Melon PS3 16 Napisano 26 Kwiecień 2008 Witam! Mam pytanie dla osób które mają troche wspólnego z photoshopem, a mianowicie: mam np. takie logo: Póki co zaznaczając różdżką udało mi się usunąć literki...(a zostało mi białe tło -.- ), chcę, żeby było na odwrót... wie ktoś jak mogę to zrobić? Albo może da się zrobić tak, aby gumka do tła wymazywała tylko kolor biały? Bo ręcznie wymazująć jest kuuuupa roboty... Proszę o radę i z góry THX Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martiness 0 Napisano 26 Kwiecień 2008 zaznacz literki kliknij CTRL+V otworz nowe okno obrazka kliknij CTRL+C i gotowe we wlasciwosciach nowego obrazka pamietaj o tym aby zostawic tlo przezroczyste calosc zapisz w .png pzdr edit jakbys sobie nie dal rady to prosze bardzo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Melon PS3 16 Napisano 26 Kwiecień 2008 Hmm... jak ja zaznaczałem same literki to musiałem zaznaczać kilka razy, tzn. najpierw zaznaczyła się połowa P, później literki A i R itp. też tak musiałeś?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Martiness 0 Napisano 26 Kwiecień 2008 nie ;] zaraz ci poprawie ten napis bo troche niedokladny tylko ze teraz nie mam czasu, chyba ze sobie sam dokonczysz ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Melon PS3 16 Napisano 26 Kwiecień 2008 Właśnie to robię Wielki dzięki Tylko zastanawiam się, czemu musiałem zaznaczać kilknaście raze pojedyncze kawałki literek...hmm... zaraz jeszcze raz spróbuję EDIT: @EDIT2: Nie, no...jak zaznczyć same literki? Zobacz, co mi się robi: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Accoun 0 Napisano 26 Kwiecień 2008 Właśnie to robię Wielki dzięki Tylko zastanawiam się, czemu musiałem zaznaczać kilknaście raze pojedyncze kawałki literek...hmm... zaraz jeszcze raz spróbuję EDIT: @EDIT2: Nie, no...jak zaznczyć same literki? Zobacz, co mi się robi: Jest taka opcja "odwróć zaznaczenie" poszukaj jej... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dYzio 1 Napisano 26 Kwiecień 2008 Nie chcę być chamski, ale chyba pomyliłeś fora... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Melon PS3 16 Napisano 26 Kwiecień 2008 @up Nie chcę być chamski, ale to chyba dział OFFTOPIC, co nie?? Z resztą, lookając twój profil, widzę, że sam jesteś autorem wielu tematów nie mających nic wspólnego z PS3 ;p @Accoun Wszystko jedno, czy jest na odwrot, czy nie, efekt jest ten sam... jedyne co to po zaznaczeniu "zaznacz odwrotnie" znika zaznaczenie ramki całego obrazka, ale jak już przed chwilą wspomnaiłem i tak to nic nie daje... @EDIT: Udało się, w sumie sam nie wiem, ja kto zrobiłem... ale problemem jest być może podwójna obwódka liter loga GTA IV, program się chyba gubi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczi 0 Napisano 26 Kwiecień 2008 Ja chciałbym Ci tylko polecić GIMP'a bądź jak już Photoshopa to CS2. Oto tylko 3 z moich dzieł które dzisiaj wykonałem Oceńcie sami Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arab 271 Napisano 26 Kwiecień 2008 Odwrócenie zaznaczenia to (bodajże) CTRL+Shift+I (od Inwersji), także prościej zaznaczyć białe tło, a później odwrócić zaznaczenie. Możesz również w parametrach narzędzia do zaznaczania, ustawić tolerancję barw, przez co bardziej dokładnie można dopasować samo zaznaczenie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Reflect 1 Napisano 26 Kwiecień 2008 Mozna jeszcze pyknac Color Range, zaznaczyc zeby wybieralo tlo (powinno miec jednonilty kolor), przesuwac slider tak aby dalo pozadany efekt zaznaczenia. Wybrac inwersje zaznaczenia (czyt post wyzej) i backspace (tlo zniknie). Zostanie nieprzyjemna obwodka koloru skasowanego tla. Aby ja usunac: ver1- najedz na warstwe, przytrzymaj CTRL i kliknij w warstwe (powinny sie zaznaczyc obiekty ktore pozostaly po wycieciu), wybierz z menu SELECT>MODIFY>CONTRACT - wybierz ile pikseli ma zaznaczyc (powinno starczyc 1 lub 2... dla duzych obrazkow wybierz wiecej - max 5 starczy). Po wybraniu tej opcji, selekcja przesunie sie nieznacznie, wystarczy teraz jeszcze raz uzyc nazedzia inwersji i skasowac pozostale piksele. Ver.2 jest szybsza ale zdaje sie ze potrzeba nowego Photoshopa (chociaz nie jestem pewien... nie pamietam). Wystarczy wybrac z menu LAYER>MATTING>DEFRINGE oraz podac ilosc pikseli do skasowania. Niestety podane metody - to tak zwana lopatologia stosowana... dla maksymalenego efektu proponuje sie zapoznac z narzedziem do rysowania sciezek (PATH), ktore pozwalaja bezblednie wycinac obiekty z niepozadanego tla. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Melon PS3 16 Napisano 27 Kwiecień 2008 OK, dzięki wszystkim za podpowiedzi, mam nadzieję, że coś z tego wyciągnę w praktyce @arczi Tak, mam CS2 wer. 9.0, jest jakaś nowsza?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dYzio 1 Napisano 27 Kwiecień 2008 OK, dzięki wszystkim za podpowiedzi, mam nadzieję, że coś z tego wyciągnę w praktyce @arczi Tak, mam CS2 wer. 9.0, jest jakaś nowsza?? Wersja 9.0 jest starsza, najnowsza to CS3, jednak ja również polecam CS2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Melon PS3 16 Napisano 27 Kwiecień 2008 Już nic, post do usunięcia #EDIT: Myślę, że temat można zamknąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach