Jump to content
Sign in to follow this  
jedras96

[Ps2] Need For Speed: Most Wanted

Recommended Posts

Nie ma jeszcze takiego tematu, więc zakładam. Wczoraj kupiłem tę grę na PSS, dzisiaj zagrałem. Wszystko fajnie, to ten sam Most Wanted z PS2 tylko z bonusami z racji emulacji. Ale mam wrażenie, że za przygotowanie emulatora PS2 oraz samego tytułu ktoś wziął się "na odwal". Po kolei:

1) Po zainstalowaniu gry, w XMB tworzy się nowy katalog "PlayStation 2". Do niego trafił Need for Speed. Podtytuł Most Wanted pojawia się dopiero po załadowaniu się menu z opisem gry.

2) Ikona gry wygląda beznadziejnie w stosunku do gier z PSone, które mają schludne ikony, takie jak w PSS. NFS natomiast ma ściśniętą okładkę z PS2 do normalnego kafelka z Minisów lub właśnie PSone. Wygląda to słabo, ponieważ z lewej strony zostaje wolny pasek.

3) Emulator! Nie wiem jak inne tytuły, ale kiedy gram w Most Wanted i wcisnę PS button to widzę brak niektórych znaków w prawie wszystkich opcjach przez napisy wyglądają komicznie i na pewno nieprofesjonalnie.

4) Znów emulator i to chyba będzie najmocniejszy zarzut. Ustawienia emulacji posiadają opcję rozmiaru ekranu. Możemy ją wyłączyć, wtedy rozdzielczość to maks. 576p, a ustawienia proporcji zmieniamy w menu gry. Możemy ustawić na "normalny" - obraz jest w formacie 4:3 (w grze także należy tak ustawić) w rozdzielczości 720p. Zostaje opcja w teorii najlepsza, czyli "pełny ekran". Logicznym wydaje się zobaczyć tutaj 720p w proporcji 16:9. A skąd! Po ustawieniu 16:9 w grze, na ekranie widzimy paski z góry i z dołu ekranu i brak części obrazu z lewej i prawej strony. Nie wiem jaki to format, ale na pewno nie tak powinno to wyglądać. Najwygodniejsze okazuje się wyłączenie upscalingu czyli pozostawienie oryginalnej rozdzielczości z progresywnym skanowaniem (576p).

Ma ktoś pomysł jak można (jeżeli w ogóle można) zaradzić tym problemom? Głównie chodzi o 3. i 4., bo sprawa tytułu i ikony to szczegóły.

Edited by Patricko

Mam wersje na płycie DVD i nie występują takie problemy.Jedynie do XMB nie idzie wyjść z poziomu gry .