Skocz do zawartości
covalt

Jaki router wybrać - pomóżcie plzzz!

Rekomendowane odpowiedzi

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Przedstawię sprawę w ten sposób - jestem podpięty do internetu za pośrednictwem sieci LAN. Kupiłem sobie ostatnio Playstation3 i zależy mi na tym, aby je także podpiąć do internetu, jednak, że nie opłaca mi się ciągnąć nowego kabla specjalnie do konsoli, chciałbym to zrobić za pomocą routera, dzieląc moje LAN'owe łącze. No i tu zaczyna się problem - nie mam pojęcia jaki router kupić, aby pasował on do mojej sieci i nie było żadnych problemów. Dodam, że zależało by mi, na routerze który mógłbym do komputera podłączyć za pomocą kabla, a do PS3 bezprzewodowo, za pomocą zewnętrznej karty sieciowej na usb.

Upatrzyłem sobie takie cuś na allegro:

http://allegro.pl/item348587163_linksys_be..._switch_fv.html

I teraz nie wiem cyz jest on dobry, gdyż w jego parametrach jest napisane, że ma "Port WAN w postaci 10 Mbps gniazda RJ-45", a ja mam w panelu sterowania w połączeniach sieciowych napisane, że prędkość mojego łącza to 100 mb/s. Nie wiem czy to będzie pasować, czy może dotyczy to czego innego - w routerowych sprawach jestem zielony, więc się nie śmiejcie ze mnie

Pozdrawiam i proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że router powinien pasować, aczkolwiek ja mam podobny model, tylko z ADSLem, który przydaje się osobom chcącym podzielić Neostradę.

Twój komputer i Twoja karta sieciowa będą pasować, a PS3, o ile masz polska wersję 40GB konsoli posiada wbudowaną karte wi-fi, więc nic na USB nie musisz dokupywać. Szczrze powiem, byłtaki temat o routerach, poszukaj, a nuż znajdziesz tam ten model. Ja ze swojej strony polecam WRT54GL, choć jest prawie o stówkę droższy. Także Linksys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byle jaki router z wifi, będzie dobry. Polecam Linksys, jednak przed zakupem spytaj sie admina o pozwolenie, bo możesz sobie zrobić tylko wielkie kuku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Admin nawet wiedzial nie bedzie - sklonuje sobie MAC Address z Ethernet Controllera i bedize OK ;-)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W malo ktorej sieci osiedlowej admini stosuja metody pozwalajace im okreslic co sie dzieje ze routerem ze sklonowanym mac'iem.

Ja polece nie oszczedzac na routerze - zadnych pentagramow, linksysy czy d-linki ale tylko te z wyzszej polki, polecam tez netgeary z serii RageMax (sam takiego uzywam) czy RageMax NEXT (choc modol wi-fi PS3 nie jest najwyzszych lotow i moze nie wykorzystac potencjalu wspomnianych routerow) U.S. Robotics czy Belkin tez maja dobre rozwiazania ale tak jak w wypadku poprzednich firm nie warto inwestowac w tanie modele.

Zawsze mozna tez pojsc w Cisco ale tu ceny zaczynaja sie od okolo 1000pln.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Netgear to taka zabawka w UK, mało spotykana w PL. Pentagram, Belkin D-Link out. CISCO za drogie, routery te używa się w firmach, a nie w domu. Zostaje Linksys (oparty na CISCO) Zależy kto co lubi, ja wolę Linksysa, półka cenowa na warunki domowe nie ma tu większego znaczenia.

Napisałem, aby lepiej pogadal z adminem, bo net pożyje tydzień, może dwa i poleci jakaś plota. Admin prędzej czy później będzie wiedział, a potem +b i będzie płacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem Linksysa, zrywal mi przy graniu. Mam D-Linka DI-524. Nie jest to najwyzsza polka, ale do domu w zupelnosci wystarczy. No i DZIALA :-)!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Netgear to taka zabawka w UK, mało spotykana w PL. Pentagram, Belkin D-Link out. CISCO za drogie, routery te używa się w firmach, a nie w domu. Zostaje Linksys (oparty na CISCO) Zależy kto co lubi, ja wolę Linksysa, półka cenowa na warunki domowe nie ma tu większego znaczenia.

Napisałem, aby lepiej pogadal z adminem, bo net pożyje tydzień, może dwa i poleci jakaś plota. Admin prędzej czy później będzie wiedział, a potem +b i będzie płacz

Linksys nie jest oparty na Cisco - to ze Cisco kupilo Linksysa nic nie zmienilo. Belkin ma w ofercie jedne z najlepiej ocenianych routerow domowych - modele pre-N i N1. Drozsze modele D-Linka tez moga sie obronic. Wiec nie zostaje Linksys (cos masz za doze przekonanie do tej firmy). wszystkie wymienione przezemnie firmy maja w ofercie modele godne uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie! Rozjaśniliście mi trochę

Z adminem gadałem i nie ma żadnych problemów, co więcej moja sieć posiada w ofertę, w której można od nich zakupić w pełni już skonfigurowany router.

Problem tylko w tym, że dają oni EDIMAX BR-6204Wg i każą sobie za niego płacić 180zł, więc myślę, że wybiorę sobie router samodzielnie

Ok, więc na razie wychodzi na to, że kupię tego WRT54GL. A może jest w podobnym przedziale cenowym coś jeszcze lepszego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic lepszego nie znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Pentagram Cerberus, mam takiego dziada i działa wyśmienicie, daleki zasięg i nic nie zrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi