Skocz do zawartości
covalt

Stand-by czy power off - czyli jak wyłączać konsolę?

Rekomendowane odpowiedzi

Zdroworozsądkowo, lepiej w trybie czuwania. Chcesz koniecznie kompletnie wyłączać, wyłączaj ją  na noc (~6-8 godzin). Nadmierne stresowanie kondensatorów skokami napięcia (wyłącznie zasilania, ponowne jego włączenie) na pewno im nie będzie służyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mowicie o tej calej ekologii itd. ale takie niezrownowazenie obciazenia elektrowni tez na dobre by nie wyszlo. Jakby wszyscy w nocy wszystko wylaczali to mozna byloby zatrzymac i z 5 elektrowni jadrowych. Ale co z tego jak rano trzeba je z powrotem uruchamiac aby ponownie zaspokoic zapotrzebowanie, a juz nie bede wspominal jakies to kosztowne przedsiewziecie.

A czy winstrukcji obslugi pisze ze spodziewany czas prawidlowego dzialania ukladow krzemowych konsoli to okolo 5lat? A czy pisze tam ze przepiecia zle dzialaja na konsole? A moze wspomnieli ze do napedu nie mozna wkladac kaser VHS? Sa kategorie rzeczy o ktorych nie pisze sie w instrukcjach - takie ktore uwazane sa za tzw zdrowy rozsadek i takie ktore nie sa potrzebne zwyklemu userowi.

Oj zebys sie nie zdziwil. Przeciez w stanach jest otwieranych tysiace spraw z powodu tego, ze uzytkownik wsadzil jezyk do tostera, a producent nie ostrzegl w instrukcji, ze tak nie mozna. Co najdziwniejsze ludzie wygrywaja odszkodowania. Gdzie tu zdrowy rozsadek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm tak sobie poczytalem te wasze PROBLEMY... reasumujac te spory.. do czarnulki najlepiej kupic dobra listwe przepieciowa , trzymanie jej w standby mode skutkuje jedynie zwiekszonym poborem energii i raczej nie za wielkim. Wylaczac listwe oplaca sie np na noc zeby zaoszczedzic pare zł. A procedura najpierw wylaczyc do standby potem listwe... zadnej zabawy guziczkiem z tylu... KONIEC. Btw czy sa jakies roznice w listwach, producenci i wykonanie ... ? Jezeli tak to jakiej firmy w jakim standardzie polecacie ? Moze to glupie pytanie ale wole miec dobre zabezpieczenie przed przepieciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te listwy to wg mnie czcze gadanie. Jezeli ma byc jakis filtr to raczej tez jest tez i w samym zasilaczu ps3. Kupujac listwe zyskasz tylko rozdzielacz pradu i pstryczek od wylaczania w innym miejscu. Wylaczajac konsole na twardo zaoszczedzisz kilka zl jak niektorzy pisza, ale ile wydasz na listwe ? Ten topik to tylko jedna z paranoi niedojrzalych nextgenowych graczy, ktorzy panikuja ze im wiatrak w konsoli przyspiesza. To juz lepiej zajmijcie sie problemem globalnego ocieplenia http://bigfish.tv/fest/films/view/global-warming

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki ze sie podzieliles swoja opinia qgar ale do listwy mam zamiar podlaczyc minimum 5 urzadzen w tym ps. Stad moja prosba o doradzenie czy jest sens przebierac w producentach czy kupic jakis standard za pare groszy np w MM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
znalazlem taka listwe http://img126.imageshack.us/my.php?image=dsc02315ho2.jpg . Czy mozecie polecic cos lepszego ? to dosc wazne , bo u mnie w domu sa niepokojace skoki napiecia ;p a chcialbym ja nabyc zanim przywioza mi pske

jakoś dziwnie znajoma ta listwa. I taka okrągła Ja mam ACAR P7 - od kilku lat telewizor, PS3, sprzęt grający do niej podłączony jest i sprawuje się bez zarzutu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ajc... to jest jak czlowiek jest nieuwazny i wkleja nie to co trzeba ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja od listopada (czyli odkąd mam konsole) po skończeniu grania wyłączam ją z tyłu guziczkiem a potem z prądu tak samo tv LG w którym nie da się wogóle odciąć prądu i światełko czuwania świeci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to moj pierwszy post tutaj, wiec na wstepie witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczow!

Pytanko mam moze lekki off-topic, ale chyba szkoda zakladac na to nowy temat....

nie chodzi o wylaczanie konsoli, ale pozostawianie jej wlaczonej

Czy PS3 mozna zostawiac wlaczona na przyklad na noc? z zapodanym jakims sciaganiem..

Chodzi mi o to czy PS3 jest raczej jak PC(dziala nonstop) czy raczej jak x360(ktory lepiej wylaczyc coby sie nie grzal ) ? 

Z gory dzieki za odpowiedz!

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie raz zdarzalo mi sie zostawiac na noc i sie nic nie dzialo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest to moj pierwszy post tutaj, wiec na wstepie witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczow!

Pytanko mam moze lekki off-topic, ale chyba szkoda zakladac na to nowy temat....

nie chodzi o wylaczanie konsoli, ale pozostawianie jej wlaczonej

Czy PS3 mozna zostawiac wlaczona na przyklad na noc? z zapodanym jakims sciaganiem..

Chodzi mi o to czy PS3 jest raczej jak PC(dziala nonstop) czy raczej jak x360(ktory lepiej wylaczyc coby sie nie grzal ) ? 

Z gory dzieki za odpowiedz!

Pozdr.

Sa tacy ktorzy uzywaja linuxa i nie wylaczaja konsoli calymi tygodniami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee no to elegancko

Dzieki chlopaki za odpowiedz!

TV sobie bede wylaczal, a pleja zostawie i niech sie sciaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już niektórzy wspomnieli wkurzają mnie lampki jak ide spać ( router - 5 lampek , modem - kolejne 5 , wieża, TV, czarnulka, Wii) więc staram sie wyłączać albo chociaż zasłonić żeby mnie nie wkurzało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak Ci się popsuję jakieś urządzenie przez takie "czynności" to możesz pożegnać się z gwarancją. Mój kuzyn wyłączał kino domowe z sieci, pewnego razu jak włączał ponownie do sieci urządzenie się spaliło. W serwisie powiedzieli mu, że podczas podłączenia ponownego od sieci ( jednocześnie KD przez cały czas było podłączone nadal do TV) przez nagromadzenie się jakiś ładunków, czy coś takiego, nastąpiło spięcie. Było to z winy nie dotrzymania warunków gwarancji, co skutkowało oczywistą utratą gwarancji...

Dawno nie słyszałem takiej BZDURY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi