne - dla przykladu ja zadowalam sie tym ze mam dostep za darmo do kazdej wersji softwaru ktorego betatesterem jestem.

między innymi to małe wynagrodzenie miałem na myśli, że w polsce nie ma czego się spodziewać po wynagrodzeniach, po za tym ja pisałem o polskich firmach w których wynagrodzenia pewnie prawie nie ma a nie zagranicznych (o których chyba ty piszesz, przynajmniej można tak to zrozumieć po wypowiedzi "...do ktorych mozna mieszkac gdziekolwiek...")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beta test np. w grze RPG wygląda mniej więcej tak (z punktu widzenia jednego testera). Podchodzi koordynator i daje Ci zadanie dla przykładu "zrób tego questa 500 razy na wszelkie możliwe sposoby i znajdź błędy" lub "walcz z tym potworem kilkadziesiąt razy, za każdym razem używając innej broni i szukaj błędów". Tak to wygląda, z graniem nie ma to wiele wspólnego. Wyobraź sobie, że przychodzisz do pracy, siadasz przed komputerem i przez 8 godzin przechodzisz ten sam poziom w fps lub jeździsz po jednym torze, jednym samochodem w wyścigach itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie bomba ^^ gdy tylko widze informacje o beta testach to proboje sie zapisac....jak narazie ze skutkiem miernym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze jest cos takiego jak 'wyobraznia'.

tester nie znajduje tylko bledow w grafice etc, on ma pomoc poprawic core game system. Do tego czesto przydaje sie doswiadczenie zawodowe w gaming industry, jakimkolwiek badz. Taki eg tester starcrafta nie mowi im czy grafika ladna, tylko czy jest balans, czy sa exploity etc. i mowi jak je poprawic, bo on sie zna na projektowaniu gier.(tu nie chodzi o znajomosc programowania) Tak jest w ogole z grami gdzie wazny jest tryb multi i rywalizacja graczy ze soba. Oczywisce sa tez ine gry i wtedy potrzeba troche innych umiejetnosci...

BTW a nie chcial bys miec jakiegos normalnego wyksztalcenia i 'prawdziwego' zawodu? Bo to przypomina troche 'lubie landrynki to bede pracowal w sklepie ze slodyczami'... Tylko po co? Zycie takie do dupy, pieniadze nie najlepsze... To jak byc pro-gamerem - jasne, jakos mozesz z tego wyzyc, tylko grasz 5 dni w tygodniu po 15h a w weekendy odsypiasz. Masz tyle pieniedzy, ze starczy na czynsz i jedzenie i absolutny brak zycia. To gowno nie praca.

No ale jak kto woli Tak czy inaczej szczerze zycze powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macie okazje potestować MGO to się pobawcie i wam ten słomiany zapał przejdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za informacje. Po tym co mowicie co raczej nie bede sie w to pakowal...

Jest jeszcze jedna sprawa (napisze tu zeby nie robic nowego tematu).

W gazetach o grach takich jak CD Action czy PSX Extreme sa ludzie piszacy artykuly a wczesniej testujacy gre. Czy jest mozliwe dostac sie do takiego pisma?? Bo to jest raczej cos innego niz beta-testowanie i nie ma juz takiej ciezkiej pracy

(i co to jest MGO?? sorki za takie dziwne pytanie ale na serio nie wiem-prosze sie nie smiac )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dyskusji wynika, że każdy z Was może być testerem. Śmiało Panowie Blizzard czeka haha, takich jak Wy to kolejka jest, idąca tysiącami @ dziennie...

W tym ogłoszeniu od Blizzarda to napisali ogólne oczekiwania, bo co mogli innego podać? Będą mieli 200k kandydatów, zostawią 10. Trzeba być kimś wybitnym w tej dziennie, a nie graczem z zamiłowania. I właśnie programowanie jest tutaj kluczem do sukcesu. Dlaczego to nie chce mi sie tego tłumaczyć i rozwijać... Powiem tylko, że testerzy w dużych firmach, nie tylko wiedzą gdzie wywalą błąd, ale wiedzą również dlaczego, zamiast lecieć do Dżonego, że klamry zapomniał na końcu w linijce.

Krajowe podwórko się nie liczy, tak jak nie liczą polskie firmy produkujące gry, margines...

Tester w czasopismach i portalach? czemu nie, to już nie aż takie trudne zadanie do zrobienia, pod warunkiem, że zadowala Cię 1200zł miesięcznie, bo majątku to w tym kraju nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem wywiad z beta-testerm Wiedźmina. Sam mówił, że to jest praca niewesoła. Do testu nie dostajesz całej gry tylko np. element, który jest niezbędny do zadania. Dostajesz 1 pomieszczenie, 1 moba i tłuczesz go przez 8h. Nie ma mowy, żeby się wycwanić i polecieć dalej ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W tym ogłoszeniu od Blizzarda to napisali ogólne oczekiwania, bo co mogli innego podać? Będą mieli 200k kandydatów, zostawią 10. Trzeba być kimś wybitnym w tej dziennie, a nie graczem z zamiłowania. I właśnie programowanie jest tutaj kluczem do sukcesu.

Programowanie nie ma tu znaczenia - ZADEN betatester nie jest czlonkiem zespolu developerskiego i nie ma przez to najmniejszego wgladu do kodu wiec po cholere mu znajomosc programowania? Aplikacja sie wysypie, poczestuje go numerkiem bledu a co dany nymerek oznacza wie tylko developer ktory obluge wyjatkow w aplikacji programowal - wiec nie, betatester nie powie mu co i gdzie ma zle bo po prostu nie ma prawa o tym wiedziec.

Powiem tylko, że testerzy w dużych firmach, nie tylko wiedzą gdzie wywalą błąd, ale wiedzą również dlaczego, zamiast lecieć do Dżonego, że klamry zapomniał na końcu w linijce.

Klamry Dzony nie zapomni bo zadne srodowisko programistyczne nie pozwoli mu skompilowac kodu z niedomknietymi klamrami. Wiec co mu taki betatester/programista powie? Ze ma blad nr tyle a tyle albo ze maja wyciek pamieci - obie te rzeczy moze tez stwierdzic bardziej zaawansowany uzytkownik PC ktory nie musi sie na programowaniu znac.

D4Ru73K udawanie madrali nic ci tu nie da. Nie masz racji i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
D4Ru73K udawanie madrali nic ci tu nie da. Nie masz racji i tyle.

muehehe jak to mowia, ten typ tak ma zawsze musi byc jakis lokalny madrala, tak jak smerfy mialy swojego Wazniaka....

kolesia nie zmienisz a jakakolwiek argumentacja jest bezcelowa.. pzdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kondziu ci betatesterzy w gazetach to ludzie po studiach polonistycznych ew. dziennikarskich no i gracze z zamiłowania piszą recenzje, felietony itp. dlatego muszą znać nasz język, w końcu to GAZETA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi osobisci nie usmiecha sie bycie beta-testerem, bo wole dostac dopracowany produkt a nie co chwila cos nie dziala. Ale wiem, ze ktos to musi robic. W ktoryms PSX extreme byl wywiad z jednym. Jak znajde ten nr to dam scany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kondziu ci betatesterzy w gazetach to ludzie po studiach polonistycznych ew. dziennikarskich no i gracze z zamiłowania piszą recenzje, felietony itp. dlatego muszą znać nasz język, w końcu to GAZETA.

Za takie coś zostałbyś publicznie spalony przez Smugglera z CDA Niedługo potestujemy bete MGO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perkel ale otwarta beta to co innego niż zamknięta ja jedynie uczestniczyłem w zamkniętej becie jakiegoś mmo z walkami wschodnimi :> A żadnego Smugglera nie kojarzę. Nie czytam CDA, nie moje klimaty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A orientujecie sie w zarobkach np w takim CDA ?? I co to jest MGO ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi