Skocz do zawartości
SmoQ_88

Format Laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu noszę się z formatem laptopa bo coraz bardziej muli i włącza się kilka minut, to ma się nijak do 30 sekund włączania kiedy był nowy. Mnóstwo razy formatowałem normalne blaszaki ale ani razu laptopa. I tu mam kilka pytań:

Czy funkcja przywracania systemu to to samo co format ? Mam opcje całkowitego przywrócenia systemu na dysku C, czy po wykonaniu tej operacji dane na partycji D pozostaną ? Co w przypadku jeśli chciałbym zrobić całkowitego formata, całkowicie wyczyścić cały dysk. Jeśli to pomoże to laptop Samsung R580. Z góry dzięki za info i sugestie. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Format się robi tak samo, tylko trzeba pościągnąć odpowiednie sterowniki ze strony producenta laptopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem że moge śmiało robić to przywracanie systemu do stanu z dnia zakupu i będzie to wyglądało tak samo jakbym zrobił formata na normalnym blaszaku ? Świeża instalka systemu, tak ? A jak sformatować cały dysk, obydwie partycje ? Pytam o to wszystko bo miałem od razu zainstalowany system w dnu zakupu i nie mam żadnej płyki ( jak to w większości lapków) dlatego chciałem się dowiedzieć czy to przywracanie systemu = format. Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem że moge śmiało robić to przywracanie systemu do stanu z dnia zakupu i będzie to wyglądało tak samo jakbym zrobił formata na normalnym blaszaku ? Świeża instalka systemu, tak ? A jak sformatować cały dysk, obydwie partycje ? Pytam o to wszystko bo miałem od razu zainstalowany system w dnu zakupu i nie mam żadnej płyki ( jak to w większości lapków) dlatego chciałem się dowiedzieć czy to przywracanie systemu = format. Pzdr

Musisz ustawic bios na boot z plyty dvd,save ustawien i winda uruchamia sie z plyty zamiast z dysku. Dalej robisz wszystko z instrukcja a to proste jak budowa cepa. Format partycji,instalacja,ustalanie nowych partycji-nie bedziesz mial z tym problemu bo wszystkie opcje sa dobrze widoczne i bardzo przystepne. Przywracanie systemu nie oznacza formatu. Ja osobiscie mam wylaczone przywracanie bo na W7 nie mialem zadnych problemow od ponad roku i nie jest mi to potrzebne,ale przy przywracaniu systemu dochodzi jedynie do usuniecia wszystkiego co masz teraz a nie bylo tego podczas ustalania punktu przywracania. Czylu jesli teraz masz zainstalowane nero a wczesniej go nie miales to nero zostanie usuniete. Osobiscie wole format a przywracania uzywalem jedynie raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz ustawic bios na boot z plyty dvd,save ustawien i winda uruchamia sie z plyty zamiast z dysku. Dalej robisz wszystko z instrukcja a to proste jak budowa cepa. Format partycji,instalacja,ustalanie nowych partycji-nie bedziesz mial z tym problemu bo wszystkie opcje sa dobrze widoczne i bardzo przystepne. Przywracanie systemu nie oznacza formatu. Ja osobiscie mam wylaczone przywracanie bo na W7 nie mialem zadnych problemow od ponad roku i nie jest mi to potrzebne,ale przy przywracaniu systemu dochodzi jedynie do usuniecia wszystkiego co masz teraz a nie bylo tego podczas ustalania punktu przywracania. Czylu jesli teraz masz zainstalowane nero a wczesniej go nie miales to nero zostanie usuniete. Osobiscie wole format a przywracania uzywalem jedynie raz

ja doskonale wiem jak robić formata przy pomocy płytki. Robiłem to milion razy na blaszakach. Teraz potrzebuje zrobić to na lapku tyle że nie mam płytki a system był już zainstalowany w dniu kupna. Gdzieś przeczytałem że przywracanie systemu do punktu zapisu np z dnia zakupu dziala tak jak format. Tylko to chce wiedziec czy oplaca mi sie robic to przywracanie systemu ? Czy bede mial swiezutka instalke po tym ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie ostatnie pytanie: Czy wchodzi w gre zassanie windy z neta, wypalenie na plytke i użycie tego samego keya który jest na naklejce od spodu lapka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w takim razie ostatnie pytanie: Czy wchodzi w gre zassanie windy z neta, wypalenie na plytke i użycie tego samego keya który jest na naklejce od spodu lapka ?

Powinno zadzialac. W koncu klucz jest oryginalny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz na co zrobić backup partycji D? Są dwa rodzaje recovery w laptopach (z którymi ja się spotkałem). Jeden, tak jak piszesz, przywraca go do stanu jak był nowy, bez względu na to jaki ma obecnie system itp. Po prostu ma małą partycję dysku zaklepaną na instalkę systemu taką z jaką był sprzedawany. Tylko że może chcieć sformatować cały dysk (wszystkie partycje). Drugi rodzaj to recovery do stanu systemu który sobie wcześniej zapisałeś (można samemu zapisywać, można automatycznie ustawić). Jeśli nie zapisałeś to nie ma do czego przywrócić. Wydaje mi się że w Samsungach jest ten pierwszy ale sprawdź to lepiej bo nie ręczę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz na co zrobić backup partycji D? Są dwa rodzaje recovery w laptopach (z którymi ja się spotkałem). Jeden, tak jak piszesz, przywraca go do stanu jak był nowy, bez względu na to jaki ma obecnie system itp. Po prostu ma małą partycję dysku zaklepaną na instalkę systemu taką z jaką był sprzedawany. Tylko że może chcieć sformatować cały dysk (wszystkie partycje). Drugi rodzaj to recovery do stanu systemu który sobie wcześniej zapisałeś (można samemu zapisywać, można automatycznie ustawić). Jeśli nie zapisałeś to nie ma do czego przywrócić. Wydaje mi się że w Samsungach jest ten pierwszy ale sprawdź to lepiej bo nie ręczę.

Mam na co zrzucić dane z D na wszelki wypadek. mam też obydwa rodzaje recovery, mogę wrócić do stanu z dnia zakupu jak i do dowolnie wybranego przeze mnie punktu zapisu. Zrobię najpierw recovery, a jeśli to mnie nie usatysfakcjonuje, polecę normalnie z płytki świeżą instalke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, sam tak zrobiłem, wywaliłem system z wgranym syfem producenta, ściągnąłem windę, nagrałem na płytę, keya użyłem spod laptopa - elegancko mi aktywowało system, wgrałem sobie podstawowe sterowniki, bez zbędnego syfu i laptop śmiga jak pędzący jeleń ! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi