Aki1986 57 Napisano 14 Styczeń 2012 Witam czy ktoś może mnie poratowac w temacie,miałem prawie 2 letnią przerwe od statystyki i wyleciałem z tematu a potrzebuje rozwalić takie zadanko.Z góry dzięki. Wyniki badania dotyczącego liczby codziennie wypalanych papierosów przez pacjentów (mężczyzn) pewnego szpitala były następujące: Liczba papierosów:20-30_____30-40_____40-50_____50-60_____60-70_____70-80 Liczba osób:________3________8_________9________20________6_________4 Średnia liczba wypalanych papierosów przez pacjentki (kobiety) tego szpitala wyniosła 40 sztuk, odchylenie standardowe 5 sztuk a dominanta 45 sztuk. Oblicz: * Odsetek pacjentów wypalających co najwyżej 40 papierosów dziennie, * Medianę liczby wypalanych papierosów przez pacjentów tego szpitala, * Średnią liczbę wypalanych papierosów przez pacjentów tego szpitala * Dominantę liczby wypalanych papierosów przez pacjentów tego szpitala, * Porównaj zróżnicowanie obu grup pacjentów ze względu na liczbę wypalanych papierosów, * Porównaj asymetrię rozkładu obu grup pacjentów ze względu na liczbę wypalanych papierosów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach